Σχέση προ-τελικού

έβαλα σήμερα τον ζεν4 (που κατά γενική ομολογία χρειάζεται ενεργή προενίσχυση) να παίξει παθητικά με ένα ποτ 50K σαν αυτό (http://cgi.ebay.com/50K-stereo-24-s...532?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e5e3c664c) ...

πηγή το βουβαλοντάκ και διάφορα flac ..., και ηχεία αρκετά ευαίσθητα (>96db) ...

με το ποτ ένα σκαλί πριν το τέρμα, ανάλογα με την εγγραφή οι στάθμες ήταν από δυνατές μέχρι πολύ δυνατές , ενώ σε ελάχιστα κομμάτια η στάθμη ήταν μέτρια ...

ήχος ? κάτι παραπάνω από καθαρός ......

όσον αφορά τα δυναμικά, μάλλον θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Σάκη, σε πιο χαμηλές στάθμες δεν άκουγα αυτό που ήξερα .., με το ποτ σχεδόν στο τέρμα όμως διαφορές δεν υπήρχαν, ή αν υπήρχαν δεν ενοχλούσαν καθόλου ... καθώς το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό ...

πιθανόν με ένα καλύτερο-ποιοτικότερο ποτ ή/και με μικρότερη τιμή (10 ή 25Κ) να ήταν καλύτερα ....

εις αναμονή λοιπόν του Β1 να δώ τι θα κάνει με τον ζεν ...

Last edited:
πολλες πληροφοριες ...πολυ συγκεχυμενες .... και με δυσκολες βασεις ...

κατεβαζωντας την αντισταση του ποτενσιμοετρου τα πραγματα θα γινουν χειροτερα Δημητρη Ζ... εκει ειναι που εστιαζεται το προβλημα που προφανως δεν εχεις καταλαβει

Επισης η προσθηκη ενος μετασχηματιστη οπως ειπες μπορει να αλλαξει κατι αλλα αν εσυ η καποιος αλλος εχει να μας δωσει μετασχηματιστες που αποδιδουν 1/2 γρηγορα και γραμικα μεχρι τα 50 κηζ εγω προσωπικα θα πληρωνα και 1000 ευρω για εναν απο αυτους ....

Δημήτρη από αυτά που έχω καταλάβει η ύπαρξη ενός ποτ (παθητικού) μεταξύ μιας πηγής και ενός τελικού έχει την εξής συμπεριφορά:

α) την εκάστοτε αντίσταση του ποτ τη βλέπει ως φορτίο η πηγή. Δεδομένου ότι η πηγή χρειάζεται ένα λόγο 1/10 τουλάχιστον, μάλλον το όριο είναι τα 10Κ (ίσως για αυτό είναι πρόβλημα εάν εδώ κατεβάσεις την αντίσταση του ποτ)

β) μεταξύ του ποτ και του τελικού, εάν και πάλι βάλουμε ως όριο τη σχέση 1/10, για να λειτουργήσει θέλουμε πολύ μεγάλη αντίσταση εισόδου και όχι πολύ μεγάλο ποτ σε αντίσταση

Έτσι όπως το έχω καταλάβει εάν έχουμε για παράδειγμα έναν τελικό με αντίσταση εισόδου 100Κ και τον οδηγήσουμε παθητικά, ίσως μια χρυσή τομή να ήταν ένα ποτ 20Κ, το οποίο τόσο σε χαμηλές εντάσεις όσο και σε υψηλές δεν θα χαλάει κάπου τη σχέση 1/10 μεταξύ πηγής-ποτ-τελικού.

Μπορεί φυσικά να τα έχω καταλάβει λάθος και όλα αυτά που γράφω να είναι άρες-μάρες....

καθε φορα που κατεβαζουμε το ποτενσιομετρο για να ακουσουμε σε χαμηλη σταθμη πχ μολις το 10-20% επιρεαζουμε την αντισταση εισοδου του καθε ενισχυτη

πχ σε ενα ποτενσιομετο 47Κ το 20 % της διαδρομης ειναι περιπου 8Κ ( για ποτενσιομετρο λογαριθμικο ειναι πολυ λιγοτερο )

για αυτον πρωτα τον λογο χανουμε τα δυναμικα η πηγη βλεπει σταθερο φορτιο δεν τηεν ενδιαφερει στη συγκεκριμενη περιπτωση 47 κ που ειναι και λογικο

βαζωντας ενα ποτ 10Κ στην ουσια γονατιζουμε την πηγη ( κατα καποιον τροπο ) και απο την αλλη μερια η αντισταση εισοδου του ενισχυτη μας γινεται οτι θες αλλα απο 10 Κ και κατω .... οποτε σεαυτη την περιπτωση δυναμικα κομμενα και απο τις δυο πλευρες

Δημήτρη από αυτά που έχω καταλάβει η ύπαρξη ενός ποτ (παθητικού) μεταξύ μιας πηγής και ενός τελικού έχει την εξής συμπεριφορά:

α) την εκάστοτε αντίσταση του ποτ τη βλέπει ως φορτίο η πηγή. Δεδομένου ότι η πηγή χρειάζεται ένα λόγο 1/10 τουλάχιστον, μάλλον το όριο είναι τα 10Κ (ίσως για αυτό είναι πρόβλημα εάν εδώ κατεβάσεις την αντίσταση του ποτ)

β) μεταξύ του ποτ και του τελικού, εάν και πάλι βάλουμε ως όριο τη σχέση 1/10, για να λειτουργήσει θέλουμε πολύ μεγάλη αντίσταση εισόδου και όχι πολύ μεγάλο ποτ σε αντίσταση

Έτσι όπως το έχω καταλάβει εάν έχουμε για παράδειγμα έναν τελικό με αντίσταση εισόδου 100Κ και τον οδηγήσουμε παθητικά, ίσως μια χρυσή τομή να ήταν ένα ποτ 20Κ, το οποίο τόσο σε χαμηλές εντάσεις όσο και σε υψηλές δεν θα χαλάει κάπου τη σχέση 1/10 μεταξύ πηγής-ποτ-τελικού.

Μπορεί φυσικά να τα έχω καταλάβει λάθος και όλα αυτά που γράφω να είναι άρες-μάρες....

Μανώλη, είχα ξαναγράψει παλιά εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1221874#post1221874

" Το βασικό θέμα του ψηφιακού είναι οι χαμηλές σταθμες, όπως ανέφερε και ο Σταύρος. Όσο χαμηλότερη η στάθμη τόσα λιγότερα τα ψηφία που έχουμε στη διάθεση μας

Έχει βέβαια και το αναλογικό τα προβληματα του.
Το ποτενσιόμετρο είναι ένας διαιρέτης τάσης, του οποίου οι δύο αντίστασεις είναι μεταβλητές. Στην δεύτερη αντίσταση όμως, παραλληλίζεται και το επόμενο στάδιο.

Όταν το ποτ κάνει μεγάλο αττενουεισον το φορτίο που θα βλέπει το προηγούμενο στάδιο θα τείνει στην ονομαστική τιμή του.
Όταν το ποτ όμως θα είναι τελείως ανοικτό και η ονομαστική τιμή του θα είναι κοντά στην σύνθετη αντίσταση εισόδου του επόμενου σταδίου, το προηγούμενο στάδιο θα "βλέπει" το μισό φορτίο, το οποίο σε κάθε περίπτωση, μόνο σαν μειωνέκτημα μπορεί να εκληφθεί.

Μπακαλίστικα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε οτι το αναλογικό θα "παίζει" καλύτερα σε μικρές στάθμες ενω το ψηφιακό σε μεγάλες.

Φυσικά αν θέλουμε, ως χαιεντάδες να διυλίσουμε τον κώνωπα θα πρέπει ν αναφέρουμε τον και τον θερμικό θόρυβο (Thermal noise, όπως λένε στην ορεινή Αρκαδία ) , ένα εγγενές χαρακτηριστικό των αντιστάσεων και όλων των αγωγών γενικώς.

Και φυσικά, πρόκειται για μια μηχανική συναρμογή, με τα όποια προβλήματα μπορεί να κουβαλάει, τις επαφές, τις ανομοιότητες μεταξύ των δύο καναλιών , τα φίλτρα που θα δημιουργήσει πχ σε συνδιασμό με μία ενδεχόμενη χωρητικότητα κλπ.

Ποιά είναι λοιπόν η καλύτερη λύση ? Μετασχηματιστές βέβαια, τι άλλο ...."

attachment.php

attachment.php

To 1/10 είναι μπακαλίστικο, στην ουσία το θέμα έιναι τι φορτίο βλέπει το στάδιο στην έξοδο - θυμίσου τι λέγαμε να μετρήσεις στην έξοδο του ντακ - χωριτκότητα καλωδίων + εισόδου του επόμενου σταδίου παράλληλα με την αντίσταση είσόδου . Στην περίπτωση του παθητικού υπολογίζεις αντιστάσεις σε σειρά και παράληλλα του ποτ (δες το σχέδιο) ενω έχεις και ορισμένες έξτρα μικρές χωρητικότητες (βύσματα).

Το ρεζουμέ ? ένα βαρβάτο στάδιο στην έξοδο του player/dac αν θες παθητικό διαφορετικά πας σε προενισχυτή.....

Re: Απάντηση: Σχέση προ-τελικού

αυτό σκεφτόμουνα για το Β1, έναν μετ/τη 1:2 ..

Δεν μπορώ ν αντιληφθώ την σκοπιμότητα εγχειρήματος Δημήτρη.
Στάδιο χωρίς κέρδος και μετά Μ/Τ ?
Με ένα απλό κύκλωμα με μια 5687 στα 12 mA πχ, μπορείς να οδηγάς δύσκολα φορτία και να έχεις και κέρδος (Υπάρχει έλα να το πάρεις να δοκιμάσεις)
Τα συζητούσαμε το μεσημέρι με τον κύριο Τυροβολά ...

Δημήτρη, ωραία τα γράφεις (αυτό το ποστ δεν το είχα διαβάσει...δεν είχα παρακολουθήσει όλο το νήμα του βουβαλιού).

Αυτό που περιγράφεις το έχω "νιώσει" και πρακτικά στο τελευταίο εγχείρημά μου (θυμάσαι την αφαίρεση του σταδίου προ από τον Α1).

Παθητικά, σε χαμηλές στάθμες το φθηνό ποτ κάνει μια χαρά τη δουλειά του, όταν όμως οδήγησα τον τελικό κατευθείαν από το ψηφιακό vol. είδα ότι σε υψηλότερες στάθμες τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά. Συγκριτικά είδα ότι προτιμώ το ψηφιακό vol (σε σύγκριση με το φθηνό ποτ., πάντα)

Περιμένω για τη συνάντησή μας το Σ/Κ όπου εκεί θα ειπωθούν αρκετά πράγματα, όπως επίσης και την ολοκλήρωση του Β1 (tsip) για να δω με αυτό το ενεργό στάδιο που πάμε και στο τέλος θα αποφασίσω τι είναι προτιμότερο για τη δική μου περίπτωση.

προσωπικα θελω να ελπιζω οτι μια υλοποιηση σαν το B1 θα ειναι η λυση στο προβλημα μου, οπως λεγαμε με τα παιδια τις προαλλες. οταν ετοιμαστει με χαρα να το ακουσεις μανολη