Samsung nx1

Re: samsung nx1

Εδώ κι έναν χρόνο υπάρχει, απλά τώρα παρέλαβε ο Andrew το δικό του κομμάτι.

Τώρα έβγαλε ο Luca και τη mk2 έκδοση.

''This is the design of the new NXL with DELRIN ring.
This allows to combine the mechanical properties of aluminum, and the electrical insulation characteristics of the resin.
In addition, the housing for electronic contacts provides the ability to mount a Canon EF lens control system (such as Aputure DEC).
The lenses holder, as well as the inner frame, have been redesigned, improving clamping and minimizing vignetting of telephoto lenses over 300mm."

QC2iDr.jpg

Τιμή: 429 μαζί με τα μεταφορικά.

Ένα καλό με το NX mount είναι ότι που και που βγαίνουν προσφορές για φακούς στο 1/3 της τιμής.

Samyang 100mm T/3.1 macro NX-mount στα 175 ευρώ ένα κομμάτι τις προάλλες στο amazon, καινούριο!
Να δούμε βέβαια πόσο θα με βολέψει, αφού έχω και τον native 60mm f/2.8 Macro ED SSA OIS, που στα 90mm eq. και με οπτική σταθεροποίηση είναι πιο πρακτικός.

29ViHF.jpg

Θυμάμαι είχες πάρει πάνω από μια nx1 σωστά TZO?? Τις έχεις ακόμα?? Πως στέκονται σε σχέση με την Α6500?

Θυμάμαι είχες πάρει πάνω από μια nx1 σωστά TZO?? Τις έχεις ακόμα?? Πως στέκονται σε σχέση με την Α6500?

Φυσικά και τις έχω. Οι βασικές μου μηχανές είναι.
1 σε video cage, 1 με battery grip για καθημερινή +3 native φλας SEF-580A και 1 ρεζέρβα ΝΧ1 καινούρια στο κουτί της + 2 battery grips +1 cage στα κουτιά τους.

H NX1 είναι το πιο απολαυστικό μοντέλο που είχα ποτέ.
Η α6500 με πανάκριβους φακούς σε επιμέρους τομείς κερδίζει, αλλά και πάλι ως συνολική εμπειρία δεν μπορεί να παραγκωνίσει την NX1 από το Νο1 για μένα.

Από φακούς ΝΧ έχω:
16-50S f/2-2.8
50-150S f/2.8
10mm f/3.5 fisheye
30mm f/2
45mm f/1.8
60mm f/2.8 macro
85mm f/1.4
100mm f/2.8 Samyang

Ένα καλό με το NX mount είναι ότι που και που βγαίνουν προσφορές για φακούς στο 1/3 της τιμής.

Samyang 100mm T/3.1 macro NX-mount στα 175 ευρώ ένα κομμάτι τις προάλλες στο amazon, καινούριο!
Να δούμε βέβαια πόσο θα με βολέψει, αφού έχω και τον native 60mm f/2.8 Macro ED SSA OIS, που στα 90mm eq. και με οπτική σταθεροποίηση είναι πιο πρακτικός.

29ViHF.jpg

Είχα μπει και εγώ στον πειρασμό να πάρω τον Samyang 100mm f2.8 macro, τον οποίο είχα αγοράσει τον Φεβρουάριο από το Warehouse Deals του Amazon.it στα 199,53 + τα μεταφορικά. Ο φακός ήρθε μέσω Αγγλίας με απλό δέμα ταχυδρομείου. Ήταν σε πολύ καλή οπτική κατάσταση αλλά στις δοκιμές που του έκανα είχε θέμα με την εστίαση. Τον κράτησα περίπου 10 ημέρες αλλά τελικά δεν κατάφερα να τον δουλέψω σωστά και τον επέστρεψα πίσω. Ο Samsung 60mm f2.8 είναι πολύ καλός και πολύ οξύς, αλλά θα ήθελα την εστιακή απόσταση των 100mm και σκέφτομαι τον Tokina 100mm f2.8 ή τον Kiron 100mm f2.8. Άλλες φορές πάλι σκέφτομαι ότι και ο Samsung 60mm κάνει πολύ καλά την δουλειά του και μου αρκεί. Άλλωστε για μεγαλύτερες μεγεθύνσεις έχω τον Nikon EL-Nikkor 50mm f2.8 N Enlarging lens πάνω σε Bellows.

Βρε εμείς το ξέρουμε αλλά μας άφησε νωρίς. Που να πας να επενδύσεις σε φακους όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να αναβαθμίσεις και σώμα σε 5 χρονάκια

Απλά δεν αναβαθμίζεις σώμα. Γλυτώνεις και όλα τα λεφτά από ψυχαναγκαστικές αγορές που θα έκανες αν έβγαινε mk2, mk3, mk4 κ.ο.κ.

Όσο κορυφαίο αποτέλεσμα σε φωτογραφία και βίντεο δίνει η NX1 από το 2014, θα δίνει και το 2024.

Last edited:

Είναι κορυφαία η nx1 ακόμα και τώρα άλλα το 2024 τι να σου πω δεν ξέρω, είναι πολλά χρόνια και δεν ξέρουμε τι θα έχουμε τότε....θυμάμαι όταν είχα πάρει την Nikon D300 το 2007, ήταν κορυφή τότε άλλα δες τι είναι τώρα ύστερα από από 10 χρόνια, την έχουν φτάσει σε απόδοση ακόμα και αισθητήρες 1 ίντσας..

Είναι κορυφαία η nx1 ακόμα και τώρα άλλα το 2024 τι να σου πω δεν ξέρω, είναι πολλά χρόνια και δεν ξέρουμε τι θα έχουμε τότε....θυμάμαι όταν είχα πάρει την Nikon D300 το 2007, ήταν κορυφή τότε άλλα δες τι είναι τώρα ύστερα από από 10 χρόνια, την έχουν φτάσει σε απόδοση ακόμα και αισθητήρες 1 ίντσας..

Δεν μπορούμε να έχουμε μέτρο σύγκρισης την προηγούμενη δεκαετία, γιατί ακόμη δεν είχε φτάσει σε ανεκτά υψηλό επίπεδο η τεχνολογική εξέλιξη στις ψηφιακές. Και οι υβριδικές ακόμη ήταν σε προσυλληπτικό στάδιο.

Σταθμό στην εξέλιξη των υβριδικών αποτέλεσε η NX1.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σίγουρα θα μας χαρίσει κι άλλα πράγματα μέχρι το 2024, αλλά δεν νομίζω πως θα έχει πρόβλημα και τότε ο κάτοχος NX1 ούτε με την ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο που θα βγάζει ούτε με την εργονομία του σώματος.

Last edited:

Δεν μπορούμε να έχουμε μέτρο σύγκρισης την προηγούμενη δεκαετία, γιατί ακόμη δεν είχε φτάσει σε ανεκτά υψηλό επίπεδο η τεχνολογική εξέλιξη στις ψηφιακές. Και οι υβριδικές ακόμη ήταν σε προσυλληπτικό στάδιο.

Σταθμό στην εξέλιξη των υβριδικών αποτέλεσε η NX1.

Ενα δίκιο το έχεις, πράγματι η τεχνολογική εξέλιξη δεν ήταν σε τόσο υψηλό βαθμό τότε και πράγματι η nx1 αποτέλεσε σταθμό στην κατηγορία των υβριδικών μηχανών.
Βέβαια 5-6 χρόνια είναι μεγάλο διάστημα και δεν ξέρουμε τι θα δούμε, πιθανό είναι να προκύψει κάποια νέα τεχνολογία αισθητήρων που να κάνει τις σημερινές μηχανές παρωχημένες ή δεν ξέρω τι άλλο.
Πάντως είναι πολύ κρίμα που έφυγε η Samsung, σκέψου τι θα μπορούσε να μας δώσει σήμερα, αν τόσο ''εύκολα'' έβγαλε πριν 4 χρόνια την nx1 που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Και να μην την συμπαθεί κάποιος την Samsung, έσπρωχνε τον ανταγωνισμό μπροστά και δημιουργούσε ευχάριστο ''πονοκέφαλο'' στους καταναλωτές με επιπλέον επιλογές.

Y.Γ. Καλά εννοείται ότι και σε 5 χρόνια μια χαρά δουλειά θα κάνει η nx1, το θέμα είναι πόσο θα έχει προχωρήσει η τεχνολογία μέχρι τότε. Στην πράξη αν δεν σε ενδιαφέρει το βίντεο ακόμα και η Nikon D300 δεκαετίας μια χαρά μηχανή είναι ακόμα και σήμερα και με τους κατάλληλους φακούς μπορεί ακόμα να ''ζωγραφίζει''.

Θα μας δώσει η τεχνολογία, αλλά κι εμείς θα την ταΐζουμε με το αντίστοιχο αντίτιμο ξανά και ξανά και ξανά.

Θέλω να πω ότι να "ξεμείνει" κανείς μόνο με την NX1 επ' άπειρον, μπορεί και να μην είναι τόσο κατάρα τελικά, αλλά ευλογία.

Προσωπικά αν είχα το μυαλό στο κεφάλι μου δεν θα έπαιρνα άλλη μηχανή μετά την NX1 και θα ήμουν καλυμμένος κι ευτυχισμένος και το 2014 και τώρα και το 2024.

Τόσο σε φωτογραφία όσο και στο βίντεο. Δεν τα ξεχωρίζω. Σταμάτησα να τα ξεχωρίζω με την NX1.

Εννοείται, στην πράξη έχουνε περάσει 4 χρόνια από τότε που βγήκε η Nx1 άλλα πόσο πραγματική βελτίωση έχουν τα σύγχρονα σώματα σε σχέση με αυτήν, πέρα από το ενσωματωμένο ibis κάποιον μηχανών δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο στην αγορά που δεν το έχει η nx1 ή κάτι σοβαρό που τις λείπει. Ακόμα και βοηθητική οθόνη που εδώ και καιρό γκρινιάζω γιατί δεν βάζουν στις Mirrorless μόλις τώρα το έβαλε η panasonic g9, ενώ η nx1 το είχε εδώ και χρόνια.

Το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίζω, και είναι και πολύ σοβαρό είναι αν για κάποιο λόγο σου χαλάσει και δεν επιδιορθώνεται/επισκευάζεται τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση ενώ έχεις επενδύσει και σε φακούς? Εσύ από όσο θυμάμαι το έχεις λύσει αυτό το θέμα με πόσα? 2-3 σώματα??!!!καλά έκανες.

2 σώματα δουλεύω και ένα τρίτο έχω ολοκαίνουριο στη συσκευασία του.
Είναι και τέρας αντοχής βέβαια το σώμα της NX1. To πλένεις κάτω από τη βρύση.

Το IBIS λείπει, ναι, αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά η ψηφιακή σταθεροποίηση. Και μάλιστα σε 4Κ, κάτι που άλλες σύγχρονες μηχανές καταφέρνουν μόνο σε 1080.
Και σε HEVC με πολύ υψηλό bitrate, που ακόμη να δούμε αλλού!

Υπάρχει επισκευαστικό κέντρο για την Ευρώπη, στην Αγγλία αν δεν κάνω λάθος. Το θέμα είναι το κόστος επισκευής πόσο μεγάλο θα είναι. Άλλωστε ακόμη και στις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών, και εδώ στην Ελλάδα, μια σοβαρή βλάβη, πχ κλείστρο, επεξεργαστής ή αισθητήρας, εκτός εγγύησης θα έχει μεγάλο κόστος επισκευής. Λύσεις υπάρχουν πάντως, μια από αυτές είναι του Τζο, μια άλλη είναι τα μεταχειρισμένα, που ναι μεν σήμερα είναι ακριβά, αλλά κάποια στιγμή θα πέσουν, ειδικά αν ο ανταγωνισμός, θέλουμε δεν θέλουμε, φτάσει και ξεπεράσει την ΝΧ1. Προσωπικά πιστεύω πως αυτό θα το κάνει η Fuji με την επερχόμενη ΧΤ-3, αν δεν αλλάξει κατεύθυνση και πάει σε FF.

Αυτό που δεν μπορώ όμως να καταλάβω είναι πως μια τόσο μεγάλη επένδυση να πάει στο καλάθι των αχρήστων. Θα ήταν κέρδος στην Samsung να πουλήσει την τεχνογνωσία της σε κάποια άλλη εταιρία. Για να δούμε, τι θα κάνει η Nikon με τις καινούργιες Aps-c και FF mirrorless που θα παρουσιάσει...

Κοίταξέ όταν ο γίγαντας Samsung θέλει να βγάλει λεφτά το κάνει με μαζικές πωλήσεις και χοντρικη σε τεχνολογίες πιο μαζικές όπως οι οθόνες κινητών και οι επεξεργαστές.
Τώρα με φυστίκια θα ασχολείται με λίγους τεχνολατρες φωτογράφους;
Αυτό που ουσιαστικά μας πρόσφερε η Samsung είναι ότι ανοίξε τα μάτια σε κάποιους καταναλωτές για το πόσο εύκολο είναι να δώσεις τη τεχνολογία στο εμπόριο από τα εργαστήρια.
Αντί να είναι οπαδοί των εταιρειών που απομένουν θα πρέπει να απαιτούν τα πάντα διαθέσιμα.
Απαιτώ από την νικον να σοβαρευτεί στο βίντεο. Από την κανον στη φωτογραφία με το χαμηλό Dr. Από τη σονυ και τη φούτζι στις τιμές για αυτά που δίνουν. Κτλ κτλ.
Ο product manager της nx1 θα έπρεπε να είναι διάσημος και τιμουμενος ως θεότητα στον χώρο της φωτογραφίας.

Σωστά τα λες αν και υπερβάλλεις λίγο.
Αλλά και η Samsung στα φωτογραφικά που τα έδωσε απλόχερα όπως λες όλα δες που κατέληξε, να βλέπει τα ραδίκια ανάποδα.
Επίσης γιατί οι εταιρείες να αλλάξουν πολιτική αφού υπάρχει το πιστό κοινό που τους τα στάζει χωρίς απαιτήσεις.