Sharpening στο φωτοσοπ

Ilias, δοκίμασε του Αλεξ το action και πάνω σε αυτό πρόσθεσε τα επιπλέον που πρότεινα ( gamma 1.0, USM r 3-5 amount 20-25) ..

To δειγμα που ανέβασες έχει πολύ δοντακι και halo .. Ποιά σημάδια εννοείς ??. Μουαρέ βλέπω (και μάλιστα πολύ θα έλεγα για 40D) ..
Δείξε ενα 100% κροπ απο την αρχική πριν το downsampling σε προβληματική περιοχή να δούμε τι είναι .. υφή που υπερτονίσθηκε ή τεχνουργήματα. ??

Το κολπο με το gamma 1.0 δεν αποδίδει σε υπεροξυμένο υλικό, μαλλον ζημιά κάνει.

Θα σας παρει και θα σας σηκωσει και τους δυο μου φαινεται.... :violent-smiley-030:αυτα (του Αλεξ εννοω) εγω τα εκανα πριν τρια χρονια και εχω αγγιξει ηδη απο τοτε την... τελειοτητα :flipout::flipout:

Αλεξ, αν καταλαβα καλα, κανεις 2πλο USM με ταυτοχρονο resize και στο τελος smart sharpen παλι με resize στις τελικες διαστασεις που θελεις....

...και ο Ηλιας λεει σε ενα (ή δυο) απο τα 3 αυτα σταδια να αλλαζουμε το gamma σε 1,00 και να δινουμε στο τελος και ελαφρυ HiRaLoAm...

Αυτο (σαρπεν σε σταδια με παραλληλο ρισαιζ) το κανω κι εγω και το εχω γραψει αν θυμαμαι καλα και σε ξεχωριστο μηνυμα εδω, πριν 2-3 χρονια, αλλα μαλλον ηταν δυσνοητο ετσι οπως τα εγραφα, γιατι κανεις δεν το δοκιμασε, ουτε το σχολιασε... παντως ακομα και σημερα ειναι ο πιο αποτελεσματικος τροπος σαρπεν που εχω βρει και δινει τα καλυτερα αποτελεσματα απο οσους εχω δοκιμασει... εχει μερικους περιορισμους, πχ με κλαδια, αλλα βρηκα τροπους να τους παρακαμπτω (πχ με τη βουρτσα)...

Εν ολιγοις κανω οτι κανεις και εσυ, αλλα μονο στις ακμες της φωτο (δεν επηρεαζεις μονοχρωμες επιφανειες, πχ ουρανο), με παραλληλο blur για να καθοριζω το transition της οξυνσης (κατι αντιστοιχο με το refine edge στις μασκες) και μονο στο αντικειμενο που θελω εγω και οχι σε ολη τη φωτο (επιλεκτικο σαρπεν)... και ολα αυτα ταυτοχρονα.... και σηκωνει και βελτιωσεις η ολη μεθοδος, αλλα οι τεχνικες μου γνωσεις δεν φτανουν, οποτε αρκουμαι σε αυτα...

Τωρα, στο παραπανω, προσθεσα αυτο που ειπε ο Ηλιας για το gamma, ηταν απενεργοποιημενο by default, αλλα δεν ειδα ακομα τι κανει.... προς το παρον το ενεργοποιησα μονιμα και... θα δουμε...

Ηλια απο τα λιγα που ξερω απο PS και οπως ειπε και ο συνονοματος σου αυτο που εδειξες στο μπουφαν της κοπελας λεγεται Moire και νομιζω οτι διορθωνεται με το Gaussian Blur.Παρακαλω αν κανω λαθος διορθωστε με.

Μπορει, απλα με παραξενεψε που σε καποια σημεια του μπουφαν εμφανιστηκε τοσο εντονα και σε καποια αλλα καθολου...

Δοκιμασα σημερα resize με gamma 1 και 0 και μεχρι και σε μεγενθυση 400% δεν ειδα διαφορα... σε καποιο απο τα λινκ που εδωσε ο Ηλιας, ειχε παραδειγμα με μια φωτογραφια του Δαλαι Λαμα, οπυ το πριν και μετα ηταν μερα με τη νυχτα, εγω τετοιο πραγμα δεν ειδα...

Βεβαια, μαλλον κατι δεν καταλαβα σωστα και δεν το εκανα οπως πρεπει... η αλλαγη που εκανα στο gamma ηταν στον παρακατω πινακα...

untitled.jpg

Ωωω-ρε ... που να σε ποιάσω τι εννοείς !!!.

Αν εννοείς οτι άλλαξες το "Blend RGB using Gamma 1.0" (πρότελευταίο κουτάκι) αυτό θα πρέπει να είναι by default εκεί στο 1,0 και δεν χρειάζεται πείραγμα. Εχω κάπου ενα κλιπακι που το εξηγεί ... το είχαμε δει οταν ήλθες σπίτι ..

Αυτό που πρέπει να αλάξει για την δική μου πρόταση είναι το color space.

Πας "Edit.Convert to profile ..." και στην κάτω αναπτυσσόμενη λίστα αλλάζεις το sRGB IEC 61966-2.1 σε RT_sRGB_g10.icc ή το αντίστοιχο RT_Large_g10.icc αν είσαι σε ProphotoRGB.

Eξυπακούεται οτι απο πριν κατέβασες το δυο *.icc/icm των λινκ που έβαλα και τα αντεγραψες στο C:\windows\system32\spool\drivers\color εκει που είναι και τα υπολοιπα icc/icm που έχεις ..

Την διαφορά θα την δείς στο κοντραστ/τονικότητα των σκοτεινών σε DOWNSAMPLING ΟΧΙ ΣΕ UPSAMPLING ( "μεγένθυση 400%" τι εννοείς ??).

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ 16BIT .. σε 8bit έχει πρόβλημα χοντρο ..

Αν πρόσεξες ο Alex χρησιμοποιεί πολύ ελαφρύτερο sharpening σε κάθε βήμα απο αυτό που κάνεις εσύ, παραλείπει το gaussian blur, χρησιμοποιει bicubic κανονικο όχι "sharpest" ... ίδια φιλοσοφία πολύ διαφορετική εκτέλεση ...

Βασικά στην δική σου διαδικασία (φαίνεται πιο ψαγμένη) δεν βρήκαμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στα sharpening - blur βήματα είναι μεγάλος μπελάς ομως να βγάλεις σωστό συμπέρασμα πολλές παράμετροι ... γράψε την διαδικασία και τι τιμές χρησιμοποίησες στο δείγμα σου (την πρώτη κυρία με τα γυαλιά ή με το μπουφάν με τα "ξεφτίδια" .. ή άλλο καινούργιο) και ανέβασέ το σε μορφή tiff 16bit όπως βγαίνει μετα το raw conversion να το ψαξουμε.

Last edited:
Ηλια απο τα λιγα που ξερω απο PS και οπως ειπε και ο συνονοματος σου αυτο που εδειξες στο μπουφαν της κοπελας λεγεται Moire και νομιζω οτι διορθωνεται με το Gaussian Blur.Παρακαλω αν κανω λαθος διορθωστε με.

Που να ήξερες και πολλά ...!!!

Ετσι είναι αλλά καμμιά φορά καλύτερα είναι να το πολεμάς στην ρίζα. Κάποιες επεξεργασίες εντείνουν το πρόβλημα .. οι γνωστές sharpening αλλά και κάποια resampling που γίνονται π.χ. για διόρθωση γεωμετρίας. Το κακό είναι οτι δεν ξέρεις απο που θα σούρθει, δεν συμβαίνει πάντα είναι θέμα συντονισμού. Οταν συντονίσει βγάζει μάτια.

Χαρη, αν θέλεις και μπορείς σε παρακαλώ ανέβασε ενα 100% crop απο κάποιο απο τα υπέροχα "ζούδια" :SFGSFGSF: σου. Η και ολόκληρο κάδρο αν δεν φοβάσαι κλοπές κλπ ...

Βασικά για αρχή, ενδιαφέρει μια περιοχή με ματι που έχει γυαλάδα + τριχούλες και διάφορες σουβλερές απολήξεις + λιγο μαλλιαρό μέρος (τωρα συνειδητοποίησα οτι και τα μικρά ζούδια είναι μαλλιαρά !!!). Ενδιαφέρει να υπάρχει και σκοτεινή περιοχή με υφή - λεπτομέρεια γιατι εκεί κυρίως αποδίδει το g=1.0 ..

Τα γνωστα που χρειάζονται .. tiff 16bit απο το πλήρες αρχείο όπως θα είναι η τελική μορφή για να πάει για εκτύπωση πρίν όποια σμίκρυνση.

Το δοκίμασα που λές με το Gamma και τα profile που μου έδωσες και ήμουν έτοιμος να ανεβάσω τα αποτελέσματα αλλά τώρα είδα αυτό για τα 16μπιτ.
Στην ουσία έκανα το εξής. Άνοιξα το αρχείο RAW με το Photoshop. Μου ανοίγει το παράθυρο του ACR κάνω την μετατροπή ανάλογα με τις ορέξεις μου (δίνω και λίγο Sharpening εκεί με την μία ανάλογα με τον φακό λίγο η περισσότερο). Μετά ανοίγει αυτόματα το αρχείο στο Photoshop. Εκεί αλλάζω απο το Convert to Profile στο dialog box το profile που μου έδωσες, RT Gamma 1.0 κλπ. Μετά τρέχω κανονικά το action που ανέβασα στο άλλο νήμα. Και μετά έδωσα στο τέλος αυτό που πρότεινες λίγο USM 20% r3.

Λοιπόν

Απλό resize ενός βήματος και USM μετά.

DSC02487resizesimple by AlexTheodin, on Flickr

Resize μόνο με το action και μετά USM 100% r0.2 , 20% r3

DSC02487resizenogamma by AlexTheodin, on Flickr

Resize me Profile sRGB linear gamma και μετά USM 100% r0.2 , 20% r3

DSC02487resizegamma rt linear 1 by AlexTheodin, on Flickr

Resize me Profile proPhoto linear gamma και μετά USM 100% r0.2 , 20% r3#

DSC02487resizegamma rt prophoto by AlexTheodin, on Flickr

Αν και μου φαίνεται οτι το παράκανα λίγο...

Ολο χαζομαρες μας βαζει και κανουμε αυτος ο συνονοματος... :flipout::grinning-smiley-043 Εγω δεν καταλαβα σε τι χρησιμευει αυτο το προφιλ... στο resize, στο σαρπεν, στην επεξεργασια γενικοτερα? Νομιζω ειναι μονο για το resize... To κατεβασα κι εγω και εκανα τα εξης...

Ανοιξα τη φωτο στο ACR σε profoto 16bit, εκανα τα μαγικα μου και την εστειλα στο φωτοσοπ...

Συνεχισα με λιγη επεξεργασια ακομα σε WB και κοντραστ, παντα σε profoto 16bit οπως ηρθε απο το ACR και οταν ημουν ετοιμος για τα resize και τα σαρπεν, εκανα convert το προφιλ, σε αυτο που εδωσε ο Ηλιας το RT_ Large...

Ακολουθησα τη συνηθισμενη διαδικασια ή μαλλον την εκανα ακομα πιο δυνατη με τρια σταδια σαρπεν στα 3888px στα 2000 και στο τελικο 1024 και εδωσα κι εγω κλαριτυ στο τελος με το HiRaLoAm...

Ενδιαμεσα βεβαια, πρεπει να εκανα την πατατα και να χαλασα τη διαδικασια γιατι αλλαξα σε καποια φαση σε Lab για να.... το δικιμασω και αυτο...

Μ' αυτα και μ' αυτα ειχα αρχικη ληψη αυτην...

_MG_3343a by 1L1as, on Flickr

και κατεληξα σε αυτην...

_MG_3343 by 1L1as, on Flickr

Το δειγμα δεν βοηθαει γιατι δεν ειναι και εστιασμενο ολοκληρο, αλλα μολις μου πει ο Ηλιας αν ψαχνουμε το resize ¨η το σαρπεν ή ολα μαζι, θα το ξαναδω απο την... αρχη !!! :flipout:

Εδω, ανοιξα το raw στο ACR, δεν πειραξα τιποτε, ολα default, το μετεφερα στο φωτοσοπ και εκει...

αλλαξα το προφιλ σε αυτο με το gamma 1, και εκανα δυο διαδοχικα ρισαιζ στα 2000 πιξελς και στα 1024 με σαρπεν 100/1/0 στα 2000 και 50/0,5 στα 1024. Αλλαξα σε sRGB 8bit και ανεβασα στο φλικερ

Gamma1 by 1L1as, on Flickr

κρατησα το οριτζιναλ προφιλ προφοτο 16bit του φωτοσοπ, εκανα τα ρισαιζ και σαρπεν ιδια με παραπανω και στο τελος αλλαξα σε sRGB 8bit

Gamma0 by 1L1as, on Flickr

εβαλα το προφιλ με το gamma 1 αλλα αλλαξα σε 8bit...!!!! εκανα τα ρισαιζ και τα σαρπεν οπως και στις αλλες... διαφορα εγω, δεν βλεπω...

Gamma8bit by 1L1as, on Flickr

@Ilias

Μόνο για το downsampling το θέλουμε. Μην μπερδεύουμε πολλές αλλαγές. Και είπαμε δίνει διαφορά κυρίως στο μικροκοντραστ στα σκοτεινα. Π.χ. earth city lights ..

Aν είχες σκοτεινές περιοχές θα έβλεπες κλιπαρίσματα-posterization με τα 8bit. (Ποιό φωτεινή φωτο ψαριου δεν θυμάμαι να έχω δει τελευταία ..)

Με τις ρυθμίσεις του Αλεξ δεν ηταν καλό ??. Τις άλλαξες ...

Να πω οτι ειδα καμμια διαφορά σε οποιαδήποτε περίπτωση θα ήμουν ψεύτης. Ακόμα και το απλό-απλό ρησαιζ του Αλεχ ίδιο μου δείχνει ..

Last edited:
Να πω οτι ειδα καμμια διαφορά σε οποιαδήποτε περίπτωση θα ήμουν ψεύτης. Ακόμα και το απλό-απλό ρησαιζ του Αλεχ ίδιο μου δείχνει ..

Ψέμματα, στου Αλεξ τα linear έχουν έντονο posterization στα σκοτεινα στο πάνω μέρος στη μεση .. καταστροφή ..

Σωστος... το ειδα μεχρι και στη δικη μου οθονη... καταλαβα περιπου τι ειδους υλικο πρεπει να εχουμε για αν δουμε αν εχει ή οχι διαφορα το προφιλ... θα κοιταξω να βρω αναλογη φωτογραφια και θα δοκιμασω παλι....

Για πιό λέτε τώρα; Για τα δικά μου δείγματα; Για το τελείως απλό ενός βήματος; Ή για το action? Επίσης μήπως διαβάζει το iPhone color profiles; Γιατι ενω στο πισι οι φωτογραφίες μου φαίνονταν ίδιες, στο κινητο που τις βλέπω τώρα μου φαίνονται ανάλογα με το προφίλ κ διαφορετικες. Αυτες με το gamma 1.0 τους φαίνεται... Σκοτεινές κ με έντονο κόντραστ όπως θα περίμενε κανεις. Μάλλον πρέπει να το αλλάζω πάλι μετά σε adobe RGB, ε;

Αλεξ, τις 2 τελευταίες σου που εγιναν με γ=1,0.

Ναι πρέπει να κάνεις και την επαναφορά σε κανονικό προφίλ.

@Ilias, χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να είναι εκείνα τα φωτάκια που έβγαζες χριστουγεννιάτικα. Μπορεί να μην θέλει ουτε sharpening για να τα έχεις σωστά και στην σμίκρυνση .. και αν δεν χρειάζεται sharpening γλυτώνεις και την άυξηση του θορύβου ..

Δεν ηξερα που να πω τον πονο μου και το γραφω εδω...

Ειναι αληθεια, οτι πολλοι λακισαν απο τον κανον 35/1,4 οχι μονο στο φορουμ εδω (ονοματα δε λεμε κτλ κτλ) αλλα και γενικως ανα την υφηλιο παρασυρομενοι προς το... ασταθες AF του νεου σιγμα 35/1,4 και το αμφιλεγομενο QC... :HTEHEH56:

Κοιτουσα αυτην την φωτο μολις τωρα...

_MG_3597 by 1L1as, on Flickr

που ειναι με τον ταπεινο κανον στο 1/20 f1,8 και 640 iso σε κροπ μηχανη 5ετιας τραβηγμενη στο χερι και εκανα μια προχειρη επεξεργασια, γιατι η φωτο δε λεει και πολλα, δεν ειναι αυτο που λεμε keeper... τελειωνοντας, κατα λαθος πατησα view 100% και ειδα το παρακατω...

_MG_3597 copy by 1L1as, on Flickr

Ειναι κροπ 100%, και η αποσταση ληψης πρεπει να ειναι καμμια 50ρια μετρα (δεν ξερω ποσο μακρυς ειναι ο Αγιος Στεφανος)... οι ακτινες που ειδα στα φωτακια... μου αρεσαν (γιατι, ανθρωπος ειμαι, ιδεες μου εμπαιναν...)... :afro: