Σαν σήμερα

Σπάνιο υλικό απο τους βομβαρδισμούς στα μέσα Γενάρη 44 στον Πειραιά,απο τους...συμμάχους...Βίντεο απο τους μαθητές της Γ’Τάξης Πληροφορικής του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Πειραιά,που to παρουσιάζει.

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους καθηγητές τους!!!!:SFGSFGSF:

piraeus-harbour-1944.jpg


To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.


http://peiraiotika.gr/?p=1318



 
Last edited:
Ο Έλληνας πυγμάχος, που εκνεύρισε τον Χίτλερ...


pyg1.jpg




Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας στην κατηγορία ημιβαρέων κιλών.

«Μαχητικός, θαρραλέος, γρήγορος, ικανός στο «κορ α κορ» με εξαιρετικούς συνδυασμούς τριπλών χτυπημάτων και πολύ ανθεκτικός στο ξύλο».

Έτσι περιέγραφαν τον εκπληκτικό νεαρό μποξέρ με την κυανόλευκη φανέλα και σορτσάκι, οι εφημερίδες της εποχής.

Ο Αντώνης Χριστοφορίδης είχε όλα απαραίτητα προσόντα, για να γίνει πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης!

Και με αυτά στέφθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1941, παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρών.

Νίκησε τον Μέλιο Μπετίνα στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός.

pyg2.jpg



«Κι ο αντίπαλός μου μάνα είχε, αλλά τη στιγμή που έπρεπε, τον κοίταξα κατάματα και με ένα ντιρέκτ -παρντόν ή σόρι- του τη σβούριξα κατάμουτρα».

Ο Μπετίνα προηγούνταν για 12 γύρους, αλλά στους 3 τελευταίους ο Χριστοφορίδης αντεπιτέθηκε και κέρδισε στα σημεία.

«Όταν ανέβηκα στο ρινγκ, δεν έβλεπα πέρα από τη μύτη μου, λουσμένος από τους εκτυφλωτικούς προβολείς. Άκουγα το βουητό των θεατών.

Αντωνάκη, είπα στον εαυτό μου, δεν τρέχει τίποτα. Έχεις παίξει σ” όλα τα ρινγκ της Ευρώπης. Χειρότερα από το Βερολίνο και το Ρότερνταμ, αποκλείεται να είναι.

Και δεν ήτανε. Κάποιος εκεί ψηλά με προστάτευε. Νίκησα παμψηφεί στα σημεία», έλεγε ο πρωταθλητής στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Λυμπερόπουλο.


Οι Ελληνοαμερικανοί στις εξέδρες ούρλιαζαν από τη χαρά τους. Ο πιτσιρικάς που σήκωνε βαλίτσες, ως γκρουμ στο ξενοδοχείο Μυστράς της οδού Βαλαωρίτου, τα είχε καταφέρει.

Είχε κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο.

«Δυο βδομάδες τώρα, πετάω στα ουράνια. Οι πατριώτες, εδώ στο Κλίβελαντ, έχουνε παραφρονήσει.

Όταν νίκησα τον Μπετίνα, οι εφημερίδες γράψανε, οι Έλληνες νικάνε παντού τους Ιταλούς. Και στα βουνά της Αλβανίας και στα ρινγκ της Αμερικής.

Στα ελληνικά μαγαζιά —και είναι τόσα πολλά στο Οχάιο— με κερνάνε συνέχεια ουίσκι.

«Έχω πιαστεί από τις χειραψίες κι όχι από τις γροθιές.

Ο Μέλιο ήταν ιπποτικός αντίπαλος, με φίλησε με ματωμένο χαμόγελο, πριν ο διαιτητής μου σηκώσει το χέρι μπροστά στους 20.000 θεατές της αρένας του Κλίβελαντ, που με χειροκροτούσαν.

Θεέ μου, είχα νικήσει! Ήμουνα παγκόσμιος πρωταθλητής ημιβαρέων βαρών! Ένας Έλληνας τσάμπιον οφ δη γουόρλντ, όπως βροντοφωνούσε το μεγάφωνο».


pyg4.jpg



Τρία χρόνια πριν, στο κατάμεστο από ναζί Σπορτ παλάς του Βερολίνου, είχε «δείρει» στο ρίνγκ τον φημισμένο Γερμανό πρωταθλητή Γκούσταβ Έντερ.

Ο Γερμανός πρωταθλητής ήταν αήττητος για 7 συνεχή χρόνια και με 50 νίκες νοκ άουτ.

Ο νικητής του αγώνα αυτού θα αποκτούσε το δικαίωμα να διεκδικήσει το πρωταθλήμα Ευρώπης.

Τον αγώνα παρακολουθούσε ο Αδόλφος Χίτλερ, που θεωρούσε δεδομένη τη νίκη του Έντερ.

Ο Χριστοφορίδης τιμώρησε τον αντίπαλό του σκληρά, εκνευρίζοντας τον καγκελάριο, που έφυγε πριν από τη λήξη της αναμέτρησης.

Δεν ήθελε να δει το καμάρι της άριας φυλής, να χάνει από ένα Ελληνόπουλο.

«Στη διάρκεια του αγώνα, ούτε μια στιγμή δεν ακούστηκε μια ενθαρρυντική φωνή για τον Αντώνη. Όλοι ούρλιαζαν για τον δικό τους.

Κι όμως, ο δικός μας, απτόητος, δεχόταν κι ανταπέδιδε τα χτυπήματα και όπως ήξερα, σκεφτόταν πως αν έχανε εκείνο το παιχνίδι, θα του φράζανε τον δρόμο για τον ευρωπαϊκό τίτλο.

Και δεν κιότεψε. Ούτε για μια στιγμή δεν έχασε την ψυχραιμία του και το στιλ του κι οι ελάχιστοι Έλληνες που τον βλέπαμε, κλαίγαμε από συγκίνηση, καθώς γύρο με γύρο μάζευε βαθμούς.

Στον τελευταίο γύρο μάλιστα, στρίμωξε τον αντίπαλό του στη γωνιά και τον σφυροκοπούσε.

Όταν το γκογκ σήμανε τη λήξη, ο Χίτλερ δε βρισκόταν στη θέση του.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι πετούσαν τα χειρόγραφά τους έξαλλοι από χαρά και φιλούσε ο ένας τον άλλο.

Ο ίδιος ο Έντερ, πριν δώσουν οι κριτές τη βαθμολογία, σήκωσε το χέρι του Αντώνη, του νικητή του.

Και ξαφνικά, όλο εκείνο το φανατισμένο πλήθος, κάτω από τις σβάστικες, ηρέμησε κι όταν σε λίγο ο διαιτητής σήκωσε το χέρι του Αντώνη Χριστοφορίδη, ο κόσμος ικανοποιήθηκε που ο σπίκερ ανέφερε τον νικητή ως Έλληνα.

Αν έχανε, σίγουρα θα τον πολιτογραφούσε Γάλλο, εξομολογήθηκε ο γιατρός Δημήτρης Παπακώστας στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο.

Έτσι, ο Χριστοφορίδης αντιμετώπισε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ενώπιον 15.000 θεατών, τον Ολλανδό κάτοχο του τίτλου Μπεπ βαν Κλάβερεν.

Ο αντίπαλος ήταν ολυμπιονίκης το 1928 στο Άμστερνταμ. Η υπεροχή του Χριστοφορίδη ήταν καταφανής και στους 15 τρίλεπτους γύρους.

Ειδικά μετά τον 10ο γύρο, ο αντίπαλός του είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο, προσπαθώντας να αποφύγει το νοκ-άουτ και στο τέλος του αγώνα παρέπαιε αιμόφυρτος. Ο Ελβετός διαιτητής αμέσως των ανακήρυξε νικητή, κάτι που αναγνώρισαν και οι Ολλανδοί θεατές.

Ανάμεσά τους υπήρχαν και λιγοστοί Έλληνες ναυτικοί, που έτυχε τα πλοία τους να βρίσκονται στο μεγάλο ολλανδικό λιμάνι, οι οποίοι πανηγύρισαν έξαλλοι μαζί του.


pyg5.jpg



Όμως, δεν χάρηκε για πολύ αυτό τον τίτλο, αφού στο αμέσως επόμενο ματς, εναντίον του Γάλλου Εντουάρ Τενέ, στο Παρίσι, στάθηκε άτυχος.

Ενώ προηγείτο καθαρά στα σημεία σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, στον 11ο γύρο έσπασε το αριστερό χέρι του και συνέχισε με φοβερούς πόνους, αμυνόμενος διαρκώς.

Τελικά, με απόφαση των κριτών ηττήθηκε, χάνοντας τον τίτλο.

Όταν αποθεραπεύτηκε, προσπάθησε να ξαναπάρει το στέμμα, κάνοντας ένα σερί από οκτώ νίκες, το οποίο διέκοψε η ήττα του από τον μελλοντικό πρωταθλητή Τζίμι Μπίβινς.

Ο Χριστοφορίδης θεώρησε την ήττα άδικη και ζήτησε να ξαναπαίξουν. Στη ρεβάνς επικράτησε καθαρά και αυτή ήταν η μοναδική ήττα στην καριέρα του Μπίβινς.

Από το 1934 ζούσε στο Παρίσι. Τα ρινγκ της Ελλάδος ήταν πολύ φτωχά για τις ικανότητές του και δεν είχαν καμία προοπτική εξέλιξης για το ταλέντο του Χριστοφορίδη. Το 1937 ήρθε για έναν αγώναν εναντίον του Ρουμάνου μποξέρ Ντοκουλέσκου.

Ο κόσμος πήγε στο Παλλάς για να παρακολουθήσει τον αγώνα, αλλά τελικά είδε τη μονομαχία να ολοκληρώνεται πριν από τη λήξη του πρώτου γύρου. Ο Χριστοφορίδης τον είχε βγάλει νοκ άουτ.

Έτσι, οργανώθηκε δεύτερος αγώνας με τον Έλληνα πρωταθλητή Κώστα Βάσση.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο νεαρός πυγμάχος εμφανίστηκε συγκρατημένος. Ο Βάσσης κατάφερε να σταθεί όρθιος για 12 γύρους, αλλά τελικά έχασε, όχι μόνο τον αγώνα, αλλά και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ο Χριστοφορίδης γεννήθηκε στην πόλη Μερσίνα της Μικρασίας στις 26 Μαΐου 1917, αλλά έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Σμύρνη.

Το 1922 βρέθηκε πρόσφυγας στην Αθήνα με τη μητέρα και τις δύο αδελφές του. Άλλα επτά μέλη της οικογένειάς του χάθηκαν κατά τη μικρασιατική καταστροφή.


pyg6.jpg



Από μικρή ηλικία έμεινε ορφανός, αφού ο πατέρας του σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία σε μάχη, ενώ η μητέρα του πέθανε στην Ελλάδα πριν από το 1930.

Για να επιβιώσει εργάστηκε στο ξενοδοχείο «Μυστράς», ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε στη νυχτερινή σχολή για εργαζόμενους του Φιλ. Συλλόγου «Παρνασσός».

Στη σχολή νίκησε κατά κράτος έναν νταή συμμαθητή του, που είχε παρακολουθήσει μαθήματα πυγμαχίας και τον προκαλούσε.

Τότε διαπίστωσε πως είχε τρομερά προσόντα. Με προτροπή των συμμαθητών του, γράφτηκε σε μια σχολή πυγμαχίας που υπήρχε σε υπόγειο της οδού Ασκληπιού στην Αθήνα, περισσότερο για να αντιμετωπίζει τους προκλητικούς παλικαράδες, παρά με σκοπό να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος.

Όμως, μέσα σε ένα εξάμηνο, ο 16χρονος Χριστοφορίδης αναδείχθηκε σε πρωτοπυγμάχο της σχολής και άρχισε να κερδίζει τα πρώτα του χρήματα ως επαγγελματίας μποξέρ, στα ματς που διοργανώνονταν σε διάφορα αθηναϊκά θέατρα.

Είχε 53 νίκες, 15 ήττες και 8 ισοπαλίες.

Άφησε το μποξ αρκετά νέος. Σε όλη του την καριέρα αρνήθηκε όλες τις υπηκοότητες που του προτάθηκαν. Ήθελε να αγωνίζεται ως Έλληνας. Πέθανε το 1985....
 
Απάντηση: Re: Σαν σήμερα

network-clock-icon.png


Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2014

Γεγονότα
211 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος πεθαίνει στο Eboracum (Γιόρκ, Αγγλία) ενώ προετοιμαζόταν να ηγηθεί μίας εκστρατείας εναντίον των Καληδονίων. Αφήνει την αυτοκρατορία υπό τον έλεγχο των δύο φιλόνικων γιων του, του Καρακάλλα και του Γέτα.
960 - Η στέψη του Τσάο Κουάνγκγιν ως αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Τάιτσου, σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της δυναστείας των Σονγκ, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις αιώνες.
1169 - Ισχυρός σεισμός χτυπά την ανατολική ακτή της Σικελίας, και ιδιαίτερα την Κατάνια, προκαλώντας το θάνατο περίπου 15.000 κατοίκων.
1789 - Το Εκλεκτορικό Κολέγιο εκλέγει ομόφωνα τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον πρώτο πρόεδρο των Η.Π.Α.
1848 - Καταργείται οριστικά και επίσημα ο Μαύρος Κώδικας και συνεπώς το σκλαβοπάζαρο στην Γαλλία.
1858 - Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής 52 Ευρώπη.
1974 - Βόμβα του IRA εκρήγνυται σε λεωφορείο με Βρετανούς στρατιώτες σκοτώνοντας 11 απ´ αυτούς.
1991 - Η Ισλανδία αναγνωρίζει σαν πρώτη χώρα την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.
1992 - Ο Ούγκο Τσάβες με το MBR-200 πραγματοποιεί απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες, με 18 νεκρούς και 60 τραυματίες.
2000 - Βγαίνει στα καταστήματα το ηλεκτρονικό παιχνίδι The Sims που θα πουλήσει πάνω από 6,3 εκατομμύρια αντίγραφα στις Η.Π.Α. και 58 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.
2000 - Ο Βόλφγκαγκ Σύσελ αναλαμβάνει καγκελάριος της Αυστρίας παρά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές.
2003 - Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας δημιουργεί την κοινοπολιτεία Σερβίας και Μαυροβουνίου.
2005 - Ο Πασκάλ Γιοαντιμνατζί αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Τσαντ.
2006 - Παραίτηση του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου.

Γεννήσεις
1872 - Γκότσε Ντέλτσεφ, Βούλγαρος επαναστάτης
1892 - Αντρές Νιν, Ισπανός επαναστάτης
1897 - Λούντβιχ Έρχαρντ, καγκελάριος της Γερμανίας
1900 - Ζακ Πρεβέρ, Γάλλος ποιητής
1902 - Τσαρλς Λίντμπεργκ, Αμερικανός πιλότος
1906 - Ντίτριχ Μπονχέφερ, Γερμανός θεολόγος
1912 - Μπάιρον Νέλσον, Αμερικανός γκόλφερ
1913 - Ρόζα Παρκς, Αμερικανίδα ακτιβίστρια
1915 - Ρέι Έβανς, Αμερικανός τραγουδοποιός
1941 - Λαϊσένια Καράζε, πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι
1972 - Τζιοβάνι, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1978 - Ντάνα Γκαρσία, Κολομβιανή ηθοποιός
1981 - Τζέισον Καπόνο, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1982 - Κρις Σέιμπιν, Αμερικανός παλαιστής

Θάνατοι
211 - Σεπτίμιος Σεβήρος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
708 - Πάπας Σισίννιος
1843 - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Έλληνας στρατηγός
1928 - Χέντρικ Λόρεντζ, Ολλανδός φυσικός
1936 - Βίλχελμ Γκούστλοφ, Γερμανός ναζιστής
1940 - Νικολάι Γιεζόφ, Σοβιετικός αξιωματούχος της μυστικής αστυνομίας
1991 - Ελένη Σκούρα, Ελληνίδα πολιτικός
2001 - Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης
2009 - Αλέκα Παΐζη, Ελληνίδα ηθοποιός
2010 - Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος
2011 - Μαρσιάλ Σελεστέν, πρωθυπουργός της Αϊτής
2012 - Φλόρενς Γκριν, Αγγλίδα βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Αργίες και εορτές
Κόσμος

Ηνωμένα Έθνη - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Ανγκόλα Ανγκόλα - Έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά της πορτογαλικής αποικιοκρατίας
Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα - Ημέρα ανεξαρτησίας (από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1948)

Ορθόδοξη Εκκλησία
Ισιδώρου Πηλουσιώτου (†436-440)
Ιερομάρτυρος Αβραμίου, επισκόπου Αρβήλ της Περσίας
Μάρτυρος Θεοκτίστου
Νεομαρτύρων Νικολάου του Κορινθίου (†1554) και Ιωσήφ του Χαλεπλή (†1686)
Οσίων Ιασίμου του θαυματουργού, Ιωάννου επισκόπου Ειρηνουπόλεως, Κυρίλλου του θαυματουργού, Νικήτα του εν Πυθίοις, Νικολάου ομολογητού του Στουδίτου (†868), Ευαγρίου και Σίου, Αβραάμ και Κόπριδος
Παχωμίου, Δανιήλ και Θεοδοσίου των πρεσβυτέρων
Μητροφάνους, αρχιεπισκόπου Βλαντιμίρ
Αγίας Δοσιθέας, βασιλίσσης της Ρωσίας
Αγίου Γεωργίου του πρίγκηπος

Tasos.cz
fahne90.gif
 
Αίρτον Σένα
1960 – 1994

54α γενέθλια του ''μεγάλου'' Αιρτον

Θρυλική μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού από την Βραζιλία. Αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην Φόρμουλα 1 και ξεχώριζε για το μαχητικό του πνεύμα και την ριψοκίνδυνη οδήγησή του.

Ο Αίρτον Σένα ντα Σίλβα (Ayrton Senna da Silva), όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1960 στο Σάο Πάολο, από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του Μίλτον Σίλβα, ήταν βιομήχανος και μεγαλοκτηματίας, και σε ηλικία 4 ετών τον μύησε στα μηχανοκίνητα σπορ αγοράζοντας του ένα καρτ. Σε ηλικία 8 ετών ήταν ένας ολοκληρωμένος οδηγός αγώνων σε μονοθέσια τύπου καρτ.Τα επόμενα χρόνια πήρε μέρος σε πολλούς αγώνες στην Βραζιλία και την Νότια Αμερική και το 1977 αναδείχθηκε πρωταθλητής καρτ Νοτίου Αμερικής, σε ηλικία 17 ετών.Το 1978 και το 1980 πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καρτ καταλάμβάνοντας την 2η θέση.

Το 1982 κάνει το μεγάλο άλμα στη καριέρα του. Αποφασίζει να αφήσει τα καρτ και να ασχοληθεί με τα μονοθέσια τύπου φόρμουλα. Μετακομίζει στην Αγγλία και συμμετέχει σε αγώνες Φόρμουλα 2000 και 3000, εντυπωσιάζοντας με τη οδήγησή του τις ομάδες της Φόρμουλα 1. Το 1984 υπογράφει με την ομάδα της Τόλμαν (Toleman) και καταφέρνει να πάρει το πρώτο του βαθμό στις 7 Απριλίου στο Γκραν Πρι της Νοτίου Αφρικής. Όμως η μεγάλη επιτυχία θα έλθει στο Γκραν Πρι του Μονακό (3 Ιουνίου 1984), όπου κυριολεκτικά πατάει στο βρεγμένο οδόστρωμα και από την 13η θέση της εκκίνησης τερματίζει στην 2η θέση, αφήνοντας άφωνο τον κόσμο της Φόρμουλα 1.

Τον επόμενο χρόνο παίρνει μετεγγραφή για την Λότους (Lotus), στην οποία παρέμεινε έως το 1987, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία. Στις 21 Απριλίου του 1985 κερδίζει το πρώτο του γκραν πρι στην πίστα του Εστορίλ στην Πορτογαλία. Συνολικά πέτυχε 6 νίκες με την ομάδα του Κόλιν Τσάπμαν, προτού μετακομίσει στην ΜακΛάρεν το 1988.

Τα πέντε χρόνια παραμονής του στην MacLaren (1988-1993) ήταν τα πιο αποδοτικά της καριέρας του. Με την ομάδα του Ρον Ντένις κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1988,1990,1991), ενώ εποχή άφησαν οι μονομαχίες του με τον Αλέν Προστ και τον Νάιτζελ Μάνσελ.

Το 1994 άφησε την ΜακΛάρεν για την Γουίλιαμς (Williams /Renaud) με σκοπό να ξαναπάρει τα πρωτεία στην Φόρμουλα 1. Την Πρωτομαγιά του 1994, κατα την διάρκεια του Γκραν Πρι του Αγίου Μαρίνου στην πίστα της Ίμολα, το μονοθέσιό του, που παρουσίαζε προβλήματα όλο τον χρόνο, βγήκε εκτός πίστας στην στροφή Ταμπουρέλο και προσέκρουσε σε μιά τσιμεντένια μπαριέρα. Ο Σένα τραυματίστηκε σοβαρά και εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο της Μπολόνια, όπου είχε μεταφερθεί.

Επιδόσεις στην Φόρμουλα 1

Παγκόσμια Πρωταθλήματα (3) : 1988, 1990,1991
Συμμετοχές: 161
Νίκες: 41
Πρωτιές στην εκκίνηση (Pole Position): 65


Σχετικά

Το δυστύχημα προκλήθηκε από το σπάσιμο της κολώνας του τιμονιού, σύμφωνα με την αυτοψία. Για τον θάνατο του Σένα κατηγορήθηκαν έξι μηχανικοί της Γουίλιαμς, αλλά αθωώθηκαν από δικαστήριο της Μπολώνια το 1997.
Το 2010, ο Σένα ανακηρύχθηκε από τους συναδέλφους του ως κορυφαίος οδηγός όλων των εποχών στην Φόρμουλα 1.
Ο Σένα με μεγάλη προσωπική και οικογενειακή περιουσία δώρισε μεγάλα ποσά για τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες του, φροντίζοντας να κρατά το φιλανθρωπικό του έργο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Σε ηλικία 21 ετών νυμφεύτηκε (για πρώτη και τελευταία χρονιά) την παιδική του φίλη Λίλιαν ντε Βασκονσέλος Σόουζα. Ο γάμος τους άντεξε λίγους μόνο μήνες, επειδή, σύμφωνα με την “απατημένη” σύζυγο “ήμουν το δεύτερο πάθος του.Το πρώτο πάθος του ήταν οι αγώνες”.
Ο Μπρούνο Σένα , που συμμετέχει σε αγώνες της Φόρμουλα 1, είναι ανηψιός του Αίρτον Σένα.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/805#ixzz2wZzso3jX
 

Attachments

  • Ayrton_Senna.jpg
    Ayrton_Senna.jpg
    95.8 KB · Views: 209
network-clock-icon.png



Σαν σήμερα 21 Απριλίου 2014


Γεγονότα
753 π.Χ. - Ο Ρωμύλος ιδρύει τη Ρώμη (παραδοσιακή ημερομηνία)
43 π.Χ. - Ο Μάρκος Αντώνιος ηττάται από τον Ίρτιο στη Μόντενα.
1092 - Η επισκοπή της Πίζας αναβαθμίζεται σε αρχιεπισκοπή από τον Πάπα Ουρβανό Β'.
1506 - Τερματίζεται η Σφαγή της Λισαβόνας, η οποία διήρκησε 3 ημέρες και κατά την οποία πάνω από 1.900 Εβραίοι βρήκαν το θάνατο από Πορτογάλους καθολικούς.
1509 - Ο Ερρίκος Η' ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας διαδεχόμενος τον πατέρα του, Ερρίκο Ζ' της Αγγλίας.
1792 - Ο Τιραντέντες, επαναστάτης που ηγήθηκε κινήματος για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας, απαγχονίζεται και τεμαχίζεται.
1870 - Λήγει η θητεία του Γεωργίου Σκούφου ως δημάρχου Αθηναίων.
1898 - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ εγκρίνει απόφαση του Κογκρέσου για ένοπλη επέμβαση στη Κούβα.
1929 - Διεξάγονται εκλογές για την συγκρότηση της Ελληνικής Γερουσίας, κατά τις οποίες το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου καταλαμβάνει 72 από τις 92 έδρες.
1944 - Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1945 - Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στα περίχωρα του Βερολίνου.
1947 - Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Παύλος ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων, και στη συνέχεια απευθύνει μέσω ραδιοφώνου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
1951 - Δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο ΑΝ 1775 περί «Οργανώσεως και Λειτουργίας της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ελλάδος».
1960 - Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.
1961 - Αλγερία: Οι στρατηγοί Σαλάν, Σαλ, Ζουώ και Ζελέρ οργανώνουν εξέγερση και καταλαμβάνουν το Αλγέρι
1967 - Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, γνωστό σαν η Χούντα των Συνταγματαρχών κατά παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967 - 1974).
1972 - Αθήνα - Δικτατορία: Κατά την επέτειο του πραξικοπήματος εκδηλώνεται καθιστική διαδήλωση από 100 φοιτητές, την οποία ακολούθησαν συλλήψεις.
1986 - Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.
1989 - Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο
2004 - Ο Μάκι Σαλ διορίζεται πρωθυπουργός της Σενεγάλης.
2006 - Ο Τομέ Βέρα Κρουζ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.


Γεννήσεις
1652 - Μισέλ Ρολ, Γάλλος μαθηματικός
1816 - Σαρλότ Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας
1864 - Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος
1882 - Πέρσι Γουίλλιαμς Μπρίντγκμαν, Αμερικανός φυσικός
1904 - Οντίλο Γκλομπότσνικ, Αυστριακός ηγέτης των SS
1915 - Άντονι Κουίν, Μεξικανός ηθοποιός
1926 - Ελισάβετ Β´, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου
1927 - Αχμέντ Αρίφ, Τούρκος ποιητής
1964 - Λουντμίλα Ένγκουιστ, Ρωσίδα αθλήτρια
1972 - Σεβερίνα, Κροάτισσα τραγουδίστρια


Θάνατοι
866 - Βάρδας, Βυζαντινός αξιωματούχος
1109 - Άνσελμος, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι
1142 - Πέτρος Αβελάρδος, Γάλλος συγγραφέας
1329 - Φρειδερίκος Δ', δούκας της Λωρραίνης
1338 - Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας Άγγελος Παλαιολόγος, Βυζαντινός ευγενής
1509 - Ερρίκος Ζ', βασιλιάς της Αγγλίας
1574 - Κόζιμο Α' των Μεδίκων, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης
1652 - Πιέτρο ντελα Βάλλε, Ιταλός περιηγητής
1699 - Ρακίνας, Γάλλος δραματουργός
1910 - Μαρκ Τουαίην, Αμερικανός συγγραφέας
1941 - Φριτς Μαντόιφελ, Γερμανός γυμναστής
1946 - Τζων Κέυνς, Άγγλος οικονομολόγος
1965 - Έντουαρντ Βίκτορ Άπλετον, Άγγλος φυσικός
1980 - Αλεξάντρ Οπάριν, Ρώσος βιοχημικός
2003 - Νίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια


Αργίες και εορτές
Επέτειος ίδρυσης της Ρώμης




Ορθόδοξη Εκκλησία
0421.jpg

Άγιος Ιανουάριος ο Επίσκοπος και οι Πρόκουλος, Σώσσος και Φαύστος οι Διάκονοι, Δισιδέριος ο Αναγνώστης, Ακούτιος και Ευτύχιος
Αγία Αλεξάνδρα η βασίλισσα και οι ακόλουθοι της Απολλώς, Ισαάκιος και Κοδράτος
Άγιος Μαξιμιανός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Όσιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης
Όσιος Ιάκωβος
Άγιος Θεόδωρος της Κάμα ο Φιλόσοφος
Άγιος Κάρολος ο μάρτυρας
Σύναξη της Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί» (ή ἐν τῷ «Ἀδειν»)


Tasos.cz :fahne90:
 
network-clock-icon.png


Σαν σήμερα 22 Απριλίου 2014

Γεγονότα
238 - Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος θέτει εκτός νόμου τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο Θραξ και διορίζει στο θρόνο δύο μέλη της: τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο.
1500 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ φτάνει στη Βραζιλία.
1519 - Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές ιδρύει οικισμό στη Βερακρούζ (Μεξικό).
1529 - Η συνθήκη της Σαραγόσα χωρίζει το ανατολικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
1822 - Ελληνική επανάσταση: στην εξεγερμένη Νάουσα λαμβάνει χώρα το ολοκαύτωμά της.
1866 - Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.
1915 - Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα (μάχη του Υπρ, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).
1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό Ύδρα.

Γεννήσεις
1451 - Ισαβέλλα Α', βασίλισσα της Καστίλης
1518 - Αντώνιος, βασιλιάς της Ναβάρρας
1610 - Πάπας Αλέξανδρος Η´
1658 - Τζουζέπε Τορέλλι, Ιταλός συνθέτης
1707 - Χένρυ Φήλντινγκ, Άγγλος συγγραφέας
1724 - Ιμμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος
1870 - Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσος επαναστάτης
1899 - Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Ρώσος συγγραφέας
1904 - Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Αμερικανός φυσικός
1909 - Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι, Ιταλίδα νευρολόγος
1914 - Μίχαελ Βίττμαν, Γερμανός στρατιώτης
1916 - Γεχούντι Μενουχίν, Αμερικανός βιολιστής
1927 - Γιάννης Μιχαλόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1937 - Τζακ Νίκολσον, Αμερικανός ηθοποιός
1945 - Ευστράτιος Δημητρίου, Έλληνας τραγουδοποιός
1957 - Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνός πολιτικός
1959 - Βλάσης Ρασσιάς, Έλληνας συγγραφέας
1967 - Σέρυλ Λη, Αμερικανίδα ηθοποιός
1976 - Μίχαλ Ζεβλάκοφ, Πολωνός ποδοσφαιριστής
1977 - Μαρκ Φαν Μπόμελ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1978 - Ιζέκιελ Τζάκσον, παλαιστής από τη Γουιάνα
1982 - Κακά, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1983 - Βαγγέλης Μάντζιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1986 - Ντούσαν Σάκοτα, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1987 - Νταβίντ Λουίζ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι
296 - Πάπας Γάιος
536 - Πάπας Αγαπητός Α´
1616 - Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας
1983 - Ερλ Χάινς, Αμερικανός πιανίστας
1984 - Άνσελ Άνταμς, Αμερικανός φωτογράφος
1985 - Ζακ Φερρόν, Καναδός ιατρός και συγγραφέας
1985 - Γιώργος Οικονομίδης, Έλληνας παρουσιαστής και στιχουργός
1986 - Μίρτσεα Ελιάντε, Ρουμάνος συγγραφέας
1989 - Εμίλιο Τζίνο Σεγκρέ, Ιταλός φυσικός
1994 - Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

Αργίες και εορτές
Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Ορθόδοξη Εκκλησία
0421.jpg

Αποστόλου Ναθαναήλ εκ των Εβδομήκοντα
Θεοχάρους και Αποστόλου οσίων των εν Άρτη
Μάρτυρος Νεάρχου
Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου, επισκόπου Αναστασιουπόλεως (†613)
Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, επισκόπου Μπάνια Λούκα της Σερβίας
Γαΐου Επισκόπου Ρώμης

Tasos.cz :fahne90:
 
network-clock-icon.png


Σαν σήμερα 23 Απριλίου 2014

Γεγονότα
1014 - Μάχη του Κλόνταρφ: ο βασιλιάς της Ιρλανδίας Μπράιαν Μπορού νικά τους Βίκινγκς αλλά σκοτώνεται στη μάχη.
1016 - Ο Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος διαδέχεται τον πατέρα του, Έθελρεντ του Ουέσσεξ, στο θρόνο της Αγγλίας.
1920 - Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ κατέλυσε την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευσε προσωρινό σύνταγμα.
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Συνεχιζόμενης Γερμανικής και Βουλγαρικής εισβολής ο Βασιλεύς Γεώργιος Β' και η κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού επιβιβάζονται ώρα 02.00 σε αγγλικό υδροπλάνο στον όρμο Ελευσίνας και μεταφέρονται στη Κρήτη συνεχίζοντας εκεί τον Αγώνα. - Μάχιμα πλοία ελληνικού Β.Ν. πλέουν προς Αλεξάνδρεια, καθώς και Α/Φ ΕΒΑ πετούν προς Μέση Ανατολή. Μάχη μεταξύ Γερμανών και Βρετανών στις Θερμοπύλες.
1944 - Εκλογές σε ολόκληρη την κατεχόμενη και ελεύθερη Ελλάδα για την ανάδειξη των εκλεκτόρων Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού, όπου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές οι γυναίκες.
1948 - Αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι: Η Χάιφα καταλαμβάνεται από παλαιστινιακές δυνάμεις.
1967 - Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1973 - Αθήνα - Δικτατορία: Το καθεστώς διατάζει την κατάσχεση όλων των φύλλων των εφημερίδων "Βραδυνή" και "Θεσσαλονίκη" που δημοσίευαν δήλωση του Κ. Καραμανλή, από το Παρίσι, όπου σχολίαζε την κατάσταση στην Ελλάδα.
1990 - Η Ναμίμπια γίνεται το 160ο μέλος του Ο.Η.Ε. και 50ο μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1992 - Ο δικτάτορας Ταν Σουέ γίνεται ηγέτης της Μυανμάρ.
1993 - Ο λαός της Ερυθραίας ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας του από την Αιθιοπία.
1999 - Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010 - Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας, η Ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για διμερή δάνεια από τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ. Συνέχεια αυτού ήταν η συνομολόγηση της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης ύψους 80.000.000.000 ευρώ στις 8 Μαΐου του 2010.

Γεννήσεις
1170 - Ισαβέλλα του Αινώ, βασίλισσα της Γαλλίας
1185 - Αλφόνσος Β', βασιλιάς της Πορτογαλίας
1857 - Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης
1858 - Μαξ Πλανκ, Γερμανός φυσικός
1891 - Σεργκέι Προκόφιεφ, Ρώσος συνθέτης
1892 - Ρίχαρντ Χύλζενμπεκ, Γερμανός συγγραφέας
1902 - Χαλντόρ Λάξνες, Ισλανδός συγγραφέας
1916 - Γιάννης Μόραλης, Έλληνας ζωγράφος
1967 - Μελίνα Κανακαρίδης, Αμερικανίδα ηθοποιός
1975 - Γιον Θορ Μπίργκισσον, Ισλανδός μουσικός και τραγουδιστής (Sigur Rós και Jónsi & Alex)
1977 - Τζον Σίνα, Αμερικανός παλαιστής
1979 - Τζοάννα Κρούπα, Πολωνέζα ηθοποιός και μοντέλο
1981 - Κρις Σάρμα, Αμερικανός αναρριχητής
1987 - Μπόαζ Μαούντα, Ισραηλινός τραγουδιστής
1990 - Ντεβ Πάτελ, Άγγλος ηθοποιός

Θάνατοι
303 - Άγιος Γεώργιος
871 - Έθελρεντ, βασιλιάς του Ουέσσεξ
1016 - Έθελρεντ του Ουέσσεξ, βασιλιάς της Αγγλίας
1124 - Αλέξανδρος Α', βασιλιάς της Σκωτίας
1605 - Μπορίς Γκοντουνόφ, τσάρος της Ρωσίας
1616 - Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άγγλος δραματουργός και ηθοποιός
1827 - Γεώργιος Καραϊσκάκης, Έλληνας στρατηγός
1889 - Ζυλ Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ, Γάλλος συγγραφέας
1960 - Τιογιοχίκο Καγκάουα, Ιάπωνας ειρηνιστής και ακτιβιστής
1998 - Κωνσταντίνος Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός
1998 - Θανάσης Σκορδαλός, Έλληνας μουσικός και συνθέτης
2005 - Ρομάνο Σκάρπα, Ιταλός καλλιτέχνης
2007 - Μπορίς Γιέλτσιν, Ρώσος πολιτικός

Αργίες και εορτές
Εθνική ημέρα της Αγγλίας
Τουρκία - Ημέρα Ανεξαρτησίας (1920) και ημέρα του παιδιού
Παραδοσιακή γιορτή (Jurģi) στην Λετονία
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (UNESCO)
Εθνική ημέρα μπίρας στη Γερμανία

Ορθόδοξη Εκκλησία
0421.jpg

Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου[1] (†303)
Μαρτύρων Ανατολίου και Πρωτολέοντος του στρατηλάτου
Μαρτύρων Δονάτου και Θερινού, εκ Βουθρωτού (Ηπείρου)
Μαρτύρων Αθανασίου του από «μάγων», Γλυκερίου του γεωργού και Ουαλερίου
Μάρτυρος Πολυχρονίας
Νεομαρτύρων Γεωργίου του Κυπρίου, του εν Πτολεμαΐδι (†1752) και Λαζάρου Βουλγάρεως, του εν Περγάμω (†1802)
Οσίου Γεωργίου, του εκ Ρωσίας

Tasos.cz
fahne90.gif
 
Φίλε Τάσο,δεν ξέρω άν το έχεις καταλάβει,αλλά το νόημα του νήματος αυτού,είναι τα μέλη να επιλέξουν και να σχολιάσουν,κάποιο σημαντικό κατ' αυτούς που συνέβει "σαν σήμερα" κι όχι να αντιγράφουμε την λίστα που συνεχώς κοπιάρεις...
 
Μια χαρα το παει ο Τασος, ριξε μια ματια σε παλαιοτερα ποστς στο παρον νημα πριν κανεις την παρατηρηση.... Κοιτα και πως ξεκινησε...

Δεν την εκανες οταν ειχες την δικαιοδοσια (σαν διαχειριστης).... μια χαρα ενημερωτικα ειναι τα copy paste του Τασου, δεν απεχουν απο το 90% των ποστς εδω... Λινκς βλεπω, και οχι και τοσα σχολια....Copy paste του μπλα - μπλα των links...
 
συμφωνω και εγω απο το να τρεχουμε απο δω και απο κει να δουμε τι συνεβη σαν σημερα καλυτερα ο τροπος που διαλεξε ο φιλος μας ο Τασος
 
Re: Απάντηση: Σαν σήμερα

Φίλε Τάσο,δεν ξέρω άν το έχεις καταλάβει,αλλά το νόημα του νήματος αυτού,είναι τα μέλη να επιλέξουν και να σχολιάσουν,κάποιο σημαντικό κατ' αυτούς που συνέβει "σαν σήμερα" κι όχι να αντιγράφουμε την λίστα που συνεχώς κοπιάρεις...
Ανεξαρτήτως ''νοηματος'' του νήματος, θα συμφωνήσω.
 
network-clock-icon.png



Ήθελα να προσφέρω στα μέλη του avclub ένα νήμα του "Σαν σήμερα" στο οποίο τα μέλη θα είχανε την δυνατότητα κάθε μέρα να διαβάζουνε με μια γρήγορη ματιά, την συνοπτική ανασκόπηση του "Σαν σήμερα", σαν καθαρή ενημέρωση, χωρις επιπλέον ανάλυση των επι μέρους γεγονότων και χωρίς σχολιασμούς, γιατί τότε θα τύχει πολλών αντίθετων απόψεων, αντιπαραθέσεων ακομη και συγκρούσεων και το νήμα θα χαθεί.

Τέτοιο νήμα "Σαν σήμερα" ενημερώνω και σε άλλα φόρουμ όπως πχ εδώ http://sdtv.gr/smf/index.php/topic,21702.msg248042/topicseen.html#msg248042

Επίσης έχω δημιουργήσει το 2011 στο avclub στο φορουμ των δορυφορικών δυο νήματα , το ενα ειναι " Δορυφορικά νέα από τον τσέχικο δορυφορικό τύπο"
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/79445-Δορυφορικά-νέα-από-τον-τσέχικο-δορυφορικό-τύπο

και το άλλο νήμα είναι "Σημερινές FTA ζωντανές αθλητικές δορυφορικές μεταδόσεις"
http://www.avclub.gr/forum/showthre...FTA-ζωντανές-αθλητικές-δορυφορικές-μεταδόσεις

Και τα δυο νήματα προσφέρουνε καθημερινή καθαρή ενημέρωση με ελάχιστους έως μηδαμινούς σχολιασμούς. Ο κόσμος του avclub στο φορουμ των δορυφορικών έχει αγκαλιάσει και τις δυο στήλες με μεγάλη ακροαματικότητα , μια και η στήλη "Σημερινές FTA ζωντανές αθλητικές δορυφορικές μεταδόσεις" έχει μέχρι σήμερα 92702 αναγνώσεις και η στήλη " Δορυφορικά νέα από τον τσέχικο δορυφορικό τύπο" έχει μέχρι σήμερα 70339 αναγνώσεις.

Τέτοια ανάλογη αναγνωσιμότητα πιστεύω πως θα έχει και η στήλη "Σαν σημερα", που θα παρουσιάζω κάθε ημέρα με μια καθαρή ενημέρωση χωρίς επί πλέον σχολιασμούς.

Ζητώ συγνώμη από τα μέλη που έχουνε αντίρρηση στο να ενημερώνω εδώ σε τούτο το νήμα καθημερινά την συνοπτικη ανασκοπηση του "Σαν σημερα"

Δεν εχω αντίρηση να σταματήσω εδω την καθημερινή αναφορά του "Σαν σήμερα" και να δημιουργήσω ένα άλλο νήμα, πχ το νήμα "Σαν σήμερα με μια ματιά"

Υπάρχει και η λύση να συνεχίσω σε τούτο το νήμα την καθημερινή μου ενημέρωση και εσείς τα μέλη να σχολιάζετε το κάθε γεγονός που έχει κατά την άποψη σας σημαντική βαρύτητα.

Εναπόκειται σε σας φίλοι του avclub να μου πείτε τι θέλετε εσείς?

Πάντα φιλικά
Tάσος από την Τσεχία
Tasos.cz :fahne90:
 
Last edited:
Να διευκρινισω ότι προσωπικά δεν εχω προφανως καμία αντίρρηση να συνεχίσει το νήμα ως εχει.

Απλως ειπα ότι θεωρω πιο ενδιαφέρον τον σχολιασμό.
 
network-clock-icon.png


Σαν σήμερα 24 Απριλίου 2014

Γεγονότα
1184 π.Χ. - Οι Έλληνες αλώνουν την Τροία με τη βοήθεια του Δούρειου Ίππου (παραδοσιακή ημερομηνία).
1558 - Η Μαρία Α´ της Σκωτίας παντρεύεται τον δελφίνο της Γαλλίας, Φραγκίσκο, στην Παναγία των Παρισίων.
1800 - Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
1821 - Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1846 - Ξεκινά ο Μεξικανο-Αμερικανικός Πόλεμος.
1849 - Οι πρώτες στολές στην ιστορία του μπέιζμπολ φοριούνται για πρώτη φορά από την ομάδα των New York Knickerbockers (ψάθινα καπελάκια, άσπρες μπλούζες και μπλε μακριά παντελόνια).
1877 - Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1898 - Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1915 - Εκτελούνται μέλη της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.
1916 - Εξέγερση κατά της Βρετανικής κατοχής στην Ιρλανδία.
1941 – Το καταδιωκτικό Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.
1953 - Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χρίζεται ιππότης.
1964 - Τίθεται σε ισχύ το Διπλωματικό Δίκαιο όπως ορίστηκε αυτό ομόφωνα στη Συνθήκη Βιέννης (1961).
1965 - Εμφύλιος πόλεμος ξεσπά στη Δομινικανή Δημοκρατία.
1967 - Ο Σογιούζ 1 πέφτει σκοτώνοντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ.
1968 - Ο Μαυρίκιος γίνεται μέλος του Ο.Η.Ε..
1969 - Η Ακαδημία Αθηνών τιμά με πανηγυρική συνεδρία για δεύτερη χρονιά την "21 Απριλίου 1967"
1970 - Εκτοξεύεται ο πρώτος κινέζικος δορυφόρος.
- Στην Γκάμπια ανακηρύσσεται η δημοκρατία.
1975 - Η ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ ανατινάζει την πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας στην Στοκχόλμη.
1981 - Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
1990 - Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρεται στο διάστημα από το Discovery.
1997 - Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στη Ρώμη, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 73-58.
2004 - Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Γεννήσεις
1533 - Γουλιέλμος Α', πρίγκηπας της Οράγγης
1608 - Γκαστόν, δούκας της Ορλεάνης
1845 - Καρλ Σπίτελερ, Ελβετός ποιητής
1856 - Φιλίπ Πεταίν, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός
1876 - Έριχ Ραίντερ, Γερμανός ναύαρχος
1880 - Γκίντεον Σούντμπαικ Σουηδός μηχανικός και επιχειρηματίας
1882 - Χιου Ντάουντινγκ, Βρετανός στρατιωτικός
1889 - Στάφφορντ Κριππς, Άγγλος πολιτικός
1903 - Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, Ισπανός πολιτικός
1916 - Λου Θεζ, Αμερικανός παλαιστής
1918 - Ρομπέρ Εσκαρπίτ, Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος
1919 - Γλαύκος Κληρίδης, Κύπριος πολιτικός
1934 - Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1942 - Μπάρμπρα Στράιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
1943 - Ντέιβιντ Μορέλ, Καναδός συγγραφέας
1951 - Έντα Κένι, Ιρλανδός πολιτικός
1952 - Ζαν-Πολ Γκοτιέ, Γάλλος σχεδιαστής μόδας
1967 - Ντίνο Ράτζα, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
1968 - Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου
1969 - Ηλίας Ατματζίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1971 - Αλεχάντρο Φερνάντες, Μεξικανός τραγουδιστής
1978 - Σεμπαστιάν Ρομέρο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1982 - Κέλλυ Κλάρκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι
1731 - Ντάνιελ Ντεφόε, Άγγλος συγγραφέας
1821 - Αθανάσιος Διάκος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης
1852 - Βασίλι Ζουκόφσκι, Ρώσος ποιητής
1891 - Χέλμουτ Καρλ φον Μόλτκε, Πρώσος στρατάρχης
1960 - Μαξ φον Λάουε, Γερμανός φυσικός
1967 - Βλαντιμίρ Κομάροφ, Ρώσος κοσμοναύτης
1974 - Μπαντ Άμποτ, Αμερικανός κωμικός
2004 - Εστέ Λόντερ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας
2005 - Φέι Ξιάο-τονγκ, Κινέζος κοινωνιολόγος
2010 - Δημήτρης Θ. Τσάτσος Έλληνας νομικός
2011 - Σάθια Σάι Μπάμπα, Ινδός γκουρού

Αργίες και εορτές
Εθνική εορτή στην Γκάμπια
Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ορθόδοξη Εκκλησία
0421.jpg

Οσίων Ελισάβετ της θαυματουργού και Σάβα του Ρώσου
Ιερομαρτύρων Αχιλλέως, Φήλικος και Φουρτουνάτου
Μαρτύρων Ευτεξίου, Βαλεντίωνος και Πασικράτους
Σάββα στρατηλάτου του Γότθου, και των δι' αυτού πιστευσάντων 70 στρατιωτών
Ευσεβίου, Λεοντίου, Λογγίνου, Νέωνος, Χριστοφόρου, Δημητρίου, Δανάβου και Νέσταβος ή Νεστάβου
Νεομαρτύρων Δούκα του Μυτιληναίου, του εν τη Βασιλευούση (†1564) και Νικολάου του εν Μαγνησία (†1776)
Οσίων Θαυμαστού και Θωμά, του δια Χριστόν σαλού
Μελίτωνος, αρχιεπισκόπου Καντουαρίας
Οσίου Ξενοφώντος, κτίτορος της εν Αγίω Όρει φερωνύμου μονής
Οσίου Αλεξίου του Εγκλείστου
Οσίου Σάββα, του εν τη Λαύρα του Κιέβου ασκήσαντος
Ηλία και Σάββα των Ομολογητών και Ιωσήφ, των εκ Ρουμανίας
Εγκαίνια ναού του Αγίου Γεωργίου εν Κυπαρισσίω
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μόλχα της Ρωσίας

Tasos.cz
fahne90.gif
 
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Συνεχιζόμενης Γερμανικής και Βουλγαρικής εισβολής ο Βασιλεύς Γεώργιος Β' και η κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού επιβιβάζονται ώρα 02.00 σε αγγλικό υδροπλάνο στον όρμο Ελευσίνας και μεταφέρονται στη Κρήτη συνεχίζοντας εκεί τον Αγώνα. - Μάχιμα πλοία ελληνικού Β.Ν. πλέουν προς Αλεξάνδρεια, καθώς και Α/Φ ΕΒΑ πετούν προς Μέση Ανατολή. Μάχη μεταξύ Γερμανών και Βρετανών στις Θερμοπύλες.


Φέτος έτυχε και συνέπεσαν οι ημέρες του Πάσχα με εκείνες του 1941, με τα δραματικά γεγονότα της κατάρρευσης του μετώπου, που εξελίχθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα, την αυτοκτονία του Πρωθυπουργού Κορύζη μετά το υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Παρασκευής (κατόπιν άρνησης του Βασιλιά να προχωρήσει αμέσως σε συνθηκολόγηση) και αποκορύφωμα την πραξικοπηματική (παρακάμπτοντας τον αρχιστράτηγο Παπάγο και τον Βασιλιά) συνθηκολόγηση, Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 1941, με τους Γερμανούς, από τους στρατηγούς Τσολάκογλου, Μπάκο και Δεμέστιχα, διοικητές των τριών Σωμάτων Στρατού του μετώπου Ηπείρου. Κυριακή του Θωμά, 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα.
 
Φέτος έτυχε και συνέπεσαν οι ημέρες του Πάσχα με εκείνες του 1941, με τα δραματικά γεγονότα της κατάρρευσης του μετώπου, που εξελίχθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα, την αυτοκτονία του Πρωθυπουργού Κορύζη μετά το υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Παρασκευής (κατόπιν άρνησης του Βασιλιά να προχωρήσει αμέσως σε συνθηκολόγηση) και αποκορύφωμα την πραξικοπηματική (παρακάμπτοντας τον αρχιστράτηγο Παπάγο και τον Βασιλιά) συνθηκολόγηση, Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 1941, με τους Γερμανούς, από τους στρατηγούς Τσολάκογλου, Μπάκο και Δεμέστιχα, διοικητές των τριών Σωμάτων Στρατού του μετώπου Ηπείρου. Κυριακή του Θωμά, 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα.
Επειδή μια εικόνα αξίζει για χίλιες λέξεις, παραθέτω μερικές εικόνες του 1941 σχετικές με την φράση σου ...οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα...

555555555555555.jpg


nazi-athens-2704.jpg


NAZI_AKROPOLH.jpg


%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CC%81+%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CC%81%CE%BA%CE%B7.png


Reichenbach2.JPG


1384349_755652357785425_393706508_n.jpg


733917_755652444452083_68308030_n.jpg