Science OR Fiction??? pt. I

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,817
Δίπλα στον Pseiras.....
Εχθές είχα πάει σε ένα φίλο μου μετά από τηλεφώνημά του να ακούσω κάτι τρομερά ενδιαφέρον. Πράγματι, μετά το γραφείο κατηφόρησα σπίτι του και αφού συζητήσαμε τα του διημέρου ξεκινήσαμε την ακρόαση.

Ο φίλος μου έχει ξεχωριστό χώρο για το σύστημά του, με δύο ξεχωριστές γραμμές από τον πίνακα, μία για το σύστημα και άλλη μια για να κουμπώνει διάφορα τσουμπλέκια. Ο χώρος είναι φροντισμένος, τα μηχανήματα πάνω σε αντικραδασμικά, ρακ, καλώδια, ηχεία,ενισχυτές, προενισχυτές, ειδικά antijitter, πολύμπριζα, power conditioner κλπ κλπ τοποθέτηση όλα με τάξη . Βασικά, όπως όλοι θα θέλαμε να είναι ένας dedicated χώρος.

Οπως ακούγαμε μου λέει : <<Κλείσε τα μάτια, θα κάνω μια αλλαγή στο σύστημα και πές μου τί ακούς.>>

Πράγματι αυτό κάνω, και πατάμε το repeat. Ξαφνικά ένα χάλι. Μικρυνε ο στερεοφωνική εικόνα, σκλήρηναν οι υψηλές, χάσαμε σε ανάλυση. Του τα λέω.

Μου λέει : <<Κλείσε τα μάτια ξανά , θα ξε-κάνω την αλλαγή στο σύστημα και πές μου τί ακούς.>>

Πράγματι, το πράγμα ήρθε στην προηγούμενη κατάσταση.

Ξανακάναμε την αλλαγή τρείς φορές. Κάθε φορά το ίδιο πράγμα. Στην αλλαγή το σύστημα άλλαζε χαρακτήρα και πάντα χάναμε σε στερεοφωνική εικόνα, οι υψηλές καμία σχέση, χάναμε σε ανάλυση σε ακριβώς τα ίδια ποσά σε όλα.

Κανόνισε να μας τρελάνεις του λέω. Πές μου τί κάνεις και αλλάζεις τον χαρακτήρα του συστήματος.

Η αλλαγή ποιά ήταν???? Ενα (πανάκριβο για τα σημερινά δεδομένα) πολύμπριζο ρεύματος, θωρακισμένο, με surge arrestor και εγγύηση 250.000 USD από την κατασκευάστρια εταιρεία για τα μηχανήματά μας αν πάθουν τίποτα σε περίπτωση κεραυνού.

Ξέρω τί σκέφτεσαι, <<ρε φιλαράκι λογικό είναι από την στιγμή που βάζεις το πανάκριβο πολύμπριζο στο ρεύμα να αλλάξει ο χαρακτήρας του συστήματος προς το καλύτερο, αυτά είναι kindergarten lessons για μας τί μας λές τώρα??>>

Συμφωνώ μαζί σας. Οντως, ένα σωστά σχεδιασμένο πολύμπριζό όντως κάνει την διαφορά στο σύστημά μας.

Βέβαια, δεν σας έχω πεί μια μικρή λεπτομέρεια. Ποιά είναι αυτή?

Το πολύμπριζο συνδεόταν στην δεύτερη γραμμή του δωματίου χωρίς να έχει κανενός είδος μηχάνημα πάνω του.

Ναι σωστά καταλάβατε, το βάζαμε απλώς στην πρίζα. Ούτε φορτιστή κινητού δεν είχε επάνω του. Με το που το βάζαμε στην πρίζα, το σύστημα άλλαζε χαρακτήρα κερδίζαμε σε στερεοφωνική εικόνα και εύρος σκηνής, μαλάκωναν οι υψηλές, κερδίζαμε σε ανάλυση κ.α.

Αν είστε ακόμη μαζί μου σας ρωτώ : Πώς είναι δυνατόν να έχει τέτοια επίδραση στην ηχητική απόδοση του συστήματος ένα πολύμπριζο απλώς με το να το βάζεις στην πρίζα, χωρίς κανένα μηχάνημα συνδεδεμένο πάνω του και σε γραμμή ρεύματος ξεχωριστή από αυτήν του συστήματος;

PS : Δεν σας κάνω πλάκα. Ακόμα ψάχνω τα μαλιά μου.....

Υπάρχουν κάποια προϊόντα που (υποτίθεται ότι) κάνουν ακριβώς αυτό: τα βάζεις σε μια πρίζα κάπου δίπλα στο σύστημα και αλλάζουν-βελτιώνουν τον ήχο.

Ολα αυτά τα...μαγικά περί ρεύματος-κι όχι μόνον,έχουν φυσική εξήγηση,μόνο που εμείς δεν την γνωρίζουμε ή δεν μπορούμε να δώσουμε εξήγηση τις περισσότερες φορές,επειδή δεν είμαστε ειδικοί...Ευτυχώς μάθαμε έστω αυτό και δεν θα σε...κάψουμε...:Banane0:

Ποιότητα ρεύματος και υψίσυχνα σκουπίδια στο δίκτυο του σπιτιού,κάπου-κάπως επιρρεάζονται απο το πολύμπριζο.Πρέπει κάποιος να δέι το σχέδιο και τις γραμμές,για να καταλάβει τι γίνεται και το γιατί...

Σε πρώτη φάση μετρήστε στην πρίζα του συστήματος το ρεύμα πρίν και μετά την χρήση του προλύμπριζου..Εχει διαφορά;

Last edited:
Re: Απάντηση: Science OR Fiction??? pt. I

Ολα αυτά τα...μαγικά περί ρεύματος-κι όχι μόνον,έχουν φυσική εξήγηση,μόνο που εμείς δεν την γνωρίζουμε ή δεν μπορούμε να δώσουμε εξήγηση τις περισσότερες φορές,επειδή δεν είμαστε ειδικοί...Ευτυχώς μάθαμε έστω αυτό και δεν θα σε...κάψουμε...:Banane0:

Ποιότητα ρεύματος και υψίσυχνα σκουπίδια στο δίκτυο του σπιτιού,κάπου-κάπως επιρρεάζονται απο το πολύμπριζο.Πρέπει κάποιος να δέι το σχέδιο και τις γραμμές,για να καταλάβει τι γίνεται και το γιατί...

Σε πρώτη φάση μετρήστε στην πρίζα του συστήματος το ρεύμα πρίν και μετά την χρήση του προλύμπριζου..Εχει διαφορά;

Ενώ μη περιμένετε και ίδια συμπεριφορά παντού …
Γενικά μελετήστε εάν είναι σα σύστημα.

Re: Απάντηση: Science OR Fiction??? pt. I

Διονύση , οι γραμμές είναι ανεξάρτητες στον πίνακα, με ξεχωριστές ασφάλειες η κάθε μια κλπ κλπ. Το δωμάτιο δεν έχει σκουπίδια όπως τηλεόραση, router, wi-fi κλπ. Είναι πλήρως μονομένο και ότι εισέρχεται από το δίκτυο κανονικά θα έπρεπε να το πνίγουν τα power regenerators και τα ξεχωριστά φίλτρα που έχει κάθε συσκευή το δικό της φίλτρο. Επίσης ο φίλος έχει βάλει έξτρα θωράκιση σε κάθε καλώδιο. Ολα τα interconnects είναι BNC και τα υπόλοιπα προσεγμένα (μην αναφέρουμε μάρκα δεν έχει νόημα). Ξαναλέω ότι το πολύμπριζο έμπαινε σε γραμμή παροχής ρεύματος ανεξάρτητη της γραμμής παροχής του κυρίως συστήματος.

Ενώ μη περιμένετε και ίδια συμπεριφορά παντού …
Γενικά μελετήστε εάν είναι σα σύστημα.

Να σου πώ την αλήθεια δεν το βάλαμε σε άλλη πρίζα και ούτε το σκέφτηκα να σου πώ την αλήθεια, είχα φάει τέτοιο σοκ που ήμουν σαν φυτό. Αλλά και σε άλλη πρίζα να το βάζαμεμ πάλι η γραμμή παροχής ρεύματος θα ήτο ανεξάρτητη της γραμμής παροχής του κυρίως συστήματος....

Αυτό που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς είναι το ίδιο το πλύμπριζο να παράγει κάποιο είδους πεδίο που να επηρρεάζει την λειτουργία των άλλων συσκευών ΑΛΛΑ πρώτων το ίδιο το πολύμπριζο είναι θωρακισμένο, μονωμένο κλπ κλπ (μιλάμε για πολύμπριζο αρκετών κιλών) και δεύτερον οι υπόλοιπες συσκευές είναι επίσης μονωμένες και δεν θα έπρεπε να πεηρρεάζονται

Εγώ θα δοκίμαζα δύο πράγματα
1) να βάλω και ένα οικονομικό/απλό πολύμπριζο αντί του ακριβού καθώς και άλλες συσκευές γενικότερα και να ελέγξω αν επηρεάζουν και αυτά με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο.
2) να δοκιμάσω και σε αναλογική αναπαραγωγή την επίδραση του ακριβού πολύπριζου (ξέρουμε πλέον ότι τα ψηφιακά είναι ευαίσθητα σε διάφορα)
Στο σπίτι μου πρίζες (σε διαφορετική γραμμή απο το σύστημα) το επηρεάζουν. Όχι όλες, όχι όλα τα μέρη του συστήματος... ίσως τα πιο "ευαίσθητα" Αυτό φυσικά επηρεάζει συνολικά το σύστημα.

Αυτό που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς είναι το ίδιο το πλύμπριζο να παράγει κάποιο είδους πεδίο που να επηρρεάζει την λειτουργία των άλλων συσκευών ΑΛΛΑ πρώτων το ίδιο το πολύμπριζο είναι θωρακισμένο, μονωμένο κλπ κλπ (μιλάμε για πολύμπριζο αρκετών κιλών) και δεύτερον οι υπόλοιπες συσκευές είναι επίσης μονωμένες και δεν θα έπρεπε να πεηρρεάζονται

Δεν επηρεάζει την λειτουργία των συσκευών, αλλά το ρεύμα που τις τροφοδοτεί..

Είπες πως οι συσκευές τροφοδοτούνται από ξεχωριστή γραμμή..Πόσο ξεχωριστή είναι αλήθεια η γραμμή
που "τραβάμε" από τον πίνακα?

Στην ουσία πρόκειται για ένα καλύτερο (τις περισσότερες φορές) καλώδιο από το κοινό ηλεκτρολογικό
και μιά ασφάλεια..Αλλά τα "καλούδια" του ρεύματος εξακολουθούν να "εισβάλουν" από την κοινή για όλους
τους χώρους, οικιακή παροχή.

Πιθανόν η προσθήκη του πολύμπριζου( με τα φίλτρα του) που αναφέρεις "ξεκαθάρισε" λίγο περισσότερο
όλο το δίκτυο του σπιτιού από τον "θόρυβο" και τα "σκουπίδια", γι αυτό παρατηρήσατε αυτό το φαινόμενο..

Δεν επηρεάζει την λειτουργία των συσκευών, αλλά το ρεύμα που τις τροφοδοτεί..

Είπες πως οι συσκευές τροφοδοτούνται από ξεχωριστή γραμμή..Πόσο ξεχωριστή είναι αλήθεια η γραμμή
που "τραβάμε" από τον πίνακα?

Στην ουσία πρόκειται για ένα καλύτερο (τις περισσότερες φορές) καλώδιο από το κοινό ηλεκτρολογικό
και μιά ασφάλεια..Αλλά τα "καλούδια" του ρεύματος εξακολουθούν να "εισβάλουν" από την κοινή για όλους
τους χώρους, οικιακή παροχή.

Πιθανόν η προσθήκη του πολύμπριζου( με τα φίλτρα του) που αναφέρεις "ξεκαθάρισε" λίγο περισσότερο
όλο το δίκτυο του σπιτιού από τον "θόρυβο" και τα "σκουπίδια", γι αυτό παρατηρήσατε αυτό το φαινόμενο..

Κάπτεν, το πολύμπριζο που βάζαμε/βγάζαμε στην πρίζα δεν τροφοδοτούσε τίποτα. Ηταν κενό. Μόνο του. Οπότε πώς καθάριζε το ρεύμα το οποίο δεν παρείχε?

Μήπως στην καλή γραμμή απο τον πίνακα έχει βάλει αντίστροφα φάση/ουδέτερο (πολικότητα);
Ενώ στην μπρίζα που "κούμπωσε" το πολύμπριζο έχει σωστή πολικότητα;
:chinscratch:

Κάπτεν, το πολύμπριζο που βάζαμε/βγάζαμε στην πρίζα δεν τροφοδοτούσε τίποτα. Ηταν κενό. Μόνο του. Οπότε πώς καθάριζε το ρεύμα το οποίο δεν παρείχε?

Δεν έχει σημασία αν τροφοδοτούσε κάποια συσκευή..
Και μόνο που ήταν συνδεδεμένο στο ρεύμα ήταν μια παρεμβολή στο δίκτυο.

Μην μου πεις τώρα πως δεν ήταν καν στην πρίζα!!

Εχω κανει αναλογα πειραματα με αναλογα αποτελεσματα,για μενα η εξηγηση ειναι οτι το αδειο πολυμπριζο ( τραβαει) ολα τα σκουπιδια του οικιακου δικτυου και ετσι στο συστημα φτανει καθαρο ρευμα.Καλο θα ειναι ομως να μην λεμε τετοια πραγματα γιατι ορισμενοι ξερολες θα θελουν να μας ριξουν στη πυρα μαζι με τις μαγισσες του μεσαιονα.

Εχω κανει αναλογα πειραματα με αναλογα αποτελεσματα,για μενα η εξηγηση ειναι οτι το αδειο πολυμπριζο ( τραβαει) ολα τα σκουπιδια του οικιακου δικτυου και ετσι στο συστημα φτανει καθαρο ρευμα.Καλο θα ειναι ομως να μην λεμε τετοια πραγματα γιατι ορισμενοι ξερολες θα θελουν να μας ριξουν στη πυρα μαζι με τις μαγισσες του μεσαιονα.

Το αντίστροφο μπορείς να πάρεις συνδέοντας μια "θορυβώδη" συσκευή στο δίκτυο
ειδικά αν δεν υπάρχει τριφασικό, ώστε η μια φάση να διατεθεί σαν dedicated line για το σύστημα..

Στο προηγούμενο σπίτι που έμενα, η παροχή ήταν μονοφασική..
Αν και είχα τραβήξει ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα, με δική της ασφάλεια,
κάθε φορά που έπαιρνε μπροστά ο καυστήρας του καλοριφέρ ακουγόταν ένα τσικ από τα ηχεία.

Last edited:
Εγώ θα ξεκινούσα από τα απλά. Θα έβαζα ανεξάρτητο άτομο να βάζει/βγάζει το πολύμπριζο στο ρεύμα χωρίς να το βλέπετε, και ο ακροατής να ανακοινώνει πότε μπήκε και πότε βγήκε το πολύπριζο στο ρεύμα, έχοντας σαν δεδομένο μόνο το άκουσμα. Αν αυτό γίνει αρκετές φορές και το ποσοστό επιτυχίας του ακροατή πλησιάζει το 100%, τότε να αρχίσετε να συζητάτε το γιατί συμβαίνει αυτό... :smile:

Δεν υπάρχει λόγος αναφοράς σε ... <<μαγεία>>.Το εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ λειτουργεί σαν μια τεράστια κεραία που μαζεύει του κόσμου τις ραδιοσυχνότητες.Αν το εν λόγω πολύπριζο παρουσιάζει ένα κατάλληλο τερματισμό και τις γειώνει,τότε φυσικό είναι το οικιακό δίκτυο να καθαρίζει(δεν είμαι ούτε παριστάνω τον ειδικό,απλώς επαναλαμβάνω κάτι που είχα διαβάσει στον ΗΧΟ πριν τριάντα -και βάλε-χρόνια).

Απάντηση: Re: Science OR Fiction??? pt. I

Μήπως υπάρχει καμιά ανάλογη λύση για φτωχά μνημονιακά πορτοφόλια; Κανένα πολύμπριζο που να "καθαρίζει" κάπως το ρεύμα, χωρίς να στοιχίζει όσο ένας μικρομεσαίος ενισχυτής;

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί στο σύστημα μου όταν είχα δοκιμάσει ένα φίλτρα-πολυπριζο. Ακόμη και όταν το έβαζα σε άλλη πρίζα χωρίς να συνδέσω πάνω του κάποιο component, είχε την ίδια επίδραση στον ήχο. Το πολυπριζο είχε τρία ξεχωριστά φίλτρα (ψηφιακό, αναλογικό, "heavy duty" αναλογικό για τον τελικό).

Απάντηση: Re: Science OR Fiction??? pt. I

Αρχικα, για να λεμε και τα πραγματα με το ονομα τους, ρευμα δεν υπαρχει εαν δεν υπαρχει καταναλωση. Υπαρχει ταση και μονο, δηλαδη διαφορα δυναμικου μεταξι της φασης και του ουδετερου.
Πληροφοριακα να αναφερω οτι στην βιομηχανια συχνα συνανταμε διαταξεις συστοιχιων πυκνωτων που προστιθεντε στο δικτυο μονο και μονο για να βελτιωσουν το συνημιτονο της παροχης του κτιριου. Ο λογος που το λεω ειναι οτι η ταση αλλαζει χαρακτηριστικα (το συνημιτονο στη συγκεκριμενη περιπτωση) χωρις να υπαρχει φορτιο η καταναλωση, απλα βαζοντας και μονο τους πυκνωτες.

Μήπως στην καλή γραμμή απο τον πίνακα έχει βάλει αντίστροφα φάση/ουδέτερο (πολικότητα);
Ενώ στην μπρίζα που "κούμπωσε" το πολύμπριζο έχει σωστή πολικότητα;
:chinscratch:

Πολικοτητα στο εναλλασομενο ?

Το αντίστροφο μπορείς να πάρεις συνδέοντας μια "θορυβώδη" συσκευή στο δίκτυο
ειδικά αν δεν υπάρχει τριφασικό, ώστε η μια φάση να διατεθεί σαν dedicated line για το σύστημα..

Στο προηγούμενο σπίτι που έμενα, η παροχή ήταν μονοφασική..
Αν και είχα τραβήξει ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα, με δική της ασφάλεια,
κάθε φορά που έπαιρνε μπροστά ο καυστήρας του καλοριφέρ ακουγόταν ένα τσικ από τα ηχεία.

Εχω την εντυπωση οτι ειτε τριφασικο ειναι ειτε μονοφασικο, δεν αλλαζει κατι , μιας κι ο ουδετερος και στις δυο περιπτωσεις ειναι ενας και μονο.

Δεν υπάρχει λόγος αναφοράς σε ... <<μαγεία>>.Το εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ λειτουργεί σαν μια τεράστια κεραία που μαζεύει του κόσμου τις ραδιοσυχνότητες.Αν το εν λόγω πολύπριζο παρουσιάζει ένα κατάλληλο τερματισμό και τις γειώνει,τότε φυσικό είναι το οικιακό δίκτυο να καθαρίζει(δεν είμαι ούτε παριστάνω τον ειδικό,απλώς επαναλαμβάνω κάτι που είχα διαβάσει στον ΗΧΟ πριν τριάντα -και βάλε-χρόνια).

Δεν ξερω εαν αυτες οι συχνοτητες που αναφερεις επηρεαζουν την ολη κατασταση, μιας και αυτες ειναι σε χιλιοκυκλους η και μεγακυκλους, ενω η ταση σε μας εναλλασετε σε 50 κυκλους μονο.

Η γνωμη μου ειναι παντως, οτι υπαρχουν διαταξεις που αν τις "προσθεσεις" στο δικτυο, αλλαζουν τα χαρακτιριστικα στην ταση, ασχετα εαν υπαρχει φορτιο η οχι. Στη συγκεκριμενη περιπτωση, αν και δεν ξερω περι τινος πολυμπριζου προκειται, "μυριζομαι" οτι υπαρχει καπου στο πολυμπριζο πυκνωτης.

Αρχικα, για να λεμε και τα πραγματα με το ονομα τους, ρευμα δεν υπαρχει εαν δεν υπαρχει καταναλωση. Υπαρχει ταση και μονο, δηλαδη διαφορα δυναμικου μεταξι της φασης και του ουδετερου.
Πληροφοριακα να αναφερω οτι στην βιομηχανια συχνα συνανταμε διαταξεις συστοιχιων πυκνωτων που προστιθεντε στο δικτυο μονο και μονο για να βελτιωσουν το συνημιτονο της παροχης του κτιριου. Ο λογος που το λεω ειναι οτι η ταση αλλαζει χαρακτηριστικα (το συνημιτονο στη συγκεκριμενη περιπτωση) χωρις να υπαρχει φορτιο η καταναλωση, απλα βαζοντας και μονο τους πυκνωτες.

+1
Χρησιμοποιώ τέτοια διάταξη στο εργοτάξιο.
Δεν ξέρω τα τεχνικά της υπόθεσης,ξέρω όμως πως λύθηκαν πολλά προβλήματα (σταθερότητας κυρίως) απ' την ώρα που εγκαταστάθηκε και ότι η κατανάλωση (ο λογαριασμός...),έπεσε θεαματικά.
Ειδικά τα μεγάλα ενεργοβόρα μοτέρ (150 KW) που στο ξεκίνημα τους έριχναν 400Α ασφάλειες,τώρα ξεκινάνε σαν γατάκια.

Να ένας που έχω πρόχειρο εδώ.

IMG_0202.jpg

(Το πακέτο δίπλα είναι για να δείτε το μέγεθος.)

Οπότε μάλλον κάτι κάνει δουλειά,αναμφισβήτητα.