Σχόλιο για Philips 42PFL7662D

dpoly

Senior Member
19 June 2006
317
Αθήνα
Διάβαζα προ ολίγου το review της Philips 42PFL7662D στο hdtvtest.co.uk και στην τελευταία ενότητα υπάρχει το εξής σχόλιο:

"... To me, Philips is a company that has mastered the art of producing flat panels that dazzle in showrooms. When Colin and I started this website back in February 2007, the very first HDTV we went out and buy was the Philips 42PF9831D, because we were so impressed by its picture performance which outshone a Sony W2000 and a Panasonic PX600 flanking it in the Trafford Centre John Lewis AV room.

However, once we brought it back to our test environment, we discovered to our dismay that achieving D65 with the 42PF9831D was more difficult than Pete Doherty quitting drugs. It's a similar story with the 42PFL7662D – Philips appeared to have hardcoded some gamma manipulation and colour decoder deviation designed to make the panel stand out from rival televisions in showrooms... at the expense of colour and greyscale accuracy.

My point is this: some people like this sort of picture, and I can understand why. It's sharp. It's bright. It's vivid. ...
...

P.S. Back to the Philips 42PF9831D story. We later reviewed the Sony KDL40W2000 and Panasonic TH42PX70 (successor to PX600) on which we achieved D65 greyscale with no colour decoding error fairly easily. Post-calibration, their picture quality simply blew the 42PF9831D away (in the eyes of two D65 zealots of course).

Μήπως μπορεί κάποιος με περισσότερες τεχνικές γνώσεις να μου εξηγήσει τι εννοεί ο reviewer;

...η philips επιλέγει να καλιμπράρει τις μέτριες τεχνικά τηλεοράσεις της με τέτοιο τρόπο που στην πρώτη εντύπωση κλέββουν την παράσταση. Τελικά όμως και σε περιβάλλον θέασης πιο φυσιολογικό (όταν τη βάλουμε στο σαλόνι πχ) η μέτρια απόδοση στην έκταση των γκρί τόνων και οι χρωματικές αποκλίσεις γίνονται αισθητές και παροδικά ενοχλητικές...

To D65 αναφέρεται σε μια κλίμακα αναφοράς για τη διαβάθμηση του γκρί. Όσο πιο πιστά αναπαράγει η τηλεόραση το D65 τόσο πιο εμφανείς είναι οι λεπτομέρειες στην εικόνα και δεν χάνονται στις σκιές...

Ωραία!

Επειδή λοιπόν και εγώ κάτι τέτοιο κατάλαβα, μου κάνει εντύπωση ότι το σχόλιο δεν περιορίζεται στις μέτριες τεχνικά τηλεοράσεις, αλλά μιλάει συγκεκριμένα για την 9831, που από ό,τι έχω διαβάσει είναι από τα αρτιότερα τεχνικά και συνάμα ακριβότερα μοντέλα της Philips.

Το συνδυάζω δε και με πρόσφατη συζήτηση σε άλλο thread σχετικά με την ποιότητα των τηλεοράσεων Philips σε συνάρτηση με την τιμολογιακή της πολιτική και τη μεγάλη διαφορά τιμής από άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα άλλων εταιριών (SONY, SAMSUNG, PANASONIC, κλπ).

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, να σημειώσω ότι είμαι ευτυχής κάτοχος τηλεόρασης Philips (CRT 29PT9416) που την εποχή που την αγόρασα ήταν μέσα στις top επιλογές στην κατηγορία και για το λόγο αυτό πλήρωσα και το κάτι παραπάνω (400.000 Δρχ το 2000).

Απλώς, αναρωτιέμαι με αφορμή το συγκεκριμένο review μήπως αυτό που λέμε "εμπιστέψου τα μάτια σου" είναι πολύ σχετικό, αφού μπορεί κάποιος εύκολα να ενθουσιαστεί από την απόδοση ενός μοντέλου στην έκθεση, τη στιγμή που οι δοκιμές μπορεί άλλα να δείχνουν.

Εκτός αν αυτό το θέμα του D65 που αναφέρεται στο άρθρο δεν είναι και τόσο σημαντικό για τη συνολική αξιολόγηση της απόδοσης μιας τηλεόρασης.

Για να σου πώ πάντως την εμπειρία μου, (τότε με τις crt) όποτε έβλεπα σε έκθεση Philips, για κάποιο λόγο την ξεχώριζα. Μου έκανε εντύπωση!

¨οταν όμως σε φιλικά σπίτια καθόμουνα να δώ τηλεόραση ή dvd με κούραζε γρήγορα και μου φαινόταν κάπως αφύσικη...

Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν αργότερα αποφάσισα να πάρω 32άρα wide crt, πήγα σε sony και ακόμα δεν το έχω μετανιώσει.

Φυσικά, περί ορέξεως...

Για να σου πώ πάντως την εμπειρία μου, (τότε με τις crt) όποτε έβλεπα σε έκθεση Philips, για κάποιο λόγο την ξεχώριζα. Μου έκανε εντύπωση!

¨οταν όμως σε φιλικά σπίτια καθόμουνα να δώ τηλεόραση ή dvd με κούραζε γρήγορα και μου φαινόταν κάπως αφύσικη...

Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν αργότερα αποφάσισα να πάρω 32άρα wide crt, πήγα σε sony και ακόμα δεν το έχω μετανιώσει.

Φυσικά, περί ορέξεως...

Εγω εκανα το αντιθετο. Ειχα παρει 32αρα CRT Philips αλλα οταν μετα απο λιγο καιρο πηγα καπου επισκεψη και ειδα μια 32αρα Trinitron αμεσως το μετανιωσα. Η διαφορα στα χρωματα και την ποιοτητα της εικονας ηταν φανερα υπερ της Sony.

Εγω εκανα το αντιθετο. Ειχα παρει 32αρα CRT Philips αλλα οταν μετα απο λιγο καιρο πηγα καπου επισκεψη και ειδα μια 32αρα Trinitron αμεσως το μετανιωσα. Η διαφορα στα χρωματα και την ποιοτητα της εικονας ηταν φανερα υπερ της Sony.

Χα, χα...

Και ως γνωστόν όποιος κόλλαγε με τις sony, πάντα sony έπαιρνε (τουλάχιστον με τις crt). Δεν γνωρίζω κατά πόσο ισχύει αυτό πιά...