Samsung NX500

Πως καταληγουν να πιανουν σχεδον διπλασιο χωρο να raw της NX500 απο της NX300? Ειναι μονο η διαφορα αναλυσης ή υπαρχει και κατι αλλο?

γύρω στα 25mb μου βγαίνουν τα raw αρχεία στην ΝΧ500. εσένα tzo σου βγαίνουν 50mb?
το κακό είναι ότι αν τραβήξεις σε auto, βγάζει μόνο jpeg.
Ως προς τη διαχείριση, γίνεται ένα πρώτο γρήγορο ξεκαθάρισμα πάνω στη μηχανή. όταν μαζευτούν αρκετές φωτογραφίες, βάζω τη μνήμη σε micro usb card reader (transcend) που συνδέεται απευθείας με το τάμπλετ (ανάλυση 2560Χ1600) και γίνεται ένα δεύτερο καλύτερο ξεκαθάρισμα. και ότι μείνει στο τέλος περνάει στο iightroom.
Στο τάμπλετ χρησιμοποιώ ένα προγραμματάκι που λέγεται rawdroid και το οποίο είναι πολύ γρήγορο και διαβάζει όλα τα raw (ακόμα και από την ΝΧ500). επιλέγεις με το δάχτυλο τις φωτογραφίες που δεν θέλεις και τις σβήνεις κατευθείαν.
Για το βίντεο δεν έχω βρει κάποια αντίστοιχη γρήγορη λύση. Τα βλέπω στο λάπτοπ σε native ανάλυση (UHD) με το Potplayer αλλά δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να κάνω επεξεργασία κτλ. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, αν το έχει ψάξει κανείς.

35MB το raw κατά μέσο όρο.

800 raw = 26,1GB, από τα οποία τα μισά ήταν πάνω από 35MB το καθένα, και 140 πάνω από 40MB, με το μεγαλύτερο να είναι 46MB και το απολύτως μικρότερο 25MB.

Στην NX500 για να τη βοηθήσουν έβαλαν και επιλογή συμπιεσμένου raw, επιλογή που δεν υπάρχει στην NX1, που τραβά μόνο lossless raw.

Στα profile settings δίνει επιλογή raw compression, normal και lossless.
Αν το έχεις στο normal, τα raw που τραβάς είναι συμπιεσμένα, κάτι που εξηγεί και το μέγεθός τους των 25MB.

aha, έτσι εξηγείται ! ωραίος! καλά έλεγα ότι η ΝΧ500 είναι πιο μπροστά :)
πλάκα πλάκα σκεφτόμουνα ότι το κροπ στο 4Κ ίσως να έχει και πλεονεκτήματα, 1ον - ότι χρησιμοποιεί μόνο το κεντρικό μέρος του φακού που έχει καλύτερη οπτική απόδοση στις περισσότερες περιπτώσεις και 2ον ότι έχει λιγότερο rolling shutter. και φυσικά ότι αν χρειάζεσαι τέλε, σου δίνει μεγαλύτερα εστιακά μήκη με τον ίδιο φακό. Μέσα στη βδομάδα περιμένω και τον 12-24mm, είχε 1-2 μήνες παράδοσης αλλά τον στείλανε νωρίτερα. Έχω μεγάλες προσδοκίες από τα δείγματα που έχω δει στο ιντερνετ. Κριμα όμως που δεν έχει σταθεροποίηση
Κάποια νύχτα που είχα αυπνίες είχα μια έμπνευση: να έβγαζε η samsung μικρότερους cine φακούς που να καλύπτουν μόνο το κροπαρισμένο μέρος του αισθητήρα και να είναι optimized για UHD video

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ή ίσως μια άλλη ιδέα, να βγάλουν αντάπτορα για φακούς m4/3, δεν ξέρω βέβαια αν γίνεται λόγω της απόστασης από τον σένσορα. θα είχε ενδιαφέρον όμως αν γινόταν

Αφού το ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα στην NX1 θα καταλήξεις, τζάμπα παιδεύεσαι με το crop και έξτρα αγορά ευρυγώνιου για να το ξεπεράσεις.

Με 16-50/2-2.8 δεν θα έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και ο 12-24, και ο 30 και ο 45 της συλλογής σου.
Θα τραβάς φωτό και βίντεο στα 24mm (σε αναλογία ff) στο f/2.

Με τον κιτ + 12-24 + 30 + 45 βλέπω το συνολικό κόστος να αυξάνεται, και εν τέλει και ο όγκος που καταλαμβάνουν στην τσάντα.

Τον Sony FE70-200 πώς και δεν το αποφασίζεις να τον αλλάξεις με τον Samsung 50-150/2.8;
Περιμένεις ότι η α7000 θα ξεπεράσει την NX500 και θα σε τραβήξει προς Sony μεριά πάλι;

Δεν παιδεύομαι. αυτή είναι όλη η χαρά, να αλλάζεις φακούς & να γίνεται παιχνίδι.. Οι 14/2.8, 30/2, 45/1.8 & 12-24 μου κόστισαν συνολικά 900 Ευρώ, δηλαδή λιγότερο από ότι ο 16-50, ο οποίος δεν κάνει για την ΝΧ500, γιατί είναι πολύ βαρύς. Είχα παλιά τον 85/1.4 στην ΝΧ300 που είναι αντίστοιχο μέγεθος, και δεν παλευόταν με τίποτα. επίσης το καλό με τους πολλούς μικρούς φακούς είναι ότι παίρνεις μόνο αυτούς που χρειάζεσαι, ανάλογα με το χώρο που έχεις και τις φωτογραφικές σου διαθέσεις...
Η ΝΧ1 με τον 16-50 είναι φοβερός συνδυασμός, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μείνει στην τσάντα λόγω μεγέθους. Αν πάω σε τέτοιο μέγεθος προτιμώ να τα ακουμπήσω σε μια full-frame mirrorless πχ. Α7ιι, Α7rII. Αντιθέτως η ΝΧ500 ήταν συνέχεια πάνω μου το 3μερο, είτε σε τσέπη είτε σε τσάντα, και τράβηξα γύρω στα 50gb φωτογραφίες και βίντεο.
Τον sony 70-200 τον φυλάω για την A7rII ή την Α7000 . Είναι φοβερός φακός και σίγουρα θα το μετανιώσω αν τον δώσω. τον samsung 50-150/2.8 δε βλέπω να τον αγοράζω. πολύ ακριβός, δύσκολη μεταπώληση.

Με παίδεμα εννοώ τον υπολογισμό του 4Κ crop και την αγορά υπερευρυγώνιου για αντιστάθμιση, όπως και την επιλογή κάθε φορά διαφορετικού σταθερού φακού για φωτογραφία και διαφορετικού για βίντεο, εξαιτίας του 4K crop.

Επίσης 4 φακοί + το κόστος της NX500 = 1600 ευρώ και δεν υπάρχει σταθεροποίηση παρά μόνο στον αργό κιτ.

Με κριτήριο σύγκρισης την ΝΧ1+16-50/2-2.8, πακέτο των 2.000 ευρώ, ποσό που ήδη πλησιάζεις και το λέω επειδή αναφέρεις συχνά ότι μπορεί να πας κάποια στιγμή σε NX1.
Το ιδανικό ταίρι της NX1 είναι ο 16-50/2-2.8 από όλες τις απόψεις, κατασκευή, στεγανότητα, ζύγισμα, ταχύτητα, σταθεροποίηση, συμβατότητα με τη ρύθμιση της ταχύτητας εναλλαγής σημείου εστίασης στο βίντεο, και φυσικά την ευκολία του όλα-σε-ένα, χωρίς 4Κ crop, προσφέροντας 24-75mm σε αντιστοιχία ff είτε σε φωτό είτε σε βίντεο.

To AF Responsiveness και το AF Shift Speed δεν είναι συμβατό με τους φακούς 16, 20, 30, 60, 85, 20-50.

Για όποιον ενδιαφέρεται να την αγοράσει την έχει τώρα 623.49 ευρώ τελική τιμή στο ισπανικό amazon σε ασημι χρώμα

Last edited:
το σκεφτόμουνα για δεύτερο σώμα, αλλά ίσως αργότερα, γιατί έχουν πέσει πολλά οικονομικά "χαστούκια" τελευταία!
παρέλαβα σήμερα τον samsung 12-24. είναι πολύ πιο μικρός απ'ότι νόμιζα και πολύ ελαφρύς. είναι περίπου στο μέγεθος του 18-55ois.
Ο sony 10-18 είναι αισθητά μεγαλύτερος και βαρύτερος, αλλά έχει μεταλλική κατασκευή.
Πιστεύω ότι αυτός ο φακός είναι ο ιδανικός για την ΝΧ500. Γίνεται περίπου 28-56mm για το 4Κ και 18-36 για φωτογραφία. Η έλλειψη σταθεροποίησης δε νομίζω να με προβληματίσει σε αυτά τα εστιακά μήκη.
χτύπησα και ένα 4τροχο σήμερα, για ομαλές 4Κ λήψεις
http://www.amazon.it/gp/product/B00CO4V1QC?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s01
του έβαλα πάνω μια κεφαλή από ένα παλιό τριποδάκι και παίζει σουπερ

Στην NX500 θα ταιριάζει καλά το νέο φλας Metz 26 AF-1 στα 80 ευρώ.

http://www.dpreview.com/articles/8434178030/metz-mecablitz-26-af-1-review

20cb9b300396b317bce23ea772a5ba7c.jpg

Tzo σε βλέπω ψημένο για δεύτερο NX σώμα. παρε καμια ΝΧ500 μου πεις κανα tip!

Την εκτιμώ και την παρακολουθώ την NX500 αλλά δεν θα την πάρω.
Δεν συγκρίνεται με την εμπειρία χρήσης της NX1. 650 είναι μισή NX1.
Θα προτιμούσα να δώσω άλλα τόσα και να πάρω δεύτερo σώμα NX1, ή μελλοντικά μια NX2.
Εξάλλου ετοιμάζομαι για τον 50-150/2.8.

Για τους 'S' φακούς 16-50/2-2.8 και 50-150/2.8 το μικρό σώμα της NX500 είναι αστείο.

Στην περίπτωση της Sony α7s με τα λίγα MP και όχι κορυφαίο AF-C ήταν διαφορετικά. Η απόκτηση της α5100 είχε μια λογική (aps-c crop 24MP για τον FE70-200, πολύ καλό AF-C στο βίντεο, οθόνη αφής) και στα 300 μεταχειρισμένη ήταν στο 1/5 της τιμής της α7s. Παρά τα οφέλη, πάλι δεν την άντεξα εργονομικά βέβαια.

Στην περίπτωση του συνδυασμού ΝΧ1-ΝX500, δεν έχει η NX500 κάτι που μπορεί να με δελεάσει.
Ούτε καν για τoν μικρότερο όγκο και χαμηλότερο βάρος, αφού έχω σκοπό να μείνω μόνο στους δύο 'S' φακούς, 16-50/2-2.8 και 50-150/2-2.8.

Κρίμα πάντως, γιατί οι περισσότεροι φακοί του συστήματος είναι value for money και αξίζει να τους δοκιμάσεις.
Ο 12-24 πολυ καλός μέχρι στιγμής. Γρήγορος και δεν ψαρευει το AF στο βίντεο.
Με τον κιτ φακό (16-50) και τους 12-24, 45 & 50-200 καλύπτει κάνεις το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων με πολύ καλά αποτελέσματα και budget 1.350

μια σύγκριση μεγέθους μεταξύ των φακών μου. τους περισσότερους από αυτούς τους περίμενα λίγο διαφορετικούς σε μέγεθος από φωτογραφίες που είχα δει στο ίντερνετ. πχ. τον 12-24 τον περίμενα πιο μεγάλο και τους 45/1.8 και 16-50 πιο μικρούς

Στη σειρά λοιπόν :
45/1.8--- 12-24 --- Samyang 14/2.8 (NX-mount) --- 16-50ois --- 30/2.0
Οι 30,45 & 16-50 παίρνουν και οι 3 φίλτρα 43cm, πολύ βολικό αυτό

YW3buK.jpg

dzF80K.jpg

Ωραίος!

Σε ταχύτητα εστίασης ποια είναι η σειρά;

Επίσης, κάνει κάποιος ενοχλητικό θόρυβο όταν εστιάζει;

μόνο ο 30άρης κάνει θόρυβο και είναι ο πιο αργός. ψαρεύει και στο βίντεο. Τον κρατάω όμως γιατί οπτικά είναι φοβερός και είναι και πολύ κόμπακτ. Τον έχω από την εποχή της ΝΧ1000.
Οι υπόλοιποι είναι στα ίδια επίπεδα από θέμα ταχύτητας εστίασης (εκτός από το Samyang που είναι manual). Ακόμα και ο κιτ φακός είναι πολύ γρήγορος και εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις δυνατότητες εστίασης της μηχανής (δεν έχω δοκιμάσει και τους S βέβαια για να είμαι σίγουρος)

οπτικά :
ο 45άρης (είναι ο απλός, όχι ο 3D) είναι καταπληκτικός για πορτραιτάκια, sharp, ωράιο bokeh. Θα έλεγα εμπειρικά ότι είναι στα επίπεδα του Sony 50/1.8oss. Πρόσφατα έπαιζε στα 180 ευρώ στο ιταλικό αμαζον, τιμή πρόκληση.
ο 12-24 φαίνεται να είναι καλός οπτικά. δεν τον έχω δοκιμάσει φωτογραφικά ακόμα για να εκφέρω σίγουρη γνώμη, τον χρησιμοποιώ κατά 99% για βίντεο. Φαίνεται να είναι στα επίπεδα του Sony 10-18, πιο κόμπακτ, ελαφρύς και φτηνός, αλλά χωρίς OSS ούτε σταθέρο διάφραγμα. Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη σταθεροποίησης στο βίντεο είναι πρόβλημα, κυρίως αν δώσεις σε τρίτον να τραβήξει που δεν έχει σταθερό χέρι (την πάτησα πρόσφατα σε γεννέθλια)
ο Samyang 14/2.8 είναι γνωστός για την απόδοσή του από άλλα συστήματα. Για κάτω από 200 ευρώ που μου βγήκε καινούριος, είναι κι αυτός ευκαιρία. Στο βίντεο βλέπω μεγάλη διαφορά από τους native φακούς, αλλά θέλει λίγο συνήθεια η χειροκίνητη εστίαση, ενώ δυστυχώς οι αποστάσεις που αναγράφονται στο δακτύλιο της εστίασης δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, υποθέτω λόγω της αλλαγής μοντούρας ή πάει Χ1,5?
Ο κιτ φακός πολύ καλός allround φακός, εστιάζει γρήγορα, είναι αρκετά οξύς και έχει μικρό μέγεθος. Θεωρώ ότι είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο sony, αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος σε μέγεθος
Ο 30άρης σταθερή αξία. Τον βλέπεις και δε σου γεμίζει το μάτι, αλλά γράφει πολύ καλά. Η ταχύτητα εστίασης όμως είναι στα επίπεδα ΝΧ1000

Και τώρα 180 τον έχει τον 45/1.8 το ιταλικό amazon.

Πολύ προσιτές τιμές, ακόμη και σε σύγκριση με m4/3.

Last edited: