Scale Modelling: Η τέχνη της μινιατούρας.

@Vas

Well done!....

Μια φορά στην εφηβεία έπιασα να φτιάξω ένα αεροπλανάκι, αλλά έγινε σαν την κακιά την ώρα
και το πέταξα!

Μάλλον δεν μου ταίριαξε το είδος....

@Vas

Well done!....

Μια φορά στην εφηβεία έπιασα να φτιάξω ένα αεροπλανάκι, αλλά έγινε σαν την κακιά την ώρα
και το πέταξα!

Μάλλον δεν μου ταίριαξε το είδος....

έφτιαξα Β' ΠΠ.
σε ικανοποιητικό επίπεδο.
πάνω που σκεφτόμουνα τα jets, ήρθαν οι φιγούρες.
έχω πάντως απωθημένο να φτιάξω A' ΠΠ.
ένα S.E. 5 κι ένα Fokker Eindecker (κατά προτίμηση του Oswald Boelcke)

Το οποίο θέλει αρκετή δουλειά, πριν το βάψιμο φυσικά...
Σε πρώτη φάση θέλει καθάρισμα από τα φλασαρίσματα του καλουπιού..Υπ´όψιν
πως η εν λόγω φιγούρα της Pegaso είναι από τις καλύτερες χυτεύσεις με ελάχιστα φλασαρίσματα..

Παρ´όλα αυτά χρειάζεται κι αυτή προσεκτική δουλειά για
να εξαλειφθούν οι ανωμαλίες του καλουπιού ,όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες.

View attachment 81454

View attachment 81446

Last edited:
tirpitz_03.jpg

To πρωτο μου μοντελο.Πιτσιρικας γυρω στα 9-10.Ειχα βοηθεια απο τον γερο μου που λατρευε τα θωρηκτα του Β'ΠΠ.Η φωτο δεν ειναι δικια μου.
Διαλυθηκε σε μια γιορτη (τι πρωτοτυπο)...:bigcry:

Ηταν το Tirpitz αδερφακι του Βismark και μεγαλύτερό του.

Battleship%2BTirpitz.jpg

http://www.kbismarck.com/tirpitz.html

Re: Απάντηση: Scale Modelling: Η τέχνη της μινιατούρας.

tirpitz_03.jpg

To πρωτο μου μοντελο.Πιτσιρικας γυρω στα 9-10.Ειχα βοηθεια απο τον γερο μου που λατρευε τα θωρηκτα του Β'ΠΠ.Η φωτο δεν ειναι δικια μου.
Διαλυθηκε σε μια γιορτη (τι πρωτοτυπο)...:bigcry:

Ηταν το Tirpitz αδερφακι του Βismark και μεγαλύτερό του.

Battleship%2BTirpitz.jpg

http://www.kbismarck.com/tirpitz.html

....το οποίο είχε την ίδια κατάληξη με το γνωστότερο αδερφάκι του, μόνο που αυτό βυθίστηκε από Lancaster και όχι από Swordfish.

general-kato-kiyomasa-poste-militaire.jpg

general-kato-kiyomasa-poste-militaire.jpg

m-449-4605.jpg

Θα πρέπει να την έχω βάψει 5 ή 6 φορές μέχρι σήμερα, κάθε φορά καλύτερη από την αμέσως προηγούμενη.
Ξεκίνησε κάπως έτσι

img_1272.jpg

Λέω να την ξαναπιάσω, σιγά σιγά.
Στο μεταξύ, άπειρες μικρές εταιρίες κυκλοφορούν φιγούρες state-of-the-art πλέον, όλες μεταλλικές, με θεματολογία από ολόκληρο το φάσμα της Ιστορίας. Ορεξη να’χεις.
Και, βέβαια, μάτια. Πράγμα δύσκολο μετά τα 43-45.
Για αυτό, μάλλον θα χρειασθώ κάτι τέτοιο:

998RON_Michael_Lonsdale_004.jpg

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρώ έναν τέτοιο μεγεθυντικό φακό;
Πρέπει να έχει αρκετά μεγάλη διάμετρο και αυτόνομο φωτισμό, στοιχεία πολύ …critical όσο μεγαλώνεις.

Ήξερα μόνο την ενασχόλησή σου με τα αεροπλάνα, δεν ήξερα για τις μινιατούρες. Εξαιρετική δουλειά Κώστα, πολλά μπράβο.
Υ.Γ. Χαίρομαι ιδιαίτερα και για την φωτό του Michael Lonsdale (ή Michel Lonsdale μια που η ακριβής καταγωγή του, Αγγλική ή Γαλλική είναι αντικείμενο συζητήσεων), ενός ηθοποιού που μου αρέσει πολύ.

Su-34 - Italery 1/72

Το su-34 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Le Bourget το 1995. έχει τον κωδικό platypus λόγω του ρύγχους του. είχε ένα πρασινομπλέ χρωματισμό και δυστυχως δεν υπάρχει αναφορά των χρωμάτων του τουλάχιστον μέχρι πριν 3 χρόνια που το έψαχνα. σετ των 3 χρωμάτων της παραλλαγής του (είναι μια πρασινο - μπλε - γκρί) έχει βγάλει μια ρώσικη εταιρία η AKAH αν δεν κάνω λάθος αλλά κοινώς shit high and watch . το να προσπαθήσεις να ταιριάξεις τα χρώματα από φωτογραφία ειναι τρέλα και έτσι προτιμήθηκε μια παραλλαγή από κάποιες πρώιμες δοκιμές του στη Ρωσία και η οποία μοιάζει αρκετά με αυτή του su-27. Γενικώς τα ρώσικα έχουν ένα πρόβλημα στα χρώματα μιας και δεν ακολουθούν τους δυτικούς κωδικούς FSxxxxx και πάς λίγο στα τυφλά.

αν και 72 άρι έχει μέγεθος 48αριού. ωραίο κιτάκι από την italeri με χαραγμένη γράμμωση που επιτρέπει τα γουασάκια με λαδάκι και πολύ καλή τιμή όπως όλα τα κιτάκια της εταιρίας.

και σε αυτό το pitot ειναι κάπου μέσα στην βυτρίνα ;)

P7130037.jpg
P7130039.jpgP7130038.jpg

εδώ δίπλα στο phantom (ίδια κλίμακα 1/72) για να καταλάβετε το μέγεθος του.
P7140001.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Scale Modelling: Η τέχνη της μινιατούρας.

....το οποίο είχε την ίδια κατάληξη με το γνωστότερο αδερφάκι του, μόνο που αυτό βυθίστηκε από Lancaster και όχι από Swordfish.

Η διαφορα ειναι οτι το Βισμαρκ εφυγε πιο ενδοξα.Aυτο περασε τον περισσοτερο καιρο κρυμμενο στα φιορδ της Νορβηγιας.Μια φορα μονο χρησιμοποιησε τα κανονια του κι αυτο για βομβαρδισμο σε ενα νησακι....
Γερμανικο ναυτικο,τι περιμενεις....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Scale Modelling: Η τέχνη της μινιατούρας.

Γερμανικο ναυτικο,τι περιμενεις....

Όντως. Ο Χίτλερ έλεγε "στην ξηρά είμαι ένας ήρωας, στη θάλασσα είμαι ένα βάρος περιττό". Ως εκ τούτου το κουμάντο το έκανε ο υπέργηρος Ναύαρχος Ραίντερ αντί του πιο ορεξάτου και υπέρμαχου των υποβρυχίων Νταίνιτς.

Μιας και γίνεται λόγος για το βισμαρκ να πώ πως σαν κάτοικος του κέντρου της αθήνας κάθε κυριακή έχω τη λόξα να κατεβαίνω μοναστηράκι και να μαζεύω ότι μου γυαλίσει στο μάτι. μια κυριακή έπεσα σε κάποιον τύπο που είχε 5-6 συναρμολογούμενα καράβια πεταμένα μέσα σε ένα κουτί. ήταν σε καλούτσικη κατάσταση και του λέω πόσα θές γιαυτά???? μου λέει 300 ευρώ. λέω 300 νάναι οι μέρες σου καλά ακόμα 10 το πρωί ειναι στις 3 θα σου πώ εγώ.

τελικά πήρα 4 αν δεν κάνω λάθος (αυτά που ήταν στην καλύτερη κατάσταση) για 30 ευρώ. έβριζε με γδύνεις με κάνεις με ράνεις εγώ του έλεγα τα δικά μου τέσπα έγινε το ντηλ

για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν είναι το βισμαρκ ή το αδελφάκι του. έχει μηχανισμό με μπαταρίες για περιστροφή της προπέλας αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να τον λειτουργήσω.

έχω κρατήσει μόνο αυτό και τα άλλα τα έχω δωρήσει. ήταν του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού. το ίδιο κάνω και με μοντέλα που φτιάχνω μιας και ο χώρος ειναι μεγάλο πρόβλημα.

κατασκευή άγνωστου μοντελιστή

P7140007.jpgP7140006.jpg

Τα παρακάτω είναι ενός φίλου, που τα φτιάχνει από το μηδέν.
Δηλαδή, σχεδιάζει, κόβει τα ξύλα, ράβει τα πανιά, κλπ κλπ...
Το 1988 βέβαια στο username του είναι πιο κοντά στην ηλικία του παρά στην ημερομηνία γέννησής του. :p

http://www.youtube.com/watch?v=KY3ZQrshwmQ

http://www.youtube.com/watch?v=Cca50TRcRPM

http://www.youtube.com/watch?v=um_XgcYoFDQ

http://www.youtube.com/watch?v=SkKNvD-sTmQ

Και εδώ μία σελίδα που έχει φτιάξει με φωτογραφίες από τα σκαριά του.
Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί βλέπεις πως εξελίσσεται σιγά σιγά κάποιος που φτιάχνει μοντέλα από το μηδέν.

Eurofighter Typhoon - Italeri 1/48

Έχω μια μανία με τα δελταπτέρυγα. Το συγκεκριμένο α/φος είναι γκρί μονόχρομο και έψαχνα κάτι να δουλέψω ελεύθερο χέρι τον αερογράφο. Το να το περάσω όλο γκρί χρώμα δεν με ενθουσιάζε και πολυ - μάλλον βαρετό μου φαινόταν. Έτσι έγινα Τσοχατζόπουλος (χωρίς λεφτά βέβαια) και το αγόρασα για την ΠΑ. Να υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο α/φος εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ επί του συγκεκριμένου υπουργού, όμως η προμήθεια δεν προχώρησε επειδή έπρεπε να γίνουν οι ολυμπιακοί αγώνες.

Η παραλλαγή με απασχόλησε μιας και πριν από αυτό είχα κάνει το F-16 BLK52 plus με Aegean Ghost και η παραλλαγή των δίλιτρων δεν με ενθουσιάζε και πολύ - ήταν πρόσφατο και το γαλλικό δίλιτρο που έχει την ίδια παραλλαγή με τα δικά μας. Έτσι ψιλοαυτοσχεδιάσα και το έκανα στα χρώματα μάλλον φουλαριών του Hermes. το αποτέλεσμα είχε πλάκα και πέρασα και καλά.

P7130043.jpgP7130042.jpgP7130045.jpg

Mirage IIIC - Hobyboss 1/48

Άλλο ένα what if. Τα κανονικά χρώματα όπως επιχειρούσε για την γαλλική ΠΑ είναι μπέζ - σοκολατί αλλά εγώ του πρόσθεσα και άλλο ένα για να δυσκολέψει λίγο η τεχνική της ελευθερης παραλλαγής με το χέρι χωρίς μασκάρισμα. φτιάχτηκε παράλληλα με το eurofighter.

P7130046.jpgP7130047.jpgP7130049.jpgP7130050.jpg

Και εδώ μία σελίδα που έχει φτιάξει με φωτογραφίες από τα σκαριά του.
Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί βλέπεις πως εξελίσσεται σιγά σιγά κάποιος που φτιάχνει μοντέλα από το μηδέν.

Ειναι πραγματικα εκπληκτικη η κατασκευη σκαριων απο το μηδεν!!
Θυμαμαι ενα εμπορο αντικων που ειχε μερακι να κατασκευαζει ολων των ειδων τα παλαια καραβια και θυμαμαι που εψαχνε τα οριτζιναλ πλανα κατασκευης τους απο παλαια βιβλια για να ξεσηκωσει το σχεδιο!!
Ενα μπρικι, αν θυμαμαι καλα, το ειχε φτιαξει με τετοια λεπτομερεια που μπορουσες να καθοσουν ωρες να το θαυμαζεις. Ηταν περιπου 1.20μ μηκος και 1.70 υψος οταν τελειωσε! Τα εκανε ολα μονος του με εξαιρεση
τα μπρουτζινα κανονακια που τα εκανε παραγγελια. Τα σκοινια και τα πανια τα εβραζε σε ενα ζουμι απο καρυδοτσουφλα/καρυδοφυλλα για να τα παλαιωσει και μετα τα κυλουσε στο πατωμα και τα πατουσε!!

Μεγαλη εντυπωση μου εκαναν οι τροχαλιες μινιατουρες, οι μικροσκοπικοι καβοι στιβαγμενοι στην κουβερτα, το πατωμα τα φινιστρινια οι πορτουλες, οι μπουκαπορτες της εποχης και ολες οι λεπτομερεις. Του πηρε 5 χρονια!

Εκανα μια προσπαθεια τοτε να ασχοληθω και γω, οχι τοσο με την κατασκευη καραβιων αλλα με την ξυλογλυπτικη αλλα δεν θελει μονο ορεξη θελει και τεχνη.
Ετσι εμεινα στην προσπαθεια αλλα με ενα πολυ καλο σετ wood curving tools της x-acto. Μια μερα που ξερεις..:))

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Scale Modelling: Η τέχνη

ασε με μωρέ με τα ταγάρια.
ουτε ένα μεγάλο στρατηγό δεν έβγαλαν.
ό τι έκανε ο Τζον Μπούλ, το έκανε γιατί άντεχε.
ας μην ήταν ο Μπλύχερ και σου έλεγα εγώ.
και στο Ελ Αλαμέϊν, σιγά τον πολέμαρχο τον Monty.
Ας μην έμενε απο καύσιμα η αλεπού και θα έβλεπαν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.
χαζούς τους είχε κάνει.
αμ στην Καλλίπολη;
ασε με τώρα...
μόνο για κάτι Zulu wars κάνουν οι Αγγλοι.
με αντίπαλους ουσιαστικά άοπλους και 1,5 μέτρο με τα χέρια στην ανάταση.

-bye-

Διαφωνώ στο ότι οι Βρετανοί δεν είχαν άξιους επιτελικούς Στρατηγούς.

Air Marshal Sir Hugh Dowding

Μια χαρά τη κατατρόπωσε τη Luftwaffe το καλοκαιρι του 1940. Και με μια ανισορροπία δυνάμεων 1/4 υπέρ των Γερμανών.

Από κει και πέρα, και οι επιχειρησεις στα falklands και τη South Georgia το 1982 διακρίνονται από αρκετά καλή στρατηγική. Ειδικά το τέχνασμα με τα vulcan που ανάγκασαν τους Αργεντίνους να κρατησουν μακρυά από τα falklands τα καλά τους μαχητικά αναχαίτησης (Mirage III) φοβούμενοι βομβαρδισμούς της ενδοχώρας, το θεωρώ ευφυέστατο. Τώρα για τον Μόντυ, θα συμφωνήσω κι εγώ ότι ήταν παρλαπίπας...

Τελικα είμαστε αρκετοί! Τι μου θυμισατε! Πορωμένος μοντελιστής κυρίως πολεμικών α/φ χωρίς ποτέ να καταφέρω να αγοράσω ένα αερογραφο, όλα βαμμένα στο χέρι. Βέβαια κάθε φορά που η μάνα μου καθάριζε είχα απώλειες με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει τίποτα απο το ένδοξο αυτο παρελθόν. Μακάρι νάχα το χρόνο και το χώρο να ασχοληθώ ξανά...