Scott Walker - Bish Bosch

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,451
Αθήνα
Φίλοι, δεν γνωρίζω πόσοι από εσάς έχετε προλάβει να το ακούσετε, αλλά για όσους το έκαναν θα ήθελα την άποψή σας για το νέο δίσκο του Scott Walker Bish Bosch.

BishBosch.jpg

Από τη διάρκειά του, πάνω από 70 λεπτά, μέχρι και την αναφορά στον Ολλανδό ζωγράφο Hieronymus Bosch στον τίτλο, καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι συμβατικό.
Κινείται σε ένα δικό του χώρο, σίγουρα δεν είναι εύκολο άκουσμα και πιθανότατα να χρειάζεται πολλαπλές ακροάσεις για αποκρυπτογράφηση.
Έτυχε θετικής υποδοχής από τους κριτικούς, αλλά αυτό δεν έχει και βαρύνουσα σημασία όταν κάτι το ακούμε με τα δικά μας αυτιά.
Δεν σας προκαταβάλω με τη δική μου άποψη και κάθε γνώμη εννοείται ότι είναι δεκτή και σεβαστή.

Τον δίσκο όλο δεν τον ακούσαμε, ακούσαμε πάντως το κομμάτι που μας παρέπεμψε το λίνκ που έχεις πιό πάνω .

Τον δίσκο όλο δεν τον ακούσαμε, ακούσαμε πάντως το κομμάτι που μας παρέπεμψε το λίνκ που έχεις πιό πάνω .
Ok, πάντως το Epizootics! δεν μπορείς να το πεις αντιπροσωπευτικό του δίσκου. Και εδώ υπάρχει αντισυμβατικότητα, κανένα κομμάτι δεν σε προϊδεάζει για το άλλο, εκτός ασφαλώς από αυτό το ιδιαίτερο διάχυτο ...κλίμα που δεσπόζει από την αρχή μέχρι το τέλος...

...εγώ χρειάζομαι τον Σκοτ στην ζωή μου, για να σπάει τα νεύρα του φίλου μου του by proxy, ο οποίος ενίοτε σπάει τα νεύρα τα δικά μου ....
μέσα στους γαϊδάρους, ο Σκοτ βάζει και ανεπανάληπτα αριστουργήματα... ο έχων ώτα ....

...εγώ χρειάζομαι τον Σκοτ στην ζωή μου, για να σπάει τα νεύρα του φίλου μου του by proxy, ο οποίος ενίοτε σπάει τα νεύρα τα δικά μου ....
μέσα στους γαϊδάρους, ο Σκοτ βάζει και ανεπανάληπτα αριστουργήματα... ο έχων ώτα ....

Σπύρο μου, εγώ θα ξανακούσω το Drift, όταν εσύ καταφέρεις να ακούσεις ολόκληρη την 8η του Μάλερ..δηλαδή μάλλον ποτέ. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, το "Clara" είναι καταπληκτικό.

Στο δικό μου μουσικό σύμπαν. ο Σκοτ αποτελεί ίσως την πιό κραυγαλέα περίπτωση υπερτιμημένου ατάλαντου και δήθεν, μουσικού. Είναι τόσο πομπώδης, τόσο εκκωφαντικά ψεύτικος και τόσο εμφανής η απεγνωσμένη προσπάθεια του να αποκτήσει η μουσική του την χροιά της "σοβαρής" που αδυνατεί να αντιληφθεί το γελοίο της όλης προσπάθειας του. Προτείνω να τροποποιήσει το όνομα του σε Scott, the cock of the walk, Walker.

Μήτσο, έχεις αντιληφθεί την εποχή που ζούμε ;;; ο Σκοτ υπάρχει και κάνει δίσκους από τα 60ς ... γιατί να κάνει αυτά που λες, τι ανάγκη έχει να αποδείξει τι ; κάνει δίσκο σχεδόν κάθε 10 χρόνια πια ... μόνον με τον εαυτό του ασχολείται ...

Σπύρο μου, εγώ θα ξανακούσω το Drift, όταν εσύ καταφέρεις να ακούσεις ολόκληρη την 8η του Μάλερ..δηλαδή μάλλον ποτέ. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, το "Clara" είναι καταπληκτικό.

Δεν υπάρχει μόνον το drift ... υπάρχει το προηγούμενο το tilt που είναι αριστουργηματικό, χωρίς ''ζωντανά'' και χλιμιντρίσματα, καθώς και τουλάχιστον ακόμη μια τριάδα καλών δίσκων ...

Θα σας πω τι ΔΕΝ είναι το άλμπουμ, κατ' εμέ.
Λοιπόν, δεν είναι το Scott 4 του 1969 (ήταν τότε 26 χρονών) και βέβαια δεν περιέχει αριστουργήματα σαν το "The Old Man's Back Again".

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τι είναι; Μπορώ μερικώς να υποθέσω, βάσει βέβαια του έργου που παρουσιάζει. Ένας άνθρωπος που στα εβδομήντα του, χωρίς να έχει χάσει κάτι από το ρομαντισμό του, έχει πια απελευθερωθεί σε τέτοια βαθμό που εκφραστικά δεν περιορίζεται. Είναι σαφώς πολύ πιο ιδιοσυγκρασιακός, γι' αυτό και κάτι που ακούς τη δεδομένη στιγμή και σε αγγίζει κάποια άλλη στιγμή μπορεί να σε απωθήσει. Παίζει με τα συναισθήματά σου, και για αυτό είναι απρόβλεπτες και οι αντιδράσεις σου. Λίγοι θα έπαιρναν ένα τέτοιο ρίσκο στην ηλικία του...

Τιποτα ποιο ευκολο δε μας βαζεις Γρηγορη?
Το εχω ακουσει αλλα ακομα δεν μπορω να πω οτι το κατεχω, θελει χρονο
Για να σε διευκολυνω παντως

Ειναι μοναδικο ακουσμα, δεν εχω ξανακουσει κατι παρομοιο, εστω και κοντινο. Ίσως λιιιγο ο David Sylvian που μου φαινεται οτι τον εχει σαν προτυπο ως καλλιτεχνη (κυριως εξελικτικα, οχι οτι τον μιμειται).
Ακομα διαφερει αρκετα και απο το Tilt γιατι δεν εχει εκεινες τις μεγαλες ορχηστρες με τα εγχορδα και ειναι σαφως ποιο βιαιο ακουσμα. Ισως αυτη να ειναι η διαφορα η μελαγχολια και εσωστρεφεια του Tilt μετατρεπεται σε εκρηξη εδω (σημεια των καιρων?).
Ας μην παμε στη ποπ καριερα του, καμμια σχεση, ειναι σαν να συγκρινεις Charlie Parker με Matthew Shipp. Αβυσσος

Αυτο με τα ζωα γιατι σας πειραξε?
Οι Pink Floyd δηλαδη που εχουν τα σκυλακια να γρυλλιζουν?

Μήτσο, έχεις αντιληφθεί την εποχή που ζούμε ;;; ο Σκοτ υπάρχει και κάνει δίσκους από τα 60ς ... γιατί να κάνει αυτά που λες, τι ανάγκη έχει να αποδείξει τι ; κάνει δίσκο σχεδόν κάθε 10 χρόνια πια ... μόνον με τον εαυτό του ασχολείται ...

ξεκίνησα να συ απαντώ αλλά τα έσβησα. No point. Sorry.:grandpa:

τωρα που το λες και προβατα εχουν ασε που κυνηγανε και κατι μυγες...

Τιποτα ποιο ευκολο δε μας βαζεις Γρηγορη?
Το εχω ακουσει αλλα ακομα δεν μπορω να πω οτι το κατεχω, θελει χρονο
Για να σε διευκολυνω παντως

Ειναι μοναδικο ακουσμα, δεν εχω ξανακουσει κατι παρομοιο, εστω και κοντινο. Ίσως λιιιγο ο David Sylvian που μου φαινεται οτι τον εχει σαν προτυπο ως καλλιτεχνη (κυριως εξελικτικα, οχι οτι τον μιμειται).
Ακομα διαφερει αρκετα και απο το Tilt γιατι δεν εχει εκεινες τις μεγαλες ορχηστρες με τα εγχορδα και ειναι σαφως ποιο βιαιο ακουσμα. Ισως αυτη να ειναι η διαφορα η μελαγχολια και εσωστρεφεια του Tilt μετατρεπεται σε εκρηξη εδω (σημεια των καιρων?).
Ας μην παμε στη ποπ καριερα του, καμμια σχεση, ειναι σαν να συγκρινεις Charlie Parker με Matthew Shipp. Αβυσσος

Αυτο με τα ζωα γιατι σας πειραξε?
Οι Pink Floyd δηλαδη που εχουν τα σκυλακια να γρυλλιζουν?
Μα, Παναγιώτη μου, γι' αυτό ρωτάω και τη γνώμη σας. Επειδή είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το άκουσμα με "βασανίζει"...

Δεν υπάρχει μόνον το drift ... υπάρχει το προηγούμενο το tilt που είναι αριστουργηματικό, χωρίς ''ζωντανά'' και χλιμιντρίσματα, καθώς και τουλάχιστον ακόμη μια τριάδα καλών δίσκων ...

Το tilt είναι όντως πολύ καλό. Με το drift, συγνώμη, δεν τα κατάφερα..Έχω ξεκινήσει να ακούω το Bish Bosch το οποίο βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Μην ανησυχείτε, δεν έχει γάιδαρο (έχει όμως σκύλο στο "corps de blah") !

Δεν θα σας πω αν μου αρέσει ή όχι (ακόμα), απλά θα σας αναφέρω ένα γεγονός!

Έχω ακόμα το ρομαντισμό (ρομαντισμό το λέμε τώρα η αλήθεια είναι ότι είμαι απαράδεκτος στο να ψωνίζω από το internet), να κυκλοφορώ στα δισκάδικα και να ψάχνω δίσκους! Το έχω αναφέρει και αλλού, θεωρώ πως όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο συν του ότι σε τόσο δύσκολους καιρούς που ζούμε θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζουμε τα μικρά εξειδικευμένα μαγαζιά!

Γύρω γύρω λοιπόν στα Εξάρχεια υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα μαγαζάκια, με πελάτες κυρίως τύπους και τύπισσες κάτω των 30, ψιλό εναλλακτικό κοινό, ή τουλάχιστον έτσι θέλουν αυτοί να θεωρούνται! Τα ακούσματα τους είναι από ιδιαίτερα και πέρα! Αυτή η νέα γενιά δεν επιθυμεί ούτε να σηκώσει φρύδι ούτε τίποτα άλλο τέτοιου τύπου! Κυρίως τους ενδιαφέρουν αφαιρετικά ακούσματα, experimenral/ drone/ ηλεκτρονική, παρά πολλά underground afro που είναι και της μόδας, lofi παραγωγές και πολύ Jazz (free κυρίως) από την δεκαετία του 70! Ξέρω ότι όλο αυτό μπορεί να έχει και ένα στοιχείο δήθεν, και όλα αυτά τα εναλλακτικά για παράδειγμα κοριτσάκια με τα σκουλαρίκια παντού, και τις αθώες μεν αλλά πολλά υποσχόμενες δε φατσούλες να καταλήξουν μάνες σε μια δεκαετία!

Σε αυτήν λοιπόν την κοινότητα , για να έρθουμε και στο θέμα μας ο νέος δίσκος του Walker χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, και παίζεται μανιωδώς, πράγμα αδιανόητο για καλλιτέχνη της ηλικίας του! Αυτό ειλικρινά δεν το έχω παρατηρήσει αλλού! Ωραίοι και καλοί δίσκοι και με αποδοχή γενικώς ήταν και ο περσινός του Bobby Womack και ο προπέρσινους του Waits, αλλά τέτοιο γκελ σε αυτές τις ηλικίες δεν είχαν !!!!!(κυρίως ακούστηκαν από ηλικίες 40 και πάνω).
Αυτό κατά την γνώμη μου πάντα συμβαίνει γιατί ο Scott μοιάζει πολύ με έναν ξεσελωμένο έφηβο που μπαίνει στο studio με την καύλα να τα ηχογραφήσει και να τα κατεδαφίσει όλα, κάτι που τα πιτσιρίκια το πιάνουν στον αέρα.

Για να καταλάβει κανείς τι κάνει και που είναι στο σήμερα ο Scott πρέπει να συγκρίνει διάφορες ας πούμε εναλλακτικές νέες κυκλοφορίες μεταξύ τους.. Αν λοιπόν πάρει κανείς το ντεμπούτο (2012) των Σουηδών Holograms που υποτίθεται ότι παίζουν ένα lofi post punk θα δει πως συγκριτικά ο καινούργιος του Scott έχει πολύ περισσότερη ορμή, πολύ πιο έντονο το πηγαίο στοιχείο, ενώ ταυτόχρονα από πίσω βέβαια έχει πέσει τρελή δουλειά. πράγμα που αντί να τον καθηλώσει και να τον κάνει πιο συντηρητικό, αντίθετα τον κάνει πιο εκφραστικό ! Αυτό να σας το πω έτσι και λίγο λαϊκά “Δεν υπάρχει με την καμία” για την ηλικία του!

Δεν θα σας πω αν μου αρέσει ή όχι (ακόμα), απλά θα σας αναφέρω ένα γεγονός!

Σε αυτήν λοιπόν την κοινότητα , για να έρθουμε και στο θέμα μας ο νέος δίσκος του Walker χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, και παίζεται μανιωδώς, πράγμα αδιανόητο για καλλιτέχνη της ηλικίας του! Αυτό ειλικρινά δεν το έχω παρατηρήσει αλλού! Ωραίοι και καλοί δίσκοι και με αποδοχή γενικώς ήταν και ο περσινός του Bobby Womack και ο προπέρσινους του Waits, αλλά τέτοιο γκελ σε αυτές τις ηλικίες δεν είχαν !!!!!(κυρίως ακούστηκαν από ηλικίες 40 και πάνω).
Αυτό κατά την γνώμη μου πάντα συμβαίνει γιατί ο Scott μοιάζει πολύ με έναν ξεσελωμένο έφηβο που μπαίνει στο studio με την καύλα να τα ηχογραφήσει και να τα κατεδαφίσει όλα, κάτι που τα πιτσιρίκια το πιάνουν στον αέρα.

Για να καταλάβει κανείς τι κάνει και που είναι στο σήμερα ο Scott πρέπει να συγκρίνει διάφορες ας πούμε εναλλακτικές νέες κυκλοφορίες μεταξύ τους.. Αν λοιπόν πάρει κανείς το ντεμπούτο (2012) των Σουηδών Holograms που υποτίθεται ότι παίζουν ένα lofi post punk θα δει πως συγκριτικά ο καινούργιος του Scott έχει πολύ περισσότερη ορμή, πολύ πιο έντονο το πηγαίο στοιχείο, ενώ ταυτόχρονα από πίσω βέβαια έχει πέσει τρελή δουλειά. πράγμα που αντί να τον καθηλώσει και να τον κάνει πιο συντηρητικό, αντίθετα τον κάνει πιο εκφραστικό ! Αυτό να σας το πω έτσι και λίγο λαϊκά “Δεν υπάρχει με την καμία” για την ηλικία του!

ο νέος δίσκος του Walker χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, και παίζεται μανιωδώς, πράγμα αδιανόητο
Τελεια
θα ελεγα εγω

γιατι αυτο που εμενα μου ειναι αδιανοητο ειναι να παιζεται μανιωδως ενα τετοιο αλμπουμ
αν εννοεις σε ψηλες εντασεις οκ συμφωνω, αλλα συνεχεια?
με την καμμια

Εννοώ πως εχω μπει μέσα σε τρια δισκάδικα που το παίζουν συνέχεια και γενικά ο κόσμος είναι ο ψιλο_ίδιος! Όπως επίσης κάποια στιγμή δεν έπιανα τι ακριβώς άκουγα και κάτι πιτσιρίκια πελάτες μου είπαν Scott το καινούργιο (δηλαδή τα πιτσιρίκια αναγνωρίζουν το άκουσμα.....).Και μάλιστα ,μου το είπαν με ύφος "καλά δεν το ξέρεις".....έχουν αποθρασυνθεί τελείως αυτά τα νεούδια:flipout: