Sinclair ZX Spectrum Vega με ενσωματωμένα 1000 παιχνίδια!

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
15,735
Λιβαδειά
zx-spectrum-vega-console-packaging18-625x440.jpg

Η νοσταλγία συνεχίζεται με την αναβίωση του θρυλικού ZX Spectrum, το οποίο έκανε θραύση τη δεκαετία του ’80 πριν κυκλοφορήσουν οι Atari και Commodore Amiga, καθώς από τις 24 Αυγούστου θα είναι διάθεσιμο στην αγορά το Sinclair ZX Spectrum Vega!

zx-spectrum-vega-console-shot-116-625x440.jpg

Πρόκειται για μια παιχνιδοκονσόλα-τηλεχειριστήριο που μπορείτε να συνδέσετε με οποιαδήποτε τηλεόραση χρησιμοποιώντας καλώδιο AV. Η κατασκευή του έγινε από τον Chris Smith (πρώην developer της εταιρείας) με τη συγκατάθεση του Sir Clive Sinclair και περιλαμβάνει ενσωματωμένα 1000 παιχνίδια, όπως τα Auf Wiedersehen Monty, GBA Championship Basketball και Hudson Hawk!. Τα κουμπιά είναι ήδη προγραμματισμένα για κάθε παιχνίδι, ενώ υπάρχει και εικονικό πληκτρολόγιο.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα 1000 παιχνίδια και να παραγγείλετε το Sinclair ZX Spectrum Vega από εδώ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

[via]
(Sent from Galaxy S6)

Και την ίδια ακριβώς μέρα, για ευνόητους λόγους, είναι να κυκλοφορήσει και το αντίπαλο δέος, το recreated zx spectrum από την Elite, που είναι ένα ακριβές αντίγραφο εξωτερικά του Σπέκτρουμ, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα ασύρματο bluetooth πληκτρολόγιο με το οποίο μπορεί κανείς να παίξει emulators.

Το Spectrum ήταν φανταστικό computer, αλλά οι 2 συσκευές δεν μου γεμίζουν το μάτι.
Η πρώτη είναι αρκετά ακριβή και τα βελάκια δεν βοηθάνε.
To δεύτερο φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να ψάχνεις τα παιχνίδια από on line εφαρμογή.

Προφανώς, η πιο καλή επιλογή είναι ένα emulator και τα xιλιάδες roms από το internet.
Συνiσταται το Spectaculator, ή το ZX-32.
Το Spectrum αν και είχε περιορισμούς στα χρώματα και στον ήχο (αργότερα φτιάξανε τον ήχο),
ήταν το πιο διασκεδαστικό 8bit μηχάνημα.
Ακριβώς από τους πιο πάνω περιορισμούς οι κατασκευαστές παιχνιδιών (κυρίως οι Άγγλοι),
δούλευαν πολύ πάνω στο playability και τις πιο πολλές φορές τα παιχνίδια του ήταν καλύτερα από του C64 και του Amstrad.
Eϊχαν λίγο πιο ευκρινή γραφικά (έστω και με ολιγοχρωμία) και ήντουσαν πιο στρωτά και γρήγορα στην κίνηση.
Κάποια παιχνίδια-υπερπαραγωγές από την Αμερική για το C64 με μεγάλη μνήμη και πολλά multiload ξέφευγαν, αλλά αυτά ήταν συνήθως η εξαίρεση.
Καλό ήταν και το Amstrad, ζωηρά χρώματα, φτηνή τιμή, κατάφερε να μπει σφήνα στα 2 άλλα.
Ήταν ωραίες εποχές τότε!:grandpa:

Πολλα παιχνίδια τα εχω ακόμα γνησια.. Ειχα τον 48ΚΒ (τον απλο Spectrum δλδ) το 1983-84, ο πρώτος μου υπολογιστής. Ειχα βγάλει τα ματια μου, αμέτρητες σειρές κώδικα για το τπτ. Τα παιχνίδια απο το demo τυπου Arkanoid που ερχοταν πακέτο με τον 48 μεχρι τα τελευταία εξελίχθηκαν παρα πολυ. Το R-Type, DD και Sim City έφτασαν το μηχάνημα στα όρια του. Μετα εκανα την υπερβαση, πηρα ενα Schneider και ξεχασα τα χρωματα...

Ειχα ενα amsrad 464 πρασινο αλλα ειχα κανει diy καλωδιο
και επαιζε στη 17αρα CRT.
To highlight βεβαια ηταν ενα console type joystick
Ξερετε, το μαυρο κουτι με το λεβιεδακι με την κοκκινη μπιλια στην κορυφη,
και τα δυο κοκκινα fire buttons.

Ειχα ενα amsrad 464 πρασινο αλλα ειχα κανει diy καλωδιο
και επαιζε στη 17αρα CRT.
To highlight βεβαια ηταν ενα console type joystick
Ξερετε, το μαυρο κουτι με το λεβιεδακι με την κοκκινη μπιλια στην κορυφη,
και τα δυο κοκκινα fire buttons.

Πραγματικα εξαιρετικό χειριστήριο, δεν έσπαγε με τπτ.

Απάντηση: Re: Sinclair ZX Spectrum Vega με ενσωματωμένα 1000 παιχνίδια!

Πολλα παιχνίδια τα εχω ακόμα γνησια.. Ειχα τον 48ΚΒ (τον απλο Spectrum δλδ) το 1983-84, ο πρώτος μου υπολογιστής. Ειχα βγάλει τα ματια μου, αμέτρητες σειρές κώδικα για το τπτ. Τα παιχνίδια απο το demo τυπου Arkanoid που ερχοταν πακέτο με τον 48 μεχρι τα τελευταία εξελίχθηκαν παρα πολυ. Το R-Type, DD και Sim City έφτασαν το μηχάνημα στα όρια του. Μετα εκανα την υπερβαση, πηρα ενα Schneider και ξεχασα τα χρωματα...

Και εμένα ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν! Δεν τον θυμάμαι πολύ καλά όμως, ήμουν και μικρός τότε!
αχχ μακάρι να το είχα κρατήσει. Μόνο την Amiga 500 μπόρεσα και κράτησα κ την έχω ακόμα :smile:

E καλα, και εγω μπόμπιρας ημουν. Τον ειχα δει σε σπιτι φίλου του πατερα μου και ειχα πάθει αμοκ. Μου πηρε κανα μηνα πρήξιμο μεχρι να μου τον πάρει...Στο τελος 4 πλήκτρα χαλασαν απο το πολυ πάτημα.

Το Spectrum ήταν φανταστικό computer, αλλά οι 2 συσκευές δεν μου γεμίζουν το μάτι.
To δεύτερο φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να ψάχνεις τα παιχνίδια από on line εφαρμογή.
Προφανώς, η πιο καλή επιλογή είναι ένα emulator και τα xιλιάδες roms από το internet.
Συνiσταται το Spectaculator, ή το ZX-32.

To recreated spectrum, δε χρειάζεται καμία ειδική εφαρμογή -παρότι διατίθεται μαζί με μια τέτοια-. Είναι ένα κανονικό bluetooth keyboard που μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει σε οποιοδήποτε σύστημα και με οποιοδήποτε emulator και παιχνίδι ή ακόμα και σαν κανονικό πληκτρολόγιο. Μόνο μειονέκτημα η τιμή του..

To recreated spectrum, δε χρειάζεται καμία ειδική εφαρμογή -παρότι διατίθεται μαζί με μια τέτοια-. Είναι ένα κανονικό bluetooth keyboard που μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει σε οποιοδήποτε σύστημα και με οποιοδήποτε emulator και παιχνίδι ή ακόμα και σαν κανονικό πληκτρολόγιο. Μόνο μειονέκτημα η τιμή του..

Το recreated spectrum τότε είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή.
Το διάβασα βιαστικά και βλέποντας τo application για τα παιχνίδια, νόμιζα ότι μόνο μέσω αυτού γίνεται η επιλογή παιχνιδιών.
Πάω να παίξω τώρα το Commando της Εlite Systems στο Spectaculator, φυσικά...
S1070066.JPG
Χμ...Κάτι δεν πήγε καλά στη φωτογραφία.
Τέλος πάντων. Δεν χάνω ούτε με σφαίρες!:beatnik2:

Ένα έτσι πρώτο review για το vega: http://www.eurogamer.net/articles/2015-08-21-sinclair-zx-spectrum-vega-review
Πέρα από όσα αναφέρονται εκεί, διατυπώνονται αρκετά παράπονα κυρίως για την ποιότητα της εικόνας (μόνο rca output), τη φτηνή κατασκευή, τη δυσκολία ορισμού custom πλήκτρων για τα παιχνίδια, την μη δυνατότητα λόγω copyright να παίξουν κάποια παιχνίδια, απουσία τροφοδοτικού στη συσκευασία παρά το μεγάλο κόστος, και άλλα διάφορα. Τα περισσότερα ελπίζουμε να λυθούν με αναβαθμίσεις του firmware, αλλά γενικά είναι ένα προϊόν αποκλειστικά για νοσταλγικούς hardcore fans..
Όσο για το recreated, που θα κυκλοφορήσει και αυτό σε δυο εβδομάδες, ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτοιμο το software (το hardware ήδη έχει αρχίσει να στέλενεται στους πρώτους που το παρήγγειλαν). Το μεγάλο λάθος της elite σε αυτό της το εγχείρημα ήταν ότι διαφήμισε στο kickstarter το προϊόν, υποσχόμενη πολλά παιχνίδια μαζί και κατάφερε έτσι να μαζέψει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό 50.000 λιρών, το οποίο όμως αναγκάστηκε να το ξοδέψει σχεδόν όλο στα δικαστήρια έπειτα από μηνύσεις που της γίνανε από software houses, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να αναβάλει τουλάχιστον δυο φορές την ημερομηνία παραγωγής των μονάδων...