σχεδιασμός & κατασκευη custom συστηματος ηχειων

tsiros

New member
7 January 2013
2
Καλησπέρα στο φορουμ,

Θα ηθελα την βοηθεια σας σε κατι: ειμαι βιομηχανικος σχεδιαστής και εχω ξεκινησει το τελευταιο διαστημα ενα project που αφορα τον σχεδιασμο και την κατασκευη ενός συστηματος ηχείων 2 δρομων που ξεφευγει απο το κλασικο σχημα καμπίνας. επειδη οι γνωσεις μου σε επιπεδο ακουστικης, τεχνολογιας ηχείων, επιλογών ηχείων, υλικών κτλ., δεν είναι μεγάλες, προσπαθώ να βρω μια εταιρία ή καποιον ειδικό που θα μπορούσε να με βοηθήσει στην επιλογές αυτές. Επίσης ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ με εταιρία που κατασκευαζει μεγάφωνα, που θα βοηθήσει στην παροχή τεχνογνωσίας και στην προμήθεια των ανταλλακτικών (woofer, tweeters, crossovers, κτλ.). Γνωρίζει καποιος τέτοιες ελληνικες εταιρίες? Επίσης υπάρχει καποιο καλό site που να μπορω να βρω συγκεντρωμένες κάποιες πληροφορίες?

επειδη οι γνωσεις μου σε επιπεδο ακουστικης, τεχνολογιας ηχείων, επιλογών ηχείων, υλικών κτλ., δεν είναι μεγάλες, προσπαθώ να βρω μια εταιρία ή καποιον ειδικό που θα μπορούσε να με βοηθήσει στην επιλογές αυτές.

Είσαι στο σωστό φόρουμ.

Επίσης ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ με εταιρία που κατασκευαζει μεγάφωνα, που θα βοηθήσει στην παροχή τεχνογνωσίας και στην προμήθεια των ανταλλακτικών (woofer, tweeters, crossovers, κτλ.). Γνωρίζει καποιος τέτοιες ελληνικες εταιρίες?

Υπάρχουν Ελληνικές εταιρείες που κατασκευάζουν ηχεία, (π.χ. Roister, Crystal Audio, Audio Spectrum) αλλά καμία τους δεν κατασκευάζει τα μεγάφωνα και από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει Ελληνική εταιρεία κατασκευής μεγαφώνων.

Επίσης υπάρχει καποιο καλό site που να μπορω να βρω συγκεντρωμένες κάποιες πληροφορίες?

Linwitz Lab, Zaph Audio , Troel Gravesen.

ευχαριστω zakman, τα website φαινονται πολυ καλα, θα τα δω με προσοχή. Μιας και δεν υπάρχουν ελληνικες εταιρίες κατασκευής μεγαφωνων, θα προτεινατε καποιες ευρωπαικες με καλο value for money? Γνωριζω οτι ειναι λιγο γενικη η ερωτηση, αλλα θα ηθελα απο κάπου να αρχισω, για να δω τι επιλογές υπάρχουν.

Επίσης μια ακομα ερώτηση: σκοπευω να χρησιμοποιησω wifi τεχνολογια, για να λειτουργούν ασύρματα. Γνωρίζετε καποια resources για κατι τετοιο?

Όταν λες 2 δρόμων εννοείς κάτι μεγάλο, π.χ πάνω από 200 λίτρα, ή μικρό, π.χ 50-60? Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν και επιλογές σε επαγγελματικά (Β&C π.χ) στη δεύτερη μάλlον οικιακά: Ρίξε μια ματιά για τιμές και μάρκες:
http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm?chassis/main_en.htm

στην παράγραφο "Loudspeakers for Hifi applications"
Π.χ Excel (ακριβά), Scan-Speak, Seas (ευρύτατα χρησιμοποιούμενα και πιο οικονομικά) ή Monacor (φθηνά, εγώ πάντως τα θεωρώ αξιοπρεπή). Σε χαμηλότερες τιμές από τα monacor πάμε σε όχι τόσο hi-fi λύσεις, μάλλον φτωχο-fi θα έλεγα.

Wifi τεχνολογία χρησιμοποιεί η Ελληνική Crystal Audio και νομίζω πως είναι από τους πρωτοπόρους σε αυτήν την κατηγορία.

Τώρα όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σου στο site Zaph Audio έχει αναλυτικές μετρήσεις και εκτιμήσεις για την ποιότητα των μεγαφώνων.

Στα tweeter π.χ. το Vifa XT25 θεωρείται ένα από τα πολύ καλά tweeter ανεξαρτήτου τιμής, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά. Ανάλογα με το τι θέλεις να φτιάξεις πώς θα το κροσσάρις και με τί woofer θα το συνδυάσεις μπορεί να είναι ακατάλληλο ή μπορεί να υπάρχει άλλο tweeter (όχι απαραίτητα ακριβότερο) που να είναι καλύτερο για την συγκεκριμένη χρήση.

Όπως καταλαβαίνεις τα παραπάνω είναι γενικότητες που δεν ξέρω αν σε πάνε προς την σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Θα βοηθούσε αν γινόσουν πιο συγκεκριμένος, ως προς το τι θέλεις να κάνεις.

μπορεί να μην υπάρχουν Ελληνες κατασκευαστές αλλά υπάρχουν Ελληνες αντιπρόσωποι. μπορείς να βρεις στην Ελλάδα οτι μεγάφωνο θες απο τα επώνυμα. μην ασχοληθείς με προμηθευτές απο Κινα γιατί το προϊόν σου θα βγει μέτριο και ασταθές.