Tzo για μένα τα επιχειρήματά σου υπέρ της ΝΧ1 και κατά της ΝΧ500 όπως αναφέρονται στο πρόσφατο post δεν ισχύουν για κάποιον που θέλει να την έχει κυρίως για χρήση βίντεο, και εξηγούμαι:
Κατ' αρχήν δεν ήταν επιχειρήματα "υπέρ της NX1 και κατά της NX500" αυτά που έγραψα.
Απαρίθμησα τα στοιχεία που με προβληματίζουν για ενδεχόμενη αγορά της ΝΧ500 ως δεύτερο σώμα ως κάτοχος NX1, κι αυτό με αφορμή του CyberDEL που σκέφτεται για αγορά NX1 στην πορεία συνοδευτικά της NX500.
Επίσης, αναφέρομαι σε υβριδική χρήση των μηχανών (φωτό/βίντεο) και όχι μόνο βίντεο.
Η έλλειψη EVF και το μικρό buffer στα raw σαφώς και προβληματίζουν στις φωτό.
To 4Κ crop μπορεί να δίνει ένα τεράστιο zoom για εξειδικευμένες χρήσεις (π.χ. να είσαι στα βαθειά της θάλασσας και να σε τραβάει με τη μηχανή σε τρίποδο ο φίλος από την ακτή), αλλά σε όλες τις άλλες χρήσεις προβληματίζει. Σε αναγκάζει να αγοράσεις υπερευρυγώνιο για να έχεις τα 50mm. Αυτό δυσχεραίνει την εναλλαγή φακών μεταξύ των δύο σωμάτων. Π.χ. ο 45άρης που χαίρομαι στην NX1 θα πρέπει να θυμάμαι ότι θα μου τον αχρηστεύει στο 4Κ η ΝΧ500, αφού θα μου τον κάνει 120άρη.
Το DIS επίσης είναι θαυματουργό. Αφού το συνηθίσεις στην ΝΧ1, θα σου λείπει στην NX500, ειδικά με σταθερούς φακούς, όπου δεν θα έχεις καθόλου σταθεροποίηση.
Στους υπερευρυγώνιους ναι, δεν είναι απαραίτητη τόσο η σταθεροποίηση, αλλά δεν είναι πλέον υπερευρυγώνιος ένας φακός με το 2,6crop.
Σε 31-62mm μετατρέπεται ο 12-24/4-5.6, οπότε δεν ισχύει ότι δεν ωφελείται από σταθεροποίηση στο βίντεο επειδή (στα χαρτιά) είναι υπερευρυγώνιος.
Για μικρό τρίποδο χρησιμοποιώ αποκλειστικά Gorillapod, το οποίο το μετατρέπω και σε χειρολαβή με στήριγμα στον ώμο και στέρνο. Μίνι τριποδάκια δεν με εξυπηρετούν, ώστε να με διευκολύνει η NX500. Kι όσο το σετάπ παραελαφραίνει, τόσο πιο δύσκολες και οι ομαλές κινήσεις.
Σχετικά με την υπερθέρμανση, ενθαρρυντικό ότι δεν σου έσβησε η μηχανή, αλλά και μόνο που ζεσταίνεται πολύ αρκεί για αύξηση του θορύβου, και γενικά δεν θέλω να έχω το άγχος της υπερθέρμανσης, ταυτόχρονα με το 15λεπτο όριο να μου το θυμίζει.
500 ευρώ κάνει το σώμα της NX500, περίπου 1000 της NX1. Eίναι μισή τιμή. Με άλλα τόσα από NX500 παίρνω δεύτερο σώμα NX1.
Βάρος.
550 γραμμάρια η NX1, + 115 γρ. ο 45/1.8 = 665γρ.
287 γραμμάρια η NX500 + 115 γρ. ο 45/1.8 = 400γρ.
Σαφώς πιο ελαφριά η NX500. Αλλά στην πράξη, σε ελαφριά τσάντα που δεν προσθέτει βάρος (Lowepro Sling) τα 665γρ. είναι τόσο λίγα που κουνάω την τσάντα για να σιγουρευτώ ότι είναι η μηχανή μέσα.
Όγκος.
Στην τσέπη δεν βάζω καμία μηχανή, πάντα μπαίνει στο τσαντάκι της. Γι' αυτό και είπα ότι λίγο μεγαλύτερο τσαντάκι και κουβαλάω την ΝΧ1 (με μικρό σταθερό).
Ο όγκος που επιβαρύνει τη φορητότητα στις μηχανές δεν είναι το ύψος, αλλά το μήκος του φακού.
Συγκρίνοντας το μπροστινό μέρος η NX1 φαντάζει τεράστια.
http://camerasize.com/compact/#627.423,572.423,ha,f
Κι όμως, είναι πολύ συμμαζεμένο το μέγεθός της, και στην ουσία η διαφορά στη φορητότητα ορίζεται από το μήκος του φακού:
http://camerasize.com/compact/#627.423,572.423,ha,t