Σχέση προ-τελικού

Τι έχετε να προτείνεται για ενεργό στάδιο? Προς το παρον θα δοκιμάσω ενα B1 buffer αλλα θα ηθελα τις προτασεις σας γενικότερα.
Επίσης συντομα θα δοκιμαστει και ενας μουξου εξασθενητής (λεπτομέρειες εδω) , με εισοδο 20k και έξοδο μεχρι 4k, αλλα πλεον ζω καθημερινα την αναγκη ενεργου σταδιου. Παρακαλω τα φωτα σας

Τι πηγή χρησιμοποιείς και εάν αυτή είναι cd-player ή ψηφιακό υλικό τι έξοδο βγάζει, δεδομένου ότι έχεις έναν πολύ ευαίσθητο τελικό;
Προσωπικά μετά από μια τροποποίηση που έκανα στον ολοκληρωμένο μου και τον κατέληξα τελικό, λόγω του ότι έχει μια παρόμοια ευαισθησία με το δικό σου (αλλά ευτυχώς πολύ μεγάλη αντίσταση...100ΚΩ) τον οδηγώ κατευθείαν είτε από την πηγή είτε με παθητική προενίσχυση και πάει αρκετά καλά.

πηγες ειναι το pc και τα εκαστοτε dac που αλλαζουν συχνα, πχ τωρα εχω το κινεζακι με το λαμπατο ενεργο σταδιο που μαλλον θα μεινει καιρο (λεει 100ohm στην εξοδο και 400 200 ohm στην εισοδο αν και εχουν αμφισβητηθεί αυτα τα νουμερα παλαιοτερα).
Επισης το Phono moth-30, 47k με 100οhm στην εξοδο. Θελω σωστη οδηγηση και οσο το δυνατον γραμμικη ρυθμισης της εντασης για αυτο και θελω μερικες συμβουλες και ιδεες.

Τι έχετε να προτείνεται για ενεργό στάδιο?

Σκέπτεσαι κάποιο SS ή θες λαμπάτο?
Στην πρώτη περίπτωση παίζουν τα κλασικά προενισχυτάκια με τελεστικούς .
Δύο σταδια και στην μέση το ποτ. Στο ebay θα βρείς και κλώνους κλασσικών προενισχυτών σε κιτ (πχ MBL)

Για λάμπα τώρα παίζουν ενα σωρό πράγματα απο απλή τρίοδο (ή 2τρίοδο) με μια αντίσταση στην άνοδο και απο "εξωτικά" SE έως ταπεινά mu follower.

Ολα δουλεύουν ΙΜΟ, εαν τα φτιάξεις σωστά.....

λιγο μανταρα ειναι αυτο ....

Μερικοι ...κανονες ( ναι ναι ...περναω δογματικη φαση :ernaehrung004: )

ο κανονας λεει οτι σε μηχανηματα με αντισταση εισοδου κατω απο 47Κ το παθητικο ειναι οτι πιο καθαρο εχεις ακουση στη ζωη σου αλλα θα σου φαει δυναμικα ειδικοτερα στις χαμηλες σταθμες .

ο κανονας λεει επισης οτι τα μηχανηματα με χαμηλη αντισταση εισοδου θελουν ενα προενισχυτη με gain εστω και λιγο αλλα να εχει κατι τις ...αυτο χρειαζεται για casual listening σε χαμηλη ισχυ ...

ο κανονας λεει οτι αν φτιαξεις Β 1 πρεπει να εισαι προσεκτικος και να διαβασεις το αρθρο του PAPPA ολο και προσεκτικα .... ακομα και κατσκευη να κανεις χωρις ολα τα καλουδια ( σοβαρη τροφοδοσια , καλη πλακετα , ματσαρισμενα και καλα φετ ) ακομα και αν οχι ξαναλεω το Β1 θα σε αφησει αφωνο ....

Ο κανονας λεει οτι στην δικια σου περιπτωση πρεπει να βαλεις οτι ποτενσιομετρο θελεις 50η 100Κ αλλα στην εισοδο του Β1 οχι στην εξοδο

τελος ο sakis λεει οτι αν κανεις λιγο υπομονη για α μην μπεις σε περιπετειες μπορω να σε δανεισω ενα Β1 να περασεις μερικες μερες μαζι του να δεις την γλυκα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

λιγο μανταρα ειναι αυτο ....

Μερικοι ...κανονες ( ναι ναι ...περναω δογματικη φαση :ernaehrung004: )

ο κανονας λεει οτι σε μηχανηματα με αντισταση εισοδου κατω απο 47Κ το παθητικο ειναι οτι πιο καθαρο εχεις ακουση στη ζωη σου αλλα θα σου φαει δυναμικα ειδικοτερα στις χαμηλες σταθμες .

ο κανονας λεει επισης οτι τα μηχανηματα με χαμηλη αντισταση εισοδου θελουν ενα προενισχυτη με gain εστω και λιγο αλλα να εχει κατι τις ...αυτο χρειαζεται για casual listening σε χαμηλη ισχυ ...

ο κανονας λεει οτι αν φτιαξεις Β 1 πρεπει να εισαι προσεκτικος και να διαβασεις το αρθρο του PAPPA ολο και προσεκτικα .... ακομα και κατσκευη να κανεις χωρις ολα τα καλουδια ( σοβαρη τροφοδοσια , καλη πλακετα , ματσαρισμενα και καλα φετ ) ακομα και αν οχι ξαναλεω το Β1 θα σε αφησει αφωνο ....

Ο κανονας λεει οτι στην δικια σου περιπτωση πρεπει να βαλεις οτι ποτενσιομετρο θελεις 50η 100Κ αλλα στην εισοδο του Β1 οχι στην εξοδο

τελος ο sakis λεει οτι αν κανεις λιγο υπομονη για α μην μπεις σε περιπετειες μπορω να σε δανεισω ενα Β1 να περασεις μερικες μερες μαζι του να δεις την γλυκα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Γεια σου Σακη. Το θεμα μου ειναι ακριβως αυτο οτι σε χαμηλες σταθμες 50% των ακροασεων δηλαδη χανω. Προτεινεις δηλαδη να περιμένω τον B1 (ειναι ηδη καθ οδον, δεν θα στον στερησω). Πιστεψε με το αρθρο του pass και το σχετικο θρεντ στο diyaudio το μελεταω...αλλα θα πεσει και καποιο σχετικο πρήξιμο. Αρα αναμενω προς το παρον, ευχαριστω για την προσφορα

Παρενθεση: ο luxman κελαηδαει Σακη, τοσο που λεω να πω στο ξαδελφο οτι τα κακαρωσε και να βρει αλλο :Banane0:

αμα εχεις πονηρευτει εχω και εναν DOZ αν θελεις να παιξεις ντουικος αλλα παρα πολυ καλη και ομορφη κατασκευη και αυτος ειναι παρα πολυ καλος πλην ομως θελει καλα ηλεκτρικα

Τα "χασιματα" αυτα ειναι ενα γεγονος στα μηχανηματα με χαμηλη αντισταση εισοδου ...

παρατηρω ( μεσα στην δογματικη φαση που βρισκομαι ) οτι πολλες απο τις απαντησεις που εχεις λαβει εχουν λαμπαδικο background και αυτο δεν πολυπαιζει στα τρανσιτορατα μηχανηματα με αποτελεσμα τα συμεπρασματα απο την συζητηση να μην ειναι ξεκαθαρα ...

Αυτα για αποψε παω για ξεκουραση γιατι παλι στον υνο μου θα σχεδιαζω πλακετες αν μεινω παραπανω.

Καληνυχτα.
Σακης Πετροπουλος

Στην περίπτωση που η αντίσταση εισόδου είναι υψηλή (100Κ) δεν παίζει η περίπτωση του παθητικού προενισχυτή, όταν είναι ταυτόγχρονα και ευαίσθητος (1.35Vrms)?

γενικα δεν παιζει η περιπτωση των παθητικων προενισχυτων ...ειναι ενας συμβιβασμος που κανουμε για να γλυτωσουμε τα προβληματα που μπορει να μας κανει ενας ενεργος προενισχυτης ....

Ο συμβιβασμος αυτος εαν εχουμε
--- "μεγαλο" ενισχυτη
--- ευαισθητα ηχεια
--- μεγαλη αντισταση εισδου
τοτε υπαρχει πιθανοτητα τα δυναμικα που θα "φαει" ο οποιος δηποτε παθητκος να μην ειναι τοσα πολλα η τοσο εμφανη και το αποτελεσμα να ειναι αρκετο για τις αναγκες μας ....

Σαν συμπερασμα σε πολλα συστηματα το συνολο μιας τετοιας πρακτικης σαν αποτελεσμα μπορει να υστερει σε δυναμικα αλλα σε σχεση με την καθαροτητα που προσφερει να ειναι πιο ωφελιμη απο τα δυναμικα ...

Και για το τεχνικο μερος πραγματι ενισχυτες με εισοδο μεγαλυτερη απο 47Κ συνεργαζονται καλυτερα με τα παθητικα

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Για το Β1 το κατάλληλο ποτενσιόμετρο είναι 20-25Κ (στη χειρότερη 50Κ)!
Επίσης το Β1 του pass έχει έξοδο περί του 1Κ .
Στην περίπτωση με τη συμμετρική τροφοδοσία (DCB1 by salas) πέφτει κοντά στα 200Ohm η αντίσταση εξόδου!

Last edited:
@vintage service
Ευχαριστώ για τον DoZ αλλα προς το παρον δεν χωράει αλλο μηχανακι στο σπιτι. Ειλικρινα....Καποια στιγμη θα γινει παντως ευχαριστώ. Αν και τσαούσικα αυτα ενισχυτακια που εχω μου αρεσουν πολυ για αυτο και τα παιδεύω.
@prooptiki
Αν εχω καταλαβει καλα η έξοδος καθορίζεται απο δυο αντιστάσεις και μπορώ να κατέβω και λιγο πιο κάτω, αν και λογικα με 1K πρεπει να ειμαι καλα. Τωρα οσον αφορα το ποτ, αυτο θα μπει οντως στην εισοδο και εχω να δοκιμασω και 25 και 50κ. Αν επισης τα καλαταβαινω σωστα θα αλλαξω και τους 10uf πυκνωτες στην έξοδο με 2,2uf.

Γενικα επειδη τους οδηγω παθητικα τα τελευταια 2 χρόνια και επειδη οποιαδηποτε αλλαγη που κάνω καθεται καιρο στο συστημα για να την χωνέψω, παθητικα στους συγκεκριμένους δεν γινεται δουλεια

@vintage service
Ευχαριστώ για τον DoZ αλλα προς το παρον δεν χωράει αλλο μηχανακι στο σπιτι. Ειλικρινα....Καποια στιγμη θα γινει παντως ευχαριστώ. Αν και τσαούσικα αυτα ενισχυτακια που εχω μου αρεσουν πολυ για αυτο και τα παιδεύω.
@prooptiki
Αν εχω καταλαβει καλα η έξοδος καθορίζεται απο δυο αντιστάσεις και μπορώ να κατέβω και λιγο πιο κάτω, αν και λογικα με 1K πρεπει να ειμαι καλα. Τωρα οσον αφορα το ποτ, αυτο θα μπει οντως στην εισοδο και εχω να δοκιμασω και 25 και 50κ. Αν επισης τα καλαταβαινω σωστα θα αλλαξω και τους 10uf πυκνωτες στην έξοδο με 2,2uf.

Γενικα επειδη τους οδηγω παθητικα τα τελευταια 2 χρόνια και επειδη οποιαδηποτε αλλαγη που κάνω καθεται καιρο στο συστημα για να την χωνέψω, παθητικα στους συγκεκριμένους δεν γινεται δουλεια

Ρίξε μια ματιά εδώ : http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=72889 (η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν πυκνωτές στο σήμα και μικρότερη αντίσταση εξόδου!!!!!!!!!!!!)
Σε περίπτωση που ακολουθήσεις την αυθεντική συνταγή τότε πρέπει να υποστείς τους πυκνωτές και όσο μεγαλύτερο έχεις στην έξοδο τόσο καλύτερα! Για να μειώσεις τώρα από 10uF σε 2,2uf θα πρέπει να γίνουν μερικές αλλαγές και υπολογισμοί στις αντιστάσεις εξόδου του αρχικού κυκλώματος (υπάρχουν αρκετές πληροφορίες στο http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/124889-b1-buffer-preamp.html), θα πρότεινα να κρατήσεις τον 10uf και να ρίξεις την αντίσταση εξόδου από 1Κ στα 220R

Last edited:
την εκδοση του salas θα την σκεφθω αν μου αρεσει αυτο που ακουσω απ το κανονικο. Οσο για του πυκνωτες στην εξοδο εισαι σίγουρος? Ειχα την εντυπωση οτι η τιμη τους εξαρταται απο την εισοδο του ενισχυτη ως high pass φιλτρο, ασε που θα ηταν και καλη ευκαιρια να βαλω αυτους τους obligato που εχω και καθονται.

την εκδοση του salas θα την σκεφθω αν μου αρεσει αυτο που ακουσω απ το κανονικο. Οσο για του πυκνωτες στην εξοδο εισαι σίγουρος? Ειχα την εντυπωση οτι η τιμη τους εξαρταται απο την εισοδο του ενισχυτη ως high pass φιλτρο, ασε που θα ηταν και καλη ευκαιρια να βαλω αυτους τους obligato που εχω και καθονται.

Πρότεινα κάτι για σωστή κ σίγουρη λειτουργία του B1 με οποιοδήποτε τελικό, στην περίπτωση που έχεις τα στοιχεία του τελικού σου τότε:

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/124889-b1-buffer-preamp-4.html#post1557876
http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/124889-b1-buffer-preamp-5.html#post1558169

(Επίσης θέλει λίγο προσοχή στην έναρξη και το τερματισμό του B1 μέχρι να φορτώσουν οι πυκνωτές σε περίπτωση που ο τελικός δεν έχει κάποια προστασία σε dc! πχ firstwatt F5)

Last edited:
Prooptiki πολλά από τα πρόσφατα Post σου για κατασκευές pass είναι παραπάνω από κατατοπιστικά. Ακόμα διαβάζω και ξαναδιαβάζω όσα γράφεις. ΤΝΧ!

Prooptiki πολλά από τα πρόσφατα Post σου για κατασκευές pass είναι παραπάνω από κατατοπιστικά. Ακόμα διαβάζω και ξαναδιαβάζω όσα γράφεις. ΤΝΧ!

Μακάρι να γνώριζα και ηλεκτρονική...! Γιατί όλο αξιώματα είμαι...και μια μικρή αλλαγή=δύσκολα τα πράματα!

Και κάτι φρέσκο B5 και open baffle!!!!
(σύντομα θα έχει ξεκινήσει και στο diyaudio...)

http://www.firstwatt.com/pdf/prod_b5_man.pdf

Πρέπει να συμφωνήσω με το Σάκη: Στην περίπτωσή μου πριν κάμποσα χρόνια με παθητικό (δοκιμή με 20κΩ και με 10κΩ) με είσοδο 50κ, έγινε ακριβώς αυτό που λέει: Τα δυναμικά σε χαμηλές-μεσαίες στάθμες πήγαν περίπατο.
Έφαγα τα λυσακά μου να βρω μετρητικά κάποιο πρόβλημα που να το δικαιολογεί (απόκριση, τετράγωνα, παλμοί) αλλά τίποτα.
Γι αυτό και ο παθητικός εξοβελίστηκε στον ενισχυτή που έχω για ταινίες.

Καθαρός δεν ξέρω αν ήταν, αφού οδηγούσε τον παραπάνω ενισχυτή που είναι "καταβρόμικος", έναν Tripath 2χ50/8ωμ, φτιαγμένο άψογα μεν (όλες οι μετρήσεις εντός προδιαγραφών) που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ακούγεται άθλια δε.

Re: Απάντηση: Σχέση προ-τελικού

Πρέπει να συμφωνήσω με το Σάκη: Στην περίπτωσή μου πριν κάμποσα χρόνια με παθητικό (δοκιμή με 20κΩ και με 10κΩ) με είσοδο 50κ, έγινε ακριβώς αυτό που λέει: Τα δυναμικά σε χαμηλές-μεσαίες στάθμες πήγαν περίπατο.
Έφαγα τα λυσακά μου να βρω μετρητικά κάποιο πρόβλημα που να το δικαιολογεί (απόκριση, τετράγωνα, παλμοί) αλλά τίποτα.
Γι αυτό και ο παθητικός εξοβελίστηκε στον ενισχυτή που έχω για ταινίες.

Καθαρός δεν ξέρω αν ήταν, αφού οδηγούσε τον παραπάνω ενισχυτή που είναι "καταβρόμικος", έναν Tripath 2χ50/8ωμ, φτιαγμένο άψογα μεν (όλες οι μετρήσεις εντός προδιαγραφών) που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ακούγεται άθλια δε.

Παθητικός με Μ/Τ , τι να λέει άραγε?