economo
Senior Member
Εχθές είχα πάει σε ένα φίλο μου μετά από τηλεφώνημά του να ακούσω κάτι τρομερά ενδιαφέρον. Πράγματι, μετά το γραφείο κατηφόρησα σπίτι του και αφού συζητήσαμε τα του διημέρου ξεκινήσαμε την ακρόαση.
Ο φίλος μου έχει ξεχωριστό χώρο για το σύστημά του, με δύο ξεχωριστές γραμμές από τον πίνακα, μία για το σύστημα και άλλη μια για να κουμπώνει διάφορα τσουμπλέκια. Ο χώρος είναι φροντισμένος, τα μηχανήματα πάνω σε αντικραδασμικά, ρακ, καλώδια, ηχεία,ενισχυτές, προενισχυτές, ειδικά antijitter, πολύμπριζα, power conditioner κλπ κλπ τοποθέτηση όλα με τάξη . Βασικά, όπως όλοι θα θέλαμε να είναι ένας dedicated χώρος.
Οπως ακούγαμε μου λέει : <<Κλείσε τα μάτια, θα κάνω μια αλλαγή στο σύστημα και πές μου τί ακούς.>>
Πράγματι αυτό κάνω, και πατάμε το repeat. Ξαφνικά ένα χάλι. Μικρυνε ο στερεοφωνική εικόνα, σκλήρηναν οι υψηλές, χάσαμε σε ανάλυση. Του τα λέω.
Μου λέει : <<Κλείσε τα μάτια ξανά , θα ξε-κάνω την αλλαγή στο σύστημα και πές μου τί ακούς.>>
Πράγματι, το πράγμα ήρθε στην προηγούμενη κατάσταση.
Ξανακάναμε την αλλαγή τρείς φορές. Κάθε φορά το ίδιο πράγμα. Στην αλλαγή το σύστημα άλλαζε χαρακτήρα και πάντα χάναμε σε στερεοφωνική εικόνα, οι υψηλές καμία σχέση, χάναμε σε ανάλυση σε ακριβώς τα ίδια ποσά σε όλα.
Η αλλαγή ποιά ήταν???? Ενα (πανάκριβο για τα σημερινά δεδομένα) πολύμπριζο ρεύματος, θωρακισμένο, με surge arrestor και εγγύηση 250.000 USD από την κατασκευάστρια εταιρεία για τα μηχανήματά μας αν πάθουν τίποτα σε περίπτωση κεραυνού.
Το πολύμπριζο συνδεόταν στην δεύτερη γραμμή του δωματίου χωρίς να έχει κανενός είδος μηχάνημα πάνω του.
Ναι σωστά καταλάβατε, το βάζαμε απλώς στην πρίζα. Ούτε φορτιστή κινητού δεν είχε επάνω του. Με το που το βάζαμε στην πρίζα, το σύστημα άλλαζε χαρακτήρα κερδίζαμε σε στερεοφωνική εικόνα και εύρος σκηνής, μαλάκωναν οι υψηλές, κερδίζαμε σε ανάλυση κ.α.
Αν είστε ακόμη μαζί μου σας ρωτώ : Πώς είναι δυνατόν να έχει τέτοια επίδραση στην ηχητική απόδοση του συστήματος ένα πολύμπριζο απλώς με το να το βάζεις στην πρίζα, χωρίς κανένα μηχάνημα συνδεδεμένο πάνω του και σε γραμμή ρεύματος ξεχωριστή από αυτήν του συστήματος;
Κατ' αρχήν σου έχω πει σε αυτές τις ακροάσεις να με παίρνεις μαζί σου...

Από εκεί κ πέρα...
1. Μήπως οι 2 ξεχωριστές γραμμές του πίνακα, "κοιτάνε" την ίδια φάση?
2. Καθώς όπως ανέφερε κ άλλος φίλος σχετικά, το 2ο πολύμπριζο δεν το διαρρέει ρεύμα, απλά υπάρχει τάση στα άκρα του. Συνεπώς το μόνο που μπορεί να παίζει είναι να υπάρχει στο πολύμπριζο ένας πυκνωτής, οποίος να "καθαρίζει" το ρεύμα από διάφορα σκουπίδια. Αυτό βέβαια, θεωρώ ότι βοηθάει και το ρεύμα της 1ης γραμμής, όπου συνδέονται οι συσκευές του συατήματος, μόνο αν και οι δύο γραμμές απορρέουν από την ίδια φάση.
3. Τι στο καλό κάνουν τα υπόλοιπα power regenerator του φίλου κ χρειάζεται το πολύμπριζο για να ισιώσει το ρεύμα??
4. Δεν ξέρω αν λόγω κοινού ουδετέρου, η ωφέλεια του πυκνωτή που εφαρμόζεται στη μία φάση, μπορεί να "μεταγγιστεί" κ στις άλλες φάσεις. Μου φαίνεται λίγο extreme. Αλλά αν συμβαίνει αυτό, τότε δε θα είχε νόημα να μιλάμε για σωστή επιλογή φάσης για τα μηχανήματα, εξαιρώντας κινητήρες κτλ, αν τα ηλεκτρομαγνητικά σκουπίδια ταξιδεύουν παντού μέσω του κοινού ουδέτερου...
Και κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση. Με τόσο φροντισμένο σύστημα κ είχε ο φίλος σου τόσο μεγάλη ακουστική διαφορά με την εφαρμογή του πολύμπριζου??? Μου φαίνεται περίεργο αυτό..
Τέλος, μήπως έχουμε επισκευτεί κ μαζί τον φίλο σου αυτόν???

Πάντως το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον...
Θα με κάνεις να ξεσκονίσω τα βιβλία μου...