Νικος Πετειναρακης
AVClub Fanatic
To Κοζλοντουι ζει και βασιλευει μετα απο μια ¨ανακαινιση¨ που δεχτηκε προσφαταΤο κοζλοντουι εχει κλεισει ?
Φαντασου να γινονταν αυτο σε αντιδραστηρα στην Μικρα Ασια...
To Κοζλοντουι ζει και βασιλευει μετα απο μια ¨ανακαινιση¨ που δεχτηκε προσφαταΤο κοζλοντουι εχει κλεισει ?
Φαντασου να γινονταν αυτο σε αντιδραστηρα στην Μικρα Ασια...
Διονύση από έγκυρη πηγή που έχω στην Ιαπωνία καθώς και από reports από διάφορους οργανισμούς και Αρχές, που λαμβάνω στη δουλειά μου (πολύ πιο έγκυρες πληροφορίες σε σχέση με τα ελληνικά και διεθνή κωλοκάναλα...) δεν υπάρχει σύγκριση με το Τσερνόμπιλ...
Τα υπόλοιπα, περί επέκτασης της χρήσης των αντιδραστήρων πέραν του χρονικού ορίου που είχε αρχικά τεθεί, είναι πιθανώς αληθινά για κάποιες περιπτώσεις!
Αυτό έγινε με επεμβάσεις, κατάλληλη συντήρηση και ελέγχους.
Κακώς βέβαια... Μη ξεχνάμε ότι η Ιαπωνία έχει επί δεκαετία σχεδόν πληγεί από ύφεση, πράγμα που εξηγεί πολλά για την πραγματική αιτία παρέκκλισης από τις πολύ αυστηρές των προδιαγραφών που θέτουν ως λαός.
Όσον αφορά τα παραθαλάσσια κτίσματα, τα εργοστάσια έχουν χτιστεί με βάσεις χιλιάδων τόνων μπετόν και χάλυβα που πρακτικά δεν παίζει κανένα ρόλο η θέση τους! Οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες επιλέχθηκαν σωστά, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια για την μεταφορά θαλασσινού νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων. Αυτή ήταν και η αιτία δυσλειτουργίας τους (όταν η στάθμη της θάλασσας έπεσε, γνωστό φαινόμενο πριν από το Τσουνάμι). Προφανώς αυτό δεν το υπολόγισαν σωστά ή δεν υπήρχαν αρκετές δικλείδες ασφαλείας.
Γνώμη μου είναι ότι η Ιαπωνία θα πάει τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω οικονομικά!
Όσον αφορά την οικονομία του Πλανήτη δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι οι επιπτώσεις θα είναι και τόσο αρνητικές...
Ήδη από την πτώση των εξαγωγών μειώθηκε η ζήτηση πετρελαίου και μαζί η τιμή του, ενώ πολλές άλλες οικονομίες θα πάρουν τα πάνω τους αφού θα κληθούν να καλύψουν την ζήτηση από το κενό προσφοράς από την Ιαπωνία.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι Ιάπωνες έχουν μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τους σε ξένο έδαφος (ακόμη και οι ίδιοι εισάγουν sony πχ Μαλαισία ή τσιπάκια από Κίνα κτλ... ενώ η προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας θα δώσει κάποια ώθηση στη βαλτωμένη οικονομία τους... βλέπεις εκεί δεν θα πέσει ποτέ στα δόντια μεσαζόντων και λοιπόν λαμόγιων!
Δηλαδή δεν ισχύει η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα παράλια της Μ.Ασίας σύντομα; Μακάρι να είναι ραδιο αρβύλα, αλλά φοβάμαι πως όχι...
Είμαι σίγουρος ότι στο έτος 2011, οι λιγοστές εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία για τέτοιες κατασκευές θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην παρουσιάσουν πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε παλαιούς αντιδραστήρες 40 ετών που ξεπέρασαν την ημερομηνία λήξης τους. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά, τα υλικά, οι υπολογιστές, και οι υπολογισμοί και οι προσομοιώσεις αυτά τα 40 χρόνια έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ.
Ο τρόπος λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι απλός.
Έχουν ένα ασταθές υλικό με πολλά ηλεκτρόνια (Ουράνιο με 235, Θόριο με 237 ή Πλουτώνιο με 239) και του ρίχνουν ένα παραπάνω ηλεκτρόνιο.
Αυτό διασπάται (σχάση) σε δύο άλλα υλικά και αρκετά νετρόνια τα οποία με τη σειρά τους χτυπάνε το επόμενο άτομο, το οποίο διασπάται με τη σειρά του, εκπέμπει νετρόνια κλπ.
Κάθε σχάση πυρήνα είναι εξώθερμη και όσο ελέγχουν την ταχύτητα που γίνεται αυτή τόσο μιλάμε για πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και όχι για πυρηνική βόμβα.
Όταν (και αν) αρχίσουμε να μιλάμε ποτέ για ψυχρή τήξη τότε θα μιλάμε και για καινούργια τεχνολογία...
Μέχρι τότε τα πιο δυνατά επιχειρήματα των απανταχού υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας παραμένουν οι εφησυχασμοί.
("Ψυχρή τήξη" δεν υπάρχει ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο. Είναι προς το παρόν μια φαντασίωση όπως το Σταρ Τρεκ.)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.