Silma Super 8 128 [Old school]

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,477
Ελευσίνα
8mm Blast from the past....

silma_128.jpg

Έχω στην διάθεση μου αυτό το παλαιό προβολικό μέσο (και υλικό) και πρέπει να το αναστήσω.
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο δε βρήκα πολλά πράγματα παρά μόνο manual για αγορά και όχι για το συγκεκριμένο.
Αν γνωρίζει κανείς κάτι η κάποιο forum έστω που θα μπορούσα να απευθυνθώ θα με βοηθούσε πάρα πολύ.

Silma Super 8 128 (marketed in 1969-70)
super 8 mm film
lens: Zoom Panoramic f: 1.4 \ F: 15-25 mm
lamp: 50 W, 8 V, CXL or CXR
reel capacity: 120 m
film loading: automatic threading
projection: forward, reverse
projection speed: variable speed
variable speed control: by rheostat
sound: no
motor: magnetic motor
power source: 220 V AC, 50/60 Hz
dimensions: 125 x 185 x 250 mm
made in Italy by Silma

Θα το βαλεις στην πρίζα να δεις αν δουλεύει ο μηχανισμός και η λάμπα του. Ο μηχανισμος έχει δύο λειτουργίες. Της κανονικής κίνησης και του threading. Στην τελευταία η ταινία περνιεται μέσα από τον μηχανισμό και τυλίγεται στο βοηθητικό καρούλι στο πίσω μέρος της μηχανής. Θα φροντίσεις η περφορέ του φιλμ να είναι στο αριστερό μέρος όπως κοιτάζεις τον φακό της μηχανής. Γενικά φαίνεται καλη κατασκευή. Και εγώ έχω μια chinon που ακόμα δουλεύει καλα. καλές προβολές.

Αν έχεις πρόβλημα, πας μια βόλτα από το μαγαζί του Παναγιώτη Φερέτου στην στοά που είναι και το ticket house κατω στην Αθήνα (Πανεπιστημίου και Χαρ. Τρικούπη). Αυτός θα σε στείλει για service σε μάστορες.

Φίλε Φραπέ για να ‛αναστήσω’ κάποια δικά μου φιλμάκια αποφάσισα μη το κάνω μέσω προβολής και κάμερας, αλλά σε επαγγελματία καρέ-καρέ.
Μιας και μπλέκεις, και αυτές οι δουλειές καλό είναι να γίνονται μια φορά και καλά, σκέψου το.

Φυσικά το προβολικό να το αναστήσεις :-)

Βασικά επειδή δε ξέρουμε οι ταινίες που υπάρχουν τι υλικό έχουν θέλουμε να το φτιάξουμε το σύστημα και να πάρουμε μια "μάτια". εξάλλου και η προβολή με το μέσο αυτό νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη γοητεία.
Η μεταφορά του υλικού σε ψηφιακή μορφή είναι κάτι που θα με απασχολήσει αφού γίνει αξιολόγηση του.
Αλήθεια πόσο κοστίζει η μεταφορά.

Εγω κοιταξα ebay βρήκα και ταινίες και φίλμ κενό για λήψη!!! Κάμερες κυκλοφορούν πάντως απ ότι θυμαμαι!!! (ebay πάλι!)

Καποτε έβγαιναν οι περιλήψεις γνωστών φιλμ σε super8. Ηταν δλδ η ταινια δύο ώρες και έβλεπες ένα εκτεταμένο τρέιλερ 20-30 λεπτά. Ο λόγος είναι ότι λόγω μεγέθους δεν υπήρχε reel σε super8 για διάρκεια μεγαλύτερη των 30 λεπτών και αυτή δεν έπαιζε σε όλες τις κάμερες. Συνήθως 15 λεπτά έπαιζαν οι περισσοτερες. Εγώ έχω πολλά φιλμάκια βωβού κινηματογραφου (αυτόνομες μικρές ταινιες και highlights) και κάπου έχω και τα highlights από την ταινια Airport. Για να βρεις τώρα φιλμακια προς προβολή, ψάχνεις πολύ στο ebay (Οι άγγλοι είναι παθιασμένοι συλλέκτες και πουλάνε και αγοράζουν τα παντα, έχουν και τρελά παζάρια super8 αν έχεις καποιον πανω στο νησι να ψωνίσει για εσενα), ενώ καποια φιλμάκια είχα δει και στον Φερέτο που ανεφερα παραπάνω...