Σχετικά με το antiskating

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,688
Αθήνα
...Αλλά ας εξηγήσουμε πρώτα τι είναι αυτό το antiskating.
O βραχίονας, λόγω της κεντρομόλου δύναμης που αναπτύσσεται κατά την περιστροφή του πλατώ, έχει την τάση να πηγαίνει προς το κέντρο του δίσκου, ίσως περισσότερο απ' όσο πρέπει. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να διαβάζονται οι δίσκοι "μονόπαντα" από το ένα κανάλι, μια και η κεφαλή θα πιέζει περισσότερο την εσωτερική πλευρά του αυλακιού. Το antiskating αναλαμβάνει να εξισορροπεί την κεντρομόλο δύναμη, ούτως ώστε η κεφαλή να διαβάσει το ίδιο και από τις δυο πλευρές του αυλακιού.
...
Mε καθυστέρηση 1 χρόνου διάβασα το πολύ καλό αυτό νήμα. Νομίζω όμως ότι υπάρχει ένα λάθος ώς προς την ανάγκη για antiskating (force):
Πρίν από ΧΧΧ (:grandpa:) χρόνια το ξαναδιάβασα αυτό στον ΗΧΟ & HiFi του (άσχετου) Κώστα Καββαθά και, σαν καλός μηχανικός, σκέφτηκα "μα καλά η κεντρομόλος δύναμη είναι μια δύναμη που εφαρμόζεται σε ένα σώμα και έχει σαν αποτέλεσμα (όπως κάθε δύναμη) να του μεταβάλλει την ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα ονομάζουμε κεντρομόλο δύναμη αυτή τη δύναμη που αλλάζει το διάνυσμα της ταχύτητας (και όχι το μέτρο της ταχύτητας), έτσι ώστε το σώμα να κινείται κυκλικά γύρω από ένα σημείο. Ναι αλλά ο βραχίονας, η κεφαλή και η βελόνα ΔΕΝ κινούνται! Το πλατώ κινείται... Άρα αυτό είναι λάθος εξ ορισμού."

Περάσανε αρκετά χρόνια μέχρι να βρώ την σωστή εξήγηση (νομίζω από τον Θ Σπίνουλα, πάλι στον ΗΧΟ & HI FI πρίν την κάνει για το Hitech...) αλλά ... δεν την θυμάμαι! Πάντως έχει να κάνει μάλλον με μια δύναμη που προέρχεται από την τριβή στα αυλάκια (διαφορά εξωτερικού με εσωτερικό - συνηγορεί και το όνομα "antiskating") και βέβαια χρειάζεται να εξισοροπηθεί ώστε η πίεση της βελόνας να είναι ίδια και στα δύο. Νομίζω ότι η δύναμη antiskating ωθεί την βελόνα προς το κέντρο περιστροφής του δίσκου (έχει δηλαδή την ίδια φορά με την υποτιθέμενη κεντρομόλο, γιαυτό και εκείνο το άρθρο του ΗΧΟΥ μίλαγε για "φυγόκεντρο", μια δύναμη που απλά δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς...)

Αν καταφέρω να ξαναβρώ τη σωστή εξήγηση για την ανάγκη για antiskating force θα το αναφέρω εδώ...
-bye-

Last edited by a moderator:
Re: Αναλογική πηγή (βινύλιο). Τα βασικά...

Πολύ πιθανό να κάνω λάθος αλλά απο την ελάχιστη εμπειρία που έχω με πικαπ (και όπως το καταλαβαίνω) εχω παρατηρήσει οτι όταν το antiskating είναι ρυθμισμένο λάθος (πιο κάτω απο το βάρος ανάγνωσης) ο βραχίονας έχει την τάση να φεύγει προς τα έξω... δηλαδή η περιστροφή του δίσκου "διώχνει" τον βραχίονα δεν τον τραβάει προς τα μέσα (προς το κέντρο)... Νομίζω δηλαδή οτι πάνω στην κεφαλή του πικαπ εφαρμόζεται φυγόκενρος δυναμη... σαν να κόβεται η κλωστή που ενώνει το σώμαμε το κέντρο του κύκλου... δηλαδή ανεξάρτητα με το ποια είναι και το πως ονομάζεται αυτή η δύναμη το astng νομίζω οτι είναι μια δυναμη που ωθει τον βραχίονα προς το κέντρο του δισκου...

Αν κάνω λάθος διορθώστε με...... :nounder:

Αρκετοι υποστηριζουν οτι το antiscating δεν χρειαζετε απο βαρος αναγνωσης 2.5γρ. και πανω.Ο δικος μου,o παλιος Ortfon RMA 297 12" που παιζει πανω στο EMT 927 και ειναι τοποθετημενος απο τη μαμα ΕΜΤ με τη TSD 15SFL κεφαλη,δεν εχει antiscating και με 2.5γρ βαρους αναγνωσης ειναι μια χαρα.

Δεν κάνεις λάθος...

...άρα ισχύει το αντίθετο απο αυτό που γράφει ο Guybrush (στο post που έκανες quote παραπάνω) περι antiskating;;;;;

Απ' όσο ξέρω, το antiskating εφαρμόζει δύναμη "προς τα έξω". Στον test record μου, στο κενό track για τη ρύθμιση του antiskating, όταν είναι στο 0, ο βραχίονας "φεύγει" προς το κέντρο και όταν είναι στο τέρμα, προς την περίμετρο.

Τώρα ας το τσεκάρει και κανένας άλλος...

Κι εγώ αυτό ξέρω.

Ότι η κεφαλή έχει την τάση να πηγαίνει μόνη της προς τα μέσα, και το antiscating απλά ασκεί μια δύναμη προς τα έξω για να την αντισταθμίσει.

Ανάλογα με την ακτίνα η κεφαλή δέχεται μεγαλύτερη κεντρομόλο από φυγόκεντρο όταν βρίσκεται από τη μέση του δίσκου και μέσα και μεγαλύτερη φυγόκεντρο από κεντρομόλο όταν βρίσκεται προς τα έξω...
Για αυτό αν βάλεις δίσκο χωρίς αυλάκια στο πικάπ με σωστά ρυθμισμένο antiskating η βελόνα κάθεται περίπου στη μέση του δίσκου... -bye-

Ανάλογα με την ακτίνα η κεφαλή δέχεται μεγαλύτερη κεντρομόλο από φυγόκεντρο όταν βρίσκεται από τη μέση του δίσκου και μέσα και μεγαλύτερη φυγόκεντρο από κεντρομόλο όταν βρίσκεται προς τα έξω...
Για αυτό αν βάλεις δίσκο χωρίς αυλάκια στο πικάπ με σωστά ρυθμισμένο antiskating η βελόνα κάθεται περίπου στη μέση του δίσκου... -bye-

Δηλαδή κανονικά-θεωρητικά για να είναι απόλύτως σωστή η θέση της κεφαλής στο αυλάκι θα έπρεπε το antiskating να μεταβάλεται σε σχέση με την ακτίνα;;

Μεγάλη κουβέντα αυτή...

Παίδες, δεν τα μεταφέρετε σε άλλο νήμα;

Το antiscating σαφως πιεζει το βραχιωνα προς την εξω μερια του δισκου για να αντισταθμισει τη ταση του συστηματος βραχιονα/κεφαλης που λογω τριβης τεινει προς το κεντρο. Η ακριβης ρυθμιση του antiscating δεν ειναι απλη.Αυτη η ιστορια με το δισκο που εχει ενα τμημα του χωρις αυλακια ειναι ανακριβης διοτι αν δεν υπαρχει τριβη δεν υπαρχει και η ταση προς το κεντρο,εκτος αυτου με τη πρωτη φορα που θα χρησιμοποιηθει αυτη η "μπαντα" η κεφαλη αυλακωνει εστω και ελαχιστα το δισκο και μετα κατα κανονα ακολουθει αυτη την αυλακωση.Νομιζω οτι ο πιο καλος τροπος ρυθμισης ειναι με παλμογραφο και σημα πχ.1000Ηz απο το δισκο τεστ.
Οποιος εχει την υπομονη και την διαθεση ας διαβασει το παρα κατω.Πολλες πληροφοριες για τα βινυλια.

http://www.videointerchange.com/vintage_78s.htm

Οπως καλα γνωρίζετε οι γνωσεις μου για τα πικαπ ειναι ελάχιστες

αλλά καπου διαβασα καποια λιγο μπερδεμενα πραματα.

κεντρομόλα ονομάζουμε την κεντρική δυναμη που αναγκάζει το σώμα να εκτελει ομαλή κυκλική κινηση
εεεε πως με ειδατε

κεντρικές λεμε τις δυναμεις που η διευθυνση τους ειναι στην ακτινα του υποτειθέμενου κυκλου που στην ουσία ειναι ελλειψή, αυτο δεν εχει σχεση με το πικαπ

προσοχή η κεντρομολος ειναι η αντιδραση της φυγόκεντρου η οποία ωθει το σωμα προς το εξωτερικό του κυκλου και οχι προς το εσωτερικό
αν βρεθει δυναμη να ανατρεψει ακριβώς τη φυγόκεντρο τοτε δεν φευγει προς τα εξω το σωμα αλλα κρατα τη κυκλικη τροχία του.

γιαυτο λεμε απαραιτητη προυπόθεση ειναι η κεντρομόλος

παιδια θα με συγχωρεσετε που το παιζω επιστημονας αλλλλλλα...

τι να κανω, να φυγω προς το εσωτερικό της στροφής, αφου παντα το θυμάμαι με πετάει εξω η γ@$%#$%#

δε θα το ξανακάνω παντως, τελος τα επιστημονικά

Απάντηση: Αναλογική πηγή (βινύλιο). Τα βασικά...

Κάπου υπάρχει μπέρδεμα...

και το τελευταίο επιστημονικό για να κλεισει ο κύκλος.

η φυγοκεντρος και η κεντρομόλος που εχουν το ιδιο μετρο και αντιθετη φορά εξαρτιουνται και ειναι ανάλογα της μαζας του σωματος (στη περιπτωση μας η ενέργη μάζα του συστηματος βραχίονας βελόνα) του τετραγώνου της γραμμικής ταχύτητας (οχι γωνιακή) του σημείου που διαβάζει η βελόνα σε σχεση με το δίσκο και αντιστρόφως ανάλογη της ακτίνας που διαγράφει το σημείο

προσέχτε τωρα

F=muu/r
u=ωr
ω=σταθερο
αν r2=r1/2 (δηλαδη ειμαστε στη μιση ακτινα και r1 η εξωτερική)
F1=mωωr1
F2=mωωr2
αντι/ση F1=2F2

δηλαδη στη μιση ακτίνα η κεντρομόλος ειναι μιση

η κεντρομόλος αρα και η φυγόκεντρος ελαττώνονται γραμμικά με το παιξιμο του δίσκου

κύριε Tzimisce εχετε δικιο

τελος
-bye-

τα παραπάνω ισχύουν για τις ομαλές κυκλικές κινήσεις
στη περίπτωση μας το συστημα εχει κατι ακόμα.

στη πραξη αυτό που κραταει τη βελόνα στη πορεία της ειναι το αυλάκι και μαλιστα περισσότερο η εξωτερική του μερια.
Η κίνηση ειναι ομαλή σπειροειδες με αποτελεσμα το εξωτερικό αυλάκι να εχει μεγαλύτερη αντίσταση-επαφη η οποία μειώνεται οσο παιζει ο δίσκος οπως αναφερθηκε παραπάνω

ολα αυτά βεβαια αν υλογογίσουμε τις διφορετικές γωνίες που διαβάζει ενας βραχίονας με σταθερό ακρο οσο παιζει ο δίσκος.....

εχει πορεία το πραμα

τωρα να πω τελος??
μαλλον

Ποια κεντρομόλος ρε παιδιά; Αρ γιου κρέιζι;
Πώς μπλέξαμε την ταχύτητα περιστοροφής του δίσκου στο σημείο που διαβάζει η βελόνα με το σύστημα βραχίονα κεφαλής που κινείται προς το κέντρο του δίσκου με σχεδόν σταθερή ταχύτητα;;;

αυτη που περιγραφεις ειναι μια ακόμα κινηση που γινεται αλλά ειναι μονο για την ιστορία
δεν γινεται κατι που παιζει ρολο στη κινηση που περιγραφεις

Όταν λέτε για κεντρομόλο πού γίνεται η αναφορά;
Στο δίσκο που γυρίζει ή στο βραχίονα;

εχεις δικιο για τη παρεξηγηση

μιλαμε για το συστημα βελόνα (συγκεκριμένατο βάρος που πεφτει στο σημειο αναγνωσης)-πλατό

αυτο το συστημα ασχετα αν ειναι ακίνητος ο βραχίονας εκτελει ομαλή σπειροειδη κινηση με δυνάμεις κατά προσέγγιση ομαλής κυκλικής λογω μικρης διαφορας της ακτίνας της σπειρας.

αυτη η κινηση τους δινει τις ιδιότητες της π.χ. δυνάμεις που αναπτυσονται
και πραγματικά αναπτυσονται ασχετα αν ο βραχίονας εχει βιδωμένη ακρη
σε με τετοια γωνία ωστε να αναιρει καποιες δυνάμεις που δημιουργούνται στο ελευθερο αλλο ακρό.