D I M __ Z
AVClub Fanatic
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;
ρούκουνα ή
ρουκάβινα ?

ρούκουνα ή
ρουκάβινα ?


Αλλο το εθνος και αλλο το κρατος-χωρα. Κακως ονομαζονται εθνικες αυτες οι ομαδες.
Οσο για τις ομαδες ρωταω μιας και δηλωνω naive. Ηταν νομιμο αυτο με τον Αμανατιδη; Μπορει δηλαδη ενας γεννημενος απο Ελληνες γονεις, με μονο Βολιβιανη υπηκοοτητα λ.χ. που δεν εχει παει στρατο (αλλη ιστορια αυτη) και μενει μονιμα καπου αλλου να ερχεται και να παιζει;
Σε λιγο θα μαθεις και για τον Ρουκουνα...![]()
δεν είναι ταβέρνα αυτός ;
Γιατί ομογενοποιείται ενας λαός αν δεν εχει επισημη θρησκεια με Κρατική ''βούλα''??Διαλύονται τα ηθη και τα έθιμά του,?? Καταργουνται γιορτές ??
Αν χρειαζομαστε κρατικά διατάγματα ,για να επιβαλλουμε την πίστη τοτε υπαρχει προβλημα..
Ασε που στον τόπο μας η Ορθοδοξια ειναι αρκούντως χαλαρή μιας και ειναι εμπλουτισμένη απο παγανιστικά έθιμα ..Δεν εννοώ τους φανατικους παραχριστιανούς που βγάζουν μπιμπικια ,αν τολμήσεις να μιλήσεις καν ή αμφισβητήσεις θέσφατα που ταχουν μετατρεψει σε Ιδεολογια του χειρίστου ειδους..
Η πλειοψηφια και οσων πιστευουν χαλαροι ειναι..
Μην ξεχνάς πώς ειμαστε απο τους ελαχιστους λαούς,που και μπινελικια ριχνουν και κοιτάνε ψηλα στον ουρανο χωρις να φοβουνται την ''Θεια τιμωρια''..
Χαρακτηριστικο παραδειγμα ο Μακρυγιάννης που πηγαινε στην Εκκλησια και ''εκλεινε συμφωνιες με τον Αγιο '' για να βρεί όπλα..
Ο φιλελευθερισμός Σπύρο προτάσσει το άτομο ως μοναδιαία οντότητα χωρίς δεσμούς γής , αίματος , θρησκείας κ.ο.κ. , ως ένα εγωϊστικό όν , κοπής εργαλειακού ορθολογισμού . Η κατάργηση της επίσημης θρησκείας ( και πρόσεξε δεν λέω να διώκονται οι οπαδοί ( !!! ) άλλων θρησκειών , ούτε να μην μπορούν να εξασκήσουν σε δικούς τους χώρους ελεύθερα τις θρησκευτικές τους δοξασίες ) λειτουργεί ως καταλύτης δήθεν απελευθέρωσης έχοντας ήδη αναγάγει τους δεσμούς σε δεσμά και προτάσσοντας έτσι την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό ως βασικές συνιστώσες της αέναης προόδου του ανθρώπου . Η πραγματικότητα είναι ότι απλώς δεν συμφέρει στην οικονομική συνιστώσα του φιλελευθερισμού που είναι ενιαία και αξεδιάλυτη άπό την πολιτική συνιστώσα του.( πχ στον Αραβικό κόσμο οι προσωπικές εταιρείες , σε περίπτωση θανάτου ενός των εταίρων δεν συνεχίζοντα με τους κληρονόμους του θανόντος . Ε αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η οικονομική συνιστώσα γιατί της δημιουργεί ανασφάλεια στις εμπορικές της σχέσεις και ως εκ τούτου εμφανίζει ως φιλελεύθερη κατάκτηση την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος )
Ομως και πάλι η βασική μου ένσταση αν θες βρισκεται στο οτι την φασαρια την κανει η επισημη Εκκλησια (που ειναι οντως ενας ιδεολογικος μηχανισμός)και οι παραχριστιανικές οργανώσεις,(και οχι οι πιστοί,που δεν κουβαλούν και ιδιαίτερο πάθος στην Ελλάδα,μιάς και το δόγμα ειναι εμπλουτισμένο με αρχαιοελληνικα στοιχεια )που κατα καποιον τρόπο θεωρούν ως φέουδό τους την Επικράτεια...
Εκεί βρισκεται και η βασική μου αντίρρηση για την επιβολή εκ μέρους του Κράτους,ενος επισημου δογματος..
Σπυρο,αν μπουμε και στην συζητηση για την διαφορα θρησκων και πιστων , καηκαμε.
Η Εξουσία είτε στην θρησκευτική της μορφή, είτε στην κρατική, παραμένει δυνάστης "ψυχών" και σκέψης. Όταν απαλειφθεί απο την "εξίσωση", τότε δεν θα χρειαζόμαστε σύμβολα, ούτε πανιά.....για να μας θυμίζουν την καταγωγή μας.
Δεν χρειάζομαι σύμβολα για να αναγνωρίσω την "μάνα" μου. Την βρίσκω ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό......
Νομίζω πως κακώς συνδέεις το θέμα της σημαίας ή μάλλον της ύπαρξης σταυρού στη σημαία μας, με τον διαχωρισμό εξουσίας-κράτους. Έτερον-εκάτερον.... Το πρώτο είναι κομμάτι της ιστορίας μας, είναι σύμβολο αγώνων, είναι μνημείο μιας σελίδας της ιστορίας μας. Με σταυρό. Το δεύτερο είναι ένα απολίθωμα που κακώς παραμένει. Όπως επίσης άλλο το να κλωτσάμε για το ότι αναγράφεται στο Σύνταγμά μας το ανατολικό ορθόδοξο δόγμα ως "κυρίαρχη" θρησκεία (τροποποιήσιμη διάταξη του Συντάγματος είναι, ας γίνει αναθεωρητική βουλή να αλλάξει, με τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας γίνεται, δεν είναι κάτι θέσφατο), και άλλο το να κλωτσάμε γιατί υπάρχει σταυρός στη σημαία. Η σημαία μας αποτυπώνει και προέρχεται από μία ιστορική στιγμή, μια σημαντικότατη για την αναγέννηση του κράτους και του έθνους στιγμή, είναι κομμάτι της ιστορίας μας, και αυτό δεν "τροποποιείται" που να χτυπάμε τον ποπό μας κάτω. Και ας γίνουμε όλοι αγνωστικιστές.
Επίσης το ότι χρειαζόμαστε τη σημαία για να μας θυμίζει την καταγωγή μας, δεν καταλαβαίνω από πού το λέτε, και ποιος εδώ μέσα τουλάχιστον το υποστήριξε για να το επαναλαμβάνετε over and over and over. Η σημαία είναι τμήμα της ιστορίας μας, δεν τη χρειαζόμαστε για να μας τη θυμίζει. Εάν δεν ξέρει δε κανείς την ιστορία του, η σημαία δεν είναι τίποτα. Ένα κενοτάφιο.
Tην σημαία ως σύμβολο εθνικισμού, ως σύμβολο εξουσίας, ως σύμβολο συσχέτισης εθνους-θρησκείας, δεν το αποδέχομαι. Ως σύμβολο ανωτερότητας του έθνος μας, δεν το αποδέχομαι και όπως βλέπεις το διαχωρίζω ακόμη και σαν πρόταση, δείχνοντας την αποστροφή μου.
Το κράτος ίσον εξουσία. Και το κράτος ως εξουσιαστική αρχή διαστρεβλώνει και χρησιμοποιεί κατα το δοκούν, το σύμβολο του αγώνα ενάντια στον δυνάστη(κεφάλαιο), για να αποπροσανατολίσει το πόπολο. Όπως κάνει και κάθε μορφή εξουσίας όταν θελήσει, ακόμη και η θρησκευτική(Σταυροφορίες, κλπ)......ΙΜΟ.
Το ότι την κουνάει σήμερα ο Μιχαλολιάκος, δεν είναι ικανό να αφαιρέσει την αξία από το συμβόλο. Η σημαία παραμένει κάτι τόσο δικό μας, εθνικό, όσο πχ και ο Παρθενώνας.
Φυσικά δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Για τον Διαμαντόπουλο και κάθε Διαμαντόπουλο μπορεί η σημαία να είναι ένα κουρελόπανο ή ο Παρθενώνας ένα μάτσο πέτρες ή ο Σωκράτης ένας φάφλας γεροκίναιδος.
Όταν η "εξουσία" απομακρυνθεί απο την εξίσωση, τότε δεν θα υπάρχει και λόγος να υπάρχουν τέτοια σύμβολα ως αναφορά σε εξουσίες. Θα υπάρχουν μόνο ως θύμισες.....αγώνων των λαών. Δεν θα υποδουλώνουν τον εθνικισμό, αλλά τον αγώνα για λευτεριά. Δεν θα χρησιμοποιούνται ως λάβαρα υποδούλωσης άλλων λαών ή εθνών, αλλά σαν σύμβολα ισότητας μεταξύ των λαών(συμβολικά).
Η σημαία μας δεν σημαίνει τίποτα σήμερα. Το κράτος την απομυθοποίησε και την χρησιμοποιεί κατα το δοκούν. Ακόμη και όταν γίνεται βορά στα χέρια του Μιχαλολιάκου, γίνεται γιατί το Κράτος το επιτρέπει. Με αυτή την σημαία δεν θέλω να έχω καμία σχέση. Με την σημαία που ανέβασε στον Ιερό βράχο ο Γλέζος, θέλω να την θαυμάζω. Και εκεί μου αρκεί η μνήμη της.
Τώρα τα υπόλοιπα ότι "απομυθοποιήθηκε" η σημαία, άρα έχασε τη σημασία της, δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Κάτω από αυτή τη σημαία πολέμησε πχ ο παππούς μου στην Πίνδο και την Αλβανία, κάτω από αυτή τη σημαία είδε πόσους συντρόφους του να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Όπως το ίδιο έκαναν και πόσοι επαναστάτες πρόγονοί μας. Το ότι την κουνάει σήμερα ο Μιχαλολιάκος, δεν είναι ικανό να αφαιρέσει την αξία από το συμβόλο. Η σημαία παραμένει κάτι τόσο δικό μας, εθνικό, όσο πχ και ο Παρθενώνας.
Η σημαία μας δεν σημαίνει τίποτα σήμερα. Το κράτος την απομυθοποίησε και την χρησιμοποιεί κατα το δοκούν. Ακόμη και όταν γίνεται βορά στα χέρια του Μιχαλολιάκου, γίνεται γιατί το Κράτος το επιτρέπει. Με αυτή την σημαία δεν θέλω να έχω καμία σχέση. Με την σημαία που ανέβασε στον Ιερό βράχο ο Γλέζος, θέλω να την θαυμάζω. Και εκεί μου αρκεί η μνήμη της.
Μια ειναι η σημαια.
Ασχετως αν αυτη προκαλει αισθηματα υπερηφανειας οπως το γεγονος του Γλεζου ή αισθηματα ντροπης οπως αυτο της χρησης της απο τους ακροδεξιους.
Οι ανθρωποι απο κατω της ειναι που κανουν την διαφορα.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.