Σημαία...

Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

To τι αρχαίους ναούς και ναίσκους έχουν ρημάξει οι χριστιανοί με τα εκκλησάκια δεν λέγεται... Οπου αρχαίος ναός, χτίστηκε και μια εκκλησία, για να δείχνει την επικράτηση της νέας πάνω στην παλιά θρησκεία.... κάτι που δεν τόλμησαν ούτε οι τούρκοι στα 400 χρόνια - πέρα κάποιων εξαιρέσων...

Ηταν και πρακτικο το θεμα.

Ειχαν τα υλικα ακριβως διπλα τους γκρεμιζοντας τους αρχαιους ναους.

Δεν ηταν ευκολη η μεταφορα τοτε υλικων....

Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Ήμουν χριστιανός και δεν το θυμάμαι?Δηλαδή γεννήθηκα χριστιανός?

Όσο για τα εκκλησάκια δεν νομίζω να έγινε κάνα δημοψήφισμα για να καβαλήσουν μια αρχαία κουλτούρα.Τα επέβαλαν όπως εξαφάνισαν βιβλία,όπως κυνήγησαν ''παγανιστές''.

To β' ενικό πρόσωπο δεν αναφέρεται σε εσένα προσωπικά, θα έπρεπε ίσως να γράψω "είναι κακό να θυμόμασταν τι είμαστε, ή έστω ήμασταν;".

Σε ότι αφορά τα εκκλησάκια και τις καταστροφές σε αρχαία από χριστιανούς θα μου επιτρέψεις να γνωρίζω λίγο καλύτερα, μιά και το σπούδασα το αντικείμενο (αρχαιολόγος τρομάρα μου). Η χριστιανική θρησκεία επιβλήθηκε στο κράτος από κάτω προς τα επάνω, δλδ από τους κυβερνώμενους προς τους κυβερνώντες. Πολλά από τα μνημεία που μετέτρεψαν σε εκκλησίες οι πρώτοι χριστιανοί είχαν ήδη εγκαταλειφθεί από τους ειδωλολάτρες, πολλές φορές για αιώνες. Επίσης πολλά αρχαία μνημεία καταστράφηκαν και από ειδωλολάτρες για να χρησιμεύσουν ως πηγή μετάλλων, δομικών υλικών ή οτιδήποτε άλλο. Δεν αρνούμαι τις καταστροφές που διέπραξαν οι χριστιανοί, απλά θέλω να επισημάνω ότι το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο και το νήμα είναι ήδη πολύ οφ τόπικ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Πολλά από τα μνημεία που μετέτρεψαν σε εκκλησίες οι πρώτοι χριστιανοί είχαν ήδη εγκαταλειφθεί από τους ειδωλολάτρες, πολλές φορές για αιώνες. Επίσης πολλά αρχαία μνημεία καταστράφηκαν και από ειδωλολάτρες για να χρησιμεύσουν ως πηγή μετάλλων, δομικών υλικών ή οτιδήποτε άλλο. Δεν αρνούμαι τις καταστροφές που διέπραξαν οι χριστιανοί, απλά θέλω να επισημάνω ότι το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο και το νήμα είναι ήδη πολύ οφ τόπικ...

Καλά το να λέμε για τις καταστροφές που έκαναν στα αρχαία μνημεία χτίζοντας εκκλησάκια από πάνω ή παραδίπλα χρησιμοποιώντας τα μάρμαρα, είναι αστείο προς τα όρια του γελοίου μάλιστα, εάν σκεφτούμε πώς φέρθηκαν στα μνημεία Τούρκοι και Ενετοί. Τον Παρθενώνα δεν τον κατέστρεψαν οι ντόπιοι χριστιανοί μια φορά.

Καλά εκκλησίες χτίζονται ακόμη πάνω στα αρχαία,δεν έγραψα μόνο για τις τότε εποχές.

+1

Παντως,φαινεται οτι τα συμβολα εχουν τελικα την θεση και την χρησιμοτητα τους...........μας φταιει πχ το κρατος βαραμε την σημαια,μας φταιει η εκκλησια βαραμε τον σταυρο.

Ομως,βαρωντας την σημαια δεν μας κανει καλυτερους Ελληνες και βαρωντας τον σταυρο δεν μας κανει καν Χριστιανους,ποσο μαλλον καλυτερους .........

Για σκοπους πληροφορησης,καποιος που θα διαβασει την Καινη Διαθηκη θα βρει την λεξη θρησκεια γραμμενη τρεις φορες (απο μια σε τρια διαφορετικα ευαγγελια) και την λεξη θρησκος μονο μια φορα.

Η λεξη πιστη δεν θυμαμαι ποσες φορες ειναι γραμμενη,θα πρεπει να μετραμε για ωρες ................

Μαλλον υπαρχει λογος και φαινεται δεν το πιασαμε μερικοι................

Καλό θα ήταν να γράφεις για τον εαυτό σου και όχι σαν να γνωρίζεις τι φταίει στον καθένα.Εκτός αν ξέρεις.

Έλληνες δεν μας κάνει η σημαία,καλά για το άλλο..αν κατάλαβα,πας μη χριστιανός,βάρβαρος ε?

Re: Απάντηση: Σημαία...

Καλά εκκλησίες χτίζονται ακόμη πάνω στα αρχαία,δεν έγραψα μόνο για τις τότε εποχές.

Καλό θα ήταν να γράφεις για τον εαυτό σου και όχι σαν να γνωρίζεις τι φταίει στον καθένα.Εκτός αν ξέρεις.

Έλληνες δεν μας κάνει η σημαία,καλά για το άλλο..αν κατάλαβα,πας μη χριστιανός,βάρβαρος ε?

Συγνωμη,αλλα οσοι γραφετε εδω γραφετε για τον εαυτο σας;

Και οχι,μαλλον δεν, ή κάνεις πως δεν καταλαβες.Ποιος μιλησε για βαρβαρους;

Τελος,μπορει και να καταλαβαινω/γνωριζω περισσοτερα απ'οτι νομιζεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σημαία...

Συγνωμη,αλλα οσοι γραφετε εδω γραφετε για τον εαυτο σας;

Και οχι,μαλλον δεν, ή κάνεις πως δεν καταλαβες.Ποιος μιλησε για βαρβαρους;

Τελος,μπορει και να καταλαβαινω/γνωριζω περισσοτερα απ'οτι νομιζεις.

Γιατί θα έπρεπε να γράφω για όλους,πως ξέρω τι πιστεύει ο καθένας,την άποψή μου γράφω φυσικά.

Υπάρχει και ένα θεματάκι με τον σταυρό και την σύνδεση με την θρησκεία ,,,

εγω πχ ..

μου κάνει τόσο χαρά όσο και το σηματάκι της bmw στα καπό ,, τελείως ... μα τελείως ( δεν την λέω την κακή κουβέντα ...) εεεε πως το λένε ......ανεξίθρησκος

αλλα εγώ είμαι εγώ ,, και εσύ είσαι εσύ ,, και ουτε κθξ ...

αυτό με τα δικαστήρια και το ευαγγέλιο .. ατι είναι τούτο πάλι ?? ορκίζεσε .. όχι ρε ...

λέμε τώρα γιατί κατα κανόνα κατουριέσε πάνω σου μπροστά στα δικαστικά υπάλληλα ,,, δεν το χουν και πολύ απο μάρτυρα να σε βάλουν κατηγορούμενο για πλάκα ...*ασχετο ε ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Σημαία...

Γιατί θα έπρεπε να γράφω για όλους,πως ξέρω τι πιστεύει ο καθένας,την άποψή μου γράφω φυσικά.

To σχολιο μου αφορουσε οσους (και προφανως οχι μονο εσενα) εξεφρασαν μια πανομοιοτυπη αποψη περι σημαιας και θρησκειας που ακουω εδω και δεκαετιες ........ απο δεκαδες παρομοιες συζητησεις και εκτος φορουμ.

Μια αποψη που σχεδον εχει καταντησει κλισε απο ατομα συγκεκριμενων πολιτικων θεσεων,που κατα την αποψη μου δεν ειναι σε θεση να ξεχωρισουν την διαφορα πιστης και θρησκειας οπως ανεφερα στην συνεχεια του ποστ μου.

Λαθη στην θρησκεια βρηκε και καυτηριασε πρωτος απ'ολους ο ιδιος ο Χριστός.Δεν μας λετε συνεπως κατι νεοτερο απ'αυτο που ειναι γραμμενο εδω και 2000 χρονια !!!!!!!

Υπάρχει και ένα θεματάκι με τον σταυρό και την σύνδεση με την θρησκεία ,,,

Βασιλη,τι ειναι η θρησκεια κατα την γνωμη σου;

Τι σχεση βρισκεις μεταξυ πιστης και θρησκειας;

Βρισκεις σχεση μεταξυ θρησκειας και εκκλησιας;

Αν ναι πως συσχετιζεις αυτη τη σχεση με την πιστη;

Απο ποιον κρινεται η πιστη καποιου;

αυτό με τα δικαστήρια και το ευαγγέλιο .. ατι είναι τούτο πάλι ?? ορκίζεσε .. όχι ρε ...

Έχεις μείνει λιγάκι πίσω. Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ο, καταχρηστικώς καλούμενος, πολιτικός "όρκος" (δηλαδή βεβαιώνουμε τα όσα λέμε στην τιμή και υπόληψή μας) παράλληλα με τον θρησκευτικό.

Το αστείο είναι προ 10ετίας περίπου σε δικαστήριο στη Λάρισα, όταν δεν είχε καιρό που είχε καθιερωθεί, και η πρόεδρος ρωτούσε "θα δώσετε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο", μόλις σε μια υπόθεση κάτι 60χρονες+ από χωριό (με λουκ που φανέρωνε ότι μια σχέση με την εκκλησία, την είχαν) κατάλαβαν ότι δεν χρειάζεται να ορκιστούν, επέλεξαν όλες τον πολιτικό "όρκο". Σου λέει, τιμή και υπόληψη, κλάιν μάιν... :142:

Να σου πώ κανα 2μηνο πρίν έιχα δικαστήριο .. δεν μου πρότειναν κάτι ... όχι οτι θα είχε σημασία ,,, αλλα λέμε τώρα ,, ορκίστηκα πάντως ,, σιγουράντζα .. ότι θέτε παιδιά ,,,

όσο αναφορά για την θρησκεία και την πίστη ... παιδιά ,,, δεν έχω και δεν θέλω καμία επαφή ,, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη (sic )
είναι λεπτά ζητήματα αυτά για τους θρησκόλυπτους ( δεν είναι ειρωνικό το ρήμα .. ούτε προσδιορίζει κάτι το κακό ,,, )

μου αρέσει η πασχαλία με τα δυναμιτάκια ,, ο καλός ψάλτης όταν δίνει ρέστα ,, και η κατάνυξη σε κανα εκκλήσάκι μεγάλη παρασκευή άνοιξη στην πεντέλη ας πούμε.. και μετά ουζάκι ,,,

αυτά ,,,

την θεωρητική υπόσταση της πίστης και της θρησκείας ,, δεν,, δέν είναι δουλεία μου ..

Τελικά, από 'δω το 'χαμε, από 'κει το 'χαμε, πάλι στο θρησκευτικό γύρισε η κουβέντα. Δεν μου κάνει και τρομερή εντύπωση....:D

Λογω σχεσης του σταυρου στην σημαια βεβαια.

Πληττονται και τα δυο......χαχαχα

Το αστείο είναι προ 10ετίας περίπου σε δικαστήριο στη Λάρισα, όταν δεν είχε καιρό που είχε καθιερωθεί, και η πρόεδρος ρωτούσε "θα δώσετε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο", μόλις σε μια υπόθεση κάτι 60χρονες+ από χωριό (με λουκ που φανέρωνε ότι μια σχέση με την εκκλησία, την είχαν) κατάλαβαν ότι δεν χρειάζεται να ορκιστούν, επέλεξαν όλες τον πολιτικό "όρκο". Σου λέει, τιμή και υπόληψη, κλάιν μάιν... :142:

Βασικά στην Καινή Διαθήκη λέει ρητά ότι ΔΕΝ πρέπει να ορκίζεται κανείς. Πολλοί της Εκκλησίας λένε ότι οι νόμοι θα πρέπει να καταργήσουν τελείως όλους τους θρησκευτικούς όρκους από παντού.

Για παράδειγμα, αντιγράφω:

http://sueipas.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου η εντολή του Χριστού είναι σαφέστατη: "εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως"! Δηλαδή, σας απαγορεύω ρητά να ορκίζεστε για οποιονδήποτε λόγο.
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος τονίζει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε διάφορες προφάσεις για να ορκιζόμαστε.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς προτρέπει να απαλλαγούμε απ' τη συνήθεια των όρκων.
Ο Γρηγόριος Παλαμάς συνιστά να αποφεύγουμε τελείως τον όρκο.
Τα ίδια ορίζουν ο 29ος κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου καθώς και η απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου το 1849.
Ο ισχύων Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας απαγορεύει στους ιερομόναχους και στους κληρικούς κάθε βαθμίδας να ορκίζονται. Επιτρέπει μόνο την διαβεβαίωση στην ιεροσύνη τους.
Συνεπώς δεν είναι η Εκκλησία εκείνη που επιβάλλει τον όρκο. Κι όσοι κληρικοί τάσσονται υπέρ του θρησκευτικού όρκου γιατί βλέπουν πίσω απ' το αίτημα της κατάργησής του μια προσπάθεια αποθρησκειοποίηση της κοινωνίας, απλά κινούνται έξω απ' το πνεύμα της Ορθοδοξίας
Τομ θρησκευτικό όρκο επέβαλε η Πολιτεία προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα ευθύνης όσων αναλαμβάνουν κάποια υπεύθυνη θέση ή καλούνται ως μάρτυρες στα δικαστήρια.
Σήμερα, η έννομη τάξη δίνει την ευχέρεια σε όσους καλούνται να ορκιστούν, να επιλέξουν μεταξύ θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (δηλ. στην τιμή και στη συνείδησή του).
Κι αυτή, όμως, η ρύθμιση είναι ανεπαρκής και παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία αφού αναγκάζει τους πολίτες να αποκαλύπτουν τις όποιες θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Η καλύτερη λύση είναι η πλήρης κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και η γενικευμένη καθιέρωση του αντίστοιχου πολιτικού.