Σε 60αρι πιάτο ποιος δορυφόρος?

th3m1s

Senior Member
9 October 2015
338
Αχαρνές (Αθήνα)
Καλησπέρα στο φόρουμ. -bye- Σε 60αρι πιάτο από νόβα ποιον δορυφόρο θα μπορούσα να πιάσω? Τον turksat 42e η τον Hellas sat 39e. Υπάρχει και κάποιος άλλος εκτός αυτών των δυο?

Τέλεια λήψη μην περιμένεις φυσικά, αλλά επιλογές υπάρχουν...
Εκτός από 9 και 13 ανατολικά, μπορείς να κάνεις κάποια καλούτσικη λήψη από 19,23.5,39,42 ανατολικά και 0.8 δυτικά...

Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις. Υπάρχει πιάτο 95χ103 με κέντρο 13ε και 19ε (παράληψη μου που δεν το ανέφερα) όποτε αφού έχω το 60αρι σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να το αξιοποιήσω καλύτερα.

Οπότε έχεις περισσότερες δυνατότητες.
θα χρειαστεί να τσεκάρεις το diseqc αν το υπάρχων είναι 2Χ1 δεν σου κάνει.
Τι σ ενδιαφέρει περισσότερο να δεις, και να υποθέσω ελεύθερα κανάλια.

Εχω 4χ1 diseqc το οποιο θα αλλαξει με ενα 10χ1 προσεχως. Εχω ακουσει οτι ο τουρκος εχει πολλα ελευθερα, για αυτο και τον ανεφερα αλλα κι οτι προτασεις γινουν δεκτες. Ειμαι νεος στο χωρο και εχω μια διαθεση για πειραματισμους. Σκεφτομαι επισης στο μεγαλο πιατο μου να προσθεσω τις 3e για καναλια της digea.

Είναι ευχάριστο το ότι σου αρέσει να πειραματίζεσαι και αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις και πολλά. Στο θέμα μας τώρα, το 60αρι το πιάτο είναι που μικρό Κάι σου δίνει ελάχιστες επιλογές έως και οριακές. Τι εννοώ, ότι σε όποιον δορυφόρο και να στοχεύσεις εκτός το πολυ δυνατών Hotbird θα έχεις οριακές λήψεις. Αποτέλεσμα θα είναι να πιάνεις κάποια και χάνεις αλλά τόσα ίσως και περισσότερα. Αν πραγματικά θες να κανείς κάτι καλό το πρώτο πράγμα είναι να αγοράσεις μεγαλύτερο πιάτο. Μετά αν έχεις τέτοια διάθεση έχεις άπειρες επίλογες που θα είμαστε εδώ και με πολυ χαρά να συζητήσουμε.

Εαν δεν με καλυπτει το 60αρι, για eutelsat 3e στο αλλο μου πιατο θα πιασω καναλια. Αυτη τη στιγμη εχω 2 lnb στα χερια μου που θα ηθελα να αξιοποιησω οποτε περιμενω τις προτασεις σας. Στο 100αρι πιατο εχω βαση για 3 lnb (χρησιμοποιω τα 2). Απο Δευτερα θα αγορασω diseqc 10x1 και μια βαση lnb ακομα. Εχω ηδη τον hotbird 13 και τον astra 19.2.

Εγώ σε πιάτο 1.10Χ1.20 είχα πιάσει 5E-7E-9E-13E-16E-[19E]-23E-26E-28E και 39E οριακά. Το βασικό θέμα με της παράκεντρες λήψεις είναι οτι στο κέντρο έχουμε το μέγιστο του σήματος και όσο απομακρυνόμαστε απο το κέντρο αρχίζουμε να χάνουμε σε ποιότητα. Τώρα για ελεύθερα κανάλια θα βρεις σε όλους του δορυφόρους αυτούς άλλου λίγα άλλου πολλά, απο ουκρανικά, τουρκικά,αλβανικά,αραβικά, και αλλά.

Ευχαριστώ για την βοήθεια φίλε μου. Ένα lnb τότε για τις 16e και ένα για τις 3e και την digea. Μια ίσως χαζή ερώτηση είναι η εξής. Τη απόσταση σε εκατοστά έχουν τα lnb στις 3e και τις 13e? Θέλω να ξέρω αν με καλύπτει η βάση των lnb η όχι.

Last edited:
Χωρίς να είμαι σίγουρος 100% θεωρητικά μιλώντας γιατί δεν υπάρχει μπροστά μου να μετρήσω είναι 10 με 15 πόντους.

Επειδή έχω αντίστοιχο πιάτο (95x103) ,για τις 16 θέλεις slim lnb. Στο μεγάλο πιάτο σου βάλε μία δεύτερη βάση lnb.έστω υπόψιν ότι με το ίδιο lnb θα δεις και από 4,8° .βάλε και ένα lnb στις 10° μοίρες, που θα σου βγάλει κάτι και από 9°…το 60αρι βάλτο στις 42°……

Σήμερα ξεκίνησα τα πειράματα με το 60αρι πιάτο. Θέλω να κεντράρει στις 39ε αλλά η αναζήτησή καναλιών μου κατεβαζει τον Τούρκο 42ε. Προφανώς το πιάτο δεν εχει κέντρο τον 39ε, γία αυτό θα ήθελα να μου πείτε μια συχνότητα για να τον βρω. Τον 42ε τον βρήκα εύκολα. Απλά προσπάθησα και για τον 39ε. Ευχαριστώ.

Τελικά βρήκα τον Hellas sat 39e. Βέβαια μου κατέβασε 143 κανάλια και σε πολλά το σήμα είναι χαμηλό, παίζουν όμως χωρίς πολλά σπασίματα στην εικόνα. Ίσως να θέλει καλύτερο κεντραρισμα η το πιάτο είναι μικρό.

Το πιάτο είναι μικρό και αυτό είναι δεδομένο. Προσπάθησε να ρυθμίσεις λίγο το skew (περιστροφή λαιμού) του LNB από εκεί ίσως πάρεις λίγο καλυτέρα αποτελέσματα αλλά όχι και παρά πολλά πράγματα.

fta_skew.jpg

Όσο αφορά το μέγεθος του πιάτου αυτό είναι κατανοητό διότι δυσκολεύτηκα να πιάσω τις 39ε. Παίζει να μου δώσουν ένα 60αρι πιάτο, τι πιθανότητες έχω να κατεβάσω τις 3.1ε? θα κάνω πάντως μια προσπάθεια, από Δευτέρα όμως.

Με 80αρι πιάτο θα ήμουν σίγουρος ότι θα έχεις λήψη στης 3.1Ε με το 60αρι έχω πολλές αμφιβολίες ότι θα τα καταφέρεις.