Σκέψεις και απορίες για NAS

Όπως ακριβώς τα είπε ο φίλος για το fat32. Μονη σωτηρία είναι αν το πιρελλι υποστηρίζει ext3 ή 4 που νομίζω ότι κ τα 2 υποστηρίζουν >4 γιγα. Αν ναι θα πρέπει να κανείς format τον USB hdd με ένα απο αυτά τα 2 file systems. Αν δεν έχεις κάποιο pc με linux, σου προτείνω να κατεβασεις iso του Ubuntu live cd να το καψεις σε cd, να bootάρεις απο αυτο κ μετα να κανείς φορματ τον USB σου στο file system που είπαμε.

Για να μην κανείς κόπο άδικα όμως πρώτα επιβεβαίωσε ότι το πιρελλι υποστηρίζει κάποιο απο αυτά τα file systems.

έκατσα και διάβασα λίγο εν τω μεταξύ, και ναι πάνω από 4GB αρχείο δεν υποστηρίζεται σε FAT32...οπότε τζίφος η δουλειά.
Το θέμα είναι ότι και το router γενικά δεν το βλέπω με ευκολία στο δίκτυο, ο media player δεν το βλέπει καθόλου πόσω μάλλον τo δίσκο πάνω στη Usb. Μου είπαν από τη cyta ότι θα κάνουν και κάποια αναβάθμιση στο τελευταίο firmware κάποια στιγμή μήπως αλλάξει κάτι....γενικά τζίφος η δουλειά.
Το καλό μέσα σε όλη τη φασαρία όλη μέρα είναι ότι έριξα πρόχειρα ένα καλώδιο ενάεριο (!) μέσα στο σπίτι και έφερα την τηλεφωνική σύνδεση και το router κοντά σε όλα αυτά οπότε παίζω με wired Ethernet. Και από ότι βλέπω μάλλον πως το παιχνίδι του nas θα το παίξει ο media player (appstreamer) ο οποίος δεν κολώνει του έβαλα πάνω στις 2 usb και τον fat και έναν άλλο NTFS και τους διαβάζει και τους 2 μια χαρά. Έχει και την εφαρμογούλα bit torrent και γίνεται κατεβαστήρι...αυτό που κυττάω τώρα είναι αν μπορεί όταν κατεβάζει παράλληλα να παίζει και κάποια ταινία από τον ένα ή τον άλλο δίσκο!

Εχω καταλήξει στο παρακάτω, μήπως έχει κάποιος καμμιά ιδέα;

Ο appstreamer (media player) δεν βλέπει το δικτυακό workgroup του router και κατ'επέκταση το σκληρό που είναι πάνω του σε μια usb θύρα, ενώ βλέπει το λαπτοπ και τα folders που έχω κάνει share; Σημειωτέον ότι το λαπτοπ βλέπει και το appstreamer και ότι έχει πάνω του και το router με τον αντίστοιχο δίσκο.

Ο media player σου (appstreamer) βλεπει folders ή media μεσω DLNA? Μηπως εχει καμμια διαφορετικη επιλογη για να δει το shared folders? Θυμαμαι ας πουμε οτι στο wdtv live ειχε διαφορετικο μενου για media κ διαφορετικο για folders.

Αν κατάλαβα καλά βλέπει και τα δύο. Εχει επιλογή να πλοηγηθείς σε δίσκους, folders, αρχεία, και από ότι έχω καταλάβει όταν τα πρωοτδιαβάζει στήνει και μια database για τα διάφορα είδη media (photo, music, video).

Ήρθε παίδες...δεν βλέπω την ώρα να ασχοληθώ μαζί του!

Από τα βασικά που πρόλαβα να δω είναι πως έχει την 2661 η οποία είναι και η νεότερη έκδοση.Έκανα και την αρχική εγκατάσταση και από αύριο θα το πιάσω πιο ζεστά...

Καλορίζικο και από μένα!!
Σαν κάτοχός του εδώ και 7-8 μήνες, σου λέω απλά ότι θα το ευχαριστηθείς τόσο που δεν θα πιστεύεις ότι υπάρχει τέτοια συσκευή!!!

Έτσι..τέτοια να ακούω.Ήδη οι πρώτες δύο μέρες χωρίς σκληρούς και καλώδια δίπλα από την tv όπως και περιττά βάλε βγάλε και η διαφορά είναι αισθητή.

Λοιπόν,νομίζω πως είμαι έτοιμος...έχω συνδέσει το μόντεμ μου στο switch και εκεί πάνω pc,tv και φυσικά το synology και το επόμενο τριήμερο με ρεπό θα καώ!

Φυσικά υπάρχει και η πρώτη απορία η οποία είναι η παρακάτω.Η τηλεόραση μου βλέπει μόνο τους τρεις default φακέλους(music/photo/videos) και όσο και αν προσπάθησα να δημιουργήσω και άλλους δεν τα κατάφερα.Λογικά θα υπάρχει κάποιος τρόπος...

Μετά από αυτό σειρά,στην εξερεύνηση, θα πάρει το download center....

Επίσης αν έχει κάποιος να προτείνει εφαρμογές....

δεν κατάφερες να δημιουργήσεις άλλους φακέλους ή δεν κατάφερε η TV να δει τους φακέλους που έφτιαξες;

υποθέτω το 2ο. Λογικά δεν όρισες οι φάκελοι να γίνουν share ή δεν όρισες η TV να μπορεί να έχει πρόσβαση στους φακέλους

Το δεύτερο...δημιούργησα φακέλους που τους όρισα ως shared folders αλλά δεν τους είδε.

Τους υπο-φακέλους που δημιούργησα μέσα στους default φακέλους τους είδε κανονικά οπότε μάλλον δεν έκανα σωστά την διαδικασία ώστε να είναι shared.

Βέβαια μην φανταστείς ότι είχα και τον άπειρο χρόνο για να το ψάξω...

Απάντηση: Re: Σκέψεις και απορίες για NAS

Το δεύτερο...δημιούργησα φακέλους που τους όρισα ως shared folders αλλά δεν τους είδε.

Τους υπο-φακέλους που δημιούργησα μέσα στους default φακέλους τους είδε κανονικά οπότε μάλλον δεν έκανα σωστά την διαδικασία ώστε να είναι shared.

κάπου ορίζεις και ποιος έχει access μέσω δικτύου στο φάκελο που κάνεις share. Κάπου θα πρέπει να ορίσεις τη διεύθυνση της τηλεόρασης ή όλοι. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς static IP διευθύνσεις.

Τι είναι προτιμότερο, να κάνει το router τη δουλειά του switch αφού έχει πάνω 4 θύρες ethernet ή να μεσολαβήσει ένα switch όπως λέτε παραπάνω;
Αν βάλω ένα Nas για να μοιράζει αρχεία και media σε υπολογιστή, player, ενισχυτή και να έχει επαφή με τον έξω κόσμο για κάποιο torrentοκατέβασμα, έχει διαφορά αν είναι πάνω στο router ή πάνω σε κάποιο switch που με τη σειρά του είναι πάνω στο router;
Χάζευα με αφορμή αυτό το νήμα τα NAS της synology και είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση...αν τα καταλαβαίνω καλά όλα.
Μπορεί όντως να αναλάβει αυτό τη δουλειά του downloading με torrent; Αν ναι, είναι αξιόπιστο; Θέλω να πω ότι σήμερα είχα προβλήματα πολλά με το pc, όταν δούλευε ο mtorrent μετά από λίγο κόλλαγε το pc, ή έβγαζε μπλε οθόνη έλεγε διάφορα και έκανε restart (αυτός είναι και ο λόγος που σκέφτομαι σοβαρά τη λύση του NAS ώστε να απαλλάξω το λαπτοπ από αυτές τις δουλειές). Τέτοια κολλήματα τρώνε τα NAS;
Επίσης είδα ότι μπορεί να δεχτεί πάνω και κάμερες ασύρματες IP για παρακολούθηση και να καταγράφει και αν κατάλαβα καλά να δίνει και κάποιο σήμα alarm όταν ενεργοποιείται η καταγραφή από κάμερα που ανιχνεύει κίνηση...ή μήπως το είδα αλλού και μου έρχεται σαν όνειρο τώρα; Το έχει δοκιμάσει κανείς αυτό, είναι αξιόπιστο;
Και τέλος φαντάζομαι ότι θέλει παρέα του και ένα UPS για 100% αξιοπιστία...όταν πέσει το ρεύμα, το παίρνει χαμπάρι και με κάποιο τρόπο προφυλάσσεται, μπαίνει σε κατάσταση shut down?

Συγχώρεστε με αν κάποιες ερωτήσεις σας προκαλούν γέλιο αλλά είμαι άσχετος με τα δικτυακά, τώρα προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται. :2thumb22sup:

αν όλα χωράνε πάνω στο router χωρίς τη μεσολάβηση switch τότε καλύτερα έτσι. Να προσθέσεις ένα switch στο δίκτυο όταν θέλεις να συνδέσεις πολλά στο router και δεν έχει ελεύθερη θύρα. Όταν το router έχει 4 θύρες και εσύ θέλεις να συνδέσεις μέχρι 4 συσκευές τότε δε χρειάζεται να βάλεις και switch.
Εκτός αν θέλεις να συνδέσεις συσκευές πάνω σε router που είναι απομακρυσμένες (π.χ. το router στο υπνοδωμάτιο και το NAS + media player στο σαλόνι) όπου έχεις μόνο ένα καλώδιο διαθέσιμο ethernet να συνδέει τα δωμάτια. Τότε συνδέεις τις δύο συσκευές του σαλονιού πάνω στο switch και το switch πάνω στο router.

Ευχαριστώ papdoux.
Στην περίπτωση που έχω την τηλεφωνική γραμμή στο ένα δωμάτιο και δυστυχώς δεν έχω σε άλλο δωμάτιο ούτε τηλεφωνική γραμμή ούτε δίκτυο. Είναι προτιμότερο να μεταφέρω όλο το router με ένα τηλεφωνικό καλώδιο στο δωμάτιο που θα είναι οι συκευές που θα δικτυωθούν ή να πάω με ένα UTP καλώδιο και από εκεί με ένα switch να δικτυώσω τις συσκευές. Χωροταξικά μου κάνει το ίδιο και μάλλον η πρώτη λύση είναι η πιο οικονομική. Τεχνικά και λειτουργικά όμως τι είναι καλύτερο για το δίκτυο;

Τι είναι προτιμότερο, να κάνει το router τη δουλειά του switch αφού έχει πάνω 4 θύρες ethernet ή να μεσολαβήσει ένα switch όπως λέτε παραπάνω;
Αν βάλω ένα Nas για να μοιράζει αρχεία και media σε υπολογιστή, player, ενισχυτή και να έχει επαφή με τον έξω κόσμο για κάποιο torrentοκατέβασμα, έχει διαφορά αν είναι πάνω στο router ή πάνω σε κάποιο switch που με τη σειρά του είναι πάνω στο router;
Χάζευα με αφορμή αυτό το νήμα τα NAS της synology και είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση...αν τα καταλαβαίνω καλά όλα.
Μπορεί όντως να αναλάβει αυτό τη δουλειά του downloading με torrent; Αν ναι, είναι αξιόπιστο; Θέλω να πω ότι σήμερα είχα προβλήματα πολλά με το pc, όταν δούλευε ο mtorrent μετά από λίγο κόλλαγε το pc, ή έβγαζε μπλε οθόνη έλεγε διάφορα και έκανε restart (αυτός είναι και ο λόγος που σκέφτομαι σοβαρά τη λύση του NAS ώστε να απαλλάξω το λαπτοπ από αυτές τις δουλειές). Τέτοια κολλήματα τρώνε τα NAS;
Επίσης είδα ότι μπορεί να δεχτεί πάνω και κάμερες ασύρματες IP για παρακολούθηση και να καταγράφει και αν κατάλαβα καλά να δίνει και κάποιο σήμα alarm όταν ενεργοποιείται η καταγραφή από κάμερα που ανιχνεύει κίνηση...ή μήπως το είδα αλλού και μου έρχεται σαν όνειρο τώρα; Το έχει δοκιμάσει κανείς αυτό, είναι αξιόπιστο;
Και τέλος φαντάζομαι ότι θέλει παρέα του και ένα UPS για 100% αξιοπιστία...όταν πέσει το ρεύμα, το παίρνει χαμπάρι και με κάποιο τρόπο προφυλάσσεται, μπαίνει σε κατάσταση shut down?

Συγχώρεστε με αν κάποιες ερωτήσεις σας προκαλούν γέλιο αλλά είμαι άσχετος με τα δικτυακά, τώρα προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται. :2thumb22sup:

Όλα τα παραπάνω τα κάνει το Synology...διαμοιρασμό,torrent,κάμερες και άλλα πολλά τα οποία και εγώ τώρα θα μάθω.

Για εμένα τα βασικότερα είναι τα εξής:Το ότι ξέφυγα από εξωτερικούς σκληρούς,καλώδια και βάλε βγάλε στην τηλεόραση και απέκτησα ένα σοβαρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίο μπορώ να έχω πρόσβαση από παντού(εντός και εκτός σπιτιού) και το δεύτερο η χαμηλή κατανάλωση...δεν συγκρίνονται τα 500-600w που καταναλώσει το pc όταν το αφήνω να κατεβάζει με τα 17.5 του synology.

Όσο για το switch προσωπικά το έβαλα για να έχω gigabit συνδέσεις μεταξύ των συσκευών μου,αφού το μόντεμ που έχω είναι ένα απλό 100ρι το οποίο πήρα από τον ΟΤΕ...

Σχετικά με το switch ισχύει ότι είπε ο janpap. Αν και δεν έχω synology αλλά ένα παλιό qnap μπορείς να το βάλεις να κάνει ένα σωρό πράγματα. Κατ' αρχάς βάλε torrent client οπωσδήποτε και θα πρότεινα το transmission. Είναι γρήγορο ελαφρύ με ωραία add-on ( αυτόματο κατέβασμα σειρών και υποτίτλων, και αλλα καλούδια)δουλεύει με private trackers και έχει shell που δουλεύουν και από κινητά (δηλ. να κατεβάζεις το torrent στο κινητό και να το στέλνεις στο synology. Επίσης μπορείς να βάλεις DLNA server και να παίζεις αρχεία κατευθείαν σε συσκευές που το υποστηρίζουν (τηλεοράσεις, ενισχυτές κλπ). Αυτά είναι ορισμένα από τα πράγματα που μπορείς να κανείς με ένα NAS. Ψάξε στο site της synology για τα προγράμματα που μπορεί να βάλεις και ρίξε πολύ διάβασμα στο forum της. Καλορίζικα

Δεν μπορώ να βρω το δικό μου τι είναι;; Μήπως ξέρει κανείς (Pirelli p.rg A4201g);

Δηλαδή βρε καλά μου παιδιά, αν βάλω ένα Nas και media player (που τον έχω) τότε τι διαφορά έχω από ένα HTPC;

Εξηγήστε μου αν θέλετε λίγο παραπάνω το θέμα του streming και του DLNA γιατί μπερδεύομαι.
Σήμερα ας πούμε πάω από τα μενού το Media player και ψάχνω το δίσκο που θέλω και τρέχω το αρχείο που έχει την ταινία ή το τραγούδι που θέλω.
Από το menu του nas τι διαφορετικό θα έκανα; Εχει παιχτήρι το nas δικό του; Για να τροφοδοτήσω ένα ενισχυτή που είναι δικτυωμένος, θα πηγαίνω από τον ενισχυτή να επιλέγω ότι θέλω να ακούσω ή από το Nas (δεν μπορώ να το καταλάβω πως παίζει στην τελευταία επιλογή);

Επίσης όποιος θέλει ας μου πει τι πράγμα είναι αυτό το Private trackers, σε τι χρησιμεύει και πως το δουλεύουμε (αν δεν θέλει ανοικτά για κάποιο λόγο ας μου στείλει pm).

Μπαίνει αλλά για ποιο λόγο? Το είχα βάλει για πλάκα αλλά δεν βρήκα κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με το native download station. Τι σκέφτεσαι να κάνεις που θα χρειαστείς το transmission?