Σήμα ηχείων μέσω καλωδιου δικτυου

kgian

Senior Member
5 June 2008
442
Στο σπιτι εχω παντου δικτυο ethernet. Θελω να συνδεσω τα ηχεια zone 2 απο τον πολυκαναλο ενισχυτή σε 4 απο τα 8 καλώδιάκια του utp και μέσω του δικτύου να τα μεταφέρω σε άλλον χώρο. Γίνεται;

Θεωρητικά γίνεται αν το καλώδιο πηγαίνει απ' ευθείας στα ηχεία. Αν όμως μεσολαβούν switchers τι γίνεται;

"Τhe most basic conclusion is that each single of the wires making up a speaker-cable should be solid copper (or silver), no larger than 24-Gauge (0.5 mm Diameter) and individually insulated.
A Cable lending itself splendidly to these requirements is Category 5 Network-Cabling for fixed installation (also called Unshielded Twisted Pairs, UTP, 100-Base-T).
Each of these cables has four pairs of solid plain copper conductors, each being 24 Gauge in diameter (or in some cases 22 Gauge).
Some similar cables have stranded, tinned or even copper-plated aluminum or steel conductor-based wires - avoid these at all cost. Usually the Insulation is polyolefin, an insulator that is modified polyethylene, which is a rather good insulator. Similar cables are available as a 'plenum' version, using teflon insulation and often also teflon jackets. This cable is preferable, but expensive."

http://www.tnt-audio.com/clinica/ffrc_e.html

http://www.duxcw.com/faq/network/audio.htm

Πάντως εάν το δοκιμάσεις, μην παραλείψεις να μας ενημερώσεις για τα αποτελέσματα.

Last edited:
Βασικά ο μόνος τρόπος είναι να το δοκιμάσω. Το καλώδιο πηγαίνει απο την πρίζα δικτύου στο υπόγειο που έχω το Patch panel και απο εκεί ξανανεβαίνει στον χωρο που με ενδιαφέρει... Ισως να το κάνω σήμερα...πάντως θα ενημερώσω.

Θεωρητικά θα σου παίξει. Το έχω κάνει σε πολύ λίγα μέτρα με μικρά ηχεία.

Πρακτικά ... καλύτερα να μην το κάνεις. Ειδικά αφού μεσολαβεί και patch panel.

Προβλήματα:
1. Πολύ μικρή διατομή καλωδίου. Μιλάμε για μικρά ηχεία ε ;
2. Απουσία θωράκισης (utp). Επειδή ο ηλεκτρολόγος* σου ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τήρησε τις αποστάσεις "ασφαλείας" απο τα καλώδια ρεύματος θα έχεις παρεμβολές απο τα καλώδια 220V.

*Δεν φταίει αυτός, σε ένα σπίτι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις σωστές αποστάσεις απο τα ρεύματα.

Θεωρητικά θα σου παίξει. Το έχω κάνει σε πολύ λίγα μέτρα με μικρά ηχεία.

Πρακτικά ... καλύτερα να μην το κάνεις. Ειδικά αφού μεσολαβεί και patch panel.

Προβλήματα:
1. Πολύ μικρή διατομή καλωδίου. Μιλάμε για μικρά ηχεία ε ;
2. Απουσία θωράκισης (utp). Επειδή ο ηλεκτρολόγος* σου ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τήρησε τις αποστάσεις "ασφαλείας" απο τα καλώδια ρεύματος θα έχεις παρεμβολές απο τα καλώδια 220V.

*Δεν φταίει αυτός, σε ένα σπίτι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις σωστές αποστάσεις απο τα ρεύματα.

1. Έχω 2 ζεύγη ηχείων. Ένα ζευγάρι μικρά απο ένα μινι συστηματάκι και ένα ζευγάρι "μεγάλα" απο ένα παλιό σύστημα pioneer. Τα ηχεία είναι ξύλινα και μεγάλα σε μέγεθος, όχι δαπέδου αλλά μεγαλύτερα απο ραφιού. Το σύστημα ήταν ετοιματζίδικο αλλά σε μεγάλο μέγεθος...

2. Ο ηλεκτρολόγος την ξέρει καλά την δουλειά του. Τα καλώδια utp απέχουν απο τα καλώδια ρεύματος...

Ποιό είναι το χειρότερο σενάριο; Μπορεί να χαλάσει ο ενισχυτής, να πάρει φωτιά το σπίτι;

1. Θα πρέπει να σου απαντήσει κάποιος γνώστης. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν μπορεί να συμβεί κάτι κακό.

2. Δεν είναι δουλειά του να αφήσει αποστάσεις ασφαλείας για παρεμβολές ρεύματος σε ηχητικό σήμα μέσω utp. Αν μιλάμε για δίκτυο, και οι αποστάσεις που λέει ο ΕΛΟΤ είναι υπερβολικές. Το cat6 περνάει 2Gbps και 1cm μακριά απο 220V :D

Λοιπόν, σήμερα το απόγευμα το δοκίμασα...

Πήρα ένα καλώδιο utp με πριζάκια στα δύο άκρα και το έκοψα στην μέση. Είχε μέσα 8 καλωδιάκια συστρεμένα ανα 2. Δηλαδή 4 ζευγάρια. Χρησιμοποιήσα 2 καλωδιάκια για κάθε πόλο κάθε ηχείου, δηλαδή 2 για το - και 2 για το + του ενός ηχείου και το ίδιο για το άλλο. Πήγα πρώτα τον ήχο μέχρι το patch panel στο υπόγειο και έπαιζαν μια χαρά. Στην συνέχεια τα πήγα στο σαλόνι στο ισόγειο και έπαιζε μόνο το ένα. Τελικά βέβαια δεν ήταν σωστά συνδεδεμένη η πρίζα στον τοίχο γιατί μετά που πατσαρισα δίκτυο δεν δούλευε ούτε αυτό. Όταν πατσάρισα τηλέφωνο δούλευε. Αρα κάποια καλωδιάκια στην πρίζα του τοίχου είναι off. Μετά πατσάρισα τον ήχο σε μια πρίζα σε ένα δωμάτιο στον όροφο και έβαλα τα ηχεία και παίζανε επίσης μια χαρά.

Περιμένω τον ηλεκτονικό να έρθει να μου φτιάξει το πριζάκι στο σαλόνι για να κάνω πιο εμπεριστατωμένες δοκιμές. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με την ένταση του ήχου γιατί είχα συνδέσει και τα μικρά ηχεία. Όταν μου το φτιάξει που θα είμαι κοντά στο σημείο που έχω τον ενισχυτή θα κάνω δοκιμές με τα πιο μεγάλα ηχεία και με ξεχωριστή πηγή, zone 2 κλπ. Πάντως δουλεύει!

Τέλεια :)

Το νού σου στο καλώδιο όταν θα βάλεις τα μεγαλύτερα ηχεία.
Μην ζεσταθεί (νομίζω αυτό συμβαίνει λόγω μικρής διατομής του utp).

Ότι δουλεύει, δουλεύει.. Αλλά λόγω μικρής διατομής των αγωγών και μεγάλων αποστάσεων θα έχεις μεγάλες απώλειες. Αν αυτό δεν σε πειράζει, no problem.

Επίσης, μην δοκιμάσεις να δώσεις μεγάλες εντάσεις. Μέχρι λίγα watt θα είσαι ΟΚ, αλλά μην παρασυρθείς, γιατί στην καλύτερη θα πάρεις στο χέρι τις επαφές στο patch panel και στα πριζάκια, στη χειρότερη θα βάλεις σε κίνδυνο την καλωδίωση (και το σπίτι).

Λοιπόν, χτες έκανα την τελική δοκιμή. Σύνδεσα το Utp στο zone 2 του Onkyo 607, στην συνέχεια στο πριζάκι. Απο το πριζάκι το καλώδιο κατεβαίνει στο υπόγειο στο Patch panel και απο εκεί πατσάρεται με άλλο καλώδιο που ανεβάινει στο σαλόνι. Απο το σαλόνι συνδέω το utp στο πριζάκι και απο εκεί στα δύο ηχεία.

Τα ηχεία που χρησιμοποίησα είναι κάτι μεγάλα απο ένα παλιό pioneer, μάλλον τριώβν δρόμων, με ενσωματωμένο woofer (ή λέω πατάτες;)

Σαν player χρησιμοποίησα το wdtv live που έχω, συνδεδεμένο με στερεο καλώδια, μια και το zone 2 στους ονκυο δουλεύει μόνο με στέρεο πηγές.

Ο ήχος ακουγόταν πάρα πολύ καλά. Το πήγα γύρω στο 50 απο 78 της έντασης, ήταν αρκετά δυνατά και καθαρά, χωρίς παραμορφώσεις. Περνάγανε και μπάσα και πρίμα και μεσαία πολύ καλά.

Γενικά θα έλεγα πως η δοκιμή ήταν επιτυχία!