Shortcuts σε Home Automation

Καλησπέρες!

Έχω κολλήσει σε κάτι, και προσπαθώ να καταλάβω σε ποια από τις δυο κατηγορίες παραλογισμού της Apple βρίσκομαι:

(i) Η κλασσική περίπτωση που κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ για απροσδιόριστο λόγο (πχ. μεταφορά high-res μέσω AirPlay 2)
(ii) Η άλλη κλασσική περίπτωση, που η Apple απαιτεί μια οδό τελείως εκτός της κοινής λογικής. (πχ. η όλη εμπειρία χρήσης του iTunes, όταν αυτό ήταν απαραίτητο).

Έχουμε και λέμε:

Έχω τρεις συσκευές που θα ήθελα αυτοματοποιήσω με βάση το πότε ερχόμαστε ή φεύγουμε από το σπίτι.

• Το σύστημα συναγερμού (μη συμβατό με Homekit, ωστόσο υπάρχουν shortcuts για Arm/Disarm τα οποία έχω φτιάξει και λειτουργούν άψογα, αρκεί όμως να τα πατήσεις)
  • Τον θερμοστάτη (συμβατό με Homekit)
  • Την κλειδαριά (συμβατή με Homekit)

Θέλω λοιπόν πολύ απλά, όταν φτάνω σπίτι (με geofencing), ο συναγερμός να αφοπλίζεται, η πόρτα να ξεκλειδώνει, και ο θερμοστάτης να περνάει στη ρύθμιση άνεσης, και όταν φεύγουμε να γίνονται τα αντίστροφα.
Σκεπτόμενος λογικά λοιπόν, πίστευα ότι εκεί στα home automations, εκεί που λέει τι να γίνει "when the first one arrives home/the last one leaves home), θα μπορούσα να προσθέσω τις δυο ρυθμίσεις για τα HomeKit enabled ΣΥΝ το shortcut για το άλλο που δεν είναι HomeKit enabled.

Έλα όμως που ΔΕΝ. Δεν υπάρχει επιλογή add shortcut. Το μόνο που υπάρχει, αν μπεις στα home automations μέσω του Shortcuts είναι η επιλογή "convert to shortcut" όπου δεν κάνει κάτι διαφορετικό , χειρίζεται και πάλι μόνο τα δυο HomeKit enabled, απλά τώρα λέγεται shortcut. Αν εκεί πας να προσθέσεις κάποιο άλλο shortcut, εμφανίζονται σαν επιλογές μόνο κάποια άσχετα default, και όχι αυτά που ο ίδιος έχεις δημιουργήσει.

Είναι τόσο ηλίθιο, ή κάτι μου διαφεύγει;

Φυσικά θα μπορούσα να τα λύσω (τα είχα λύσει ήδη) όλα αυτά μέσω Homebridge, αλλά θα προτιμούσα να το αποφύγω αν υπήρχε μια "καθαρή" λύση μέσω του Home.

Στο παρελθόν είχα το ίδιο πρόβλημα σε σπίτι φίλου και είχα βρεί την παρακάτω εφαρμογή που έλυνε τέτοια θέματα από ότι βλέπω τώρα είναι μόνο επι πληρωμή αλλά έχει και free trial.

Στο παρελθόν είχα το ίδιο πρόβλημα σε σπίτι φίλου και είχα βρεί την παρακάτω εφαρμογή που έλυνε τέτοια θέματα από ότι βλέπω τώρα είναι μόνο επι πληρωμή αλλά έχει και free trial.

Θαενκς, μάλλον θα το τσεκάρω. Πάντως στα specs δε γράφει κάπου ότι μπορεί να κάνει trigger shortcuts.

Δοκίμασες να δημιούργησεις το Automation μέσα απο τα Shortcuts απευθείας νομίζω οτι και απο εκεί γίνεται να κάνεις trigger shortcuts on location based.

Δοκίμασες να δημιούργησεις το Automation μέσα απο τα Shortcuts απευθείας νομίζω οτι και απο εκεί γίνεται να κάνεις trigger shortcuts on location based.
Μα αυτό είναι το πρόβλημα, ότι όταν πάω να το κάνω έτσι, τα μόνα shortcuts που είναι διαθέσιμα είναι τα μαμισια, και δε φαίνονται όλα αυτά που έχω φτιάξει εγώ. Λες και το πρώτο πράγμα που θέλει κανείς να κάνει φτάνοντας σπίτι είναι αυτοματισμούς στο...calculator ή τα contacts. :poop:

IMG_0107.png

Μα αυτό είναι το πρόβλημα, ότι όταν πάω να το κάνω έτσι, τα μόνα shortcuts που είναι διαθέσιμα είναι τα μαμισια, και δε φαίνονται όλα αυτά που έχω φτιάξει εγώ. Λες και το πρώτο πράγμα που θέλει κανείς να κάνει φτάνοντας σπίτι είναι αυτοματισμούς στο...calculator ή τα contacts. :poop:

View attachment 240194
Εκεί που λέει scripting φτιάχνεις ότι shortcut θέλεις, οπότε εφόσον τα έχεις ήδη φτιάξει γιατί να μην μπορείς να τα φτιάξεις πάλι.

Εκεί που λέει scripting φτιάχνεις ότι shortcut θέλεις, οπότε εφόσον τα έχεις ήδη φτιάξει γιατί να μην μπορείς να τα φτιάξεις πάλι.
Είναι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα: όταν φτιάχνεις shortcut από τη main σελίδα των shortcuts, έχεις επιλογές για shortcuts μέσω όλων των apps .

IMG_0108.png

Όταν πας να φτιάξεις shortcut μέσα από το automation - converted to shortcut, οι επιλογές που έχεις, ακόμα κι αν πατήσεις scripting, είναι με τα μαμίσια apps.
IMG_0109.png

Εγώ επέλεξα να κάνω run shortcut και στην λίστα μου έβγαλε όλα μα όλα τα shorcut που έχω ήδη να επιλέξω.

Έβγαλα βίντεο με όλη τη διαδικασία μου, από τη δημιουργία των shortcuts στη δημιουργία του automation, και την αδυναμία εύρεσης των νέων shortcuts στο automation.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πιθανότατα κάτι κάνω λάθος;

Δεν κάνεις λάθος εγώ δεν εννοούσα να τρέξεις to Home Automation μεσα απο το shortcut αλλά να κάνεις το automation απευθείας στο Shortcut χωρίς το Home αυτό έχει ένα μειονέκτημα το ότι δεν μπορείς να ορίσεις Anyone arrives οπότε πρέπει να το κάνεις ή να μοιραστείς το Shortcut με τους υπόλοιπους που θέλεις να κάνουν trigger.

Δες το βίντεο

Δεν κάνεις λάθος εγώ δεν εννοούσα να τρέξεις to Home Automation μεσα απο το shortcut αλλά να κάνεις το automation απευθείας στο Shortcut χωρίς το Home αυτό έχει ένα μειονέκτημα το ότι δεν μπορείς να ορίσεις Anyone arrives οπότε πρέπει να το κάνεις ή να μοιραστείς το Shortcut με τους υπόλοιπους που θέλεις να κάνουν trigger.

Δες το βίντεο

Κατάλαβα, ευχαριστώ!

Άρα είναι όντως bug ή έστω limitation. Ναι, έτσι όπως το λες γίνεται, ωστόσο έτσι χάνεις το πολύ βολικό 'first to arrive' ή 'last to leave' που φαίνεται να υπάρχει μόνο στο Home. Οπότε αν φύγω εγώ πχ και η σύζυγος είναι σπίτι, θα κλειδώσει. Ίσως βέβαια να γίνεται με scripting, θα το κοιτάξω.

limitation είναι που μπορεί να έχει ο developer στην εφαρμογή και να μην το γνωρίζει ή να το έχει κάνει ηθελημένα, δεν είναι bug του Home.

Αν ο συναγερμός μπαίνει στο homebridge δεν θα ασχολιόμουν άλλο με τα shortcut.

Μπαίνει αλλά φαίνεται να μην του αρέσει (για κάποιο λόγο όταν βάζω το σύστημα ως bridge, το ίδιο το σύστημα σέρνεται - το κεντρικό πάνελ πχ). Και επειδή ο συναγερμός εδώ στις ΗΠΑ μπορεί να είναι κρίσιμος (πχ να καλέσει πυροσβεστική αν λείπεις από το σπίτι και ενεργοποιηθεί ο smoke detector - ξύλινο σπίτι, δε θέλει και πολλά), θα ήθελα να μην μπλέκω unofficial/unsigned components μέσα στη διαδικασία που ίσως προκαλέσουν κάποιο μοιραίο κοκομπλόκο.

Last edited:
Ίσως είναι βαρύ; Σε τι συσκευή έστησες το homebridge?
Επίσης ο συναγερμός μόνος του δεν έχει geofencing?

Ίσως είναι βαρύ; Σε τι συσκευή έστησες το homebridge?
Επίσης ο συναγερμός μόνος του δεν έχει geofencing?

Σε ένα Raspi 4, υπεραρκετό για τέτοια χρήση (ειδικά αν σκεφτείς ότι είναι σεταρισμένο μόνο για αυτό).

Όχι, ο συναγερμός είναι για τα πανηγύρια, αλλά ήρθε με το σπίτι οπότε δεν έχω κουράγιο/λεφτα/χρονο για αλλαγές για την ώρα.

Τελικά το workaround που βρήκα είναι να περάσω τα shortcuts στο Control Center, οπότε η διαδικασία γίνεται πλέον με ένα swipe και δύο click, δεν είναι τόσο τραγικό.

• Like
Reactions: michkal91
Κατάλαβα. Εγώ έχω σκέψου ένα 3 και έχω μέσα μπόλικα plugins. Και εγώ στο σπίτι να σου πω την αλήθεια εχω φτιάξει έναν DIY "συναγερμό" με σενσορες της eve. Επειδή τυχαινει πχ να φιλοξενήσω κάποιον που δεν είναι στην οικια ούτε έχει ios πρόσθεσα και της eufy το hub που έχει και Keypad, οπότε η δουλειά γίνεται από εκεί και στο arming και στο disarming. Δε ξέρω αν θα σε βόλευε κάτι τέτοιο.
Βέβαια κάποια στιγμή εμένα χτύπησε μόνος του χωρίς ακόμα να έχω καταλάβει τον λόγο οπότε δεν είμαι και τόσο ευχαριστημενος.