Σχήμα και διαστάσεις χώρου ακρόασης

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,041
Λάρισα
Ξεκινάω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε και να μπορέσουμε φωτίσουμε όσο τέλος πάντων αυτό είναι εφικτό την σημαντική παράμετρο στην εξίσωση της σωστής αναπαραγωγής μουσικής, τον χώρο. Στο διαδίκτυο υπάρχει πολύ υλικό, πολλοί έχουν γράψει, άλλοι για να προωθήσουν την πραμάτεια τους στο θέμα room treatment, άλλοι στην ψηφιακή επεξεργασία και ισοστάθμιση και άλλοι από καθαρά ψυχοακουστική άποψη, όλοι βέβαια για να διορθώσουν τα προβλήματα που εισάγει ο χώρος στην αναπαραγωγή ή και να προσομοιάσουν κάποιους συγκεκριμένους χώρους.
Το θέμα είναι ότι όταν ξεκινάς έναν χώρο από την αρχή (λευκό χαρτί), αφιερωμένο αποκλειστικά στην στερεοφωνική αναπαραγωγή του ήχου, τι σχήμα και διαστάσεις πρέπει να έχει ώστε να αντιμετωπίσεις τα λιγότερα προβλήματα από θέματα, αντήχησης, room mode, κλπ.
Διαβάζοντας μου κίνησε την περιέργεια στο site του cardas το σχήμα gold trapagon, το οποίο στις διαστάσεις και κλίσεις που προτείνει είναι αρκετά εφικτό. Οπου
ο μπροστά τοίχος είναι 3,76μήκοςΧ2,39ύψος
ο πίσω τοίχος είναι 4,79μήκοςΧ2,95ύψος
και το μήκος του δωματίου είναι 7,93μέτρα.
Αναφέρει όμως ότι αυτό σχήμα και οι διαστάσεις σε γλυτώνουν από τα προβλήματα παραλληλίας των τοίχων αλλά χάνεις σε «κοπάνημα».
Ποιες είναι οι απόψεις σας;
 
Η μη παραλληλία τών επιφανείων, ελαττώνει την ένταση των βασικών
συχνοτήτων συντονισμού ή στάσιμα και τα κατανέμει ομοιόμορφα σε όλο το
ακουστικό φάσμα! Πρόκειται γιά μιά από τις πιό κλασσικές μεθόδους
βελτιστοποίησης ενός χώρου ακρόασης!
 
Οι μη παράλληλοι τοίχοι είναι το καλύτερο για ένα χώρο.
Οι γωνίες να είναι καμπύλες.
όχι χώρος τετράγωνο κουτί.
Η δισκοθήκη ή βιβλιοθήκη μέσα στο χώρο συμβάλλει στη καλή ακουστική.
Οι κουρτίνες.
Οι επίπεδες επιφάνιες, όπως ένας τοίχος, με ένα πίνακα ζωγραφικής, ακόμη και τζάμι να έχει, σπάει την επίπεδη συνέχεια του τοίχου και συμβάλλει στην καλή ακουστική. Μια φλοκάτη ή ένα χαλάκη στον τοίχο.
Οι καναπέδες επίσης και ένα χαλί στο δάπεδο.
Δες αν αυτά φτάνουν. Νομίζω ότι φτάνουν. Εγώ δεν έχω τίποτα διαφορετικό στο χώρο μου.
Φυσικά εξυπακούεται ότι έχεις ένα 'μουσικό' σύστημα. Λ.Σ.
 
Καλά όλα αυτά, αλλά κάθε χώρος σύμφωνα με τις διαστάσεις του και το σχήμα του (και φυσικά την επίπλωσή του) έχει την δική του φυσιογνωμία ή υπογραφή ή συμμετοχή. Αυτήν η φυσιογνωμία του χώρου βάσει διαστάσεων μπορεί να προσδιορισθεί πριν κατασκευαστεί ή πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί και μετά να λύσουμε τα προβλήματά του.
 
Ευάγγελε ,

Ουσιαστικά και το Μ.Μ.Α. ένα μεγάλο trapagon είναι.
Δεν μπορείς όμως να κάνεις trapagon σε οικιακό χώρο. Και αν το κάνεις με γυψοσανίδες δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα πάρεις

Για εμένα ένας σωστός οικιακός χώρος είναι 5 Χ 8 Χ 3. Με δισκοθήκες – βιβλιοθήκες αριστερά , δεξιά και όχι επίπεδη οροφή αλλά με κάποιους αναβαθμούς (αλλά μάλλον όχι από γυψοσανίδα). Το τέλειο για την οροφή θα ήθελα να είναι μία κάποια μορφή ασυνέχειας όπως είναι στο Μ.Μ.Α.

Νομίζω ότι είναι ότι χρειάζεσαι από ένα προσωπικό χώρο για μουσική – σινεμά , τόσο ακουστικά όσο και εργονομικά.
 
Last edited:
Ο Cardas λέει ότι στο σχήμα trapagon, όπου δεν υπάρχουν παράλληλες πλευρές, ούτε καν και το ταβάνι με το πάτωμα, ο ήχος χάνει λίγο (λέει) απο το κοπάνημά και γίνεται πιο νεκρός, άρα αμέσως έχουμε μια συγκεκριμένη ηχητική φυσιογνωμία. Αυτή η φυσιογνωμία μπορεί να περιγραφεί αναλυτικά ή και φυσιογνωμίες άλλων διαστάσεων-σχημάτων (πάντα μικρών χώρων, όχι υποχρεωτικά μέσα στο σπίτι);
 
Μ’αρέσει που στον πίνακα παραπάνω έχει ακρίβεια εκατοστού και ο μηχανικός μου δεν είχε καταλάβει ότι στο σχέδιο που μου έβγαλε το σπίτι μου ήταν παραλληλόγραμμο ενώ μετά μου το έχτισε τραπέζιο.
Ευτυχώς το κατάλαβε η πολεοδομία και μου την έριξε…..
Φαντάσου να του έλεγα να μου κάνει το δωμάτιο 534 επι 432……