Σεισμος 8.9 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

Φυσικά επί της ουσίας έτσι είναι, έχει καταδικαστεί ο μισός και βάλε νομός Κοζάνης για να έχει η υπόλοιπη Ελλάδα ρεύμα. Και μόνο αυτό θεωρώ πως αρκεί για να καμφθούν οι αντιρρήσεις και να βάλουμε κάποιες offshore ανεμογεννήτριες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που τραβάει ο νομός Κοζάνης.
 
Και μαλιστα απο την Δημοσια Επιχειρηση Ηλεκτρισμου και οχι καποιους "κακους ιδιωτες".

Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη Γιάννη... Δεν μου προξενεί εντύπωση...

Έχω και συγγενείς στη Πτολεμαΐδα οι οποίοι τα μάζεψαν και έφυγαν... τραγική κατάσταση με πολλούς νεκρούς και αρρώστους από την τέφρα.
 
Αν αύριο από κάτι αντίστοιχο μολύνθει σοβαρά η θάλασσα.....μπορείτε να καταλάβετε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν???
Η θάλασσα είναι η ζωή αυτού του πλανήτη, δεν θα καταστραφεί μόνο το οικοσύστημα της αλλά όλη η γη αφού η βροχή δημιουργείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το νερό της θάλασσας.

Η ραδιένεργεια δεν ''πεθαίνει'' εύκολα
δηλαδή αν κλεισουμε ενα βαρέλι με απόβλητα και πάμε μετά από 300 χρόνια να το πάρουμε θα τα βρούμε στην ιδια σχεδόν κατάσταση.

Αν αύριο μας πουν πολύ ψύχραιμα οτι κοιτάξτε να δείτε παιδιά έχει μολυνθεί ο Ινδικός ωκεανός από ενα πυρηνικό ατύχημα και οι μετρήσεις είναι 1000 φορες πάνω από τα ορια, η μόλυνση θα φτάσει μετά από καιρό ακόμα και στο τελευταίο χωράφι του Περού.

Το να έχεις πυρηνικά είναι πολύ σοβαρό οχι μόνο για σένα και τους τριγύρω σου.
Δεν μπορείς να τα δίνεις σε ιδιώτη!!!!

Και μη ξεχνάμε ότι όσο μεγάλος και να είναι ο Ειρηνικός…
Έχει φάει και τόσες άλλες βόμβες…
Και καλά για έρευνα και δοκιμές στα πυρηνικά όπλα…
 
Και μόνο αυτό θεωρώ πως αρκεί για να καμφθούν οι αντιρρήσεις και να βάλουμε κάποιες offshore ανεμογεννήτριες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που τραβάει ο νομός Κοζάνης.

Δεν χρειαζεται να ειναι offshore , ο Ελληνικος χωρος φτανει και περισσεύει.

Αν βαζαμε σε ολη την επικρατεια ανεμογεννητριες και φωτοβολταικα θα μπορουσαμε να τροφοδοτησουμε την μιση Ευρωπη με ρευμα και ταυτοχρονα να λυσουμε και το οικονομικο μας προβλημα.
 
Δεν χρειαζεται να ειναι offshore , ο Ελληνικος χωρος φτανει και περισσεύει.

Αν βαζαμε σε ολη την επικρατεια ανεμογεννητριες και φωτοβολταικα θα μπορουσαμε να τροφοδοτησουμε την μιση Ευρωπη με ρευμα και ταυτοχρονα να λυσουμε και το οικονομικο μας προβλημα.

το offshore το εννοώ, πέρα από τις ακτές. Που θα τις βλέπουμε δηλαδή θα χαλάσει το ελληνικό περιβάλλον, που κατά τα λοιπά το φυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού;
 
Ναι τα γνωστα οτι οι γεννητριες ενοχλουν τα πουλια , χαλανε την αισθητικη και την "παραδοσιακοτητα" κτλ κτλ

Το οτι με το παρανομο κυνηγι σκοτωνονται χιλιαδες πουλια και οτι ολοι εχουν χτισει βιλες πανω στην παραλια και σε ολα τα δαση ειναι στα πλαισια της διαφυλαξης του περιβαλλοντος που το απειλουν οι κακες ανεμογεννητριες.
 
Η παραγωγή ενέργειας έχει θύματα.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός Κοζάνης.
Από την άλλη βέβαια πολλοί υποστηρίζουν πως οι ντόπιοι προτίμησαν το χρήμα... από την υγεία τους...
Μην ξεχνάμε όμως πως πριν τη ΔΕΗ ήταν μια περιοχή από τις πιο υποβαθμισμένες οικονομικά...
Και η ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα...

Ακόμα και η φαινομενικά αθώα υδροηλεκτρική παραγωγή αφήνει ανεπανόρθωτες πληγές στο περιβάλλον, εξαφανίζει χωριά και περιοχές ολόκληρες (φυσικού κάλλους πολλές φορές), επιδρά στις καιρικές συνθήκες (μικροκλίμα) http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=115399, δημιουργεί εδαφικές αστάθειες.
Αν είχαμε 9 ρίχτερ... τότε στα Γρεβενά δεν νομίζω μετά να σωζόταν κάτι από το Πολύφυτο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Και ξέρετε... μια στιγμή, αρκεί.

"Κατάρρευση του φράγματος Banqiao, 1975

Το φράγμα Banqiao χτίστηκε προκειμένου να συγκρατηθούν περίπου 12 ίντσες βροχόπτωσης που έπεφταν κάθε ημέρα στην περιοχή. Εντούτοις, τον Αύγουστο του 1975, εκείνοι που δημιούργησαν το φράγμα θα έρχονταν αντιμέτωποι με κάτι που δεν είχαν προβλέψει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκε μια θύελλα, που προκλήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ ενός κρύου μετώπου και ενός μεγάλου τυφώνα. Το αποτέλεσμα ήταν ασταμάτητες βροχές. Η βροχόπτωση ήταν τόσο βαριά που 7.46 ίντσες έπεφταν κάθε ώρα. Αυτό πρόσθεσε περίπου 41.7 ίντσες βροχής επιπλέον κάθε ημέρα. Το φράγμα τελικά κατέρρευσε λόγω της παρεμπόδισης ιζηματογένεσης και 15.738 δισεκατομμύρια τόνοι του νερού απελευθερώθηκαν μέσα στις επόμενες μερικές ημέρες. Τα κύματα που δημιουργήθηκαν έφταναν μέχρι 8 μέτρα ύψος (!). Κτύπησαν πόλεις και χωριά με μια ταχύτητα 31 μιλίων την ώρα και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Όταν το νερό έφυγε, υπολογίστηκε ότι πάνω από 231.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει."


Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2009/04/oi-10-megalyteres-fysikes-katastrofes/#ixzz1I4MLDsXw


Δυστυχώς ατυχήματα πάντα θα γίνονται.
Φράγμα Vajont:
http://wikipedia.qwika.com/en2el/Vajont_Dam

Συνήθως οφείλονται σε ανθρώπινες παραβλέψεις ή συμφέροντα.
Στο τέλος βέβαια τα φορτώνουν οι ειδικοί κυρίως... στην μανία της φύσης (έβρεξε πολύ, χιόνισε πολύ, ήταν μεγάλος ο σεισμός και άλλα γραφικά.)

Το θέμα είναι να είναι λιγότερο επώδυνα.
Μάλλον ο ηλιος και ο αέρας (ΑΠΕ) θα μας σώσουν αν τα συμφέροντα... τους αφήσουν.
 
Yperion εχεις απόλυτο δίκιο για τη Πτολεμαϊδα
η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική με το μπαίνεις στη περιοχή.
Εχω πάει μπολικες φορές με τη δουλειά και εχω μπει μεσα στις εκσκαφές,
Εγκυκλοπαιδικά, ο λιγνίτης που βγάζουμε δεν είναι τιποτα αλλο από θαμμένα τεράστια δέντρα.
Δάση δηλαδή που θαφτηκαν πριν χιλιάδες χρόνια.
Αν δείτε το μέγεθος των κορμών...θα καταλάβεται
Το κακό είναι οτι εχουμε ακόμα πολλά αποθέματα, το πιο κακό είναι οτι το 65% του πλυθισμού πεθαίνει αργά από τη τέφρα που μπαινει στο αναπνευστικό τους.

Αν θέλετε βάλτε ενα χάρτη των χωρών με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας να δείτε ποση παράγουν οι Γάλλοι.
Για αυτούς πήγαινε πριν οτι εχουν ήδη προειδοποιηθεί....

Τάσο μη φοβάσαι...δεν είναι μονο ο ειρηνικός και ο ινδικός
εδω στη μεσόγειο εχουν καταγραφεί 21 ναυάγια πλοίων με πυρηνικά.
 
Δεν το έχετε δει...

Η εξάπλωση γίνεται πολύ γρήγορα ειδικά στο ημισφαίριο που εγινε το ατυχημα λόγω της δύναμης που δημιουργείτε από την περιστροφή της γης (κοριόλη).
Δυστηχώς στο βόρειο εχουν μαζευτευτεί τα εργοστάσια.
 
Εδώ είναι η γειτονιά μας
 

Attachments

  • grafima3-sel-thumb-large.jpg
    grafima3-sel-thumb-large.jpg
    43.5 KB · Views: 24
  • map-pirinikoi-antidrastires.jpg
    map-pirinikoi-antidrastires.jpg
    124.3 KB · Views: 17
  • nuclear-energy-all-over-the-world2.jpg
    nuclear-energy-all-over-the-world2.jpg
    76.9 KB · Views: 18
Οι πληροφορίες που έχω μαζέψει έως τώρα...

Ο σεισμός που χτύπησε τη βόρεια ανατολική ακτή Honshu, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος που καταγράφηκε στον κόσμο από το 1900. Ο σεισμός προκάλεσε εκτενείς καταστροφές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρό του. Εντούτοις, ο μέγιστος αντίκτυπος του σεισμού ήταν από το επακόλουθο tsunami που «σκούπισε» πολλές παράκτιες πόλεις προκαλώντας μεγάλο αριθμό θανάτων.
Ο τελικός αριθμός νεκρών, μόνο από το σεισμό και το τσουνάμι... εκτιμάτε από έγκυρες πηγές ότι θα είναι 20.000-30.000 άνθρωποι)

Το συγκεκριμένο τσουνάμι έχει αποδειχθεί η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή για την Ιαπωνία μετά από ένα άλλο σεισμό που ισοπέδωσε το Τόκιο και τη Yokohama το 1923. Το ιαπωνικό γραφείο γραφείου (Japan Cabinet Office) ανέφερε την Τετάρτη, 23 Μαρτίου ότι οι άμεσες απώλειες κοστολογούνται μεταξύ 16 τρισεκατομμυρίων Γεν (US$198 δισεκατομμύρια) και 25 τρισεκατομμυρίων Γεν (US$309 δισεκατομμύριο)!
Εάν αυτή η εκτίμηση είναι σωστή, οι επακόλουθες απώλειες θα υπερβούν εκείνων του τυφώνα Katrina στη Νέα Ορλεάνη το 2005, η οποία αξιολογείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, στα US$125 δισεκατομμύρια.

Πέρα από το αφάνταστο ανθρώπινο κόστος της καταστροφής, έχει υπάρξει και θα συνεχίσει να υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στην ιαπωνική οικονομία, αλλά και το το διεθνές εμπόριο.

Επιπλέον (και ίσως το χειρότερο) που προκλήθηκε μετά το σεισμό και το Τσουνάμι είναι ότι υπέστει βλάβη ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα και αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διαρροής ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι αρχές έχουν εκκενώσει την άμεση περιοχή και ελέγχουν τα επίπεδα ακτινοβολίας για να εξασφαλίσουν ότι όσοι βρίσκονται στη περιοχή δεν θα υποστούν τις συνέπειες.
Η ζώνη ασφαλείας επεκτείνεται βάση των συνεχών μετρήσεων που γίνονται και αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από τα 30Km από τη συστοιχεία των αντιδραστήρων στη Fukushima Daiichi.

Ραδιενέργεια έχει βρεθεί σε δείγματα εδάφους, θάλασσας και αέρα... ακόμα και 10.000 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας, αλλά ευτυχώς εντός της ζώνης κινδύνου και πλησίον των πηρυνικών αντιδραστήρων.

Προφανώς οι εργαζόμενοι εθελοντές (περίπου 200) που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση έχουν λάβει υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, παρά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί δυστυχώς.

Το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η τήξη του αντιδραστήρα Νο3, πράγμα που θα επιβαρύνει τις προσπάθειες ελέγχου ακόμα τριών αντιδραστήρων στο Daiichi, οι οποίοι έχουν και αυτοί με τη σειράς τους παρουσιάσει βλάβες. Αυτό το σενάριο καταλήγει σε τεράστια διαφυγή ραδιενεργού υλικού η οποία φυσικά δεν μπορεί να περιοριστεί από τα Ιαπωνικά σύνορα!!! Ήδη τα πρώτα ραδιενεργά νέφη έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, ευτυχώς η περιεκτικότητα σε βλαβερές ουσίες δεν εμπνέουν προς το παρόν ανησυχία.
Στη περίπτωση όμως του χειρότερου σεναρίου, η πιθανότητα διαφυγής ραδιενεργών στοιχείων με μεγάλο χρόνο ζωής στην στρατόσφαιρα (άνω των 10 Κm) είναι σοβαρή, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια από αυτά τα στοιχεία θα βολτάρουν ανα το πλανήτη για πολλά πολλά χρόνια. Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφυγή τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ραδιενεργή μόλυνση από αυτά τα στοιχεία όταν βρέχει... Που πρακτικά σημαίνει ότι, επειδή δεν θα γνωρίζουμε που βρίσκονται τα ραδιενεργά νέφη, για να τα αποφύγουμε δεν θα πρέπει να κυκλοφορούμε έξω όταν βρέχει... αλλά το χειρότερο θα μολύνονται όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη με κάθε βροχή... καλιέργειες, ζώα και δάση θα πρέπει να ελέγχονται για πολλά πολλά χρόνια!!!
Η μόλυνση στο έδαφος πρακτικά έχει ουσία μόνο στη περίπτωση που μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και μόνο με τοπικές επιπτώσεις. Επίσης ο καθαρισμός του εδάφους με την υπάρχουσα τεχνολογία είναι εφικτός και δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία. Βέβαια η περιοχή δεν θα είναι κατοικίσιμη για αρκετά χρόνια!!!
Όσον αφορά την θάλασσα λόγω ρευμάτων, του όγκου του νερού και της λειτουργείας του ως φίλτρου δεν αναμένονται σημαντικά προβλήματα, πέραν της μόλυνσης της θαλάσσιας ζωής σε τοπικό επίπεδο.
 
Δυό λόγια για την πυρηνική ενέργεια...

Η στροφή στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ήταν αναγκαία την εποχή που αποφασίστηκε, για την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τους άλλους φυσικούς πόρους που επίσης μολύνουν το περιβάλλον (ίσως περισσότερο, αν αθροίσουμε τις επιπτώσεις τους όλα αυτά τα χρόνια).
Οι αποφάσεις που παίρνονται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεχνοκρατικές, στυγνές θα τις έλεγα.
Αξιολογούν τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον και αντισταθμίζουν αυτό το κίνδυνο με τα οφέλη...
Με τον ίδιο τρόπο για παράδειγμα, επιδοτήθηκε η χρήση του αυτοκινήτου από τη βάση των κοινωνιών, παρότι οι ετήσιες ανθρώπινες απώλειες παγκοσμίως, ξεπερνούν κατά πολύ τις απώλειες που υπήρξαν στα 40 χρόνια χρήσης της πυρηνικής ενέργειας (μόνο στην Αμερική μετρούν περίπου 35.000 νεκρούς από αυτοκινητιστικά ατυχήματα το χρόνο!) ενώ η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα μόνον (δεν υπολογίζουμε τις βιομηχανικές εκπομπές!!!), συγκρίνεται με την τήξη ενός αντιδραστήρα στο ίδιο χρονικό διάστημα!!!

Η σωτηρία του πλανήτη και του ανθρώπινου γένους είναι, κατά τη γνώμη μου, θέμα παιδείας και πολιτικών αποφάσεων.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε ξοδεύοντας λιγότερη ενέργεια και ταυτόχρονα να την πληρώνουμε πολύ πολύ ακριβότερα. Μόνο έτσι θα μπορέσει η υπάρχουσα τεχνολογία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιος, άνεμος κτλ) να εφαρμοστούν και πετύχουν επάρκεια της ζήτησης...

Ο μοναδικός άλλος τρόπος είναι να εξαφανίσουμε πληθυσμούς... πάνω από 4-5 δις άνθρωποι δεν μπορούν να συντηρηθούν από τους πόρους και την τεχνολογία που διαθέτουμε... ή να επενδύσουμε κι άλλο στη πυρηνική ενέργεια με τις επιπτώσεις που όλοι σήμερα πλέον γνωρίζουμε.......

Πριν λοιπόν ξεχάσουμε την βρύση ανοιχτή στο ξύρισμα, πριν ξεχάσουμε την τηλεόραση ανοιχτή το βράδυ, πριν χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο, πριν υπερκαταναλώσουμε γενικώς... πριν ενισχύσουμε πολιτικές που εντελώς βλακωδώς αδιαφορούν για όλα αυτά... ας σκεφτούμε το ραδιενεργό νέφος που πιθανόν θα βολτάρει πάνω από τα σύννεφα και θα λούζει τα παιδιά μας για πολλά πολλά χρόνια!

Α... και σταματήστε να ενημερώνεστε από συμφέροντα... κρίνεται την πληροφορία με απλή λογική...
 
Δεν γνωρίζω Τάσο.

Πάντως η ραδιενέργεια υπάρχει έτσι και αλλιώς στο περιβάλλον, απλά δεν είναι βλαβερή κάτω από κάποια όρια. Ο κάθε τόπος έχει άλλες τιμές δεν υπάρχει μια σταθερή.

Καλό θα ήταν να έβαζα και τις μετρήσεις πριν να έρθει το νέφος για σύγκριση.
Θα το κοιτάξω για αργότερα.
 
Ήταν εύκολο τελικά...

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ενημερώνει για τα ακόλουθα:

• σύμφωνα με πληροφόρηση από το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων ανιχνεύθηκαν ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 100 μBq/m3 (100 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα). Δεδομένης της φύσης του ατυχήματος στην Ιαπωνία, το εν λόγω εύρημα ήταν αναμενόμενο. Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

• δεν συντρέχουν λόγοι παράτασης της παρουσίας των επιστημόνων της ΕΕΑΕ στους Διεθνείς Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Όσοι επιστρέφουν από την Ιαπωνία και επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με ραδιολογικής φύσεως θέματα ή/και να υποβληθούν σε ραδιολογικό έλεγχο παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την ΕΕΑΕ.

• τα πληρώματα πλοίων που έχουν πλεύσει σε περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετά την 11η Μαρτίου 2011 θα έχουν τη δυνατότητα μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ για παροχή ενημέρωσης ή/και για τη διενέργεια προληπτικού ραδιολογικού ελέγχου, εφόσον το επιθυμούν.

Σημειώσεις:

1. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (http://www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων).

Πληροφορίες: Τηλ. 210 6506803, 210 6506714, [email protected]

πηγή


Οι συγκεντρώσεις αυτές αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξεως του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος. Αυτονόητα, δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

πηγή
 
Last edited: