Σχέδιο τελικού ενισχυτή με λυχνίες.

jpaudio

AVClub Enthusiast
19 June 2006
765
Μεσσόγεια
Χαιρετώ την παρέα. Θέλω να φτιάξω ένα τελικό με λυχνίες (λες και έχω πολύ χρόνο ελεύθερο αλλά λέμε τώρα...) αλλά να έχει αρκετή ισχύ. Θα έλεγα τα φώτα σας και πιθανά σχέδια για έναν ενισχυτή με τουλάχιστο 90-100 WATTS RMS με χρήση τεσσάρων λυχνιών στην έξοδο ανά κανάλι (πως αλλιώς θα βρεθούν τα 90 Watts). Με χρήση 4 EL-34 η δουλειά γίνεται αλλά και με τις KT-88 γίνεται ακόμα καλύτερα νομίζω. Βέβαια υπάρχουν διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την κάθε λύση και γι' αυτό ζητάω την γνώμη και την βοήθειά σας. Για τους Μ/Σ εξόδου θα κοντακτάρω Ελληνικές εταιρίες που τυλίγουν και από διάφορες γνώμες που έχω ακούσει κάνουν πολύ καλή δουλειά. Για της τροφοδοσίας τοροειδείς από τον Γιατρά είναι η καλύτερη λύση πιστεύω. Αυτά για αρχή.
Ευχαριστώ.
Φιλικά,
Γιάννης

Χαιρετώ την παρέα. Θέλω να φτιάξω ένα τελικό με λυχνίες (λες και έχω πολύ χρόνο ελεύθερο αλλά λέμε τώρα...) αλλά να έχει αρκετή ισχύ. Θα έλεγα τα φώτα σας και πιθανά σχέδια για έναν ενισχυτή με τουλάχιστο 90-100 WATTS RMS με χρήση τεσσάρων λυχνιών στην έξοδο ανά κανάλι (πως αλλιώς θα βρεθούν τα 90 Watts). Με χρήση 4 EL-34 η δουλειά γίνεται αλλά και με τις KT-88 γίνεται ακόμα καλύτερα νομίζω. Βέβαια υπάρχουν διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την κάθε λύση και γι' αυτό ζητάω την γνώμη και την βοήθειά σας. Για τους Μ/Σ εξόδου θα κοντακτάρω Ελληνικές εταιρίες που τυλίγουν και από διάφορες γνώμες που έχω ακούσει κάνουν πολύ καλή δουλειά. Για της τροφοδοσίας τοροειδείς από τον Γιατρά είναι η καλύτερη λύση πιστεύω. Αυτά για αρχή.
Ευχαριστώ.
Φιλικά,
Γιάννης

Υποθετικά μιλώντας , κάτι άς πούμε σάν τον Velleman ? που αν δέν κάνω λάθος , είχες αντίστοιχη εμπειρία (πρίν τον πουλήσεις )
Κάτι διαφορετικό ?
Ανέφερες μεγάλη ισχυ (μάλλον σε UL = UltraLinear) , και ο λόγος είναι οτι θέλεις εντάσεις ή παραλληλα και τήν οδήγηση κάποιου δύστροπου φορτίου , δηλαδή και πέρα απο τήν ισχύ , μεγάλο DF , ετσι ώστε να εχεις "πασπαρτού" λαμπάτο μηχάνημα ?
Και μιά τελευταία ερώτηση , απο υψηλή τάση 420-450V τα κλασικά ή θέλεις να δοκιμάσεις και στα 1000V , πχ 2 λάμπες 813 σε Push-Pull που UL δίνουν κοντά στα 150-170W και τριοδικά 80-90W χωρίς ζόρι

Καλημέρα

PS
...βέβαια τα αυτονόητα είναι τα εξής
1) Είτε παλεύεις κάτι μόνος σου , έχοντας μόνο ένα σχεδιο σαν γενικό πλάνο και χρησιμοποιείς Μ/Τ οτι βρείς και μετά καλείσαι να κάνεις τήν "βρωμοδουλειά" τής ανάδρασης / σταθερότητας / συντονισμού αποδοσης

2) Είίτε υλοποιείς ένα σχεδιο κατά γράμμα , πράγμα που αείναι απαγορετικό στο να χρησιμοποιήσεις απο Μ/Τ οτιδήποτε (ακριβό ή φθηνό δέ έχει σημασία )

Last edited:
Εδώ ένα απλό παράδειγμα μέν , αλλά με αξιώσεις ποιότητας / οδήγησης
Σε αυτό υπάρχουν 8-9 παραλλαγές και το εικονιζόμενο οδηγεί από 2-10 κλασσικές λυχνίες EL34-6L6-KT66-KT88-KT90-KT100-807-KT77-6CA7-7027 σε διάταξη PP- UL ή 2-6 λάμπες σε τριοδική λειτουργία .

Ενα ενδιαφέρον ΜΟΝΑΔΙΚΟ (στο χώρο τών λαμπάτων υλοποιήσεων - αν φυσικά κάποιος συναδελφος έχει δεί ή δοκιμάσει άλλη διάταξη με το χαρακτηριστικό αυτό , ας μάς ενημερώσει ) πλεονέκτημα του πρώτου σταδίου (με τήν AC controled Current Source) , είναι οτι δίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟ ΣΗΜΑ στίς εξόδους του , με ή χωρίς ανάδραση και διεγειρόμενο unballanced , φυσικά μπορεί να δουλέψει και σε ballanced διαταξη με ελαφρές αλλαγές

Σαν επιστέγασμα τής οδήγησης έρχεται ο τελικός ακόλουθος με κάποιο mosfet υψηλής τάσης (και κάποιων χαρακτηριστικών ) που φυσικά μπορεί να πολωθεί μέχρι και τα 60-70 mA σε καταστάσεις ειδικών απαιτήσεων , ενώ βεβαίως μπορεί να οδηγήσει στα ορια οποιαδήποτe συνδυασμό εμπέδησης οδηγού πλέγματος τών προαναφερομένων λυχνιών

PS
νομίζω πώς δέν χρειάζεται να τονίσω οτι το σχέδιο και η υλοποίηση είναι και πρωτότυπα και Ελληνικά .

Last edited:
Οσον αφορα σχηματικα, ιδεες, υλοποιησεις και οτι αλλο γυρω απο diy μενουμε Ελλαδα.Θα τα πουμε συντομα Μανωλη.:fahne90:

Re: Απάντηση: Σχέδιο τελικού ενισχυτή με λυχνίες.

Οσον αφορα σχηματικα, ιδεες, υλοποιησεις και οτι αλλο γυρω απο diy μενουμε Ελλαδα.Θα τα πουμε συντομα Μανωλη.:fahne90:

Χαιρετώ :2thumb22sup: (ναι να πιούμε και κανα καφέ μεθ ´ακρόασης )