Shunt Regulator by Salas

Τα 180mA τα τρώει η πηγή... Νά και μία ωραία φωτό απο συμμετρικό 1.2 +/-60V προτότυπο που είχε κάνει ένας Αμερικανός με Harris ΤΟ-3P MOSFETS γιά οδηγά στάδια σε μεγάλο ενισχυτή, να σε φανατίσω μιάς και κάνεις 1.2R. Τα ομοαξονικά είναι τα sense.
 

Attachments

  • Shunt-photo.jpg
    Shunt-photo.jpg
    83.6 KB · Views: 112
Για κοντράστ, να και μία ρομαντική για stereo 2Α3 SE amp, διπλά SHV σε ψύξη Peltier, Ολλανδία.
 

Attachments

  • duoshunt-1.jpg
    duoshunt-1.jpg
    86.1 KB · Views: 110
Αυτές οι δύο τελευταίες φωτογραφίες, μ' αρέσαν πολύ. Τόσο ως κατασκευή, όσο και ως ιδέα (η 2η), ελπίζω κάποια στιγμή να είμαι σε θέση ανάλογων κατασκευών.

Λοιπόν για να κλείσω το θέμα μου, εφόσον σειρά έχει ο Βασίλης (tsip):

1) άλλαξα τη ψύκτρα του 1ου 9240 και τώρα είμαι κάτω από τους 50°C ακόμη και με κλειστό το κουτί του dac και ύστερα από αρκετές ώρες λειτουργίας.

2) στην κατάληξη της εξόδου του Salas Shunt Regulator στο pcb, χρειαζόταν είτε ο 0,1uF είτε ο 220uF. Με το που ακουμπούσαν αμέσως κατέβαινε η κυμάτωση - το γιατί δεν γνωρίζω αλλά τελικά το άφησα ως είχε δηλαδή // 0.1uF & 220uF.

Πλέον η κυμάτωση είναι στα 7mV με σήμα (να θυμίσω ότι πρωτύτερα ήταν γύρω στα 23mV).
attachment.php


Η μέτρηση έχει γίνει πάνω στην έξοδο του κυκλώματος του Salas - εάν όμως η μέτρηση γίνει στο σημείο που το καλώδιο καταλήγει στο pcb τότε ανεβαίνει στα 15mV.
attachment.php


Μήπως εχεις κάποιο βρόνχο γείωσης απο την γείωση στο φις(220V) του παλμογράφου, στο probe και γείωσης του PC απο την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού?

- Θέλει έλεγχο αυτό Στέλιο...να τα πούμε με π.μ;


Μετά τις αλλαγές όλα τα διαγράμματα, ελέχθηκαν εκ νέου, στo Noise Level & thd+N δεν εντοπίστηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές, οι όποιες αλλαγές ήταν προς το καλύτερο. Βελτίωση παρουσιάστηκε στην ενδοδιαμόρφωση imd.

Βέβαια τα στρίμωξα αρκετά στο κουτί του dac!

attachment.php
 

Attachments

  • Salas_1usec_5mV_signal_pcb.jpg
    Salas_1usec_5mV_signal_pcb.jpg
    140.5 KB · Views: 158
  • dac.jpg
    dac.jpg
    51.6 KB · Views: 299
  • Salas_1usec_5mV_signal.jpg
    Salas_1usec_5mV_signal.jpg
    119 KB · Views: 157
Φαίνεται το digital ''σπέρνει'' τη βασική ή συνιστώσα του χρονισμού του. Είχαμε και ένα Καναδό με 2 1.2R, το ένα το είχε για ένα oven crystal oscillator, έπιανε την αρμονική του σε ένα ψηφιακό παλμογράφο. Τότε που χαρχάλεψε τα PSU το παρατήρησε. Γαμώτο έλεγε, πώς, αφού στην τελική ακούω και καλύτερα. Τί τό ένα, τι το άλλο, βάζει πίσω το παλιό PSU να δεί, ...πάλι τα ίδια. Ψάχνει και στις γειώσεις όλου του DAC, παντού η ίδια αρμονική. Βάλε μικρούς SMT κεραμικούς σε ακολουθία τιμών σε κάτι σημεία bypass του συστήνανε, το περιόρισε, αλλά όχι τελείως. Τελικά είπε, μην σας πρήζω, άσχετο με το τροφοδοτικό, το έβαλα πίσω καμμία αλλαγή στα 100ΜΗΖ, και πάει πολύ καλύτερα στα αφτιά απο το άλλο, τα λοιπά του ψηφιακού άν μπορώ θα τα περιορίσω.

'Αλλος, συμβουλή:

''your shunt regulator is NOT oscillating, power supply lines are modulated by your clock NO regulator will anything at those frequencies, your best friends there are capacitors. Small SMD capacitors, not big through-hole ones.

Bypass, bypass, bypass,....use different sizes & combos, multiple bypasses,... short loops, each milimeter of wire is important''

Τελικά:

''Salas,

The old PS has been re-installed. Still, the problem remains, so the cause is clearly not 1.2R. This is beyond my knowledge, I wish someone could show me some directions. I've tried several combinations of bypass technique without any sign of relief. Anyhow, 1.2R is definitely a great PS for digital. A big improvement over my previous PS.''

Σχετικά να διαβάσεις, άν το ψάξεις παραπέρα:
http://www.national.com/rap/Story/0,1562,18,00.html
http://www.tentlabs.com/InfoSupport/page35/files/Supply_decoupling.pdf
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Πλέον η κυμάτωση είναι στα 7mV με σήμα (να θυμίσω ότι πρωτύτερα ήταν γύρω στα 23mV).
Η μέτρηση έχει γίνει πάνω στην έξοδο του κυκλώματος του Salas - εάν όμως η μέτρηση γίνει στο σημείο που το καλώδιο καταλήγει στο pcb τότε ανεβαίνει στα 15mV.

Και πάλι καλά να λές, του τύπου του βάραγε μπούνια ό DAC του στην 5η αρμονική του ρολογιού του. ...Σου θυμήζει τίποτα η κυματομορφή;
 

Attachments

  • 988869.jpg
    988869.jpg
    83 KB · Views: 87
Από ψηφιακούς παλμογράφους δεν έχω ιδέα, αλλά εάν βλέπω καλά του έχει μετρήσει 88,8mV δηλ. πάνω από 100mVp-p?
Εάν ναι τότε είμαι όχι μια χαρά αλλά καλύτερα να μη μιλώ με 7mVp-p (στο άκρο του τροφοδοτικού) και 15mVp-p (στο άκρο που ενώνεται στο pcb).

Με ξεπερνά το όλο θέμα τόσο σε γνώσεις όσο και σε μαντεψιές...
Μόλις τελείωσα το πρώτο κύκλο ακρόασης έτσι κατευθείαν από το εργαστήρι στο σαλόνι, δίχως στωσίματα και τα σχετικά...
Παίζει άψογα και δεν δείχνει κανένα σημάδι "πτώσης".

Εν τω μεταξύ στις σημερινές μετρήσεις, άλλαξε και λίγο η κυματομορφή στο 0,05μs (5mV/Div)
attachment.php



Επίσης εάν συγκρίνεις το πρωτύτερο διάγραμμα της THD+N με το σημερινό υπάρχει βελτίωση όχι στις τιμές αλλά στο πως σβήνουν οι αρμονικές...
attachment.php


Αύριο θα ασχοληθώ με το pdf σου, αυτό το ΒΒ... να καλύψω κάποια θεωρητικά κενά μου επί του κυκλώματός και να κατανοήσω καλύτερα το ρόλο του remote sense. Μετά φυσικά θα δεχτείς τα ερωτήματά μας.
 

Attachments

  • forum1.jpg
    forum1.jpg
    44.3 KB · Views: 144
  • forum2.jpg
    forum2.jpg
    61.4 KB · Views: 141
Κατάλαβες καμμιά διφορά απο πρίν, ή ίδια παίζει με όλα τα τροφοδοτικά;
-Η παλιότερη κυματομορφή ήταν συγγενής αυτής στον ψηφιακό, αυτή έχει στοιχεία αλλά και θολούρα. Πόσα MHZ πάει ό Hameg;
Απορίες BiB 1.1 γενικές, καλύτερα στο νήμα του diyA για να μαθαίνουν όλοι για το καινούργιο.
 
Να σου πω διακριτή διαφορά υπήρχε όταν είχε φύγει το απλό παλμοτροφοδοτικό+7805 και τη θέση του πήρε ο τοροειδής+Murata 7805SR, σήμερα με αυτό το λίγο που άκουσα (περίπου στο 45λεπτο) έχει κρατήσει τον ίδιο ανοιχτό χαρακτήρα ακούσματος, αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχει διακριτή διαφορά. Χρειάζεται περισσότερη ακρόαση ή Α/Β για σίγουρα αποτελέσματα.

Ναι με την παλαιότερη κυματομορφή έχει περισσότερη συγγένεια, με τη σημερινή έχει κάποια στοιχεία. Σκέφτομαι μήπως παίζει ρόλο το καλώδιο σύνδεσης τροφοδοτικού-pcb (utp έβαλα) επειδή ειναι πολύ στριμωγμένα τα υλικά στο εσωτερικό.
Μήπως να δοκίμαζα κάποιο με θωράκιση όπως τα κόκκινα καλώδια σήματος που διακρίνονται;
Ο Hameg είναι 60MHz.
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Με το που ακουμπούσαν αμέσως κατέβαινε η κυμάτωση - το γιατί δεν γνωρίζω αλλά τελικά το άφησα ως είχε δηλαδή // 0.1uF & 220uF.

Μήπως να την ''έπνιγε'' επιτόπου κανά φεριτάκι εκεί που τα καλώδια φτάνουν στον DAC; Κάνουν και διασπορά αυτές οι συχνότητες στα MHZ και μπορεί να τις πιάνει η αυτεπαγωγή του καλωδίου γείωσης του πρόμπ όσο πλησιάζεις στο DAC.
 
Salas θα το δοκιμάσω και αυτό...

Σκέφτομαι μήπως τελικά το πρόβλημα - αν το θεωρούμε πρόβλημα - είναι η ένωση πάνω στο pcb των δύο (-) από τα δύο διαφορετικά τροφοδοτικά το ένα το δικό σου και το άλλο για τις ανάγκες των 12V? - (το κάθε τροφοδοτικό έχει το δικό του δευτερεύων από το μετασχηματιστή στο pcb όμως όλες οι γραμμές τροφοδοσίας έχουν κοινό το (-) σε τοπολογία αστέρα).
 
Γενικά, ελάχιστα ψηφιακά δεν είναι ''βρώμικα''. Επειδή έχουν ρολόγια σε συχνότητες που κάποτε ο κόσμος δεν άκουγε ούτε ραδιόφωνο, όλα αυτά που υποψιάζεσε παίζουν. Βασικά άν δεν είναι έτσι όπως πρέπει σε επίπεδο πολύ καλού RF engineering, οι αυτεπαγωγές του layout των PCB, όλα γίνονται κεραίες. Νομίζω κυνήγα με φεριτάκια και γειώσεις, όσο καλύτερα το καταπιέσεις είναι θετικό, αλλά είναι ενδογενές.
 
Στη φωτογραφία είναι θόρυβος από το Salas V12R που τροφοδοτεί καθαρά αναλογικό κύκλωμα. Δεν μπορώ να το εκτιμήσω ακριβώς αλλά πρέπει να είναι κάτω από 0,5mV p to p από ότι φαίνεται. Είναι μάλιστα και με σήμα στην είσοδο.
 

Attachments

  • a P1010096.JPG
    a P1010096.JPG
    149.6 KB · Views: 76
Στέλιο, εξαρτάται από την επιλογή mV στον κάθετο άξονα...μέχρι πόσο πάει ο παλμογράφος σου...πάντως εάν είναι στην υποδιαίρεση 5mV...είναι ≈4 mV. Εάν φθάνει στο 1mV τότε μιλάμε για 0,8mV.
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Στέλιο, εξαρτάται από την επιλογή mV στον κάθετο άξονα...μέχρι πόσο πάει ο παλμογράφος σου...πάντως εάν είναι στην υποδιαίρεση 5mV...είναι ≈4 mV. Εάν φθάνει στο 1mV τότε μιλάμε για 0,8mV.

Το κουμπάκι δεξιά είναι τραβηγμένο και είναι στο 1mV/div. Στην φωτογραφία φαίνεται θολό αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να είναι κάτω από 0,5mV P to P όπως το βλέπω εδώ.
 
To σήμα πιάνει 4 γραμμές (από το -1 έως το +3) εάν το βλέπω καλά, οπότε 0,8mV δηλ τι να πούμε και τι να συζητήσουμε για το άριστο!
Είμαι μετρημένο από τη πλευρά του τροφοδοτικού ή από την πλευρά του αναλογικού κυκλώματος;
 
Και είναι με μικρό πλαστικό πυκνωτή για Vref φίλτρο. Άν βάλεις 100μF-220μF θα χαθεί σχεδόν. Αλλά ο ηλεκτρολυτικός έχει άλλη παραμόρφωση. Τα γράφει στο BiB 1.1 guide.
 
Δυστυχώς δεν αξιώθηκα ακόμη να μελετήσω το οδηγό που έχεις φτιάξει, υπόσχομαι όμως!

Salas, στηρίχτηκα πάνω στο παρακάτω κύκλωμα με διαφοροποίηση tη χρήση ίδιου Mosfet 9240 και στα δύο, την απουσία της R3 και την προσθήκη και δεύτερου Led L5 στο 2ο mosfet.
Δεν έχει γίνει κάποιο λάθος έτσι; Τα Remote Sense τα ένωσα με τα άλλα της εξόδου.
attachment.php
 
Επάνω απο το 2ο JFET εννοείς. Δέν νομίζω ότι βλέπω κάποιο λάθος. *έχει τραβήξει το magnifier εννοεί μάλλον. 0.5mVpp/2.82=0.18mVRMS. 0.8mVpp=0.28mVRMS.