Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Αφού είναι τροφοδοσία καλύτερα νά σχετίζεται μέ power ground. Δέν υπάρχει μία ενδιάμεση απόσταση μεταξύ τών γραμμών +/- Βόλτ στόν ενισχυτή πού νά βρείς κόμβο γείωσης νά ρίξεις όλα τά 0 πού έρχονται από τό ρέγκ;
 
Σωστά, το κατάλαβες, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσεις ομοαξονικό: S0 το μπλεντάζ, S+/S- ο αγωγός από την πλευρά του ρεγκ και αντιστοίχως o αγωγός θα πάει στο θετικό ή αρνητικό rail κατά περίπτωση ενώ το μπλεντάζ στη γείωση του προ.

Όπως σωστά σου γράφει ο Νίκος, δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση σε συμμετρικό προενισχυτή να μην έχει κοινό σημείο γείωσης (κόμβο). Εάν ναι και τα δύο τα μπλεντάζ (από κάθε ρεγκ) των sense καλωδίων να πάνε εκεί.
 
Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Αφού είναι τροφοδοσία καλύτερα νά σχετίζεται μέ power ground. Δέν υπάρχει μία ενδιάμεση απόσταση μεταξύ τών γραμμών +/- Βόλτ στόν ενισχυτή πού νά βρείς κόμβο γείωσης νά ρίξεις όλα τά 0 πού έρχονται από τό ρέγκ;

Σωστά, το κατάλαβες, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσεις ομοαξονικό: S0 το μπλεντάζ, S+/S- ο αγωγός από την πλευρά του ρεγκ και αντιστοίχως o αγωγός θα πάει στο θετικό ή αρνητικό rail κατά περίπτωση ενώ το μπλεντάζ στη γείωση του προ.

Όπως σωστά σου γράφει ο Νίκος, δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση σε συμμετρικό προενισχυτή να μην έχει κοινό σημείο γείωσης (κόμβο). Εάν ναι και τα δύο τα μπλεντάζ (από κάθε ρεγκ) των sense καλωδίων να πάνε εκεί.

Νίκο και Μανόλη, ο προ έχει power ground και το σχεδιο που παραθέτω είναι ακριβώς όπως είναι ο προ (οι αποστάσεις μεταξύ των σημειων τροφοδοσίας και γείωσης δηλαδή) και είναι το μόνο σημείο γείωσης (εκτός του signal ground) πάνω στον προ. Να πάνε ολες οι γειώσεις (power & sense) εκεί;

Δείτε το παρακάτω σχήμα και πέστε μου αν είναι το προτεινόμενο. Το μόνο που με ανησυχεί είναι η μεγάλη απόσταση από την θωράκιση του ομοαξωνικού στην γείωση του προ (κοκκινη γραμμή)

SALAS_CONNECTIONS_5_zps88e1dd3d.jpg
 
Δέν μού αρέσει εκεί πού έχει τό σημείο power GND δημιουργεί μεγάλη περιοχή αντένα. Από κάτω δέν έχει κάπου νά ξύσεις ενδιάμεσα;
 
Νίκο, πήγα στα παλαιότερα μηνύματα για να θυμηθώ την περίπτωση του Θάνου...αναφέρει ότι η απόσταση από θετικό rail σε PG είναι 5-6 εκατοστά.
Διάβασα ότι προτύτερα κουνούσε απλά τα καλώδια και άλλαζε η τάση! Το ξεπέρασε με χρήση ομοαξονικού στα sense προφανώς.

Επίσης, αν δεν λανθάνω δεν πρέπει να συνδέσει και τo Sense του αρνητικού reg? Στο τελευταίο σχήμα το έχει ασύνδετο.

Θάνο, τι απόσταση θα έχουν τα ρεγκ από την πλακέτα του προ?
 
Φυσικά όλα πρέπει νά τά συνδέσει, αλλά μπορεί νά τό παρέληψε ώς ευκόλως εννοούμενο νά μήν τό σχεδιάσει διπλά.
 
Φωτογραφία τής πλακέτας τού προενισχυτή από πλευράς εξαρτημάτων καί ανάποδα είναι εύκολο νά δούμε;
 
Κατάλαβα τι εννοείς Νίκο, παραθέτω φωτο του προ (O Dual class A line amp του Borbely είναι) με την σημείωση μιας γραμμής γείωσης στην πλακετα που έρχεται πολύ κοντά στην τροφοδοσία των +24 (έβαλα λάθος το 28, μην δίνετε σημασία)
Έχω σημειώσει τα σημεία τροφοδοσίας και γείωσης.


DSC01625ssedit_zps3d080ad4.jpg



και μια άλλη όλου του προ

DSC09162ss_zpsa06dafbd.jpg
 
Έτσι όπως τό βλέπω στά γρήγορα, άν κόλλαγες τά καλώδια τού θετικού ρέγκ στά πόδια τού πυκνωτή κάτω αριστερά καί τού αρνητικού ρέγκ στού πυκνωτή κάτω δεξιά, δέν θά δούλευε; Καί πάς μέ καλώδια στόν αστέρα από τά επίσης συμμετρικά power GND μεγάλα καρφιά δεξιά πάνω κάτω.
 
Last edited:
Ναι σωστά, και επειδή μου αρέσει η τάξη θα τρυπήσω πλακέτα και θα βάλω πιν στην πίστα γείωσης κοντά στις τροφοδοσίες και έτσι λυνονται τα περισσότερα προβλήματα, μέχρι και που μπορώ να στρίψω τα καλώδια της εκάστοτε τροφοδοσίας με την γείωσή τους. Εξαιρετικό και ΔΕΝ το σκέφτηκα. Ευχαριστώ και τους δυό σας (Νίκο, Μανόλη) για την βοήθεια. Περισσότερα όταν γίνουν οι συνδέσεις και δούμε τους όποιους θορύβους (αν υπάρχουν) κλπ. Με μαύρα στίγματα τα σημεία με τα πινσ για την γείωση.


DSC01625sseditSS_zps45f1c141.jpg


Θάνος
 
Last edited:
Υ.Γ. Καί τά άλλα δύο τροφοδοτικά στό άλλο κανάλι στό πάνω μισό αντίστοιχα.
 
Παίδες, ένα διπλοτσεκάρισμα:
Χρειάζομαι τροφοδοσία στα 15βολτ, 350μιλιαμπερ μέγιστο στο φορτίο.
Εχω υπολογίσει στο ccs 3 λεντ(θεωρητικά τιμή 2βολτ). Οπότε r101 1,8ωμ 0,5βατ, θα βάλω στα 3 βατ.
Για την ρύθμιση στον κλάδο σενς, 2λεντ, βραχυκλωμα στη ζένερ, αντίσταση 2κίλο, και τρίμμερ στο 1Κ, εκτός αν βρω κανένα 500ωμ.
Μετασχηματιστή 17βολτ, >1αμπ. αν βρω, αλλιώς στα 18βολτ, ίδιο ρεύμα.

Σωστός;

Τώρα, κυκλοφορούν δύο εξέλ, το ένα λέει v1 το άλλο v2. Βάζωντας τιμές στο v2, επαληθεύομαι, ενώ στο v1 βγαίνουν άλλα νούμερα. Γι αυτό και ρωτάω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο....
 
Για βάλε τους συνδέσμους των excell να διασταυρώσω.
Πόσα Vdc υπολογίζεις ότι θα έχεις μετά την ανόρθωση...τουλάχιστον 5 θέλεις (7 ιδανικά) για να πας σωστά στην τάση των 15Vdc εξόδου.
 
δεν τους έχω πια τους συνδέσμους, τα εχω κατεβασμένα στο πισι στο σπίτι...
Θα τα ανεβάσω το βραδάκι αν είναι.

Αμέσως μετά την ανόρθωση υπολογίζω 22βολτ δηλαδή 7βολτ πάνω. επίσης για το «τζάμπα ρεύμα» δίνω 150μιλιαμπέρ αέρα.
 
"Τζάμπα ρεύμα" εννοείς προφανώς το ρεύμα που μένει μέσα στο ρεγκ.
Εάν και πάλι η μνήμη μου δεν με απατά, οι οδηγίες λέγανε τουλάχιστον 70-150mA πάνω από το ρεύμα που καταναλώνει το φορτίο, με ακόμη μεγαλύτερο πας σε καταστάσεις hot-rod.
Τι διαφορά των 7 βολτ, τι βρίσκω ικανοποιητικότατη.
Δεν είμαι μπροστά στον υπολογιστή που δουλεύω στο εργαστήρι, οπότε δεν έχω το εξελάκι. Εκεί που έχεις τη μεταβλητή αντίσταση, ένας γενικός κανόνας ήταν να βάζεις τα 3/4 της συνολικής τιμής της αντίστασης στη σταθερή αντίσταση και το λοιπό 1/4 στο τριμέράκι, αλλά και 1/2-1/2 να τα βάλεις σε περίπτωση που δεν έχεις υλικά για να το πας στην προτεινόμενη αναλογία μια χαρά θα είσαι και έτσι και θα έχεις μεγαλύτερο εύρος ρύθμισης εάν το επιθυμείς.
 
Τα βόλτ που ρίχνει δεν επηρεάζουν κάτι πρακτικά. Ίσως μόνο αυξάνουν τη θερμοκρασία στο ένα mosfet και ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη ψύκτρα. Το excel σου υπολογίζει και μέγεθος γι αυτές.

Για την επαλήθευση, υπολόγισε μια αντίσταση ως dummy load και μέτρα το εκεί πριν το συνδέσεις πάνω στο πραγματικό φορτίο σου.

50Ω στα 15W θα είναι μια χαρά λογικά
 
Παιδες ένα διπλοτσεκάρισμα για να μην έχουμε άσπρες τουλούμπες στο δωμάτιο.....
στο σχηματικό του σαντ, στη θετική πλευρά, το source tou Q102 είναι συνδεδεμένο με την R108 και το drain με την R102 ή ανάποδα;
είναι φετ, αλλά στο σχέδιο το σύμβολο είναι bjt.