Samsung nx1

Re: samsung nx1

Αμφιβάλλω αν χωράει να μπει το φλας όταν έχεις το Varavon cage. Είναι αμφίβολο αν χωράει ακόμη και καλώδιο για να βγάλεις το φλας εκτός hot shoe, μιας και το φλασάκι της μηχανής δεν νομίζω ότι ανοίγει για να βάλεις το άλλο ασύρματα.

Τώρα που το ξαναείδα μάλλον το καλώδιο θα πρέπει να χωράει αλλά για το φλας χλωμό το βλέπω...

a3c4c853af2ca2e092b7cd11b3f9f263.jpg

Τελικά το cage της Varavon πολύ πρακτικό. Είχα τους ενδοιασμούς μου τόσο καιρό, αλλά το μονό rod στο πλάι εξυπηρετεί πολύ στο πιάσιμο και στο ζύγισμα της μηχανής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα. Ακόμη και θυσιάζοντας το battery grip. Tα οφέλη του cage είναι πολύ πιο σημαντικά. Kαλά που πήρα δύο κομμάτια. Μόνο την τρίτη NX1 θα κρατήσω με το battery grip.

To ενσωματωμένο φλασάκι ανοίγει με το cage! Όχι τελείως, αλλά αρκετά για να φέξει.
Αλλά το εξωτερικό φλας SEF-560 με τίποτα δεν χωράει στο hotshoe της μηχανής.
Εδώ δεν μπαίνει καν το off-camera καλώδιο του φλας (JJC-FCNX).

To καλό το παληκάρι όμως ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Ήθελα απαραιτήτως το εξωτερικό φλας μόνιμα επάνω. Ξεβίδωσα και άνοιξα στα δύο την κεφαλή του καλωδίου και χώρεσε μια χαρά μόνο το κάτω μέρος. Τα γυμνά καλώδια και τις επαφές θα τις μονώσω με υγρή σιλικόνη. Προσωρινά σφήνωσα το καπάκι από πάνω και συγκρατείται από την προεξοχή της χειρολαβής του cage.

Στο cage θα έχω μόνιμα το φλας, μικρόφωνο και φωτιστικό LED. Θα δοθεί νέα πνοή έτσι στην NX1, που η μόνη αδυναμία της ήταν στο low-light.
SH7f08.jpg

yMVI4w.jpg

Αυτό που έκανες, δείχνει ότι ήθελες πολύ να βάλεις το φλας πάνω στο cage. Είπες ότι το μικρό φλασάκι ανοίγει λίγο και μπορεί να ρίξει έτσι φλασιά άρα μπορεί να λειτουργήσει ως master και να βάλεις το SEF 580 πάνω στο cage ασύρματα ως slave. Με το καλώδιο, όπως έκανες, το SEF 580 λειτουργεί ως master και μπορείς να έχεις τα slave σε διαφορετικά group. Έξυπνο!

Πάντως εγώ έχω εγκαταλείψει την ιδέα να έχω ένα ασύρματο σύστημα από 2 ή και περισσότερα ασύρματα TTL φλας, κυρίως λόγω κόστους του SEF580, το οποίο είναι μονόδρομος, αλλά και λόγω του καλύτερου ελέγχου ενός full manual σύστηματος. Τουτέστιν, πάω προς Yongnuo μεριά, μιας και έχω ήδη το 560 IV, αλλιώς και η Godox είναι αξιόλογη. Για TTL μου αρκεί το Metz 44-af1 που έχω, αν και θα ήθελα το Metz 44-af2 κυρίως για το HSS και λιγότερο για το led light, αλλά μπορώ και χωρίς αυτά...

Last edited:

To στρογγυλάκι led light που έχουν κάποια φλας, υποτίθεται για βίντεο, είναι άχρηστο. Δεν λαμβάνω υπόψη την ύπαρξή του ποτέ και ούτε και το χρησιμοποιώ.

Για το δίλημμα μεταξύ native και μη, μόνο το κόστος είναι το κριτήριο επιλογής. Αλλιώς και το native μπορείς να το δουλέψεις φυσικά και πλήρως manual.
Eυτυχώς το SEF-580 είναι πολύ καλό φλας. Η τιμή του, ειδικά αν βρεθεί τώρα κάτω από 300 ευρώ, δικαιολογείται, και έχεις και TTL και HSS. Εκεί που ξεφεύγει η τιμή είναι αν θελήσεις να έχεις τρία φλας.

Ναι, υπάρχει και η λύση master με το ενσωματωμένο φλασάκι της μηχανής. Αλλά ήθελα τον έλεγχο που μου δίνει το SEF580, όπως φυσικά και για την ευκολία της άμεσης χρήσης. Κουφό βέβαια να θέλω φωτογραφικό φλας πάνω στο cage που κανονικά προορίζεται για βίντεο, αλλά βολεύει σε υβριδική χρήση της μηχανής, εκεί που τραβάς βίντεο να μπορείς να τραβήξεις και τη φωτογραφία σου με φλας. Τοποθετημένο το φλας πάνω στη χειρολαβή του cage δίνει και πρόσθετο ύψος, και βοηθάει και αυτό. Όσο πιο μακριά από τη μηχανή, καλύτερα.

Last edited:

Με 300 από ebay παίρνω 3 φλας Yongnuo YN660 και έναν controller YN560TX για ασύρματο έλεγχο και είμαι Super. Αν σκεφτείς όμως ότι η Metz θέλει 200 για το 44-af2 δεν θα ήταν υπερβολή τα έως 300 για το Samsung SEF580 που είναι και δυνατότερο και καλύτερο φλας. Αλλά που να το βρεις κάτω από 300 ;

Ηρθε και σε μενα το Smallrig 1535 που ειχε προτεινει ο Γιαννης για περιπτωσεις με battery grip ή hand strap. Εβαλα πανω ενα LED light και ενα μικροφωνο, φαινεται αρκετα στιβαρο. Για το μονο που δεν ειμαι σιγουρος ειναι αν εχει επιπτωση στον ηχο που το μικροφωνο ειναι υπο γωνια 90 μοιρων, με αποτελεσμα τα καναλια του stereo να ειναι πανω-κατω αντι για δεξια-αριστερα, θα πρεπει να κανω καποιο test μαλλον.

SAM_7144_zpstn3duqqs.jpg

Γιάννη αυτό δείχνει καλό, δεν το είχα προσέξει όταν το πόσταρε ο Τζο. Πόσο το πήρες και από που; Το μικρόφωνο δεν μπένει στο hot shoe της μηχανής; Αν έβαζες το μικρόφωνο ανάποδα κάτω από το led;

Γύρω στα 90 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά από το site της Smallrig βγαίνει το cage και ένα cold shoe. Απ'οτι βλέπω στέλνει με DHL courier όμως (από Κινα αν δεν κάνω λάθος), οπότε δεν ξέρω τι θα παίξει με τελωνείο. Εγώ το πήρα από Amazon UK με μεταφορικά προς Αγγλία.

Το μικρόφωνο μπαίνει στο hotshoe αλλά για κάποιο χαζό λόγο θεώρησα ότι δεν θα χωράει, χωρίς να το δοκιμασω καν. Θα το δοκιμασω αύριο, έχω την αίσθηση ότι μπορεί να χωρέσει.

Κανονικά το πάνω μέρος πρέπει να κατέβει όσο χρειάζεται ώστε να στερεωθεί στο hotshoe της μηχανής.

Στο πάνω μέρος του cage μπορεί να μπει nato rail και πάνω στο nato rail μετά μπορείς να προσθαφαιρείς ό,τι θέλεις με nato clamp.
Τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού nato rail και clamps είναι η άμεση απασφάλιση, η ακλόνητη σταθερότητα και φυσικά ο έξτρα χώρος στερέωσης.

Π.χ. εδώ έβαλε στο nato rail χειρολαβή:
SMALLRIG-Quick-Cage-Large-1535_08.jpg

Τελικα δεν χωρεσε απο κατω το μικροφωνο και το εκανα οπως ειπε ο Γιαννης

SAM_7168_zpswaytsyei.jpg

Πάρε το Smallrig 1500 nato rail και στερέωσέ το στο πάνω μέρος του cage ώστε να προεξέχει οριζόντια πάνω από το κλείστρο της μηχανής. Έτσι θα αποκτήσεις χώρο για να βάλεις και το φως και το μικρόφωνο στην ίδια ευθεία.

http://www.smallrig.com/SMALLRIG-Safety-NATO-Rail150mm-1500.html

Ειναι κι αυτο μια λυση. Δεν θα χρειαστω ουτε Nato clamp, απλα θα βιδωσω το cold shoe πανω στο Nato rail. Οποτε μπορω να επιστρεψω και την κεφαλη που εχω πανω το LED τωρα, που δεν νομιζω να μου χρησιμευσει σε κατι, εκτος ισως απο το να περιστρεφω το φως δεξια-αριστερα.

Μόλις πριν λίγο είδα σε αγγελία, στο "διπλανό" φόρουμ να πωλήται μεταχειρισμένη ΝΧ1, πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τιμή, 1100 μόνο το σώμα. Δίνει και τον 30αρι στα 320 !!! και τον 50-200 στα 300 .

Γιάννη έτσι δείχνει καλύτερα από πριν. Δεν μπαίνει το led πίσω και το μικρόφωνο μπροστά;
BTW το μικρόφωνο ποιο είναι, δείχνει πολύ μικρό, έχει καλή απόδοση; Πρέπει να πάρω αρκετά ακόμη για να οργανωθώ. Τζο τι προτείνεις εσύ για μικρόφωνο;

Χωρις την extra κεφαλη που το υπερυψωνει, αν βαλω το LED πισω και το μικροφωνο μπροστα, το μικροφωνο φτανει μεχρι 1/3 του LED σε υψος.
Το μικροφωνο ειναι το Takstar SGC-698. Το πηρα σαν πιο φθηνη εναλλακτικη των Rode Videomic. Ειναι αρκετα καλο για τα λεφτα του, μπορεις να δεις εδω καποιες πληροφοριες.

https://www.youtube.com/watch?v=nY15W4bXSPg&t=359s

Μόλις πριν λίγο είδα σε αγγελία, στο "διπλανό" φόρουμ να πωλήται μεταχειρισμένη ΝΧ1, πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τιμή, 1100 μόνο το σώμα. Δίνει και τον 30αρι στα 320 !!! και τον 50-200 στα 300 .

Ανάρπαστη και περιζήτητη είναι η NX1.
Μέχρι και 1500 πουλήθηκε τον περασμένο μήνα καινούρια ΝΧ1 σκέτο σώμα στο ebay.