Σχόλια για πρόσφατες αγορές (Soft Machine, Muse, Joy Division κλπ)...

dpoly

Senior Member
19 June 2006
317
Αθήνα
Λοιπόν,

μετά από συνεχή παρακολούθηση των διαφόρων threads σχετικά με τα "καλύτερα album των δεκαετιών, "εξώφυλλα που μας σημάδεψαν", επιλογές "5αριών" και όλα τα σχετικά, είπα να πάω μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας για αγορές.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

(1) SOFT MACHINE - THIRD
Αν και είχα δει στο internet ότι έχει 4 κομμάτια, η έκδοση που αγόρασα έχει 2 CD, με το 2ο CD να περιέχει live εκτελέσεις των "Out-Bloody-Rageous", "Facelift", "Esther's Nose Job" στο Royal Albert Hall. Είχα διαβάσει τόσα πολλά για το συγκεκριμένο album, που πραγματικά έτρεμα την ώρα που το έβαλα στο player. Άκουσα μόνο το 1ο CD. Το πρώτο κομμάτι με ξένισε αρκετά, αλλά στη συνέχεια μπήκα στο κλίμα. Δύσκολο άκουσμα για το δικό μου επίπεδο και σίγουρα χρειάζεται πολλαπλές ακροάσεις για να αξιολογηθεί σωστά. Όταν τελείωσε, αναρωτήθηκα αν τα χιτάκια της εποχής με έχουν κάνει να μην μπορώ να ακούσω σοβαρότερες συνθέσεις. Θα επανέλθω με περισσότερα.

(2) MUSE - ORIGIN OF SYMMETRY
Το αγόρασα με μεγάλη επιφύλαξη, αλλά προέκυψε μια από τις καλύτερες αγορές. Το άκουσα 2 φορές και οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Μου άρεσαν αρκετά τα φωνητικά και οι εναλλαγές που έχουν. Θα τους ψάξω περισσότερο.

(3), (4) JOY DIVISION - UNKNOWN PLEASURES & CLOSER
Τα αγόρασα γιατί τα έβλεπα συνέχεια σε λίστες με τα καλύτερα και τολμώ να πω ότι υπέστην σοκ. Χωρίς υπερβολή, τo Unknown Pleasures το χαρακτηρίζω σαν ένα από τα καλύτερα album που έχω στην κατοχή μου! Τα φωνητικά, το μπάσσο και η ατμόσφαιρα που έζησα ακούγοντάς το με έστειλαν αδιάβαστο. Είχα καιρό να ακούσω album που με αγγίζει τόσο πολύ. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για το Closer. Προφανώς, το στυλ του Unknown Pleasures είναι κάτι που ταιριάζει στις προτιμήσεις μου, οπότε αν υπάρχουν φίλοι που με καταλαβαίνουν, ας προτείνουν παραπλήσια album.

(5) DEAD CAN DANCE - SPLEEN AND IDEAL
Άλλη μια αποκάλυψη στα αυτιά μου. Μοναδικό άκουσμα που με συνεπήρε κυριολεκτικά. Φαίνεται ότι αρέσκομαι σε ατμοσφαιρική μουσική που ταξιδεύει το νου και προκαλεί σωρεία συναισθημάτων. Θα υπάρξει συνέχεια.

Όσο και αν ακουστεί κοινότυπο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους που γράφουν στην κατηγορία και δίνουν σε ανθρώπους σαν και εμένα τη δυνατότητα να προσδιορίσουν πιθανά μονοπάτια στο συνεχές ψάξιμο μουσικών απολαύσεων.

Θα επανέλθω με πρόσθετα σχόλια και περισσότερες αγορές.

Φίλε dpoly χαίρομαι ιδιαίτερα που ανακάλυψες και 'συ αυτά τα άλμπουμ. Με εξαίρεση τους Muse, τα υπόλοιπα ανήκουν στην κρυφή/σκοτεινή πλευρά της μουσικής και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αναδειχτούν και να χαρακτηριστούν κλασσικά. Το Unknown Pleasures είναι και για μένα το καλύτερο άλμπουμ τον Joy Division και ας λένε ότι θέλουν οι λίστες. Ο λόγος που ψηφίζω συνήθως το Closer είναι για να πάρουν οι Joy Division πιο πολλούς ψήφους.

Όσο περισσότερο ψάχνεις προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο περισσότερα διαμάντια θα ανακαλύπτεις.

Σε αυτό το κλίμα πάντα, ψάξε το From The Lion Mouth των Sound. Για μένα καλύτερο και από το Unknown Pleasures.

Last edited:
Καλως τον!!!

Λοιπον, το third εμενα με "πυροβολισε" ακριβως στο 8ο λεπτο του Slightly all the time. Το θεμα που ξεκιναει εκεινη την ωρα απλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΟΡΤΆΣΩ! Μιλαω για σιγουρα πανω απο 100 ακροασεις του συγκεκριμενου track.

Οι MUSE γενικα μου αρεσουν, οι JOY DIVISION παρα πολυ και φυσικα οι DEAD CAN DANCE, που ειναι για "ταξιδιάρηδες". :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Σχόλια για πρόσφατες αγορές (Soft Machine, Muse, Joy Division κλπ)...

Σε αυτό το κλίμα πάντα, ψάξε το From The Lion Mouth των Sound. Για μένα καλύτερο και από το Unknown Pleasures.

+1 για το συγκεκριμένο. Κάποια στιγμή θα κοιτάξω και για το βινύλιο.

Όσο για τα άλλα, μίλησαν οι προλαλήσαντες.

Το third το πήρα την περασμένη εβδομάδα και έχω μείνει άφωνος (αφού παράτησα στη μέση και το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν για χάρη του).

Μόνο τους Muse δεν ξέρω, αλλά που θα μου πάνε...

Καλως τον!!!

Λοιπον, το third εμενα με "πυροβολισε" ακριβως στο 8ο λεπτο του Slightly all the time. Το θεμα που ξεκιναει εκεινη την ωρα απλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΟΡΤΆΣΩ! Μιλαω για σιγουρα πανω απο 100 ακροασεις του συγκεκριμενου track.

Τι μας λές τώρα για 100 φορές . Εδώ τραγουδάω ( μουρμουρίζω ) απ' έξω , τουλάχιστον το 1ο και 2ο κομμάτι :flipout: :flipout: :grandpa: και είμαι και παράφωνος ( τουλάχιστον στο μυαλό μου το ακούω κανονικά ) -bye-

Μπράβο dpoly που σε αντίθεση με ορισμένους από εμάς , έχεις τόσο ανοιχτά αυτιά - και ίσως μικρότερη ηλικία , χωρίς αγκυλώσεις - ώστε να ευχαριστηθείς αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους μεταξύ τους , δίσκους , που αγόρασες .

dpoly καλές,ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ αγορές.:grinning-smiley-043

Για τους Muse είναι δηλωμένη η μανία μου.Αν ψάξεις θα δείς και το αφιέρωμα στη συναυλία τους που παρακολούθησα στο Μόναχο.

Τους γνώρισα και εγώ από το Origin of Symmetry και τους λάτρεψα. Τώρα έχω όλη τη δισκογραφία τους με αγαπημένο μου το πιο σκοτεινό τους Absolution.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους που λάτρεψα είναι αυτό που σε εντυπωσίασε και εσένα : Οι εναλλαγές τους !
Τα περισσότερα κομμάτια τους είναι σαν μικρές σονάτες.

Οτι χρειαστείς από Muse..περάστε από δώ !:firstprize:

Για τα υπόλοιπα cd σου με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.-bye-

Φίλοι μου (επιτρέψτε μου να σας αποκαλώ έτσι, παρόλο που δεν γνωριζόμαστε από κοντά) σας ευχαριστώ για τις προτάσεις σας και τα καλά λόγια.

Η ηλικία μου δεν είναι και τόσο μικρή (προχθές έκλεισα τα 38), αλλά η αγάπη για τη Μουσική ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια. Για κάποιους λόγους, εγκλωβίστηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χώρο του Heavy Metal (82-88), αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι με ενδιέφεραν και άλλα είδη δεν είχα κοντά μου ανθρώπους να με καθοδηγήσουν σχετικά με πιθανές επιλογές. Είμαι λίγο διστακτικός στο να αγοράζω CDs χωρίς να έχω ακούσει πριν κάποια πράγματα, αλλά αυτό ήταν και το λάθος μου. Η δισκοθήκη μου περιορίστηκε στα πολύ standard πράγματα και έχασα την ευκαιρία να παρακολουθώ τις εξελίξεις.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η παρακολούθηση της κατηγορίας είναι για μένα μια τεράστια πηγή πληροφόρησης. Σκοπός μου είναι μέσα από τις συζητήσεις - προτάσεις - παρουσιάσεις να εμπλουτίσω τη δισκοθήκη μου και να "εκπαιδευθώ" σε μουσικά είδη που μέχρι χθες δεν είχα ακούσει.

Για παράδειγμα, χθες το απόγευμα είχα βάλει το Third και το άκουγα με ηρεμία για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.

. Για κάποιους λόγους, εγκλωβίστηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χώρο του Heavy Metal (82-88), αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι με ενδιέφεραν και άλλα είδη δεν είχα κοντά μου ανθρώπους να με καθοδηγήσουν σχετικά με πιθανές επιλογές.

Υπάρχει και η θετική διάσταση αυτης της κατάστασης.Οταν "εγκλωβίζεσαι" σε ένα μουσικό είδος, αυτό προφανώς σημαίνει οτι παρακολουθείς σε βάθος σχεδόν όλα τα "μουσικά εκ των έσω κινήματα" του είδους.Προφανώς αυτό καθιστά το αυτί σου ευέλικτο,μονομερώς ίσως ,αλλά ευέλικτο.Οπότε όταν αρχίζεις να μπαίνεις σε άλλα είδη μπορεί να μην είσαι σε φάση να εκτιμήσεις αυτό που ακούς ωστόσω μετα απο λίγα ακούσματα καταλαβαίνεις την διάθεση του κομματιού.Εξάλου οι όροι underground,thrash,trash.acid,minimal,progressive,dark,deep κοκ με μια σχετική ανοχή μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει στα περισσότερα είδη(άσχετα αν συνήθως χρησιμοποιούνται ως πρώτα συνθετικά για συγκεκριμένα είδη)
Αυτή η ικανότητα νομίζω οτι ψιλοχάνεται όταν πας σαν μελισσούλα απο δω και απο κει άσε που το πιθανότερο είναι να μένεις στα mainstream(εκτός αν έχεις πάρα πολύ χρόνο και τεράστια περιουσία)

Λοιπόν σήμερα την έκανα σκαστή απο την δουλειά για κανα μισάωρο και πήρα και εγώ το third ,οπότε μάλλον σύντομα θα σας πω εντυπώσεις.Δεν τρέμω καθόλου...το έχω αντιμετωπίσει ως οτι θα ακούσω κάτι που θεωρείται κλασικό απο πολλούς και που πολύ πιθανών εμένα να μην με βρει.

Θα το ξανακούσω και εγώ το third.
Ντοκ μη με μαλώσεις αλλά το έχω παρατημένο εδώ και καμιά 15 χρόνια.
Όταν το αγόρασα, θυμάμαι, δεν μου άρεσε...
Ευκαιρία τώρα να το ξανακούσω...

Μετά από προσεκτική ακρόαση χθες το βράδυ, και αφού "έτρεχα" λίγο στο player τις εισαγωγές των κομματιών, επιβεβαιώνω και εγώ ότι έχει μουσικά θέματα με τα οποία κολλάς και δεν ξεκολλάς.

Τhird……
Χθες είχα δύο προσεκτικές ακροάσεις του lp μια το απόγευμα και μια αργά το βράδυ με την δεύτερη σαφώς πιο βοηθητική.Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι το lp τελικά μου είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ότι αρχικά περίμενα και νομίζω ότι όπου δεν είναι «φταίει» καθαρά ο μουσικός προσανατολισμός μου και όχι το ότι το συγκρότημα είναι άτεχνο.
Να πω λοιπόν ότι το slightly all the time και το out bloody Rageous είναι κοντά σε μένα και μουσικά αλλά πολύ περισσότερο σαν διάθεση.Το slightly θα το χαρακτήριζα σαν progressive smoky jazz,περίμενα με αγωνία το όγδοο λεπτό που ο Πέτρος έχει υμνήσει για να διαπιστώσω(προς θεού καμία μομφή για σένα Πέτρο αυτό, απλά το επισημαίνω ως τελικά πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται κανείς το ίδιο μουσικό κομμάτι) ,ότι το συγκεκριμένο part είναι αυτό με το λιγότερο ενδιαφέρον από μέρους μου. Η μαγεία επανέρχεται κάπου στο 12 λεπτό και στο 13:12 είναι πια έκδηλος ο αισθησιασμός και ο ερωτισμός του κομματιού, ενώ όσο προχωράει προς το φινάλε του επιταχύνει. Γενικότερα είναι πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που ανεβάζουν και κατεβάζουν ταχύτητες στους ρυθμούς τους..

Το out bloody Rageous είναι με την στενή του όρου έννοια λιγότερο jazzy αλλά με την ευρεία πολύ περισσότερο ίσως από το slightly.Δεν με ενόχλησαν τα psych parts και επειδή ούτως ή άλλως δεν είμαι ο χαρισματικότερος στην περιγραφή των μουσικών οργάνων αυτό που μπορώ να δώσω σαν εικόνα για το κομμάτι είναι ότι αισθάνθηκα σαν μια μηχανή του χρόνου να με πήγε στο 70 συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και εγώ μεθυσμένος και απογοητευμένος βυθίζομαι στα φώτα των επιγραφών που περνούν ιλιγγιώδη από τα μάτια μου.

Για το moon in June έχω να πω ότι τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα τουλάχιστον στο τώρα .Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω το κομμάτι λόγω των φωνητικών του που είναι εντελώς έξω από τη δική μου αντίληψη σε σημείο τελικά που μου αποπροσανατόλισαν την διάθεση να ακούσω και τα καθαρά μουσικά μέρη Θέλει ίσως το χρόνο του ή απλά ίσως να μην μου αρέσει.

Για το facelift που είναι ένα μια συνεχόμενη καταιγίδα εναλλαγών μουσικών
χρωμάτων υφών διαθέσεων τάσεων κλπ είναι μάλλον άδικο να εκφέρει κανείς άποψη θετική η αρνητική με μόνο δύο ακούσματα(πιθανών και για όλο το lp).Oι soundtrack εμμονές που εγώ καλώς η κακώς έχω με βοήθησαν αρκετά στο να ακούσω το κομμάτι χωρίς να διαμαρτυρηθώ. Παραδόξως για μένα τα κιθαριστικά μέρη δεν με ενόχλησαν και αν κάπου ένιωσα μια δυσφορία ήταν σε κάτι πολύ ψιλά folk στοιχεία. Πολύ ενδιαφέρον το χαοτικό φινάλε του.

Απάντηση: Re: Σχόλια για πρόσφατες αγορές (Soft Machine, Muse, Joy Division κλπ)...

Τhird……
Το slightly θα το χαρακτήριζα σαν progressive smoky jazz,περίμενα με αγωνία το όγδοο λεπτό που ο Πέτρος έχει υμνήσει για να διαπιστώσω(προς θεού καμία μομφή για σένα Πέτρο αυτό, απλά το επισημαίνω ως τελικά πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται κανείς το ίδιο μουσικό κομμάτι) ,ότι το συγκεκριμένο part είναι αυτό με το λιγότερο ενδιαφέρον από μέρους μου. Η μαγεία επανέρχεται κάπου στο 12 λεπτό και στο 13:12 είναι πια έκδηλος ο αισθησιασμός και ο ερωτισμός του κομματιού, ενώ όσο προχωράει προς το φινάλε του επιταχύνει. Γενικότερα είναι πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που ανεβάζουν και κατεβάζουν ταχύτητες στους ρυθμούς τους..

1ον. Χρονια πολλα απο "κοντα"!

2ον. Πολυ γουσταρω που εχω 4-5 ατομα και συζητάω για ενα αλμπουμ για το οποιο το 99,999999% του πληθυσμού αγνοει παντελως την υπαρξη του.

3ον. Καταλαβαινω τι εννοεις για το διαστημα 8'-12'. Σε εμενα λειτουργησε ως εξης. Μετα απο 4-5 ακροασεις ειχα διαπιστωσει πως επανερχομουν σε αυτο το track κυριως για να ξανακουσω το συγκεκριμενο διαστημα. Μαλιστα, ο τροπος που κοβεται δε μου αρεσει καθολου. Ειχε περασει αρκετος καιρος που δεν ειχα ακουσει το third. Η ολη συζητηση ξεκινησε οταν ειδα πως ο Ντοκ το ειχε #1 στη λιστα του. Ετσι, το ξαναβαλα στο player και τον ελευταιο μηνα εχουν προστεθει πολλες ακομα ακροασεις. Το εν λογω track και κυριως το συγκεκριμενο τετραλεπτο ηταν αυτο που μου ειχε μεινει περισσοτερο στο νου απο παλια.

:ernaehrung004::ernaehrung004::ernaehrung004:

Last edited:
Απάντηση: Re: Σχόλια για πρόσφατες αγορές (Soft Machine, Muse, Joy Division κλπ)...

Τhird……
Παραδόξως για μένα τα κιθαριστικά μέρη δεν με ενόχλησαν και αν κάπου ένιωσα μια δυσφορία ήταν σε κάτι πολύ ψιλά folk στοιχεία. Πολύ ενδιαφέρον το χαοτικό φινάλε του.

Ισως να μην σε ενόχλησαν γιατί δεν υπάρχουν ( κιθαριστικά μέρη ) . Οι Soft Maachine από το 3 έως και το 7 δεν είχαν κιθαρίστα στην σύνθεση τους , ούτε κιθάρα :grandpa: Στο Bundles του 1975 εμφανίζεται ο Alan Holdsworth και στο επόμενο ( Softs ) o John Etheridge

Από κάτι reviews που διάβασα, το άλμπουμ τοποθετείται στην κατηγορία Jazz-rock fusion και γίνεται και μια αναφορά-σύγκριση στο Bitches Brew που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Μήπως μπορείτε να μου πείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της fusion;

Από κάτι reviews που διάβασα, το άλμπουμ τοποθετείται στην κατηγορία Jazz-rock fusion και γίνεται και μια αναφορά-σύγκριση στο Bitches Brew που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Μήπως μπορείτε να μου πείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της fusion;

Jazz Fusion ειναι το μουσικο ειδος που μπλεκει τη jazz με αλλα ειδη μουσικης, οπως το rock, το funk, την εθνικ κτλ.

Re: Απάντηση: Re: Σχόλια για πρόσφατες αγορές (Soft Machine, Muse, Joy Division κλπ).

Ισως να μην σε ενόχλησαν γιατί δεν υπάρχουν ( κιθαριστικά μέρη ) . Οι Soft Maachine από το 3 έως και το 7 δεν είχαν κιθαρίστα στην σύνθεση τους , ούτε κιθάρα :grandpa: Στο Bundles του 1975 εμφανίζεται ο Alan Holdsworth και στο επόμενο ( Softs ) o John Etheridge

Ο παραμορφωμένος ήχος που σκάει σαν βόμβος μετα απο την εισαγωγή του facelift προέρχεται απο???.....μπάσο?Θα το ακούσω για να σα πω ακριβώς σε ποια σημεία είναι.