Mε καθυστέρηση 1 χρόνου διάβασα το πολύ καλό αυτό νήμα. Νομίζω όμως ότι υπάρχει ένα λάθος ώς προς την ανάγκη για antiskating (force):...Αλλά ας εξηγήσουμε πρώτα τι είναι αυτό το antiskating.
O βραχίονας, λόγω της κεντρομόλου δύναμης που αναπτύσσεται κατά την περιστροφή του πλατώ, έχει την τάση να πηγαίνει προς το κέντρο του δίσκου, ίσως περισσότερο απ' όσο πρέπει. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να διαβάζονται οι δίσκοι "μονόπαντα" από το ένα κανάλι, μια και η κεφαλή θα πιέζει περισσότερο την εσωτερική πλευρά του αυλακιού. Το antiskating αναλαμβάνει να εξισορροπεί την κεντρομόλο δύναμη, ούτως ώστε η κεφαλή να διαβάσει το ίδιο και από τις δυο πλευρές του αυλακιού.
...
Πρίν από ΧΧΧ

Περάσανε αρκετά χρόνια μέχρι να βρώ την σωστή εξήγηση (νομίζω από τον Θ Σπίνουλα, πάλι στον ΗΧΟ & HI FI πρίν την κάνει για το Hitech...) αλλά ... δεν την θυμάμαι! Πάντως έχει να κάνει μάλλον με μια δύναμη που προέρχεται από την τριβή στα αυλάκια (διαφορά εξωτερικού με εσωτερικό - συνηγορεί και το όνομα "antiskating") και βέβαια χρειάζεται να εξισοροπηθεί ώστε η πίεση της βελόνας να είναι ίδια και στα δύο. Νομίζω ότι η δύναμη antiskating ωθεί την βελόνα προς το κέντρο περιστροφής του δίσκου (έχει δηλαδή την ίδια φορά με την υποτιθέμενη κεντρομόλο, γιαυτό και εκείνο το άρθρο του ΗΧΟΥ μίλαγε για "φυγόκεντρο", μια δύναμη που απλά δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς...)
Αν καταφέρω να ξαναβρώ τη σωστή εξήγηση για την ανάγκη για antiskating force θα το αναφέρω εδώ...
Last edited by a moderator: