Σας αρέσει το φουά γκρά; (foie gras)

Επειδή υπάρχουν και άνθρωποι που τους αρέσει το foie gras και οι διάφορες παραλλαγές του (patee, leberwurst, teewurst κλπ) που όμως δεν εγκρίνουν βασανισμούς όπως αυτοί που περιγράφονται, ας είμαστε λίγο προσεκτικότεροι στους χαρακτηρισμούς και τις γενικεύσεις μας.

Όπως και με τις κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν αυτές που ταίζουν τους χοίρους αλεσμένα κόκκαλα και τα αφήνουν να πεθάνουν μέσα στα περιττώματά τους αλλά και αυτές που εφαρμόζουν πιο "βιολογικές" και "ζωοφιλικές" τακτικές, έτσι υπάρχουν και αρκέτες μονάδες που παράγουν εξαιρετικό βιολογικό foie gras.

Τώρα για το οι ευρωπαίοι είναι πίσω στο φαϊ, καταρχήν το foie gras είναι αιγυπτιακής προέλευσης και το τρώγαν με μεγάλη ευχαρίστηση και στην αρχαία Ελλάδα. Το οτι οι γάλλοι το υοθέτησαν είναι κάτι άλλο.
Αλλά και έτσι να ήταν, η γαστρονομία δεν εξαντλήται στην φέτα και το αρνάκι όσο νόστιμα και αν είναι.
Για κάποιον που απολαμβάνει το φαγητό θα ήταν μοιραίο λάθος να στερήσει απο τον εαυτό του τον πλούτο της Ευρωπαϊκής κουζίνας και ακόμα περισσότερο της παγκόσμιας.

Άλλο πράγμα ο σεβασμός με τον οποίο οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε στο σύνολο της πανίδας και της χλωρίδας του κόσμου μας, ειδικά στα είδη αυτά που αποτελούν λεία μας. Αυτό είναι αυτονόητο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταντήσει υποκριτικό. (Τρώμε όλοι κρέας μόνο βιολογικής κτηνοτροφίας και κυνήγι? Μποϋκοτάρουμε εταιρίες και αλυσίδες που δεν τηρούν αυτές τις προδιαγραφές ή μας ενοχλεί μόνο να το ξέρουμε?)

Απάντηση: Re: Σας αρέσει το φουά γκρά; (foie gras)

Επειδή υπάρχουν και άνθρωποι που τους αρέσει το foie gras και οι διάφορες παραλλαγές του (patee, leberwurst, teewurst κλπ) που όμως δεν εγκρίνουν βασανισμούς όπως αυτοί που περιγράφονται, ας είμαστε λίγο προσεκτικότεροι στους χαρακτηρισμούς και τις γενικεύσεις μας.

Όπως και με τις κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν αυτές που ταίζουν τους χοίρους αλεσμένα κόκκαλα και τα αφήνουν να πεθάνουν μέσα στα περιττώματά τους αλλά και αυτές που εφαρμόζουν πιο "βιολογικές" και "ζωοφιλικές" τακτικές, έτσι υπάρχουν και αρκέτες μονάδες που παράγουν εξαιρετικό βιολογικό foie gras.

Τώρα για το οι ευρωπαίοι είναι πίσω στο φαϊ, καταρχήν το foie gras είναι αιγυπτιακής προέλευσης και το τρώγαν με μεγάλη ευχαρίστηση και στην αρχαία Ελλάδα. Το οτι οι γάλλοι το υοθέτησαν είναι κάτι άλλο.
Αλλά και έτσι να ήταν, η γαστρονομία δεν εξαντλήται στην φέτα και το αρνάκι όσο νόστιμα και αν είναι.
Για κάποιον που απολαμβάνει το φαγητό θα ήταν μοιραίο λάθος να στερήσει απο τον εαυτό του τον πλούτο της Ευρωπαϊκής κουζίνας και ακόμα περισσότερο της παγκόσμιας.

Άλλο πράγμα ο σεβασμός με τον οποίο οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε στο σύνολο της πανίδας και της χλωρίδας του κόσμου μας, ειδικά στα είδη αυτά που αποτελούν λεία μας. Αυτό είναι αυτονόητο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταντήσει υποκριτικό. (Τρώμε όλοι κρέας μόνο βιολογικής κτηνοτροφίας και κυνήγι? Μποϋκοτάρουμε εταιρίες και αλυσίδες που δεν τηρούν αυτές τις προδιαγραφές ή μας ενοχλεί μόνο να το ξέρουμε?)
σωστά μιλάς και επαυξάνω
είμαι ΛΑΤΡΗΣ της παγκόσμιας κουζίνας
ίσως και ο σοβαρότερος λόγος που εάν και όποτε μπορώ ταξιδεύω

ε το συκώτι πάπιας συγνώμη άλλα από πλευράς μου απλά ΔΕΝ ΤΡΏΓΕΤΑΙ

το βατραχοπόδαρο και το σαλιγκάρι το καταλαβαίνω άλλα το σκατε πατέ ΟΧΙΙΙ

Κανένα πρόβλημα, προφανώς. Το γούστο είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Με τις γενικεύσεις και τους αφορισμούς έχω πρόβλημα. Δεν σημαίνει οτι πρέπει να αρέσει σε όλους, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση απο το εμένα δεν μου αρέσει και το δεν θα έπρεπε να αρέσει σε κανέναν. Μια απόσταση που είτε δεν είναι διακριτή απο μερικούς είτε αδυνατούν να την εκφράσουν γλωσσικά.

Βατράχοπόδαρα ας πούμε εγώ αποφεύγω να φάω. Αυτό έχει σχέση με μένα όμως και όχι με τα βατραχοπόδαρα.

Ρε ΆΛεξ την επόμενη φορά δλδ. που θα δω σε κατάλογο εστιατορίου το φουά γκρα, θα του πω: μεγάλε, η χήνα ήταν βιολογική και δεν υπέφερε βασανιστηρίων ή θα του κάνω το μαγαζί κάμπριο?

Απάντηση: Re: Σας αρέσει το φουά γκρά; (foie gras)

Κανένα πρόβλημα, προφανώς. Το γούστο είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Με τις γενικεύσεις και τους αφορισμούς έχω πρόβλημα. Δεν σημαίνει οτι πρέπει να αρέσει σε όλους, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση απο το εμένα δεν μου αρέσει και το δεν θα έπρεπε να αρέσει σε κανέναν. Μια απόσταση που είτε δεν είναι διακριτή απο μερικούς είτε αδυνατούν να την εκφράσουν γλωσσικά.

Βατράχοπόδαρα ας πούμε εγώ αποφεύγω να φάω. Αυτό έχει σχέση με μένα όμως και όχι με τα βατραχοπόδαρα.

σωστά και και πάλι αυτά που λες περί ορέξεως ....

αλλά αδελφέ μου μιλάμε για extreme γεύση ...
τόσο δυνατό ξένο προς ε με συναίσθημα δεν έχω ματανιωσει

εξ ου και η κριτική που ανέφερα πιο πριν

ο κολλητός που διαμένει εις στας Γαλλίας και τον βλέπουμε αραιά και που

το τρώει με τα κουτάλια και μας χλευάζει πόσο λαϊκοι είμαστε και δεν ξέρουμε

-bye-

Οι υπερβολές είναι κακές. Απόψεις σε τέτοιο στυλ είναι εξίσου απεχθείς για εμένα και με προδιαθέτουν αρνητικά για όποιον τις κάνει. Το μέτρο που λέγαν οι αρχαίοι και ο παππούς μου που έζησε μέχρι τα 103 είναι το σημαντικότερο.
Ο βασανισμός ενός ζώου για όλη του την ζωή για να ικανοποιήσει ακραίες επιθυμίες αποτελεί απο μόνο του ύβρι.

Τώρα για τα εστιατόρια δεν έχω απάντηση. Εξάλλου δεν νομίζω οτι προσφέρεται και συχνά στα ελληνικά εστιατόρια foie gras εκτός αν προκυται για την νέα ρόκα-παρμεζάνα και μου διέφυγε. Σε κάθε περίπτωση θα το απέφευγα πάντως, δεν εμπιστεύομαι έλληνα "trendy" εστιάτορα ούτε για το ψωμί του. Με ελάχιστες εξαιρέσεις πάντα.

Στην τελική εσύ επαναστάτης άνθρωπος τί δουλεία έχεις σε εστιατόριο που σερβίρει τέτοια μπουρζουαρίστικα? ε? Αποκαλύφθηκες!!! χεχε

Re: Απάντηση: Re: Σας αρέσει το φουά γκρά; (foie gras)

τόσο δυνατό ξένο προς ε με συναίσθημα δεν έχω ματανιωσει
Wasabi έχεις δοκιμάσει; Προκαλεί αυτό ακριβώς το συναίσθημα που περιγράφεις!

για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πως μπορεί να παραχθεί αυτό το προϊόν βιολογικά χωρίς τον άγριο βασανισμό του ζώου.
Δεν πρήζονται τα συκώτια έτσι εύκολα άλλωστε.
Εκτός κι αν το βιολογικό του θέματος προϋποθέτει την συνύπαρξη αρσενικών και θηλυκών πτηνών με την γνωστή μουρμούρα εκ μέρους του θηλυκού και κατ επέκταση το πρήξιμο του συκωτιού του αρσενικού, καταστάσεις που όλοι μας γνωρίζουμε. :award:

Πέρα απο την πλάκα όμως, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ΠΩΣ μπορεί να παραχθεί αυτό το προϊόν χωρίς βασανιστήρια όπως επίσης το θεωρώ ΥΠΕΡ περιτή πολυτέλεια.

Εγω παντως εφαγα κατι σπληναντερα προχτες, αλλο πραμα. Τι φουα γκρα και μεντολες....

Το ζώο τρέφεται μόνο του, η διατροφή του μόνο είναι πιο πλούσια σε λιπαρά απο αυτό που θα έτρωγε αν ήταν άγρια (γιατί δεν θα έβρισκε κάτι άλλο) και λόγω της αιχμαλωσίας (δεν θα πετά την μισή γη κάθε χρόνο ώστε να τα κάψει) θα είναι πιο λιπαρή απο την αντίστοιχη άγρια.

Αυτό που συμβαίνει τώρα σε αυτές τις μονάδες που δείχνει το λινκ είναι τραγικό. Είναι Ύβρις που διαπράτει ο Άνθρωπος απέναντι στην φύση. Ένα τέτοιο προιόν είναι ενα τερατούργημα με το οποίο δεν επιθυμώ να εχω καμία σχέση όποια και αν είναι η γεύση του. Προτιμώ κάτι που προέρχεται μέσα απο μια πιο "φυσική" διαδικασία.

Re: Απάντηση: Re: Σας αρέσει το φουά γκρά; (foie gras)

Wasabi έχεις δοκιμάσει; Προκαλεί αυτό ακριβώς το συναίσθημα που περιγράφεις!
Χεχε, θυμάμαι την πρωτη φορά που δοκίμασα...

Είχα βάλει εν πλήρει άγνοια του πόσο καυτερό είναι, σε ένα κομμάτι σολωμο ποσοτητα σαν ενα καρύδι... Νομίζω οτι το στόμα μου ήταν μουδιασμένο για μια βδομάδα!

Το ζώο τρέφεται μόνο του, η διατροφή του μόνο είναι πιο πλούσια σε λιπαρά απο αυτό που θα έτρωγε αν ήταν άγρια (γιατί δεν θα έβρισκε κάτι άλλο) και λόγω της αιχμαλωσίας (δεν θα πετά την μισή γη κάθε χρόνο ώστε να τα κάψει) θα είναι πιο λιπαρή απο την αντίστοιχη άγρια.

Αυτό που συμβαίνει τώρα σε αυτές τις μονάδες που δείχνει το λινκ είναι τραγικό. Είναι Ύβρις που διαπράτει ο Άνθρωπος απέναντι στην φύση. Ένα τέτοιο προιόν είναι ενα τερατούργημα με το οποίο δεν επιθυμώ να εχω καμία σχέση όποια και αν είναι η γεύση του. Προτιμώ κάτι που προέρχεται μέσα απο μια πιο "φυσική" διαδικασία.

Συμφωνώ απολυτότατα.
Έχω μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια.
Έχω σφάξει άπειρα κοτόπουλα,κουνέλια,αρνιά,γουρούνια.
Αυτό το αίσχος όμως δεν το έχει υποστεί ποτέ κάποιο ζωντανό μας.

Καλά, οι Γάλλοι τρώνε και Camamber... Που μυρίζει σαν μάλλινη κάλτσα φαντάρου που μόλις γύρισε από πορεία 3 ημερών στη ζέστη...

Είπαμε για Camembert προχθές και μου θύμισε μια αγαπημένη συνταγή.
Σήμερα δεν είχαμε όρεξη για πολύ φαί οπότε ήρθε και έκατσε μια χαρά.

Camembert πανέ με μαρμελάδα βατόμουρο

4757928609_628fcfbcb4_b.jpg