Σκαψίματα-διατομές καλωδίων ηχείων Deadline Δευτέρα

masteripper

New member
6 July 2006
73
Γεια χαρά σε όλους
Χρειάζομαι την βοήθεια σας καθώς κάνω τα σκαψίματα στο σπίτι μου και μάλλον έκανα 1 λάθος και θα ήθελα την συμβουλή σας.
Το σαλόνι μου είναι περίπου 4χ7 μέτρα και ο τοίχος στον οποίο θα μπει η τηλεόραση και ελπίζω και ο βιντεοπροβολέας είναι περίπου 2.7 μέτρα πλάτος (2.7+1.3 διάδρομος = 4) ,εγώ θα έχω τον καναπέ περίπου 3,5 -4 μέτρα απο τον τοίχο προβολής ...αυτή είναι η διάταξη για να πάρετε μια ιδέα
Το σετάρισμα με βάση τον ενισχυτή που έχω τώρα και με βάση τα μελλοντικά πρότυπα θα είναι 7.1
Το πρόβλημα είναι με τις διατομές των καλωδίων που θα χρησιμοποιήσω όσον αφορά τα περιφερειακά ηχεία
Οφείλω να ομολογήσω ότι ξέχασα τις διπλοκαλωδιώσεις των ηχείων και τράβηξα καλώδιο 2χ1 για όλα τα περιφερειακά ηχεία καθώς υπολόγισα οτι θα είμαι καλυμμένος.
Τώρα μετά την "ανακάλυψη" της διπλοκαλωδίωσης ( σταμπάρισα κάτι σετάκια που θα αντικαταστήσουν τα τρισάθλια ηχεία που έχω τώρα) σκέφτομαι ότι τουλάχιστον για τα πλαϊνά περιφερειακά θα τραβήξω πρώτα ο θεός σωλήνα αν βρώ τουβλο να περάσω......δυστυχώς είμαι τίγκα στο μπετόν και στις κολώνες δοκάρια και περνάω δύσκολα.
Εαν τελικά αποτύχω να τραβήξω σωλήνα και βάλω επιπλέον καλώδια ώστε να γίνει 4χ1 θα είμαι ΟΚ ή πρεπει οπωσδήποτε να τραβήξω σωλήνα ώστε να είμαι καλυμμένος για να μπεί κάποιο πιο ποιοτικό καλώδιο ηχείων?
Το μεγάλο πρόβλημα είναι μετά τα πίσω περιφερειακά τα οποία είναι αρκετά μακριά ...μαζί με τις στροφές τα υπολογίζω στα 12-13 μέτρα....αυτά τι απαιτήσεις έχουν σαν ηχεία...θα παίξουν με τα 2χ1 ή πρεπει να κάνω και εκεί οπωσδήποτε πέρασμα σωλήνα.
Αν υποθέσουμε ότι σαν ηχεία που σκέφτομαι να πάρω είναι το σετ THX της Crystal Audio 5.1 τότε τι ηχεία με τι απαιτήσεις θα πρέπει να μπουν πίσω....θα είναι δηλαδή ένα ποιοτικό σετάκι ή με τις χαρχάλες που έχω τώρα θα κάνω την δουλειά μου οπότε δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο για τα καλώδια
Βοηθήστε παιδιά γιατί την Δευτέρα μπαίνουν οι σοβατζήδες και μετά κλαψτα Χαράλαμπε......
 
Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να διπλοκαλωδιώσεις τα περιφερειακά ηχεία... Ο ρόλος που έχουν σε ένα πολυκάναλο σύστημα είναι κυρίως για εφέ οπότε δεν νομίζω ότι διπλοκαλωδιώνοντας (το έγραψα σωστά;;) κερδίσεις τίποτα σημαντικό σε ποιότητα. Αν μιλάμε για τα δύο μπροστινά και το κεντρικό όπου συνήθως είναι το 90% της πληροφορίας αλλάζει το πράγμα...
Καλημέρα και καλά σκαψίματα...:builder: :frusty:
 
Όσον αφορά τα πλαινα περιφερεικά είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι καλό είναι να κάνω διπλοκαλωδίωση για τα πίσω ζορίζομαι.....έχουν τίποτα απαιτήσεις ή τριχες???
 
Σιγά βρε παιδιά, πόση έκταση φάσματος καλύπτουν για να θέλουν και διπλοκαλωδίωση; Που κόβουν, στα 180Hz ως συνήθως ή στα 80Hz α-λα THX;
Νομίζω ότι η διπλοκαλωδίωση είναι υπερεκτιμημένη.
 
Η διπλοκαλωδίωση είναι αμφίβολου αποτελέσματος ακόμα και σε hi end συστήματα πόσο μάλλον σε ένα "φτηνό" home cinema.

Είναι σαν να λέει κάποιος: Αγόρασα ένα παμπάλαιο Φιατ 500. Να του βάλω τροχούς 14" μήπως και κρατάει καλύτερα;

Αν και τα καλώδια που τράβηξες είναι λεπτούτσικα (χάθηκε ο κόσμος να τραβήξεις 2Χ2,5 παντού; ) νομίζω ότι τα ηχεία δεν θα έχουν πρόβλημα για τέτοια εφαρμογή, (αλλά και για πιο απαιτητικές ακόμα).

Να ξεπεράσεις λοιπόν και εσύ, είναι η γνώμη μου, αυτούς τους ενδοιασμούς και να κάτσεις να απολαύσεις το σύστημά σου. Καλύτερα σίγουρα δεν θα παίξει ότι καλώδια και να του βάλεις.

Και αν δεν σου αρέσει αυτό που θα ακούσεις τελικά, στιγμή μη σκεφτείς ότι σου φταίνε τα καλώδια. Κάτι άλλο θα φταίει......

Άκου τους παθόντες! :grandpa:
 
Last edited:
αν τελικά βάλω σωλήνα για τα πλαινα περιφερειακά και κάνω τα πίσω 4χ1 είμαι ΟΚ?
Παιζει να τα μουφάρω γιατί έχω 2 μεγάλα κομμάτια + τα υπάρχοντα καλώδια για τα πλαινα ή πρεπει να τα παω μονοκόμματα
 
Απάντηση: Re: Σκαψίματα-διατομές καλωδίων ηχείων Deadline Δευτέρα

αν τελικά βάλω σωλήνα για τα πλαινα περιφερειακά και κάνω τα πίσω 4χ1 είμαι ΟΚ?
Παιζει να τα μουφάρω γιατί έχω 2 μεγάλα κομμάτια + τα υπάρχοντα καλώδια για τα πλαινα ή πρεπει να τα παω μονοκόμματα

Μονοκόμματα είναι καλύτερα. Μουφαρισμένα μόνο με σφιχτί στρίψιμο, κλεμαρισμένα καλύτερα, και μετά κόλληση. Μέσα στον τοίχο μάλλον δεν γίνεται.

Τώρα:

Αν θέλεις να τραβήξεις 4Χ1 κάνε το αλλά να τα συνδέσεις παράλληλα σε μονοκαλωδίωση. Το βασικότερο πρόβλημα σε μεγάλα μήκη είναι ο χαμηλός DF λόγω μικρής διατομής. Η διπλοκαλωδίωση είναι εντελώς περριτή και εντελώς λάθος σαν προτεραιότητα στην περίπτωση αυτή.

Όμως, αυτά ισχύουν σε μουσικά συστήματα υψηλής πιστότητας.

Σε κινηματογραφικά συστήματα τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά: Εκεί ο "χαι φαι" ήχος μια χοντρής διατομής μπορεί να ακούγεται λεπτός και υποτονικός.
Αντίθετα ο "μπούγιο" ήχος μια λεπτής διατομής με χαμηλό DF μπορεί να ακούγεται πιο κινηματογραφικός και ευχάριστος.

Η διπλοκαλοδίωση, επαναλαμβάνω, στην περίπτωσή σου δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από τσάμπα κόπο και άγχος!
 
DF ? σορυ τι είναι?
Πάντα το πρόβλημα είναι τα πισω περιφερειακά, για τα "καλα" τα πλαϊνά θα κανω οτι μπορω καλύτερο
 
Απάντηση: Re: Σκαψίματα-διατομές καλωδίων ηχείων Deadline Δευτέρα

DF ? σορυ τι είναι?
Πάντα το πρόβλημα είναι τα πισω περιφερειακά, για τα "καλα" τα πλαϊνά θα κανω οτι μπορω καλύτερο

Ακούς μουσική; Εννοώ με φανατικά hi fi κριτήρια, όπως κάποιοι από εμάς (οι "άρρωστοι" ) εδώ μέσα ή απλά θέλεις να βλέπεις τις ταινίες σου χαλαρά ξαπλωμένος στον καναπέ σου σε μέτριες "οικογενειακές" ηχητικές στάθμες κλπ κλπ;

Τι θέλεις να πετύχεις ακριβώς κάνοντας όπως λές: "για τα "καλα" τα πλαϊνά θα κανω οτι μπορω καλύτερο" ;

Σε ρωτάω για να καταλάβω ποιες είναι οι προσδοκίες σου από αυτό που φτιάχνεις.

Αλλά σε κάθε περίπτωση μπορώ να σου πω από τώρα ότι για τα "κακά" τα πίσω δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τίποτα απολύτως πέρα από αυτά που έχεις ήδη κάνει και άδικα θα παιδευτείς παραπάνω.

Εκτός και αν φτιάχνεις υποδομή για να στήσεις κανένα σύστημα αναφοράς μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ......

Το DF είναι ένα μέγεθος που λέγεται "συντελεστής απόσβεσης" ή damping factor στα ελληνικά. Εντελώς μπακάλικα θα σου πώ ότι με λεπτά καλώδια ο DF μειώνεται ενώ με χοντρά αυξάνει. Όσο αυξάνει ο DF τόσο πιο σφιχτά και ελεγχόμενα μπάσα έχουμε. Όσο μειώνεται τόσο πιο πλαδαρά και υποελεγχόμενα μπάσα έχουμε.
Στην μουσική συνήθως μας αρέσει η πρώτη περίπτωση, δηλαδή με μεγάλο DF. Αντίθετα στον κινηματογράφο προτιμάμε συχνότερα την δεύτερη περίπτωση. (εντελώς χονδρικά και μπακάλικα, επαναλαμβάνω)
Μερικοί όμως προτιμούν χαμηλό DF και στην μουσική. Ανάλογα τα ηχεία , τον χώρο, την στάθμη που ακούμε, το είδος της μουσικής που ακούμε και τελικά την προσωπική μας προτίμηση. Είναι κυρίως θέμα γούστου και δευτερευόντως τεχνικό ζήτημα. Θεωρητικά πάντως το μεγάλο DF είναι πάντα το ζητούμενο.

Γι αυτό σε ρωτώ ξανά:
Τι θέλεις να πετύχεις ακριβώς κάνοντας όπως λές: "για τα "καλά" τα πλαϊνά θα κανω οτι μπορω καλύτερο" ;

Έχεις άποψη του τι θέλεις ακριβώς;

Φυσικά υπάρχει και ο απλός τρόπος: Τράβα καλώδια γιατί έτσι θέλεις και μη σκας ούτε για τα παραπάνω ούτε για το αποτέλεσμα που θα πάρεις, αν πάρεις. Αρκεί να νιώθεις καλά μέσα σου.....
-bye-
 
Θέλω να βλέπω ταινίες αλλά όχι σε "οικογενειακή στάθμη".Θέλω να παίζω δυνατά και καθαρά.
Σύμφωνα με την δικιά μου οπτική γωνία τα πλαινα περιφερειακά έχουν πραγματική πληροφορία οπότε σίγουρα θέλω να είναι ποιοτικά και καλά γιαυτό και αυριο θα "φαω" το σπίτι για να περάσω σωλήνες.
όσον αφορά τα πίσω περιφερειακά πέρα απο ελάχιστες ταινίες (6.1) ουσιαστικά δεν έχουν πραγματική πληροφορία αλλά ο εκάστοτε ενισχυτής μέσω DSP αναλαμβάνει την δημιουργία του 6ου & 7ου καναλιού.
Γιαυτό και σκέφτομαι αν χρειαζεται να αντικαταστήσω τα 2χ1 καλώδια με 2χ2.5 ή να μείνω στα αβγά μου,αν και είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι προκειμένου να με "τρωει" καλύτερα να αλλάξω τα καλώδια και να σταματήσω να το ψάχνω.
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου.