Σαν σήμερα

«Ενα Κράτος εξ ορισμού δεν μπορεί να έχει κανένα ήθος. Ενα Κράτος., το περισσότερο που μπορεί να έχει είναι μια αστυνομία»
Αλμπέρ Καμί


γεννήθηκε πριν από 99 χρόνια, στις 7 Νοεμβρίου 1913 ...



* χθεσινό μεν πάντα επίκαιρο δε ...............
 
Απάντηση: Re: Σαν σήμερα

Αλέκος Αλεξανδράκης (1928 – 2005)

Alekos_Aleksandrakis.jpg


Γιος δικηγόρου από τη Μάνη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής και μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Αγαπημένο του άθλημα ήταν η ξιφασκία και στα 15 του έγινε μέλος της εθνικής ομάδας.

Ένα χρόνο αργότερα μπήκε στη Σχολή Δοκίμων, θέλοντας να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού. Μία παράσταση, όμως, του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη, του άλλαξε τη ζωή. Αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και πέρασε πρώτος. Ο Δημήτρης Χορν ήταν τόσο σίγουρος για το ταλέντο του Αλέκου, που είχε στοιχηματίσει για την επιτυχία του.

Τον καιρό εκείνο, η Κατερίνα (Ανδρεάδη) έψαχνε για έναν «ζεν πρεμιέ», για το έργο «Φθινοπωρινή Παλίρροια». Ο νεαρός ηθοποιός την επισκέφτηκε με λουλούδια στο σπίτι της μαζί με την Άννα Συνοδινού και πήρε το ρόλο. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο θεατρικό σανίδι στις 9 Ιουλίου 1949 και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κριτικούς και κοινό. «Παρουσιάστε όπλα. Επιτέλους, ένας εραστής στο ελληνικό θέατρο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αιμίλιος Χουρμούζιος στην «Καθημερινή».

Εντύπωση έκανε και στον Φιλοποίμην Φίνο, ο οποίος του πρότεινε να παίξει στον κινηματογράφο. Την ίδια, κιόλας, χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία «Δύο κόσμοι», σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου. Ακολούθησαν αμέτρητες άλλες, και όλοι συμφωνούσαν πως επρόκειτο για έναν μεγάλο ηθοποιό και τον μεγαλύτερο γόη της εποχής. Η απήχησή του στον γυναικείο πληθυσμό ήταν άνευ προηγουμένου.

Στη γοητεία του είχε υποκύψει πρώτη η Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους, όμως, δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Αλεξανδράκης προτίμησε να ακολουθήσει την Κατερίνα σε μία περιοδεία. Στο Σουδάν γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, Μαρτζ Βάλβη, με την οποία παντρεύτηκε λίγο αργότερα στην Αθήνα. Ο γάμος τους κράτησε τρία χρόνια, όσο κι αυτός με την Κλοντ Σαμπαντού, μια πανέμορφη Γαλλίδα.

Το 1956, παντρεύτηκε την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη. Μαζί ανέβασαν στο θέατρο «Γκλόρια» της Πλατείας Αμερικής, το «Πικνίκ», ενώ συμμετείχαν σε πορείες ειρήνης και δημοκρατικά συλλαλητήρια. Όμως, ύστερα από τέσσερα χρόνια χώρισαν. Ο τέταρτος γάμος του ήταν με την ελβετίδα Βερένα Γκάουερ. Στα πέντε χρόνια που κράτησε ο γάμος τους απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1969 γνώρισε τη Νόνικα Γαληνέα και την ερωτεύτηκε βαθιά. Παρότι αυτή η σχέση κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια, δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Εκτός από την ιδιότητα του θιασάρχη, που ξεκίνησε το 1956 και κράτησε τουλάχιστον 35 χρόνια, ο Αλέκος Αλεξανδράκης σκηνοθέτησε θεατρικά έργα, αλλά και ταινίες, όπως ο «Θρίαμβος» (1960) με τον Καρύδη-Φουκς και η «Συνοικία το όνειρο» (1961), που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά η προβολή της απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία της εποχής.

Συνεργάστηκε με λαμπερές πρωταγωνίστριες, όπως τη Μελίνα Μερκούρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Τζένη Καρέζη, τη Μάρω Κοντού και τη Ζωή Λάσκαρη.

Συνολικά, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Ο βαφτιστικός» , «Στέλλα», «Το νησί των γενναίων», «Ραντεβού στην Κέρκυρα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», «Όμορφες μέρες», «Η κόμισσα της Κέρκυρας», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Τα παιδιά της Χελιδόνας» και πολλές ακόμα.

Στο θέατρο ερμήνευσε τους σημαντικότερους ρόλους. Μεταξύ των παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν εποχή, είναι: «Παράξενο Ιντερμέτζο», «Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Μαντάμ Μπάτερφλαΐ», «Η γυναίκα με τα μαύρα», «Τέσσερα δωμάτια με κήπο», «Έγκλημα και τιμωρία», «Τα μεγάλα χρόνια», «Ο γλάρος».

Στην τηλεόραση έπαιξε στον «Παράξενο Ταξιδιώτη», τον «Γιούγκερμαν» και τους «Μυστικούς Αρραβώνες».

Το 1994 ανέβασε με τη Μιμή Ντενίση, τον «Θείο Βάνια» και δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στο Εθνικό, απ’ όπου είχε ξεκινήσει. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δίδασκε υποκριτική στο Εργαστήρι του Διαμαντόπουλου, ενώ το 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στην τέχνη.

Πέθανε στις 8 Νοεμβρίου του 2005, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.
 
10/11/1919

γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ , σχεδιαστής των ΑΚ-47(δεκαετία 40), ΑΚΜ (δεκαετία 50) και ΑΚ-74 (δεκαετία 70) ...

το AK-47 (Αvtomat Kalashnikova model 1947) ή απλώς Καλάσνικοφ είναι το πιο διαδεδομένο αυτόματο όπλο ....
 
Απάντηση: Re: Σαν σήμερα

10/11/1919

γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ , σχεδιαστής των ΑΚ-47(δεκαετία 40), ΑΚΜ (δεκαετία 50) και ΑΚ-74 (δεκαετία 70) ...

το AK-47 (Αvtomat Kalashnikova model 1947) ή απλώς Καλάσνικοφ είναι το πιο διαδεδομένο αυτόματο όπλο ....

Ζωή να έχει, που λένε !!
 
22/11/1975

ο Βασίλης Χατζηπαναγής έρχεται στην Θεσσαλονίκη από την Τασκένδη της Ε.Σ.Σ.Δ. με μετεγγραφή από την Παχτακόρ στον Ηρακλή...

viva Βάσια ....
 
Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού.

Όποιος και όσο μπορεί (αθόρυβα πάντα) ας προσφέρει κάπου μια υπηρεσία. Ακόμα και μια ώρα είναι αρκετή.
 
Απάντηση: Re: Σαν σήμερα

22/11/1975

ο Βασίλης Χατζηπαναγής έρχεται στην Θεσσαλονίκη από την Τασκένδη της Ε.Σ.Σ.Δ. με μετεγγραφή από την Παχτακόρ στον Ηρακλή...

viva Βάσια ....

Νά'ναι καλά ο Βάσια
Μεγάλος πολύ μεγάλος παίχτης
 
Πριν 22 χρονια "εφυγε"...
Μα στ' αληθεια εφυγε?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Η μαύρη μέρα της μουσικής

Η 8η Δεκεμβρίου έχει το τραγικό …προνόμιο να αποτελεί την επέτειο από την δολοφονία δύο πολύ σημαντικών ανθρώπων της μουσικής. Του Τζον Λένον και του Dimebag Darell.

Σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο Τζον Λένον, μετά από τις τέσσερις σφαίρες που δέχτηκε στην πλάτη από τον Ντέιβιντ Τσάπμαν.

Το θρυλικό «σκαθάρι» των Beatles, επέστρεφε στο διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη μαζί με την Γιόκο Όνο, όταν δέχτηκε την επίθεση του Τσάπμαν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του λίγο μετά τις 11 το βράδυ.



Την ίδια ημερομηνία πριν από οκτώ χρόνια, το 2004 δηλαδή, ένας άλλος παρανοϊκός εκτελεστής, ζηλεύοντας προφανώς τη …δόξα του Τσάπμαν, ανέβηκε στη σκηνή του club Alrosa Villa στο Ohio των Η.Π.Α., την ώρα που το συγκρότημα των Damageplan είχε μόλις ξεκινήσει το set του.

Με έξι συνολικά σφαίρες, (τέσσερις από αυτές στο κεφάλι) σκότωσε τον κιθαρίστα Dimebag Darell, ιδρυτή του συγκροτήματος των Pantera. O Darell μαζί με τον αδερφό του, τον ντράμερ, Vinnie Paul, έφτιαξαν τους Damageplan λίγο μετά τη διάλυση των Pantera.

O δολοφόνος Nathan Gale, συνέχισε να πυροβολεί πάνω στη σκηνή σκοτώνοντας άλλα τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας επτά. Το μακελειό σταμάτησε με την επέμβαση ενός αστυνομικού που σκότωσε τον Gale με μία σφαίρα στο κεφάλι.
 
Άλφρεντ Νομπέλ (1833 – 10 Δεκεμβρίου 1896)


Alfred_Nobel.jpg



Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Απέκτησε 350 πατέντες, με πιο γνωστές αυτές για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή. Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε στην πολεμική βιομηχανία και άφησε το 94% της τεράστιας περιουσίας του στο Ίδρυμα Νομπέλ, που απονέμει κάθε χρόνο από το 1901 τα ομώνυμα βραβεία.
 
Καλάβρυτα: 69 χρόνια μνήμης, οδύνης και πόνου

Το ρολόι της πόλης έδειχνε δυο και τριαντατέσσερα λεπτά, και το ημερολόγιο 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν στον λόφο Καπή πάνω από τα Καλάβρυτα ήχησε το πρώτο από τα τρία μυδραλιοβόλα. Όταν και τα τρία έπαψαν 700 άτομα - σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης - είχαν εκτελεσθεί.