Samsung NX500

Μην ταλαιπωρείσαι με το I-Launcher.

Αποσυμπιέζεις το αρχείο στον υπολογιστή και αντιγράφεις το αρχείο .bin χύμα εκτός φακέλου στην κάρτα, αφού την έχεις κάνεις format.

Βάζεις την κάρτα στη μηχανή, πας στο Device Information στο μενού και πατάς Software Update.

Γίνεται και κατευθείαν χωρίς τίποτε απ' όλα αυτά, συνδέοντας τη μηχανή μέσω wi-fi με το ίντερνετ, αλλά εγώ προτιμώ τον πιο σίγουρο παραδοσιακό τρόπο.

Εννοείται ότι έχεις πλήρως φορτισμένη την μπαταρία. Μη σου σβήσει η μηχανή ενώ κάνει αναβάθμιση.

ΟΚ έγιναν και οι δύο αναβαθμίσεις. Με γύρισε στα Ιταλικά ενώ το είχα στα Αγγλικά, ευκαιρία να ξεσκουριάσω τα Ιταλικά μου:cool4: Σ' ευχαριστώ πολύ Τzo...:worshippy:

Γιατί δεν έκανες απευθείας από το wifi την αναβάθμιση? (από το μενού της μηχανής). Εμένα μου πήρε 5 λεπτάκια.

Eγώ δεν προτιμώ αναβάθμιση λογισμικού μέσω wi-fi γιατί χρήστες έχουν αναφέρει κολλήματα που δεν ξεπεράστηκαν ούτε με αφαίρεση μπαταρίας κι έπρεπε να πάει η μηχανή στο σέρβις. Γι' αυτό και δεν την προτείνω.
Προσωπικά δεν θέλω πέντε λεπτά να κοιτάζω τη μηχανή αν προχωράει καλά η αναβάθμιση.

Με τον παραδοσιακό τρόπο κατεβάσματος του λογισμικού στο pc και πέρασμα στην κάρτα μνήμης η φόρτωση της αναβάθμισης διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα στην ΝΧ1.
Όσο λιγότερο χρόνο διαρκεί η όλη υπόθεση στη μηχανή, τόσο λιγότερο άγχος μήπως κάτι δεν πάει καλά.

Πάντως η διαδικασία της αναβάθμισης μέσω wi-fi (μόνο για την ΝΧ500 και NX1) είναι αυτή:
http://www.samsung.com/hk_en/support/skp/faq/1076915

Tzo για μένα τα επιχειρήματά σου υπέρ της ΝΧ1 και κατά της ΝΧ500 όπως αναφέρονται στο πρόσφατο post δεν ισχύουν για κάποιον που θέλει να την έχει κυρίως για χρήση βίντεο, και εξηγούμαι:
Όσον αφορά τον συνδυασμό NX1 και NX500 ως δεύτερο σώμα, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις ως προς τη συμβατότητα της εμπειρίας χρήσης στην πράξη:
1) Έλλειψη EVF. Συνηθίζοντας στην NX1 με EVF, όταν πιάνεις την NX500 χωρίς EVF μπερδεύεσαι και ασυναίσθητα φέρνεις τη μηχανή στο μάτι σου. Πραγματικά πες μου κάποιον που χρησιμοποιεί το EVF στο βίντεο. Στο 90% των περιπτώσεων αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς την οθόνη για να πετύχεις τη γωνία λήψης που θες και να κρατήσεις σταθερή την κάμερα. Εγώ τη βάζω σε μίνι τριποδάκι συνήθως (manfrotto pixie), το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ΝΧ1 με φακό, οπότε πρέπει να κουβαλάς και κανονικό 3ποδο ή έστω πιο βαρύ/ογκώδες "μίνι" τριποδάκι
2) Buffer.
Μετά το πολυβόλο NX1, η αναμονή για αρκετά δευτερόλεπτα στην NX500 μέχρι να αδειάσει το buffer μετά από λίγες συνεχόμενες λήψεις raw σίγουρα θα προβληματίσει. Αδιάφορο για το βίντεο
3) 4K crop
Η εναλλαγή φακών μεταξύ των δύο σωμάτων θα προϋποθέτει συνέχεια τον υπολογισμό του 4K crop. Συνηθίζοντας π.χ. τον 45/1.8 ως 63άρη στην NX1, με έκπληξη διαπιστώνεις ότι μεταμορφώνεται σε άβολο για βίντεο 120άρη τηλεφακό στην ΝΧ500! Το κροπ έχει και τα πλεονεκτήματά του. Το καλοκαίρι έκανα αρκετές λήψεις θαλασσίων σπορ σε απόσταση 500-1000μ. Εκεί το κροπ κυριολεκτικά με έσωσε, γιατί έκανε τον 50-200 ==> 120-480. επιπλέον υπάρχουν πολύ αξιόλογοι υπερευρυγώνιοι & fisheye που μετατρέπονται σε ευρυγώνιοι με το κροπ. παράδειγμα ο μικρούλης 8mm/2.8 της samyang που τελευταία έχω σχεδόν συνέχεια πάνω στη μηχανή. Πανεύκολη εστίαση λόγω μικρού βάθους πεδίου και ελάχιστες παραμορφώσεις λόγω κροπ που δεν ενοχλούν. Σταθεροποίηση δε χρειάζεται καθόλου με τόσο μικρό εστιακό μήκος
samyang-8mm-f28-nx-silver-04_1.jpg

4) Έλλειψη ενσωματωμένου φλας.
Σε μηχανή που έχεις πάντα μαζί, δηλ. την NX500, η ύπαρξη ενσωματωμένου φλας είναι καλοδεχούμενη, κάτι στο οποίο θα έχεις συνηθίσει να βασίζεσαι στην NX1, και θα σου λείπει μετά στην NX500. Σε όλες τις διακοπές ζήτημα να το χρησιμοποίησα σε 3-4 φωτογραφίες
5) 15λεπτο όριο στη λήψη 4Κ Μόνο σε καμία βάπτιση αν χρειαστεί παραπάνω, κι εκεί ούτε τα 30 λεπτά δε σε σώζουν.
6) Με την ΝΧ500 όλο και έχεις τον νου σου για υπερθέρμανση, θέμα που δεν έχεις με την NX1. Όλο το καλοκαίρι και στους κάυσωνες δε μου έβγαλε ΜΙΑ ένδειξη υπερθέρμανση. μάλιστα μια μέρα την είχα ξεχάσει στο pause μισή ώρα και ζεστάθηκε πολύ, αλλά μετά συνέχισε να τραβάει κανονικά.
7) Όγκος
Μπορεί η NX500 ως σώμα να έχει μικρό μέγεθος, αλλά δεν είναι και φλατ μαζί με τον φακό όπως μια RX100 ή Ricoh GR. Το τσαντάκι πάλι το χρειάζεσαι. Από τη στιγμή που χρειάζεσαι τσαντάκι, λίγο μεγαλύτερη τσάντα και χωράς την Nx1 με τον μικρό κιτ φακό ή άλλον μικρό σταθερό.
Οι φακοί είναι που κάνουν τη διαφορά στον όγκο, όχι τόσο το σώμα. Όλο το καλοκαίρι την είχα μαζί μου στην πλαϊνή τσέπη της βερμούδας. Αν είχα την ΝΧ1 δε θα την έπαιρνα μαζί τόσο συχνά. Το ξέρω, γιατί είχα και την ΝΧ30 πριν και την άφηνα σπίτι. Για μένα η ΝΧ500 αντικαθιστά κόμπακτ και βιντεοκάμερα μαζί. Με τον 8mm, τον 30/2 & τον κιτ (16-50) είναι πάρα πολύ κόμπακτ και ελαφριά.
Samsung-NX500-vs-Samsung-NX1-size-comparison.jpg

8) Τιμή
Όσο η τιμή σώματος NX500 ήταν στο 1/3 της τιμής της NX1, ήταν καλή η απόσταση. Στο μισό της τιμής της NX1 σε βάζει σε σκέψεις μήπως πας κατευθείαν σε ένα και μόνο σώμα NX1 για όλες τις χρήσεις. Στα 550 Ευρώ που κάνει σήμερα κιτ, είναι λιγότερα από τα μισά λεφτά της ΝΧ1. Με τα ρέστα έχω πάρει 4 φακούς και καλύπτω όλες τις "ανάγκες μου". Αλλά και με τον κιτ φακό τα πάει μια χαρά σε ποιότητα φωτογραφίας και βίντεο. Για μένα με μια ΝΧ500 κιτ και έναν ευρυγώνιο Samyang κάνεις σχεδόν τα πάντα
Μετά από αυτές τις σκέψεις καταλήγω ότι πιο ευτυχής θα είναι ο κάτοχος αποκλειστικά της NX500 που θα έχει συνηθίσει στους περιορισμούς της μηχανής, παρά ο κάτοχος NX1+NX500 που θα πρέπει να προσαρμόζεται κάθε φορά.

Last edited:
Να πω και εγώ το δικό μου σκεπτικό. Από την αρχή της ενασχόλησης μου με τη φωτογραφία είχα πάντα δυο σώματα στη τσάντα μου. Ή δύο ίδια σώματα ή ένα καλό και ένα λιγότερο καλό για backup. Πριν ένα χρόνο περίπου είχα μείνει με μια Nikon D300 και μια D80. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω μια mirrorless κυρίως λόγω διαστάσεων και video, μιας και με τις Nikon δεν είχα αυτή τη δυνατότητα. Έδωσα λοιπόν την D80 και πήρα μια Samsung NX 300. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος, τόσο που πρόσθεσα στο σύστημα τον 30mm, 45mm, 50-200mm και το φλας της Metz 44 AF-1. Άρχισα να φωτογραφίζω πάλι (έστω να ασχολούμαι και να προσπαθώ να βρω το χρόνο). Αυτή λοιπόν η μικρή μηχανή ξύπνησε το "μικρόβιο". Με το σκεπτικό της αναβάθμισης την NX 300 αντικατέστησε η NX 500. Έτσι έμεινε στην άκρη η D300 με ένα 18-200vr, έναν Tokina 12-24 και δύο SB 800. Και το σκεπτικό μου είναι να πουλήσω ότι Nikon έχω και να πάρω μια Samsung NX 1 μαζί με τον μικρό S 16-50 F2-2.8. Έτσι θα έχω μια μηχανή για τις φωτογραφικές (και έχω μόνο) ανησυχίες μου και μία μικρότερη που θα είναι σχεδόν πάντα διακριτικά μαζί μου. Θα μου πείτε, "γιατί έδωσες την NX300". Για το 4Κ και κυρίως για τον 16-50 pz. Sorry αν σας κούρασα...

Last edited:
Tzo για μένα τα επιχειρήματά σου υπέρ της ΝΧ1 και κατά της ΝΧ500 όπως αναφέρονται στο πρόσφατο post δεν ισχύουν για κάποιον που θέλει να την έχει κυρίως για χρήση βίντεο, και εξηγούμαι:

Κατ' αρχήν δεν ήταν επιχειρήματα "υπέρ της NX1 και κατά της NX500" αυτά που έγραψα.
Απαρίθμησα τα στοιχεία που με προβληματίζουν για ενδεχόμενη αγορά της ΝΧ500 ως δεύτερο σώμα ως κάτοχος NX1, κι αυτό με αφορμή του CyberDEL που σκέφτεται για αγορά NX1 στην πορεία συνοδευτικά της NX500.

Επίσης, αναφέρομαι σε υβριδική χρήση των μηχανών (φωτό/βίντεο) και όχι μόνο βίντεο.

Η έλλειψη EVF και το μικρό buffer στα raw σαφώς και προβληματίζουν στις φωτό.

To 4Κ crop μπορεί να δίνει ένα τεράστιο zoom για εξειδικευμένες χρήσεις (π.χ. να είσαι στα βαθειά της θάλασσας και να σε τραβάει με τη μηχανή σε τρίποδο ο φίλος από την ακτή), αλλά σε όλες τις άλλες χρήσεις προβληματίζει. Σε αναγκάζει να αγοράσεις υπερευρυγώνιο για να έχεις τα 50mm. Αυτό δυσχεραίνει την εναλλαγή φακών μεταξύ των δύο σωμάτων. Π.χ. ο 45άρης που χαίρομαι στην NX1 θα πρέπει να θυμάμαι ότι θα μου τον αχρηστεύει στο 4Κ η ΝΧ500, αφού θα μου τον κάνει 120άρη.

Το DIS επίσης είναι θαυματουργό. Αφού το συνηθίσεις στην ΝΧ1, θα σου λείπει στην NX500, ειδικά με σταθερούς φακούς, όπου δεν θα έχεις καθόλου σταθεροποίηση.
Στους υπερευρυγώνιους ναι, δεν είναι απαραίτητη τόσο η σταθεροποίηση, αλλά δεν είναι πλέον υπερευρυγώνιος ένας φακός με το 2,6crop.
Σε 31-62mm μετατρέπεται ο 12-24/4-5.6, οπότε δεν ισχύει ότι δεν ωφελείται από σταθεροποίηση στο βίντεο επειδή (στα χαρτιά) είναι υπερευρυγώνιος.

Για μικρό τρίποδο χρησιμοποιώ αποκλειστικά Gorillapod, το οποίο το μετατρέπω και σε χειρολαβή με στήριγμα στον ώμο και στέρνο. Μίνι τριποδάκια δεν με εξυπηρετούν, ώστε να με διευκολύνει η NX500. Kι όσο το σετάπ παραελαφραίνει, τόσο πιο δύσκολες και οι ομαλές κινήσεις.

Σχετικά με την υπερθέρμανση, ενθαρρυντικό ότι δεν σου έσβησε η μηχανή, αλλά και μόνο που ζεσταίνεται πολύ αρκεί για αύξηση του θορύβου, και γενικά δεν θέλω να έχω το άγχος της υπερθέρμανσης, ταυτόχρονα με το 15λεπτο όριο να μου το θυμίζει.

500 ευρώ κάνει το σώμα της NX500, περίπου 1000 της NX1. Eίναι μισή τιμή. Με άλλα τόσα από NX500 παίρνω δεύτερο σώμα NX1.

Βάρος.
550 γραμμάρια η NX1, + 115 γρ. ο 45/1.8 = 665γρ.
287 γραμμάρια η NX500 + 115 γρ. ο 45/1.8 = 400γρ.
Σαφώς πιο ελαφριά η NX500. Αλλά στην πράξη, σε ελαφριά τσάντα που δεν προσθέτει βάρος (Lowepro Sling) τα 665γρ. είναι τόσο λίγα που κουνάω την τσάντα για να σιγουρευτώ ότι είναι η μηχανή μέσα.

Όγκος.
Στην τσέπη δεν βάζω καμία μηχανή, πάντα μπαίνει στο τσαντάκι της. Γι' αυτό και είπα ότι λίγο μεγαλύτερο τσαντάκι και κουβαλάω την ΝΧ1 (με μικρό σταθερό).
Ο όγκος που επιβαρύνει τη φορητότητα στις μηχανές δεν είναι το ύψος, αλλά το μήκος του φακού.
Συγκρίνοντας το μπροστινό μέρος η NX1 φαντάζει τεράστια.
http://camerasize.com/compact/#627.423,572.423,ha,f
Κι όμως, είναι πολύ συμμαζεμένο το μέγεθός της, και στην ουσία η διαφορά στη φορητότητα ορίζεται από το μήκος του φακού:
http://camerasize.com/compact/#627.423,572.423,ha,t

Last edited:
Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για να συνυπάρξουν δύο μηχανές, μια μικρή mirrorless και μια μεγαλύτερη για πιο εξειδικευμένη χρήση. Όταν πρέπει να έχεις μαζί σου τα απολύτως απαραίτητα και είσαι π.χ. σε μια εκδρομή μαζί με την οικογένεια σου, με τρία μικρά, δεν έχεις την πολυτέλεια να αλλάζεις φακούς, ούτε να στήνεις τρίποδο, να βάζεις φίλτρα... Εγώ βλέπω την NX 500 ως μια πολύ δυνατή μηχανή που μπορεί να ικανοποιήσει τους περισσότερους ερασιτέχνες φωτογράφους. Στην δική μου περίπτωση θα μπορούσε να είναι αρκετή αλλά υπάρχει και η Nikon που θα μένει στην τσάντα χωρίς να αξιοποιήτε. Έτσι σκέφτομαι να δυναμώσω το σύστημα με την Nx1, αξιοποιώντας την πώληση της D300. Και επειδή η διαφορά είναι μεγάλη ανάμεσα στις δύο, NX 500 και NX 1, αν στην πορεία διαπιστώσω ότι κάποια δεν χρειάζεται λόγο μη χρήσης, θα φύγει...
Τζο, είναι πολύ χρήσιμη η σύγκριση που έκανες, τόσο όσο και η συμβουλές του alzazira69. Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο...

@tzo
550 Ευρώ την έχει το ebw.gr kit, ποια 500 Ευρώ σώμα? Τα 1.000 Ευρώ της ΝΧ1 είναι τελική από ελληνικό κατάστημα? από ξένο κατάστημα? μαζί με μεταφορικά? ή πρέπει να παραγγείλεις μέσω mailbox και να επιβαρυνθείς με επιπλέον έξοδα. Για βάλε κάποιο λινκ. Αν την πάρεις με τον 16-50 τον απλό πόσο βγαίνει Τελική τιμή??

Την nx500 την θεωρώ ιδανική για διακοπές ώστε να μην την λυπάσαι και να κάνεις την "βρώμικη" χρήση που θα χρειαστεί σε παραλία και βόλτες, όπως λέει και ο CyberDEL καλύπτει απόλυτα τον ερασιτέχνη ή κάποιον που θέλει την καλύτερη φορητότητα με ποιότητα 4k.

Η nx1 όμως είναι μια μηχανή που μπορεί να καλύψει όλες τις χρήσεις ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Επιπλέον πιστεύω ότι εκτός από τον κιτ φακό δεν αξίζει επένδυση άλλων στην nx500, αν και χρειάζεται τουλάχιστον άλλους δυο, δηλαδή φτάνεις άνετα το σώμα της nx1 στα χρήματα.

Είναι σαν να συμπέυτουν πλέον με την διαφορά χρημάτων για φακούς, για αυτό δυσκολεύει αρκετά το πράγμα.

Μάνο σε βλέπω ήδη ψημένο, μου φαίνεται θα πάρουμε 2 μαζί πακέτο από Ιταλία...

μπα.. δεν είμαι ψημένος για ΝΧ1. Το "κενό" της γρήγορης 4Κ φωτογραφικής με EVF θα το καλύψει η Α7000 ή Α6100

Είναι συνολικά τι χρειάζεται και τι ανάγκες έχει ο καθένας....για αυτό υπάρχουν μηχανές για όλους!!! Προσωπικά το 4Κ προς το παρών μου περνάει αδιάφορο και θα προτιμούσα μια nx500 χωρίς 4Κ άλλα με σκόπευτρο....βασικά μηχανή χωρίς σκόπευτρο δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγοράσω.....
Η nx1 από την άλλη όσο καλή και αν είναι η σχετικά υψηλή τιμή της για crop αισθητήρα και η δυσκολία να την βρεις/αγοράσεις στην Ελλάδα την κάνει ένα ελιτίστικο προϊόν για πολύ λίγους.....πάντως συνεχίζω να επιμένω ότι όσο η Samsung δεν δίνει μια nx500 με σκόπευτρο (δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο) δεν πρόκειται να προχωρήσει παρακάτω....ακόμα και η nx500, αν η sony βγάλει μια Α6100 με κόστος 700 ευρώ και 4Κ...θα είναι το τέλος της.....

Υ.Γ. Προσωπικά ακόμα και βίντεο τραβάω συνήθως μέσω evf μου δίνει καλύτερο έλεγχο του κάδρου και μου μειώνει αισθητά τους κραδασμούς και τις απότομες κινήσεις...

Tιμή σώματος σύγκρινα.

999 ευρώ NX1 πρόσφατη προσφορά της rajala. Από Ιταλία οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 1050.
470 ευρώ NX500 σώμα (καινούριο) προσφέρεται στο ebay.de.

Πάνω-κάτω μισή τιμή είναι η NX500.

To μαρτυρά και το όνομα του κάθε μοντέλου (ΝΧ500 - 500 ευρώ), ΝΧ1 (ένα χιλιάρικο). :smile:

Εκείνο που μπερδεύει στη σύγκριση είναι ότι με την ΝΧ500 συμφέρει να την πάρεις με τον κιτ, ενώ με την NX1 σε συμφέρει να την πάρεις σκέτο σώμα.
Π.χ. αν πάρω ΝΧ500 θα προτιμήσω να την πάρω κιτ.
Αν πάρω δεύτερη NX1 θα προτιμήσω να την πάρω σκέτο σώμα.

μπα.. δεν είμαι ψημένος για ΝΧ1. Το "κενό" της γρήγορης 4Κ φωτογραφικής με EVF θα το καλύψει η Α7000 ή Α6100

Μάνο κρατάω μικρό καλάθι πλέον με την Sony, θεωρώ ότι η νέα α6100 θα είναι λίγο καλύτερη της nx500 οπότε δεν θα φτάνει την nx1.

Εκτός του ότι με έχει ξενερώσει και έχει εξαντλήσει την υπομονή μου, δεν διαθέτει αντίστοιχα οικονομικούς φακούς όπως η Samsung.

Και μόνο που δεν βάζει οθόνη αφής η Sony, φτάνει.

H οθόνη αφής των NX500/NX1 προσφέρει απολαυστική εμπειρία χρήσης.

Καμία σχέση με την υποτυπώδη οθόνη αφής της α5100.

Μάνο κρατάω μικρό καλάθι πλέον με την Sony, θεωρώ ότι η νέα α6100 θα είναι λίγο καλύτερη της nx500 οπότε δεν θα φτάνει την nx1.

Εκτός του ότι με έχει ξενερώσει και έχει εξαντλήσει την υπομονή μου, δεν διαθέτει αντίστοιχα οικονομικούς φακούς όπως η Samsung.

Μα η Α6100 (αν και όποτε βγει) δεν θα είναι ανταγωνιστής της nx1, άλλα της Nx500 και μόνο η ύπαρξη σκοπεύτρου (και σε όλα τα άλλα ίδια να είναι με την nx500) είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλεονέκτημα υπερ της Α6100 και ταφόπλακα για την nx500....
Και εμένα με έχει ξενερώσει η sony άλλα και η samsung με έχει ξενερώσει που αδυνατεί να βγάλει μια μηχανή με κόστος 700 ευρώ με σκόπευτρο εδώ και 2 χρόνια.
Οσο για τους φακούς είναι σχετικό.....είναι κάπως ποιο φτηνοί οι samsung άλλα κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις....π.χ. ο samsung 30mm τον βρίσκεις στα 200 ευρώ ενώ ο sony 35mm κάνει 400 άλλα είναι και ποιο φωτεινός και έχει και σταθεροποίηση και εστιάζει και πολύ ποιο γρήγορα από τον samsung....ενώ οι υπόλοιποι φακοί (samsung 16mm - samsung 45mm - samsung 16-50mm - samsung 55-200mm) είναι πάνω κάτω στις τιμές των αντίστοιχων της sony....οι φακοί οι καλοί και στα δυο συστήματα είναι δυστυχώς ακριβοί...συνολικά είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα στην samsung όσον αφορά τις τιμές των φακών άλλα έχοντας περάσει και από τα 2 συστήματα δεν θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλη η διαφορά όσο πιστεύουν ορισμένοι...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και μόνο που δεν βάζει οθόνη αφής η Sony, φτάνει.

H οθόνη αφής των NX500/NX1 προσφέρει απολαυστική εμπειρία χρήσης.

Καμία σχέση με την υποτυπώδη οθόνη αφής της α5100.

Είναι όπως είπαμε τι ζητάει ο καθένας....θα ήθελα π.χ. οθόνη αφής, άλλα δεν είναι dealbreaker όπως η μη ύπαρξη σκοπεύτρου....!!!

Υ.Γ. Είχα στην nx300 οθόνη αφής και να πω την αλήθεια δεν την χρησιμοποιούσα ιδιαίτερα και υπήρχαν φορές που μου έσπαγε τα νεύρα καθώς πατιόταν καταλάθως κάτι στην οθόνη!!! Το σημαντικότερο πράγμα που μου είχε φανεί χρήσιμο στην οθόνη αφής ήταν η δυνατότητα επιλογής σημείου εστίασης κάτι που το δίνει και η sony Α5100...

Aν δοκιμάσεις την οθόνη της NX500 δύσκολα γυρνάς πίσω, τόσο από άποψη UI, όσο κι από ποιότητα απεικόνισης.

Απολύτως καμία σχέση και τα δύο με την υλοποίηση της οθόνης στην α5100.

@karamela

Για αυτό ακριβώς δεν θα αξίζει η α6100, γιατί θα βγει σχεδόν στα 800-1000 σώμα οπότε δεν θα αγγίζει την nx1, απλά θα κοντράρει την nx500 που δεν έχει αντίπαλο, αν ρίξει η Samsung μετά τον Δεκέμβρη κάνα 100 ακόμη την τιμή άντε μετά να πείσεις κάποιον να δώσει τα διπλάσια λεφτά για να έχει σκόπευτρό!

Όσο για τους φακούς θεωρώ ότι μόνο ο 16-50S καλύπτει το 95% χρήσης, ενώ για αντίστοιχο sony θα πάρεις τον 16f2.8, 20f2.8, 35f1.8 και 50f1.8

Με 1000 παίρνεις το Samsung και δεν τον βγάζεις από το σύστημα, ενώ για Sony θέλεις 1200 για να έχεις και f2.8 στα χαμηλά mm, να μην προσθέσω και τον 24f1.8 που θες +850 .