Σχετικά με το antiskating

Απάντηση: Αναλογική πηγή (βινύλιο). Τα βασικά...

Μα τότε οι δυνάμεις για τις οποίες μιλάμε είναι (σχεδόν) κάθετες στον βραχίονα και δεν έχουν σχέση με κεντρομόλο.
Ο βραχίονας μπορεί να εκτελεί κυκλική κίνηση αλλά το antiskating έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση της δύναμης που ασκεί η βελόνα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μέρος του αυλακιού. Το ζητούμενο της ρύθμισης είναι να ελαχιστοποιηθεί αυτή η διαφορά. Χάνω κάτι;

Re: Αναλογική πηγή (βινύλιο). Τα βασικά...

Sorry γιατι τοχασα....
αυτο λεμε οτι η κινηση ωθει τη βελόνα προς το εξωτερικό αυλάκι
αυτο δεν εγραψα παραπάνω
και η δυναμη ειναι η μιση σε μιση ακτινα
χανω κατι?

ο βραχίονας ειναι ο μονος που δε κανει κυκλική κινηση

μη το ξαναγραψω το συστημα, ασε να παμε για υπνο
γ@#$@ την επιστημη μου

Απάντηση: Αναλογική πηγή (βινύλιο). Τα βασικά...

Η δύναμη της τριβής είναι σχεδόν κάθετη στο βραχίονα και δεν είναι η μισή στη μισή ακτίνα γιατί στους τύπους που παρέθεσες παραπάνω δεν υπολόγισες τη δύναμη που ασκείται πάνω στο βραχίονα αλλά τη δύναμη που ασκέιται πάνω σε ένα σώμα μάζας m που βρίσκεται πάνω στο δίσκο σε απόσταση r από το κέντρο του δίσκου και κινείται μαζί με αυτόν με γωνιακή ταχύτητα ω, κάτι το οποίο δεν είναι ο βραχίονας σε καμία περίπτωση. Από όλα αυτά συνεπάγεται πως οι λέξεις κεντρομόλος-φυγόκεντρος χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Αν εφαρμοζόταν φυγόκεντρος στο βραχίονα - ο οποίος έχει άξονα περιστροφής γύρω από τον οποίο κινείται άρα η τροχιά που διαγράφει το άκρο του είναι κυκλική - αυτή θα είχε διέθυνση κατά μήκος του βραχίονα και όχι κάθετη. Εν ολίγοις συμφωνώ με τον Messenger.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΕΤΗ ΤΡΙΒΗ στο βραχιονα

η τριβη ειναι πάντα αντιθετη της κινησης, στη διευθυνση της.

αναφερα μια δυναμη που δημιουργειτε, οχι ολες τις δυναμεις του συστηματος

η συνολικη δυναμη ειναι το διανυσματικό αθροισμα των επιμερους δυναμεων.
η βελονα δεν διατηρειτε στη τροχια της με τριβη αλλα με αντισταση της αυλακωσης, οχι οτι δεν αναπτυσεται και τριβη μεταξυ βελονας και δισκου αλλά οφείλει να μην επηρρεαζει το συστημα και να αναιρειτε γιατι θα εχανε ταχυτητα

και μπερδευεσε παλι που η βελονα δεν κινειτε μαζι με το δισκο.

η μαζα που ακουμπα στον δισκο κινειτε σε σχεση με αυτον και αρκει

Καλημέρα. Βλέπω εδώ και αρκετές μέρες τις απορίες σας πάνω στο antiskating, και πραγματικά θέλω να βοηθήσω να λυθούν αυτές οι απορίες, αλλά κωλύομαι λόγω του ότι κάποιοι που προφανώς έχουν προσωπικό πρόβλημα μαζί μου, με αποκαλούν "ειδήμονα", και πως δεν έχω ούτε ένα επιχείρημα, κ.ο.κ. Υπ' αυτό το κλίμα δε μπορώ να συμμετάσχω. Εάν θέλετε να με δεχθείτε στην κουβέντα, όχι ως «ειδήμονα», αλλά ως ειδήμονα, (εκτός εισαγωγικών), πείτε μου, να το λύσουμε το θέμα του antiskating.

Απάντηση: Re: Αναλογική πηγή (βινύλιο). Τα βασικά...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΕΤΗ ΤΡΙΒΗ στο βραχιονα

η τριβη ειναι πάντα αντιθετη της κινησης, στη διευθυνση της.
Σ'αυτό έχεις δίκιο. Η συνισταμένη των δυνάμεων είναι σχεδόν κάθετη.
αναφερα μια δυναμη που δημιουργειτε, οχι ολες τις δυναμεις του συστηματος

η συνολικη δυναμη ειναι το διανυσματικό αθροισμα των επιμερους δυναμεων.
η βελονα δεν διατηρειτε στη τροχια της με τριβη αλλα με αντισταση της αυλακωσης, οχι οτι δεν αναπτυσεται και τριβη μεταξυ βελονας και δισκου αλλά οφείλει να μην επηρρεαζει το συστημα και να αναιρειτε γιατι θα εχανε ταχυτητα
Ναι αλλά υπάρχει και ένα μοτέρ που προσφέρει ενέργεια

και μπερδευεσε παλι που η βελονα δεν κινειτε μαζι με το δισκο.

η μαζα που ακουμπα στον δισκο κινειτε σε σχεση με αυτον και αρκει

Η άκρη του βραχίονα κινείται προς το κέντρο του δίσκου. Άρα και η συνισταμένη των δυνάμεων έχει φορά σχεδόν προς το κέντρο του δίσκου (λέω σχεδόν γιατί ο βραχίονας δεν έχει αρκετά μεγάλο μήκος).
Η φυγόκεντρος έχει νόημα όταν μία μάζα εκτελεί μεταφορική κυκλική κίνηση ώς προς το στιγμιαίο κέντρο περιστροφής αλλιώς δεν υφίσταται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται φυγόκεντρος για το βραχίονα.
Η φυγόκεντρος δεν είναι αίτιο κίνησης αλλά αποτέλεσμα.
Aϊ ρεστ μάι κέις.

Κώστα άσε τα νάζια και πες μας τι ξέρεις εδώ και τώρα.-bye-

Λυπάμαι Λάμπρο, κάποια πράγματα δεν καταπίνονται. Ή "ειδήμων", ή ειδήμων. Αποφασίστε και πείτε μου.

Παίδες, το μετέφερα εδώ για να συνεχίσουμε τη συζήτηση.
Messenger, έβαλα ενα link στο post σου για να έχει νόημα κατόπιν της μεταφοράς των posts απο το προηγούμενο thread.

@ Coyias
Βλέπω οτι συνεχίζεις την ειρωνία... Προσωπικό πρόβλημα μαζί σου έχω όσο έχω και με τα υπόλοιπα μέλη: κανένα. Ειδήμονες εδω μέσα δεν υπάρχουν, είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών. Αν επιθυμείς να γράφεις ως τετοιος, πήγαινε αλλού. Αν πάλι θέλεις να προσφέρεις ως απλό μέλος, είσαι ευπρόσδεκτος.

@ Coyias
Βλέπω οτι συνεχίζεις την ειρωνία... Προσωπικό πρόβλημα μαζί σου έχω όσο έχω και με τα υπόλοιπα μέλη: κανένα. Ειδήμονες εδω μέσα δεν υπάρχουν, είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών. Αν επιθυμείς να γράφεις ως τετοιος, πήγαινε αλλού. Αν πάλι θέλεις να προσφέρεις ως απλό μέλος, είσαι ευπρόσδεκτος.

Καλώς. Τα περί "ειρωνίας", ας κρίνουν αυτοί που διαβάζουν, αν ειρωνεύομαι ή όχι. Επί του θέματος, εφ' όσον, κατά την κρίση της Διαχείρισης, δεν είμαι ειδήμων, δεν μπορώ να βοηθήσω εδώ. Τα του antiskating, όσοι ενδιαφέρεστε, θα μπορέσετε να τα διαβάσετε αλλού, όπου θα τα δημοσιεύσω ως ειδήμων, και όχι ως "ειδήμων", ή ό,τι άλλο.

Καλημέρα και ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Καλώς. Τα περί "ειρωνίας", ας κρίνουν αυτοί που διαβάζουν, αν ειρωνεύομαι ή όχι. Επί του θέματος, εφ' όσον, κατά την κρίση της Διαχείρισης, δεν είμαι ειδήμων, δεν μπορώ να βοηθήσω εδώ. Τα του antiskating, όσοι ενδιαφέρεστε, θα μπορέσετε να τα διαβάσετε αλλού, όπου θα τα δημοσιεύσω ως ειδήμων, και όχι ως "ειδήμων", ή ό,τι άλλο.

Καλημέρα και ευχαριστώ για το χρόνο σας.

H Διαχείριση έχει ξεκαθαρίσει κατ' επανάληψη οτι δεν αναφέρεται μόνο σε 'σενα αλλα σε οποιονδήποτε απαιτεί να γράφει εδω ως ειδήμων. Αν επιμένεις να το μεταθετεις σε προσωπικό επίπεδο, ειναι επιλογή σου.

Στο καλό, κι ευχαριστούμε για την ως τώρα συμβολή σου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, σε αυτό το forum δεν δίνουμε τίτλους στα μέλη -bye-

Μάλιστα.
Η τριβή της ακίδας πάνω στο αυλάκι έλκει το βραχίονα προς το κέντρο περιστροφής του δίσκου (δύναμη skating). Η άποψή μου είναι ότι αδόκιμα ορισμένοι την αποκαλούν κεντρομόλο (χωρίς προσωπικά να με χαλάει η ορολογία αυτή για την επιστημονική της ακρίβεια).

Η δύναμη anti-skating εφαρμόζεται για την ομοιόμορφη παρακολούθηση και των δύο πλευρών του αυλακιού.

Όμως, δεν είναι δυνατόν ποτέ να ρυθμιστεί το anti-skating με ακρίβεια, καθόσον η τιμή του απαιτείται να μεταβάλλεται συνεχώς κατά την κίνηση της ακίδας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του δίσκου, ανάλογα με τη θέση, τις διαμορφώσεις του αυλακιού, την ποιότητα του βινυλίου, το σχήμα και τη φθορά της ακίδας, τις στρεβλώσεις του δίσκου, κτλ.

Στο συνημμένο σχήμα φαίνεται η δύναμη τριβής, η οποία αναλύεται σε δύο συνιστώσες (η μία είναι η δύναμη skating).

Attachments

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    11 KB · Views: 43

Αρκετοι υποστηριζουν οτι το antiscating δεν χρειαζετε απο βαρος αναγνωσης 2.5γρ. και πανω.Ο δικος μου,o παλιος Ortfon RMA 297 12" που παιζει πανω στο EMT 927 και ειναι τοποθετημενος απο τη μαμα ΕΜΤ με τη TSD 15SFL κεφαλη,δεν εχει antiscating και με 2.5γρ βαρους αναγνωσης ειναι μια χαρα.

To antiskating εφαρμόζει μια δύναμη ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ.
Αυτό μπορούν εύκολα να το διαπιστώσουν όσοι έχουν βραχίονα με βαρίδι για antiskating. Αντίθετα όσοι έχουν μαγνητικό antiskating δικαιολογούνται να μην ξέρουν προς τα πού τραβάει.

Επίσης, η δύναμη του antiskating είναι ΑΝΑΛΟΓΗ με το βάρος ανάγνωσης. Μικρό βάρος ανάγνωσης => μικρή δύναμη antiskating. Μεγαλύτερο βάρος ανάγνωσης => μεγαλύτερη δύναμη antiskating. Πάλι όσοι έχουν βραχίονα με βαρίδι μπορούν να εύκολα να το διαπιστώσουν αυτό.

Αρα προφανώς δεν ισχύει αυτό που λες για τα 2,5 gr.
Αυτό που ισχύει είναι ότι άμα διαβάζεις με τόσο μεγάλο βάρος δεν μπορεί πλέον να "πηδήξει" εύκολα η βελόνα προς το εσωτερικό αυλάκι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η δύναμη antiskatikng.

Και τέλος οι παλιοί βραχίονες δεν είχαν antiskating. Προφανώς δεν το ήξεραν την εποχή των πικάπ-επίπλων ή των πικάπ-βαλιτσάκι, στις αρχές της 10ετίας του '70.

...
Προς τα έξω από ποια μεριά; Αυτή του πίσω μέρους του βραχίονα ή αυτή του μπροστά μέρους;

Προς τα έξω από ποια μεριά; Αυτή του πίσω μέρους του βραχίονα ή αυτή του μπροστά μέρους;

Τραβάει την βελόνα προς τα εξωτερικά αυλάκια. Είναι σαφές νομίζω...

Re: Απάντηση: Re: Αναλογική πηγή (βινύλιο). Τα βασικά...

Αυτό μπορούν εύκολα να το διαπιστώσουν όσοι έχουν βραχίονα με βαρίδι για antiskating. Αντίθετα όσοι έχουν μαγνητικό antiskating δικαιολογούνται να μην ξέρουν προς τα πού τραβάει.

Επίσης, η δύναμη του antiskating είναι ΑΝΑΛΟΓΗ με το βάρος ανάγνωσης. Μικρό βάρος ανάγνωσης => μικρή δύναμη antiskating. Μεγαλύτερο βάρος ανάγνωσης => μεγαλύτερη δύναμη antiskating. Πάλι όσοι έχουν βραχίονα με βαρίδι μπορούν να εύκολα να το διαπιστώσουν αυτό.

Αρα προφανώς δεν ισχύει αυτό που λες για τα 2,5 gr.
Αυτό που ισχύει είναι ότι άμα διαβάζεις με τόσο μεγάλο βάρος δεν μπορεί πλέον να "πηδήξει" εύκολα η βελόνα προς το εσωτερικό αυλάκι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η δύναμη antiskatikng.

Και τέλος οι παλιοί βραχίονες δεν είχαν antiskating. Προφανώς δεν το ήξεραν την εποχή των πικάπ-επίπλων ή των πικάπ-βαλιτσάκι, στις αρχές της 10ετίας του '70.
Δεν μιλαμε για πικ-απ βαλιτσακι η επιπλο αλλα για μηχανηματα που εχουν ιστορια στον επαγγελματικο χωρο των Ραδιοφωνικων Στουντιο και που απευθυνονταν σε μηχανικους ηχου που εξεταζαν τα πραγματα αυτα αυστηρα επαγγελματικα και ανεξαρτητως τιμης μιας και πληρωνε το Κρατος, επισης δεν νομιζω οτι Ortofon και ΕΜΤ με τεραστια ιστορια στην αναπαραγωγη ηχου δεν ηξεραν τι ελεγαν και εκαναν.
Εδω κατω συγχρονος βραχιωνας που πολλοι περιμενουν στην ουρα να τον αποκτησουν.

http://www.thomas-schick.com/arm05.htm

Με τον Grace-707 και την Ortofon 2M Bronze, παίζω χωρίς antiskating, παρόλο που ο βραχίονας έχει. Βάρος ανάγνωσης 1.6-1.7(δεν θυμάμαι ακριβώς) συν ενα μικρό βαρίδι πάνω στον Grace για να ισορροπεί. Όταν προσπαθώ να ρυθμίσω antiskating ποτέ δεν μπορώ να εχω ισορροπία του βραχίονα, παραμόνο με πολύ μικρή τιμή, δηλαδη με το βαρίδι του antiskating σχεδόν τέρμα στην μέσα άκρη.

Πρόβλημα δεν ακούω στην αναπαραγωγή. Βεβαια δεν εχω κάνει ακόμα δοκιμές με test LP.

Όμως, δεν είναι δυνατόν ποτέ να ρυθμιστεί το anti-skating με ακρίβεια, καθόσον η τιμή του απαιτείται να μεταβάλλεται συνεχώς κατά την κίνηση της ακίδας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του δίσκου, ανάλογα με τη θέση, τις διαμορφώσεις του αυλακιού, την ποιότητα του βινυλίου, το σχήμα και τη φθορά της ακίδας, τις στρεβλώσεις του δίσκου, κτλ.

Βραχίονες με μαγνητικό antiskating έλυναν αρκετά απ τα παραπάνω μια που η ισχύς του μαγνητικού πεδίου μεταβαλόταν με την μετακίνηση της ακίδας στην ακτίνα του δίσκου.

Να ρωτησω και κατι? Οι βραχιωνες παραλληλης μετατοπισης εχουν antiscating? και αν οχι,που ετσι νομιζω ειναι,γατι?
ΥΓ. Να διευκρινισω οτι προηγουμενως αναφερομουν σε βραχιωνες 12"