scanner για φωτογραφίες!

Απάντηση: Re: scanner για φωτογραφίες!

Κοινώς ποτέ δεν μπόρεσα να βάλω να δουλέψουν οι αναβαθμίσεις, ποτέ δεν δούλεψε ως TWAIN (πάντα stand alone), πάντα προτιμούσε να πάρει εκείνο τον έλεγχο και όχι να τον έχω εγώ. Κάτι σαν το σημερινό NIKON CAPTURE NX.

TWAIN =Technology Without An Interesting Name, κοινώς η δυνατότητα ενός προγράμματος επεξεργασίας εικόνας (πχ photoshop, photo-paint) να ενεγοποιεί τους drivers μιας συσκευής.
Όντως περίεργο αυτό που λές Βλάση, σε μένα όλες οι αναβαθμίσεις δούλευαν κανονικά μέχρι την τελευταία NikonScan 3,5(?) ..άν θυμάμαι καλά.
Το πιθανότερο να υπήρχε κάπου conflict.....βλέπε μητρική κάρτα.

Re: Απάντηση: Re: scanner για φωτογραφίες!

TWAIN =Technology Without An Interesting Name, κοινώς η δυνατότητα ενός προγράμματος επεξεργασίας εικόνας (πχ photoshop, photo-paint) να ενεγοποιεί τους drivers μιας συσκευής.
Όντως περίεργο αυτό που λές Βλάση, σε μένα όλες οι αναβαθμίσεις δούλευαν κανονικά μέχρι την τελευταία NikonScan 3,5(?) ..άν θυμάμαι καλά.
Το πιθανότερο να υπήρχε κάπου conflict.....βλέπε μητρική κάρτα.

Τα 3.3 και 3.5 δούλεψαν κανονικά. Οι εκδόσεις 3.7 και κυρίως 4.0 δεν δούλεψαν ποτέ (ούτε σε stand alone) και ο ΗΥ επέμενε να βλέπει τις προηγούμενες. Και δεν μιλώ για σπασμένες εκδόσεις, αλλά κανονικές αναβαθμίσεις με κατοχυρωμένα S/N.

To conflict υπήρχε και με gigabyte και με asus.

το digital ice απαραίτητο, αν και κατά τη γνώμη μου πιό απαραίτητο πάντα το feeder.
Εστρωνες τις παραμέτρους και έφευγες.
Βέβαια αυτό δεν σήμαινε ποτέ ότι μπορεί να γύριζες μετά από μιά ώρα και να το εύρισκες μαγκωμένο ή να έχει πάρει ένα δυό διπλά .
Όμως ήταν τεράστια ευκολία.
Φυσικά στη συνέχεια ps με το χέρι, ένα ένα...
Το πρόβλημά μου (όπως φαντάζομαι με όλους) ήταν ότι τα κάπου 200 πακέτα που σκανάρισα ήταν παρμένα με πέντε διαφορετικές μηχανές (zenit E, Kodak Retina, Agfa Silette, Pentax MESuper, Pentax program A) και με 4 διαφορετικούς φακούς γιά τις pentax.
Κάθε μηχανή-φακός είχε την δικιά της φασματική υπογραφή με αποτέλεσμα να πρέπει από πριν να κάνεις ένα σωρό δοκιμές γιά να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα στο σκανάρισμα.
Αλλά και πάλι δεν ήταν σίγουρο ότι θα έχεις 100% καλό αποτέλεσμα.
Φρόντιζα επίσης να κανω ένα λογαριασμό ώστε ένα 36άρι (συνήθως γύρω στις 38-39 φωτογραφίες- διότι τότε κλέβαμε λιγάκι) να χωράει στο τέλος γιά αποθήκευση σε ένα cd. Αρα φρόντιζα κάθε αρχείο σε tiff να είναι γύρω στα 20 mb. Φυσικά στο τέλος αποθήκευση as scanned σε τουλάχιστον 2 μέσα, και μετά το ps ξανά as photoshoped, και τέλος άλλη μιά σε jpg γιά εύκολη αναζήτηση, ανεβάσματα στο φόρουμ αλλά και αποθήκευση σε ipod κλπ.

Περιττό να αναφέρω ότι η όλη εργασία αν και σκαναριστικά ολοκληρώθηκε γιά τα πρώτα 200 φιλμς, ακόμα παιδεύομαι με τ περαιτέρω. Γιά τα τελευταία 20 φιλμς δεν θέλω καν να αναφερθώ....
Πάντως το epson 4800 που έχω εκτός από τον ανύπαρκτο εικονοφορέα του ενός slide που έχει, θα έλεγα ότι έχει ικανοποιητικότατο λογισμικό, αν και μετά από 2 χρόνια που το πήρα, τα νέα σήμερα θα κάνουν παπάδες. Οπότε ίσως να ξανασκεφτώ κάτι με καλύτερο εικονοφορέα γιά τα τελευταία πακέτα.

Η ψηφιοποίηση των διαφανειών ήταν ανέκαθεν χρονοβόρα και βαρετή διαδικασία, το καλό ήταν ότι μπορούσες -τουλάχιστον- να έχεις κατα προσέγγιση το επιθυμητό αποτέλεσμα αποφεύγοντας την "άποψη" των εργαστηρίων.

Ανακαλώ στη μνήμη μου μυθικούς καβγάδες, φωνές και παρεξηγήσεις με συνεργάτες ειδικά στα ατελιέ διαχωρισμών φίλμ. Εκεί χρησιμοποιούν το προφίλ CMYK για τις εκτυπώσεις offset, όπου η μετατροπή του αρχείου RGB συνεπάγεται αυτόματα μεταβολή του χρωματικού χαρακτήρα της διαφάνειας. Είναι εκεί που χρειάζεται ο μάστορας ο γνώστης, ειδικός δηλαδή που θα ασχοληθεί και θα φέρει την εικόνα στο σημείο που πρέπει, με την ελάχιστη δυνατή απόκλιση. Το πιό συνηθισμένο σφάλμα ήταν και είναι η απόκλιση στο μπλέ και στο μαύρο. Άμα ξεφύγει ειδικά το μαύρο άστα να πάνε...

Όταν όμως μπορώ να πάρω αυτό με τιμή κάτω απο 50Ε με την αποστολή (ακόμα στο 1Ε είναι αλλα θα ανέβει σίγουρα) για το οποίο βρήκα καλή κριτική (της εποχής) δεν αξίζει να το δοκιμάσω? Η διαφορά με ένα flatbed θα είναι τόσο μεγάλη που να πώ τσάμπα? Γιατί ICE νομίζω οτι μόνο τα Nikon coolscan εχουν και αυτά είναι αρκετά ακριβά...

Λάθος μου. ICE βλέπω έχουν πολλά. Θα κοιτάω να βρώ ένα που έχει και ICE. Παρακολουθώ ένα που ο πωλητής μου είπε οτι θα το στείλει και Ελλάδα, και έχει και ICE. Αν κλείσει σε καλή τιμή λέω να το χτυπήσω.

Τζίφος η δουλεια τελικά...
Οι περισσότεροι αρνούνται να στείλουν Ελλάδα και ο μοναδικός που θα έστελνε ξέχασε να βγάλει τα requirements την ωρα της δημοπρασίας και δεν μπορεσα να κάνω προσφορά.
Όλα δείχνουν οτι θα πάω για το canon 8800F που πρότεινε ο Βλάσσης, είτε άμεσα μέσα στις γιορτές είτε λιγότερο άμεσα, σε κανα μήνα...
Θα έχω το νού μου βέβαια αν εμφανιστεί καμια ευκαιρία...