SE με Toroidal transformer.....

Χρησιμοποιησε parafeed topology ,, με ενα μετασχ/στη 230/12V η 230/9 V ,ικανου VA toroidal , έχεις τα ΚΩ ανοδικού φορτίου [εξαρτάται απο το Vb] και αποκριση απο 30 hz μεχρι πολυ ψηλά χωρις αναδραση :guitarist:
 
Βασίλη το ίδιο έλεγα και εγώ όμως όταν το άκουσα δε πίστευα στα αυτιά μου! Τον συγκεκριμένο το ακούσαμε σχεδόν όλοι, και ναι έχει τοροειδής στην έξοδο και είναι απλά εξαιρετικό σε όλους τους τομείς, τωρα πώς και γιατι δε το ψάχνω όμως όντως εχει τοροειδής γιατι τους είδα, πολύ καλός ενισχυτής!

http://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=49366&d=1262760973

http://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=49368&d=1262761001
 
Parafeed είναι όντως καλή λύση, στα μπάσα μάλιστα καλύτερη από τη συμβατική. Χρειάζεσαι όμως πηγή ή τσοκ.

Το τελευταίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 60-80 Η για φορτίο π.χ. 5κΩ.

Για πόσα mA DC μιλάμε?
 
και ο προβληματισμός μου είναι πως δημιουργούν το gap στους toroidal ?

Εχουν διάκενο κομμένο αφού κατασκευαστεί ο πυρήνας. Επίσης είναι πολύ πιο σταθερό απ ότι με τους ΕΙ.
 
ένα πουσπουλιαρη ( η pse θα σας γελασω ) EL34 Κινέζο με τοροειδη στην έξοδο .. ο θεός ξέρει τι σόι κατασκευή ήτανε , έβγαζε ένα τετράγωνο ΑΨΟΓΟ μέχρι το διάστημα ,


άλλα δεν έπαιζε με τίποτα ....

επίσης αυτούς που έφερνε ο συχωρεμένος είχα ακούσει διφορούμενα σχόλια
 
Last edited:
Εδώ πόσα πράγματα θα έγραφε ο συγχωρεμένος Μιχάλης Σπέρτος.

Θα τον ακούγαμε όλοι με το στόμα ανοιχτό!
 
Κουκιά μετρημένα είναι. Χωρίς διάκενο ο πυρήνας θα κορεσθεί από το dc, ειδικά ο τοροειδής που δεν έχει το κατανεμημένο διάκενο του ΕΙ.

Άρα ή διάκενο εκ κατασκευής, όπως λέει κι ο Morfeas, ή parafeed. Το δεύτερο είναι δοκιμασμένο και λειτουργεί άψογα.

Και οι 2 προσεγγίσεις λειτουργούν άλλωστε, αρκεί να ξέρει αυτός που τον σχεδίασε τις 4 πράξεις, άντε και να βγάζει καμμιά τετραγωνική ρίζα.

Το σχήμα του πυρήνα δεν είναι κριτήριο ποιότητας.
 
Οσα perafeed εχω φτιαξει [με μετσχ/στες PP ανευ διακενου ακομα και με toroidal τροφοδοσιας ] με λαμπες 6080 ,5998 ,6336 και αλλες, αν και SE ,ακουγονται περιφημα ειδικα στο χαμηλο φασμα , απιστευτα ελεγχομενο χαμηλο , ανεση μεγαλη , αλλα το τσοκ ειναι προβλημα .. ο πυκνωτης λιγότερο....δεν μπορει να ταχεις ολα. :operator::guitarist:
 
Το τσοκ είναι σχετικά απλή ιστορία:

Για λίγα μιλιαμπέρ, μέχρι 50-60, 0,2μμ σύρμα σε έναν ΕΙ84 πυρήνα. Δεν είναι απραίτητο το καλό μέταλλο, αρκεί και το στάνταρ ανοιχτό γκρί του 1Τ. Σπείρες όσες πάρει (6000-7000 σίγουρα). Χωρητικότητα σχεδόν 1nF, αν χρησιμοποιηθεί split μπομπίνα το 1/4 αυτής.

Στο φτιάχνει ο βιοτέχνης της γειτονιάς.

Για ρεύματα της τάξης των 100mA, καλό είναι το σύρμα να γίνει 0,25-0,3 και ο πυρήνας ΕΙ96/5-ΕΙ108. Πάλι σπείρες όσες πάρει.

Τα διάκενα με δοκιμή: Ξεκινάμε με 2χ0,3 μμ π.χ και παρατηρώντας τη συμπεριφορά στο μπάσο σε πλήρη στάθμη, αυξομοιώνουμε ανάλογα.

Αν αυξάνεται πολύ η 3η αρμονική όσο κατεβαίνουμε σε συχνότητα, το μεγαλώνουμε.

Ιδανικά η δοκιμή γίνεται με ωμικό φορτίο μετά τον πυκνωτή, για να μην επηρεάζει τη μέτρηση ο μετ/τής (Όχι λόγω Henry, χωρίς διάκενο έχει υπέραρκετά, λόγω πιθανώς μικρού μεγέθους).

Υπάρχουν βέβαια και τύποι υπολογισμού που πέφτουν πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αλλά χοντρικά δίνουν τα αποτελέσματα που έγραψα πιο πάνω.
 
Σωστα ,, εχω φτιαξει πολλα τσοκ συνηθως με πυρηνα απλο 96αρη ,και 120αρη και πανε καλα ,.
Δεν ηξερα τον συσχετισμο με το διακενο και την 3η αρμονικη αν και την παρατηρουσα στα παλμογραφηματα,, κατω απο 50 ΗΖ ,,παντως ακουστικα δεν με ενοχλησε......:grinning-smiley-043:a0210:
 
Η τρίτη ανεβαίνει δυσανάλογα περισσότερο από τη δεύτερη, όσο πλησιάζει ο πυρήνας στον κορεσμό.

Όντως η ανοχή του αυτιού στην παραμόρφωση μεγαλώνει χαμηλά. Εδώ που τα λέμε και το ηχείο από μόνο του δεν εισάγει και λίγη..