SIGMA 50mm 1.4f DG HSM

να με συμπαθάτε για το ψιλοάσχετο του θέματος αλλά για να μην ανοίγω καινούργιο είπα να ρωτήσω εδώ..

μου έτυχε ένα δωράκι απο τον ΑηΒασίλη κι ας μην είναι Χριστούγεννα..

το δωράκι είναι αυτό

αξίζει σαν φακός? έχω την 550d και 50άρι δεν έχω και μου καλοάρεσε τούτος.

Φυσικα και αξιζει... τον ειχα και ημουν πολυ ευχαριστημενος.
Αν ειναι και δωρο.... τι αλλο θες !
Λιγο,προσοχη μονο στα χτυπηματα, ειναι πολυ ευαισθητος.

Δοκιμασε να τραβηξεις βιντεο σε εσωτερικο χωρο, με τερμα ανοιχτο διαφραγμα και θα εκπλαγεις !!!

και εγω τον ειχα δοκιμασει στην 40D καποτε, και μου αρεσε πολυ σαν φακος, αν ειναι και δωρο:)

για βίντεο δεν ξέρω, δεν φτιάχνομαι ιδιαίτερα προτιμώ την φωτογραφία, όμως εδώ φαίνεται οτι όταν είναι τέρμα ανοιχτός τα βρίσκει λιγάκι σκούρα..

μου κακοφάνηκε αυτό για να πω την αλήθεια, αν είναι να χρειάζεται να τον κλείνω για να πάρω πιο sharp αποτελέσματα τότε μήπως το 1,4 του συγκεκριμένου βγαίνει στην ουσία άχρηστο?

Κανείς 50ρης 1.4 δεν αποδίδει ανοικτός. ΟΙ 50ρηδες είναι, ως παλιοί στάνταρ φακοί, σχεδιασμένοι για μέγιστη οξύτητα σε μεσαία διαφράγματα.
Έναντι του 1.8 της Canon θα δεις καλύτερη απόδοση στα ανοικτά διαφράγματα, στο πρώτο στοπ δηλαδή, ο "μικρός" έχει πολύ πεσμένο κόντραστ μέχρι και f/2.5.

Ο Σίγμα έχω την εντύπωση ότι το πάει καλύτερα ανοικτός, έχει προσεχθεί παραπάνω. Βέβαια βλέπεις και διαφορά μεγέθους και τιμής.

Μάλλον είμαι πολύ άσχετος τελικά..
Θα περίμενα αυτός ο φακός να είναι άριστος στο 1,4 αλλά απότι φαίνεται κάνω λάθος.

Πέρα απο την ασχετίλα μου όμως, το ζητούμενο για μένα όσον αφορά τον συγκεκριμένο φακό είναι οι εσωτερικές λήψεις.
Κι εκεί -θεωρώ- οτι ο φακός πρέπει να είναι τέρμα ανοιχτός.
Θα με απογοητεύσει?

Σαν ασχετος και εγω....

Τι "χρηση" εχει ενας σταθερος φακος (50αρης ας πουμε σε κροπ σωμα)

Δεν νομίζω να απογοητευτείς... για τι χρήση τον θέλεις; Πάντως σχεδιασμένοι να αποδίδουν τουλάχιστον αξιοπρεπέστατα από ανοικτοί (τουλάχιστον στο κέντρο τους) είναι συνήθως οι καθαρόαιμοι φακοί πορτραίτου -85ρηδες και 100ρηδες.

Απάντηση: Re: SIGMA 50mm 1.4f DG HSM

Δεν νομίζω να απογοητευτείς... για τι χρήση τον θέλεις; Πάντως σχεδιασμένοι να αποδίδουν τουλάχιστον αξιοπρεπέστατα από ανοικτοί (τουλάχιστον στο κέντρο τους) είναι συνήθως οι καθαρόαιμοι φακοί πορτραίτου -85ρηδες και 100ρηδες.

Εσωτερικές λήψεις - πορτραίτα .

Γι αυτό τον θέλω τόσο φωτεινό.

Λες να σκεφτώ κάτι άλλο?

Re: Απάντηση: SIGMA 50mm 1.4f DG HSM

απ' όσο ξέρω είναι ταμάμ για πορτρέτα.

Δεν θα το έλεγα... λόγω εστιακού μήκους έχει απλώς καταλήξει να χρησιμοποιείται έτσι στα κροπ σώματα. Ο 50ρης είναι ο στάνταρ φακός, μικρός σε μέγεθος, φωτεινός για πολύ άνετη σκόπευση, με άριστη απόδοση (κατά κανόνα κορυφαία όλων των φακών) σε μεσαία διαφράγματα, με σχεδιάσεις απλές που συνήθως δεν δίνουν το ιδανικότερο φόντο για χρήση πορτραίτου.

Κάποτε είχα κάνει ένα μεγάλο τεστ μεταξύ 50ρηδων.... δεν έχει σημασία που πλην του EF 50/1.8 οι λοιποί ήταν παλιοί... οι σχεδιάσεις -πέραν του Σίγμα- ίδιες έχουν παραμείνει κατ' ουσία.

Δεν υπάρχει Takumar 1.2 (η Πένταξ έβγαλε 1.2 αργότερα, όταν άλλαξε μοντούρα από βιδωτή σε Κ). Επίσης Zuiko και Nikkor, ναι. Πολλά χρήματα όμως και μόνο ονόρε... εκτός εάν είσαι συλλέκτης και πάρεις τον πανάκριβο Noct-Nikkor 58/1.2 για να τον χρησιμοποιείς μέχρι f/2

Υπάρχει ο χειροκίνητος Samyang 85/1.4 εφόσον πάρεις απόφαση για χειροκίνητη εστίαση -δεν θα σε απογοητεύσει σε καμία περίπτωση. Ο EF 50/1.4 είναι πολύ καλή περίπτωση με USM εστίαση, μακάρι να είχα δώκει άλλα 200 ευρώ και να είχα πάρει αυτόν αντί του 1.8.

Για φωτογραφία σε εσωτερικούς χώρους ίσως κοιτούσα τον Simga EX 30/1.4.

Eάν δεν έχεις μάκρο, εξαιρετικές ενδιάμεσες λύσεις ανάμεσα στον 50ρη και τους κλασικούς πορτραίτου (85ρη και 100ρη) θα ήταν ο Sigma EX 70/2.8 και ο νέος Tamron 60/2, αρκεί να φωτογραφίζεις νέα πρόσωπα γιατί ξυρίζουν από ανοικτοί. (στα 4 κατοστάρικα αμφότεροι)

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: SIGMA 50mm 1.4f DG HSM

Εσωτερικές λήψεις - πορτραίτα .

Γι αυτό τον θέλω τόσο φωτεινό.

Λες να σκεφτώ κάτι άλλο?

Παρε ενα δανειάκι και χτύπα αυτόν.. :flipout:

http://www.the-digital-picture.com/reviews/canon-ef-50mm-f-1.2-l-usm-lens-review.aspx

Πετράν μην κολλάς σε λεπτομέρειες, ενας 50άρης f1.4 και μια μηχανη σαν την δική σου που εχει αριστη αποδοση σε υψηλά ISO δύσκολα θα τα βρει σκούρα σε φωτογράφηση εσωτερικών χώρων (εκτός αν μιλάμε για καρα-extreme καταστάσεις)

Αν δεν σου κάνει τότε η ταπεινοτατη γνωμη μου ειναι να αγοράσεις ενα εξωτερικό φλας (π.χ το 580 της Canon ή το nissin 866) και να αρχισεις το διαβασμα..

Αν δεις τι θαυματα κανει π.χ ο "master of light" Παύλος (Paulmarinis) εδώ στο φόρουμ νομιζω οτι δεν θα χρειαστεις αλλη απόδειξη..

Just my 2 cents (τα άλλα μου τα έφαγε το ΔΝΤ)

Μια χαρά, αλλά κατεβάζουμε λιγάκι την οξύτητα. Στην ανάγκη φοράμε και ένα φιλτράκι softener/diffusion. Εκτός βέβαια από τα πραγματικά σκαμμένα πρόσωπα, που τις ρυτίδες τις έχουν για παράσημα.