Sennheiser HD 800

Re: Sennheiser HD800

"επαιξα" με το equalizer του foobar2000. Μειωνοντας κατα 5 περιπου db την συχνοτητα των 5kHz, ο ηχος γινεται ξεκουραστος. Δυστυχως ομως αυτο δεν αποτελει οριστικη λυση γιατι συμφωνα με τις (υποκειμενικες) ακουστικες παρατηρησεις μου, χανεται λιγο η ομοιογενεια του ηχου. Σε καποια "ξεσπασματα" το ηχητικο κυμα δεν σε "χτυπά" με την ιδια ομοιογενεια, ειναι σαν να δημιουργουνται χρονικες καθυστερησεις.

Υποθετω οτι τα παραπανω δεν ειναι καινουργια, απλα επιβεβαιωνουν τα οσο κατα καιρους εχουν γραφει για τα HD800.

Θα ξεκινησω λοιπον αμεσα με τις "μοντες" που συνιστα ο Chris1967, απο τις αναρτησεις του οποιου προκυπτει οτι εχει ασχοληθει για καιρο και εχει μελετησει σε βαθος με το συγκεκριμενο ακουστικο.

Γιώργο, δες λίγο αυτό το θρεντ για "σωστές" ρυθμίσεις: http://www.thelab.gr/topic/168358-εq-φίλτρα-βελτίωσης-ακουστικών/

Το βάζω σε εισαγωγικά το "σωστές" γιατί κάθε στούντιο έχει το δικό του ήχο και η σόναργορκς δούλεψε πάνω σε ένα δικό της για να βγουν αυτά τα φίλτρα.
Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στην ιδανική απόκριση της σόναργορκς και αυτή του goldenears.net.

@Chris1967

Κατ'αρχάς Κώστα με λένε και σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Δεν είμαι των θετικών επιστημών, απλά έχω διαβάσει κάμποσα πράγματα από ειδικούς του χώρου για να καταλάβω τί ισχύει τελικά στην πράξη. Αυτό που λες για τους ενισχυτές έχει μια βάση. Είναι κάποια ελαττώματα που φαίνονται στη μακροχρόνια χρήση μέσω ενοχλήσεων π.χ.. Ωστόσο ο συνδυασμός της ζόναρ με τα 650 δεν με έχει κουράσει στο ελάχιστο ούτε παρατηρώ κάποιο "κρέμασμα" στον ήχο. Και αυτό θεωρείται καλό δείγμα πιστότητας.

EDIT:
Τα HD800 όπως ακούγονται εν σχέσει με ηχεία σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο(η κόκκινη γραμμή):
SENN_HD800.png

Last edited:

υπάρχει ηχείο με τέτοια απόκριση;:speechless-smiley-0

Ναι υπάρχει, αν γίνει κατανοητό το τι αντιπροσωπεύει η κόκκινη γραμμή.
Αν ισοσταθμίσεις τα HD800 πάνω στην κόκκινη γραμμή θα πάρεις στο τύμπανο του αυτιού σου, την απόκριση συχνότητας των ηχείων και του χώρου εκείνου στον οποίο έκανε η σοναργορκς τις μετρήσεις της(όπως μετριέται και αυτή στο ίδιο σημείο). Δηλαδή,θα ακούσεις σχετικά φλατ ήχο με έμφαση στα μπάσα και ελαττωμένα πρίμα. Όπως παίζει ένα φλατ ηχείο μέσα σε δωμάτιο με λίγα λόγια.

Άλλο βέβαια απόκριση συχνότητας και άλλο τονικότητα. Με EQ δεν διορθώνεις τις αντανακλάσεις του κελύφους των ακουστικών, ούτε τις παραμορφώσεις. Άρα με καλά ανοικτά ακουστικά λογικά θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν έχω εμπειρία με τα φίλτρα της Sonarworks.

Γενικά αποφεύγω ότι επηρεάζει τον ήχο ηκεκτρονικά.

Όχι εκ πεποιθήσεως (ολίγον ίσως, με την έννοια ότι θέλω να είναι αναλλοίωτη η αναπαραγωγή από την πηγή) αλλά μάλλον για πρακτικούς λόγους, επειδή ακούω με τα ακουστικά σε διαφορετικά συστήματα, DAP κλπ. και θέλω να ακούγονται παντού το ίδιο.

Δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει η φλατ γραμμή στο διάγραμμα που παραθέτεις Κώστα.

Γνωρίζω ότι τα ακουστικά ΔΕΝ πρέπει να έχουν φλατ απόκριση, μάλλον μια "κατηφορική" απόκριση με πιο ενισχυμένα μπάσα και λιγότερα πρίμα.

Έτσι είναι πιο ευχάριστα, επειδή το εξωτερικό αυτί επηρεάζει τις αποκρίσεις με τον ανάποδο τρόπο.

Η άποψη, ως αναφορά το ηλεκτρονικό room correction είναι επίσης αρνητική.

Απάντηση: Sennheiser HD800

Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο τον φίλο Anvidia.
Τα συγκεκριμένα φίλτρα λαμβάνουν υπ' όψιν την απόκριση και διορθώνουν βάζοντας στο παιχνίδι και την ακουστική αντίληψη ή το πάνε μόνο ως το αυτί και τίποτα παραπέρα;

Τα πράγματα είναι απλά στη βάση τους.

1) Παίρνεις ένα σετ ηχείων με φλατ απόκριση σε ανηχοϊκό θάλαμο, καλή απόκριση off axis και τα σχετικά(ένα πολύ καλό ηχείο δηλαδή) και το βάζεις μέσα σε ένα ηχητικά φροντισμένο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι κάπως φλατ ήχος με ενισχυμένο μπάσο και πτώση στα πρίμα. Αυτός είναι μέσες άκρες ο ήχος στα στούντιο. Αν ισοστάθμιζες το ηχείο για να ακουστεί φλατ μέσα στο δωμάτιο θα έπαιρνες άμπασο και γενικά δυσάρεστο ήχο. Αυτό έχει αποδείξει η Χάρμαν με τον Dr Toole.

2) Βάζεις έναν άνθρωπο στη θέση ακρόασης με μικρόφωνα στα αυτιά ή εναλλακτικά χρησιμοποιείς ομοίωμα. Έπειτα μετράς την απόκριση συχνότητας πάνω στο τύμπανο του αυτιού με όλες τις αλλοιώσεις από το πετερύγιο και τον ακουστικό πόρο.
Αυτό που θα βρεις και που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου φλατ αντιπροσωπεύει η κόκκινη γραμμή. Δηλαδή η κόκκινη γραμμή είναι απλά ένα σημείο αναφοράς.

3) Κάνεις το ίδιο με τα ακουστικά που θες να ισοσταθμίσεις, μετρώντας την απόκριση πάλι στο τύμπανο του αυτιού.

4) Βρίσκεις τις διαφορές και διορθώνεις.

Αυτό, το είχε κάνει ήδη η Χάρμαν, με κάπως πιο πολύπλοκη/ψαγμένη διαδικασία και διαπίστωσε σε τυφλές δοκιμές ότι ο κόσμος προτιμούσε πολύ περισσότερο αυτή την ισοστάθμιση από αυτή που είχαν τα στοκ ακουστικά, μεταξύ των οποίων και τα Audeze LCD 2. Έλεγαν π.χ. πολλοί ότι το διορθωμένο μπάσο ήταν σφικτότερο και πιο εκτεταμένο.
Κάτι παρόμοιο έκανε και η σόναργορκς, αλλά δεν ξέρουμε λεπτομέρειες. Απλά να πω ότι στο θρεντ που παρέθεσα βρίσκει κανείς την ισοστάθμιση αυτή δωρεάν με τη χρήση ενός καλού free EQ. Αν κατεβάσεις το trial της sonarworks υπάρχει διαδικασία με το πρόγραμμα REW για να "εξάγεις"(με μικροαποκλίσεις) και να κρατήσεις την διορθωτική καμπύλη που έφτιαξαν. Διαβάστε το για τα υπόλοιπα.

@Sokmav

Διορθώνουν μόνο την απόκριση συχνότητας. Αυτό βοηθάει όλα τα σετ αλλά πρωτίστως αυτά που έχουν χαμηλό THD και γρήγορες αποσβέσεις για ευνόητους λόγους. Όσο για την υποκειμενική αντίληψη την απάντηση έδωσε το πείραμα της Harman και φυσικά υπάρχει βελτίωση.

Θα σου έλεγα τώρα ότι είναι αδύνατο να πετύχεις πανομοιότυπο ήχο σε δύο σετ γιατί τα 990 προ μετά τα φίλτρα(ναι μεν δε εχουν το παραφουσκωμένο midbass και τα υπερβολικά πρίμα) δεν παίζουν όπως τα 650-μετά τα φίλτρα-τονικά. Αλλά έχω ακόμα κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο ταιριάζουν τα φίλτρα της σοναργορκς με το δικό μου τεμάχιο και το σπουδαιότερο δεν ξέρω κατά πόσο καλά τα πάει η μεθοδολογία της εταιρείας με κλειστά ή ημικλειστά σετ σαν τα 990. Τα ημικλειστά σετ(ΝΑΙ τα 990 edition και ΠΡΟ είναι ημικλειστά, όχι ανοικτά) επηρεάζονται και από τις αντανακλάσεις του κεφαλιού σου.

Αξίζει να πω λίγο την εμπειρία μου. Έτρεξα δικές μου μετρήσεις κόντρα στην επιφάνεια ενός CD με το στόμιο ενός ντεσιμπελόμετρου στην τρύπα. Πρώτα τα 650 και μετά τα 990. Βρήκα ότι τα 650 μέτραγαν σχεδόν απολύτως φλατ(!!) ενώ τα 990 είχαν ένα τεράστιο βαθούλωμα στις μεσαίες συχνότητες μετά τα 500 Hz. Έτρεξα ξανά νέες μετρήσεις με επανατοποθέτηση και έβρισκα τα ίδια. Σκέφτηκα ότι με ένα CD δεν μπορείς να πάρεις σοβαρά αποτελέσματα. Ωστόσο έφτιαξα ένα διορθωτικό φίλτρο και είπα να το δοκιμάσω για πλάκα. Περίμενα να ακούσω ήχο αλλα αντ' αλλων.

Σε πληροφορώ ότι μια χωνίλα που είχαν τα 990 προ στις μεσοχαμηλές και η οποία δεν εξαλειφόταν τελείως με τα φίλτρα της σόναργορκς(τα οποία συνάδουν και με άλλες μετρήσεις στο νετ) εξαφανίστηκε. Έκανα εξ ακοής κάποιες μικροδιορθώσεις και ο ήχος έγινε ηπιότερος από ποτέ. Ειδικά στη παρακολούθηση ταινιών με Dolby headphone το εφέ της προβολής ήχου έξω από το κεφάλι σου ακουγόταν απίστευτα. Κανένα μπούκωμα στις μεσοχαμηλές δεν πρόδιδε την ύπαρξη ακουστικών. Το δοκίμασα για μήνες για να σιγουρευτώ ότι δεν είναι placebo από ενθουσιασμό. Τώρα ειδικά με Dolby Headphone ακούω αποκλειστικά με το φιλτρο αυτό.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Στην περίπτωση μου μπορεί να έτυχε να μέτρησα και να διόρθωσα σωστά πράγματα. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Αν οι μετρήσεις δεν σε οδηγούν σε καλύτερη εμπειρία τότε δεν μετράς τα σωστά πράγματα ή δεν μετράς σωστά. Δεν φταίνε οι μετρήσεις αυτές καθεαυτές.

Λοιπόν, μετά την απογοήτευση από την αυξημένη παραμόρφωση στα μπάσα των 800S, ακύρωσα την παραγγελία των 800S και πήρα τα 800. :afro:

Τώρα, για να δούμε πως θα τα κάνουμε να παίζουν λιγάκι σαν τα 650 :worshippy: ...ε, συγγνώμη, σαν τα 800S minus την παραμόρφωση στα μπάσα.

O SuperDupont Resonator είναι καθ' οδόν, αλλά ο chris1999 που υποσχέθηκε ότι θα με βοηθήσει να τον βάλω στα ακουστικά είναι άφαντος! Chris, ακούει;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης, θα ήθελα βοήθεια για αγορά / κατασκευή "ανθρώπινου" καλωδίου σε αντικατάσταση του "γαϊδουρινού" που έρχεται με τα ακουστικά.

Που να σ' ακούσει αφού είναι ο chris1967... :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...και μάλλον ετοιμάζεται για Μόναχο.

Γουαοοο.... Έφαγα 100mb και 14 λεπτά από την ζωή μου για να ακούσω αυτό τον τύπο να μας λέει ότι φοράει το ακουστικό με την στέκα στο φουλ ότι ο ήχος αλλάζει άμα το κουνήσεις (o Tyll από την άλλη έχει αποδείξει με 15 διαφορετικές μετρήσεις ότι παίζει το ίδιο όπως και να το βάλεις) κλπ κλπ.
Φοβερό review μου θύμισε τον άλλο τον καραγκιόζη του YouTube τον Z reviews.
Έχει γεμίσει reviewers το διαδίκτυο βοήθεια μας.