Scanner για φωτογραφιες

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,999
παρακαλω τα φωτα σας για αγορά Scanner για φωτογραφίες μονο(να μην είναι πολυμηχανημα)
παρακληση αν εχει ηδη ανοιχθει τετοιο θεμα καθοδηγηστε με και διαγραψτε το παρον thread

επισης

1 τι να προσεξω σε αναλύσεις? πια να επιλέξω?
2 υπάρχει scanner να του φορτώνεις 30-40 φωτο(οπως ας πουμε σε φωτοτυπικο και να μην σκαναρεις μια μια

παρακαλω τα φωτα σας για αγορά Scanner για φωτογραφίες μονο(να μην είναι πολυμηχανημα)
παρακληση αν εχει ηδη ανοιχθει τετοιο θεμα καθοδηγηστε με και διαγραψτε το παρον thread

επισης

1 τι να προσεξω σε αναλύσεις? πια να επιλέξω?
2 υπάρχει scanner να του φορτώνεις 30-40 φωτο(οπως ας πουμε σε φωτοτυπικο και να μην σκαναρεις μια μια

Αν χρειάζεσαι scanner τυπωμένων φωτογραφιών τα πράγματα είναι μάλλον απλά αφού κάνει σχεδόν κάθε flatbed scanner απ' τα συνηθισμένα των computer.
Μοντέλο με αυτόματο τροφοδότη όμως δεν ξέρω αν υπάρχει, τουλάχιστον στα οικονομικά οικιακά μοντέλα...

Αν θέλεις να scanάρεις φιλμ, τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα και ακριβά με ανάλογα ποιοτικότερα αποτελέσματα φυσικά. Για πρόχειρη σχετικά δουλειά κάποια flatbed scanner έχουν αντάπτορα στο καπάκι που δέχονται και film, το φωτίζουν από πάνω και το scanάρουν.
Συνηθισμένα προβλήματα η ανάλυση και κυρίως ο θόρυβος από σκόνη συνήθως. (όχι, τα film δεν ξεσκονίζονται εύκολα!)

Για καλύτερα αποτελέσματα πάμε σε ειδικά φωτογραφικά film scanners που δέχονται μόνο film και συνήθως έχουν και αποτελεσματικότερο τρόπο αφαίρεσης θορύβου και σκόνης.

Πολλά μαγαζιά αναλαμβάνουν scanάρισμα οπότε αν είναι για λίγα κομμάτια μπορεί και να συμφέρει η τελευταία εύκολη λύση.

Οπότε ανάλογα με τις ανάγκες σου, κάποια λύση θα βρούμε! Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις?

το κυριοτερο θεμα στο σκαναρισμα δεν ειναι μονο το μηχανημα και τι γενιας ειναι αλλα κυριως το software......

προσωπικα εχω βρει την υγεια μου με το vuescan pro...απολυτα παραμετροποιησιμο.....ματσ μουτσ

εγώ πήρα ένα epson 4300 είμαι ευχαριστημένος γενικά
αν και τον μεγάλο όγκο δουλειάς τον έκανα με δανεικό. (νίκον) για slides
για φωτό πάντως το επσονάκι σκίζει

ΟΚ Δημητρη σε ευχαριστω αντε μεσα στο καλοκαιρι θα σκαναρω καμια 1000 δα φωτο

Minolta ή Nikon για film scanning και Epson για scanning φωτογραφιών. (τυπωμένων) :grandpa:

Μην κολλήσεις τόσο στην υποτιθέμενη ανάλυση που προσφέρει ένα scanner όσο στο density.

Αν πας για film scanner πρόσεξε να έχει ICE.
Μεγάλη ευκολία!

Για το Software θα συμφωνήσω. Εν μέρει. Γιατί αν δεν έχεις hardware...τι να σου κάνει το software.
To Silverfast (νομίζω) παραμένει "αρχηγός" όλων.
Το Vuescan είναι πάρα πολύ καλή περίπτωση....αν σου "κάτσει".

Edit: Τα flatbed με καπάκι για slides/film μάλλον δεν θα σου δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Last edited:
ΟΚ Δημητρη σε ευχαριστω αντε μεσα στο καλοκαιρι θα σκαναρω καμια 1000 δα φωτο

καλό κουράγιο.
εγώ από Μάιο μέχρι Φλεβάρη σκανάρισα 200*36=7200 slides..........:smash:

εκτυπωμένες φωτογραφιες θα σκαναρω

Οπότε σε καλύπτει άνετα ένας κοινό computerίστικο flatbed scanner.

Μετά τι θα κάνεις; Θα τις βλέπεις στο PC? Στην τηλεόραση? Θα τις ανατυπώσεις? Θα τις μεγεθύνεις? Θα τις πειράξεις να βελτιώσεις χρώματα κλπ?

Ανάλογα με τη χρήση θέλεις και διαφορετικά DPI στο scannάρισμα...

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ξεμπλέκεις σχετικά φτηνά μιας και ακόμα και τα φτηνότερα scanner ανεβάζουν πια 600 dpi άνετα.
Από εκεί και πέρα θα δεις και το υλικό σου πόση πληροφορία έχει και αν ανεβάζοντας την ανάλυση μπορείς να δεις και περισσότερη πληροφορία.

Αν έκανα κάτι παρόμοιο θα scannαρα στην μέγιστη ανάλυση του scanner που φαίνονται διαφορές του υλικού και θα κρατούσα το υλικό για παραπέρα επεξεργασία ανάλογα με τις μετέπειτα χρήσεις.

Πάντως στα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της συλλογής σου καλό θα ήταν να scannάρεις απ' ευθείας τα αρνητικά, ίσως σε κάποιο μαγαζί του χώρου. Η διαφορά ποιότητας δικαιολογεί συνήθως το παραπάνω κόστος. Αρκεί ο επαγγελματίας που θα το αναλάβει να ξέρει τι κάνει φυσικά...

Για μοντέλα scanner δεν ξέρω τι κυκλοφορεί τώρα πια, θυμάμαι τα Epson να έχουν καλές κριτικές από φωτογράφους γενικότερα. Εξαρτάται κυρίως απ' το τι θες.