Sennheiser HD 800

Απάντηση: Sennheiser HD800

Σύμφωνα με κάποιο χρήστη έξω φόρουμ που ρώτησε το support της Aune,to Zout είναι 30 Ohm.
Το γράφω έτσι για τονίσω πως δεν είναι τελείως αξιόπιστη η πληροφορία,δεν προέρχεται απευθείας από την εταιρία.

Δεν είναι δύσκολο να μετρηθεί πάντως.

Re: Sennheiser HD800

Καλές παρατηρήσεις Σταύρο.
Βέβαια το damping factor στα ακουστικά είναι λιγότερο σημαντικό εν σχέσει με τα ηχεία(οπου ήδη έχει περιορισμένη σημασία). Έως καθόλου σημαντικό θα έλεγα. Τα ηλεκτροδυναμικά ελέγχουν το διάφραγμα περισσότερο με την πίεση του αέρα μπροστά και πίσω από το μεγάφωνο. Γι'αυτό και βλέπεις το ίδιο ακριβώς σετ να εμφανίζει καλύτερο THD στα μπάσα π.χ. μετά από κάποια τροποποίηση.
Η Sennheiser χρησιμοποιεί πλέον σε όλες τις ναυαρχίδες(από τα 600 και πάνω) διάτρητο μέταλλο για damping τη στιγμή που όλοι οι άλλοι έχουν πλαστικοποιημένο χαρτί. Το damping είναι καθοριστικό για την καθαρότητα του ήχου και τις γρήγορες αποσβέσεις. Η αγορά είναι τίγκα στα ακουστικά, ακόμα και πολύ ακριβά, με προβλήματα ringing εδώ και εκεί. Όχι στις ναυαρχίδες της Senn. Ούτε στα παλιά καλά beyer.

Αν είναι έτσι, 30 Ω είναι πάαααρα πολλά.

@Σωκ

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλές παρατηρήσεις Σταύρο.
Βέβαια το damping factor στα ακουστικά είναι λιγότερο σημαντικό εν σχέσει με τα ηχεία(οπου ήδη έχει περιορισμένη σημασία). Έως καθόλου σημαντικό θα έλεγα. Τα ηλεκτροδυναμικά ελέγχουν το διάφραγμα περισσότερο με την πίεση του αέρα μπροστά και πίσω από το μεγάφωνο. Γι'αυτό και βλέπεις το ίδιο ακριβώς σετ να εμφανίζει καλύτερο THD στα μπάσα π.χ. μετά από κάποια τροποποίηση.
Η Sennheiser χρησιμοποιεί πλέον σε όλες τις ναυαρχίδες(από τα 600 και πάνω) διάτρητο μέταλλο για damping τη στιγμή που όλοι οι άλλοι έχουν πλαστικοποιημένο χαρτί. Το damping είναι καθοριστικό για την καθαρότητα του ήχου και τις γρήγορες αποσβέσεις. Η αγορά είναι τίγκα στα ακουστικά, ακόμα και πολύ ακριβά, με προβλήματα ringing εδώ και εκεί. Όχι στις ναυαρχίδες της Senn. Ούτε στα παλιά καλά beyer.

Θα συμφωνήσω γενικά.

Επίσης, σε ορισμένες σχεδιάσεις, όπως αυτές με το 6120a2 με μεγάλη ανάδραση ρεύματος, η υψηλή αντίσταση εξόδου του ενισχυτή (και άρα D.F) επιβάλλεται προς αποφυγή ακουστών ταλαντώσεων. Το τσιπάκι αυτό είναι προβληματικό σ' αυτόν τον τομέα.

Αλήθεια, ποια η εμπειρία σου με το TPA6120?

Πολύ καλές τοποθετήσεις Anvidia, πολύ περιεκτικά τα ποστ σου, είναι το ζουμί απότι έχουμε συζητήσει εδώ όλα αυτά τα χρόνια και τα έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.

Ειδικά για το θέμα των HD800 με βρίσκεις σύμφωνω ότι δεν χρειάζονται πολύ δυνατό ενισχυτή, ο κλώνος BCL που είχα και εγώ τα έπαιζε θαυμάσια και μάλιστα πριν λίγο καιρό που έκανα ακρόαση μαζί του που τον είχα παρατημένο στο ντουλάπι, διαπίστωσα ακριβώς αυτό ότι οδηγούσε και ακουγόταν πολύ ωραία.

Τα ενισχυτικά θα έπρεπε να είναι αυτό που λέμε "wire with gain" δυστυχώς πολλοί προσπαθούν να ματσάρουν τα κακώς κείμενα πηγών/ακουστικών με ενισχυτές με χαρακτήρα, ένα τέτοια παράδειγμα είναι ο V200/HD800, όπως και αρκετοί λαμπάτοι κλπ.

Η αλήθεια παραμένει ότι τα HD800, εκτός από τα θετικά τους έχουν και τα αρνητικά τους, και είναι τελικά ιδιότροπα ακουστικά.

Αν κάποιος θέλει μόνο να ακούει από εκεί και όχι και με άλλο ακουστικό, και τον ενοχλεί η λαμπρότητα, πριν πάει σε κάποιον πολύ ακριβό ενισχυτή με χαρακτήρα, θα έλεγα να κάνει πρώτα τις μόντες που έχουμε. περιγράψει πιο πάνω στο νήμα.

Την εμπέδηση του ενισχυτή και την επίδραση στον ήχο κυρίως στην χαμηλή περιοχή) δεν την καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, εγώ έχω ένα ανταπτοράκι με αντίσταση 90οhm έτσι για την πλάκα, και η επίδραση στον ίδιο ενισχυτή με τα ίδια ακουστικά είναι εκτός από σαφής αλλά και εντυπωσιακή.

Γενικά όμως δεν έχω πρόβλημα με χομπίστες που έχουν πολλά λεφτά και αγοράζουν ακριβά μηχανήματα, έτσι είναι το χόμπι αυτό και κάθε χόμπι θα έλεγα.

Θα ήθελα να διαβάζω περισσότερα σου ποστ -bye- τι σύστημα έχεις? το έχεις αναρτήσει?

Παρατήρηση ως προς τα αποτελέσματα της ακρόασης στον Νάκα, από τον φίλο Γιώργο, η συνδεσμολογία δεν μου φαίνεται σόι καθόλου, έπρεπε να συνδέσετε ένα ένα τα μηχανήματα και ακροάσεις χαλαρές μερικά λεπτά το καθένα και μετά πάλι στο άλλο για μερικά λεπτά.

Ο ενισχυτής του Aune δεν έχει καμιά επαφή με εκείνον του HDVA600... κάτι συμβαίνει αν δεν άκουσες αρκετή διαφορά.

Τελειώνω θέλοντας να πληροφορήσω ότι ήρθαν τα (ακριβά) μαξιλαράκια.

Δεν έμπαιναν όμως με καμία δύναμη... μετά από πάνω απο μισή ώρα προσπαθειών κοίταξα να βρω λύση στο διαδίκτυο... το πρόβλημα είναι ότι τα ανταλακτικά μαξιλαράκια έχουν πολύ σφιχτή την εσωτερική μεμβράνη που εφαρμόζει πάνω στις εγκοπές προσαρμογής των μαξιλαριών και αυτό δεν τα αφήνει να κουμπώσουν.

LL

LL

Η πάνω τα καινούργια και η κάτω τα χρησιμοποιημένα (δανεισμένες από headfi είχα τα νεύρα νου και δεν τράβηξα δικές μου).

Η λύση είναι να ξεχειλώσει κανείς την μεμβράνη (θέλει δυνατό τράβηγμα και κατά μήκος, και με κίνδυνο να σκιστεί το μαξιλαράκι) ώστε να γίνει πιο ενδοτική ώστε να μην σπρώχνει πάλι έξω τις εγκοπές.

http://www.head-fi.org/t/646871/new-hd-800-very-different-than-the-old-hd-800/375

Νομίζω είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αυτό από την Sennheiser.

Μετά από άλλη μισή ώρα τελικά εφάρμοσαν καλά... πάνω από μια ώρα για αλλαγή στα μαξιλαράκια...:furious3:

Last edited:

Όχι, απότι διάβασα το ζέσταμα θα συρρικνώσει το πλαστικό και θα γίνει χειρότερο.

Αφού όμως η μέθοδος με το τράβηγμα έχει πετύχει δεν ασχολούμαι με κάτι άλλο.

@Σταύρος
Δεν έχω σχεδιάσει μηχανήματα με το 6120α2 αν εννοείς αυτό. Το ανέφερα σαν παράδειγμα opamp επειδή το γνωρίζω. Ο σχεδιαστής του O2(nwavguy) έχει τεστάρει εκτενώς το Fiio E9 που φοράει το εν λόγω τσιπ. Υπάρχουν πολύ ανώτερα opamp για τα δύσκολα φορτία. Το συγκεκριμένο έχει κάποιο σχεδιαστικό ελάττωμα που έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη παραμόρφωση στο μπάσο στα σενάρια χαμηλής εμπέδησης. Ακόμα και σε χαμηλή ισχύ. Ενώ πιο πάνω ας πούμε δεν έχει πρόβλημα.
Το καλό των opamp είναι ότι έχουν documentation της συμπεριφοράς τους μέχρι αηδίας, καλά ματσαρισμένα εξαρτήματα και αν εφαρμόσεις ευλαβικά αυτά που λέει ο κατασκευαστής τους(συμπεριλαμβάνεται αυτό που λες) θα πάρεις υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

@Chris1967

Γενικά όμως δεν έχω πρόβλημα με χομπίστες που έχουν πολλά λεφτά και αγοράζουν ακριβά μηχανήματα, έτσι είναι το χόμπι αυτό και κάθε χόμπι θα έλεγα.

Όχι βέβαια δεν είναι πρόβλημα. Αρκεί να πάνε τα λεφτά εκεί που θα υπάρξει-ουσιαστικό-αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να διαβάζω περισσότερα σου ποστ τι σύστημα έχεις? το έχεις αναρτήσει?

Ναι, έχω ελάχιστη συμμετοχή γιατί δεν είμαι και τόσο audiophile. Βασικά ψάχνω δύο πράγματα. Να μπορώ να ακούω σε ψιλοδυνατές εντάσεις χωρίς ενόχληση και χωρίς να θυσιάζεται η φυσικότητα/ρεαλισμός του ήχου. Θέλω επίσης κάθε ηχογράφηση να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο διαφορετική από τις άλλες.

Έχω τρία σετ ακουστικών, τα 595, τα 650 και τα 990προ με οδήγηση από μια xonar stx. Η xonar και τα 650 καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις απαιτήσεις(ειδικά στο σκέλος της ομαλότητας). Τα 990προ ισοσταθμισμένα βάσει κάποιων δικών μου πρόχειρων μετρήσεων(αλλά και με φίλτρα της sonarworks), έχοντας σαν αναφορά τα 650, έρχονται δεύτερα και αρκετά κοντά στα 650. Η ισοστάθμιση που έκανα εγώ, αν και επιστημονικά ανορθόδοξη, αρκετά πρόχειρη θα έλεγα, με έκανε να αμφισβητήσω πολλά πράγματα σχετικά με το περίφημο soundstage. Eιδικά δε όταν χρησιμοποιώ 3D αλγόριθμους σαν το DolbyΗeadphone που έχει η κάρτα μου. Είδα ότι παίζει σπουδαίο ρόλο, εν ολίγοις.

Τα 650 τα είχα ακούσει πρώτα στο Νάκα από την έξοδο ακουστικών ενός high end yamaha και είχαν κάπως πλούσιο ήχο. Τελικά κατάλαβα ότι κάτι έπαιζε με την εμπέδηση εξόδου γιατί ένας musical fidelity που άκουσα μεταγενέστερα έπαιζε το ίδιο/σχεδόν το ίδιο τονικά με την xonar. Το ίδιο είδα και στην έκθεση ακουστικών του avclub. Ας πούμε, κάτι καλά audiotechnica έπαιζαν επάνω σε meridian των ~2.000 πράγμα που δεν θα το αντιλαμβανόμουν ποτέ αν δεν ρώταγα τιμή. Οπότε προσπέρασα την ξεχωριστή ενίσχυση. Ούτε για πειραματισμούς με φθηνούς Schitt δεν το κρίνω σκόπιμο να ασχοληθώ.

Στο θέμα μας, τα HD800 είναι γενικώς άριστα αλλά έχουν ένα δύο μειονεκτήματα. Το ένα είναι η απόκριση συχνότητας, πράγμα που διορθώνεται. Το άλλο είναι ότι κυκλοφόρησαν σε μία περίοδο που τα high end έγιναν φετίχ με ό,τι συνεπάγεται για την τιμή τους και την ακόμα πιο εξωφρενική τιμή των ανταλλακτικών τους(όπως τα μαξιλάρια που πήρες).

Δεν πειράζει που δεν βλέπεις τον εαυτό σου audiophile, βλέπω ότι είσαι συνειδητοποιημένος και ξέρεις τι θέλεις. Επίσης έχεις γνώσεις.

Εγώ θα ήθελα να σε βλέπω να συμμετέχεις πιο πολύ :ernaehrung004:

(Θύμησε μου το όνομα σου).

Στο θέμα των ενισχυτικών η αλήθεια πιστεύω είναι κάπου στην μέση, πιστεύω ότι καλά σχεδιασμένοι ενισχυτές με διακριτά κυκλώματα είναι ανώτεροι από ολοκληρωμένους, δυστυχώς το τίμημα για τον σχεδιασμό τους είναι συνήθως βαρύ. Και θέλει προσεκτική ακρόαση και πολλές φορές μακροχρόνια για να διαπιστώσει κανείς όλες τις διαφορές.

Από την άλλη υπάρχουν πάντα κάποια μηχανήματα που θα μας καθίσουν καλά στα αυτιά χωρίς να είναι πάντοτε σούπερ ντούπερ ή ακριβά.

Η δική μου πορεία στο ας πούμε χαιεντheadfi είναι περιορισμένη και άρχισε πριν από 6-7 χρόνια, και έχω μάθει πολλά από τότε (πριν άκουγα με ακουστικά καλά, αλλά δεν είχα μπει στον κόπο για ενισχυτικά κλπ).

Ευτυχώς χωρίς (πολύ) μεγάλο τίμημα, και έχω αλλάξει αρκετά καλά ακουστικά έως τώρα.

Για τα 800ρια έχω να πω πως δεν ακούω πάντοτε με αυτά, γυρίζω πάντοτε σε αυτά. Τώρα ένα προϊόν αυτής της κατηγορίας δεν θα μπορούσε να έχει φτηνά αναλώσιμα, το καλώδιο ομολογουμένως είναι απατεωνιά να το πουλάνε κοντά στα 300ευρώ, αλλά τα μαξιλαράκια στα 92, είναι νορμάλ μέσα σε μια πενταετία περίπου που τα έχω και τα φοράω αρκέτα συχνά (λιγότερο από 20 ευρώ τον χρόνο φθορά).

Καλώδια υπάρχουν φτηνότερα ασφαλώς (και ακριβότερα) αλλά δυστυχώς είναι ακριβά τα μπριζάκια, ακόμα και κινέζικα είναι κοντά στο 50ρικο. Το μαμά καλώδιο χάλασε στα 4 χρόνια περίπου (λειτουργεί αλλά ξέφτισε/άνοιξε εκεί που ακουμπάει στο πρόσωπο/λαιμό/γιακά) και χρειάστηκε να πάρω άλλο όπως έχω αναρτήσει παλαιότερα.

Χαιρετω την παρεα !

Απο το Σαββατο που παρελαβα τα HD800+Aune μεχρι σημερα τριτη με δυσκολια τα εχω βγαλει απο πανω μου!

Προκειται για ενα καταπληκτικο εργαλειο, εναν ακουστικο φακο που ξανακουγοντας τα αγαπημενα μου κομματια, δινει νεες λεπτομερειες και νεα στερεοφωνικη πληροφορια. Αποδίδει τα ολα ακουστικα οργανα με απιστευτη φυσικότητα και ταχυτητα, τα δυναμικα περασματα της μεγαλης ορχηστρας χωρις την παραμικρη συμπιεση/παραμορφωση (συγκρινοντας με τα ηχεια μου).

Την αριστη αυτη εικονα χαλαει ο "λαμπρός" τους χαρακτηρας. Aκολουθωντας την συμβουλη του Anvidia, "επαιξα" με το equalizer του foobar2000. Μειωνοντας κατα 5 περιπου db την συχνοτητα των 5kHz, ο ηχος γινεται ξεκουραστος. Δυστυχως ομως αυτο δεν αποτελει οριστικη λυση γιατι συμφωνα με τις (υποκειμενικες) ακουστικες παρατηρησεις μου, χανεται λιγο η ομοιογενεια του ηχου. Σε καποια "ξεσπασματα" το ηχητικο κυμα δεν σε "χτυπά" με την ιδια ομοιογενεια, ειναι σαν να δημιουργουνται χρονικες καθυστερησεις.

Υποθετω οτι τα παραπανω δεν ειναι καινουργια, απλα επιβεβαιωνουν τα οσο κατα καιρους εχουν γραφει για τα HD800.

Θα ξεκινησω λοιπον αμεσα με τις "μοντες" που συνιστα ο Chris1967, απο τις αναρτησεις του οποιου προκυπτει οτι εχει ασχοληθει για καιρο και εχει μελετησει σε βαθος με το συγκεκριμενο ακουστικο.

Εξακολουθω ομως να προβληματιζομαι για την επιλογη του καταλληλου ενισχυτη για τα HD800.

1) Πρεπει να εχει ουδετερο χαρακτηρα η πρεπει να διορθωνει την λαμπροτητα?
Η σχολη του ουδετερου χαρακτηρα ξεκιναει απο τον "μεγαλο" Peter Walker, ιδρυτη της Quad που ισχυριζοταν οτι ‛An audio power amplifier is required to produce an output signal that differs from the input signal in magnitude only'.
Το ιδιο λεει και ο Chris1967 ''τα ενισχυτικά θα έπρεπε να είναι αυτό που λέμε wire with gain"
Αρα αποδεχομαστε την οση λαμπροτητα παραμενει μετα τη "μοντα"?
Η αντιθετη σχολη λεει οτι το συστημα αναπαραγωγης πρεπει να παρεχει το δυνατον τις περισσοτερες πληροφορίες, βοηθοντας τον εγκεφαλο του ακροατη να αναπλασει ... τα δικα του.
Επομενως τα ηλεκτρονικα δεν πρεπει να επιτρεπουν να "σκεπαζονται" λεπτομερειες, οπως ΠΧ απο το peak των 6kHz, αφηνοντας το ακουσμα πιο ξεκουραστο.

2) Πως μπορει να γινει επιλογη ενισχυτη χωρις να εχουμε διαθεσιμα παντα τα τεχνικα χαρακτηριστικα?
Η αντισταση εξοδου, δεν ειναι παντα διαθεσιμη σαν πληροφορια και συμφωνα με τις παρατηρήσεις σας δεν ειναι και ο καθοριστικος παραγοντας. (Η ακουστικη αξιολογιση οταν ειναι διαθεσιμη μπορει να σε μπερδεψει, οπως στην περιπτωση μου)

3) "μέχρι τα 500 βρίσκεις καλά τρανζιστοράτα μηχανήματα" λεει ο Anvidia. "Ένας κλώνος του black cube linear είναι συνήθως υπεραρκετός.Ο κλώνος BCL που είχα και εγώ τα έπαιζε θαυμάσια και μάλιστα πριν λίγο καιρό που έκανα ακρόαση μαζί του που τον είχα παρατημένο στο ντουλάπι, διαπίστωσα ακριβώς αυτό ότι οδηγούσε και ακουγόταν πολύ ωραία" λεει και ο Chris1967.
Εννοειτε καποιον απ'αυτους ?
http://www.matrixelectronics.net/matrix-m-stage-headphone-amplifier-amp-black-color-p-198.html
http://www.alicemagicbox.com/lasercollection/lovelycubepremium.html
η
http://avclub.gr/forum/showthread.php/143211-GUSTARD-H10-Class-A-Headphone-Amp (κλώνος Violectric V200)
Θα ηταν πολυ ωραία γιατι για balance σχεδιασεις οι τιμες ανεβαινουν αποτομα! (Schiit Mjolnir2 909$+μεταφ/τελ, MusicalFidelityMX-HPA 950 , ShennHDAV1050 ).
Τα Violectric ειχαν εναν balance ενισχυτη,στην ιδια κατηγορια τιμης που εχει εξαφανιστει και απο το site τους (V181) !
Ειδικη περιπτωση ειναι και ο κινεζος AudioGL NFB-1AMP balanced 650
Υπαρχει καποια εμπειρια / υποδειξη ?

4) Τελος καταλαβαινω οτι θα επρεπε να επαναλαβω την ακροαση με την συγκριση των ενισχυτων HDAV600 & Aune16, αυτη τη φορα με XLR καλωδια.Δυστυχως δεν μπορω να βρω καλωδιο balance για συνδεση ενισχυτη & HD800 (δεν μπορω να αγορασω μονον για δοκιμη)

Ευχαριστώ για τις απαντησεις σας.
Καθε σχολιο, υποδειξη, βοηθεια δεκτή

Καλορίζικα και καλοάκουστα!!:ernaehrung004:

Για οικονομικούς ενισχυτές που ταιριάζουν με τα HD800, θα πρότεινα, Matrix m-stage, Lovely Cube (αμφότεροι κλώνοι Lehmann BCL ή τον αυθεντικό αν το βρεις φτηνότερα κάπου), ή τον Schiit Asgard 2 (ή ακόμα καλύτερα τον Schiit Valhalla 2).

O Violectric V200 παρότι ηχητικά ταιριάζει, είναι ρολαρισμένος ψηλά και έχει πρόβλημα ευκρίνειας σε σχέση με τους προαναφερθέντες, το ίδιο και για τους κλώνους του όπως ο Gustard.

Πολλοί το θεωρούν άριστο ταίριασμα καλό είναι να ακούσεις αυτόν τον συνδυασμό αν έχεις την περιέργεια.

Η προσωπική επιλογή μου να πάω στον Schiit Mjolnir είναι υπερβολή για τα HD800, διότι δεν είναι απαραίτητη αυτή η τεράστια ισχύς, το αγόρασα όμως για να μπορώ να παίζω και μαγνητοστατικά ακουστικά που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες ισχύος. Επίσης το ηχόχρωμα του Mjolnir είναι προς τη λαμπρότερη πλευρά του ουδέτερου οπότε είναι λίγο επιθετικός σε κάποιες ηχογραφήσεις, και χωρίς μόντες τα HD800 δεν είναι το καλύτερο ταίριασμα. Αυτό το έχουν αντιληφθεί στην Schiit γιαυτό και ο Mjolnir 2 έχει την δυνατότητα της προ ενίσχυσης με λάμπες (ή με τρανζίστορ με την πατέντα που έχουν κάνει) ώστε να ταιριάζει με περισσότερα ακουστικά.

Πάντως παρά το γεγονός αυτό, τον δικό μου τον χαίρομαι.

Ναι το είπαμε, γιατί ρωτάς Δημήτρη μου?

δεν το κατανόησα πλήρως,
έμεινα με το θέμα της λαμπρότητας του χαρακτήρα και των δυό.