Σκέψεις……

κάτι άλλο που πέρασε από το μυαλό μου είναι ότι όλοι ψάχνουμε τον τέλειο
ήχο η για την ακρίβεια την ακριβέστερη αναπαραγωγή του ήχου
και το ερώτημα μου είναι πόσοι από εμάς που ψάχνουν έχουν δει - ακούσει
live μια εκτέλεση για να μπορούν να συγκρίνουν το ηχοσύστημα τους ?

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αγοραστών.

Μια ολόκληρη κατηγορία "οι ψαγμένοι" ή αυτοί που θα ψάξουν, δεν μπορούν να επιρρεαστούν από αυτό (Marketing).

Σε άλλους ελπίζουν που έχουν χρήματα, και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Δυστυχώς αυτοί αγοράζουν όμορφες λέξεις.

κάτι άλλο που πέρασε από το μυαλό μου είναι ότι όλοι ψάχνουμε τον τέλειο
ήχο η για την ακρίβεια την ακριβέστερη αναπαραγωγή του ήχου
και το ερώτημα μου είναι πόσοι από εμάς που ψάχνουν έχουν δει - ακούσει
live μια εκτέλεση για να μπορούν να συγκρίνουν το ηχοσύστημα τους ?

Δεν ψάχνουμε ακριβώς τον τέλειο ήχο.

Ο καθένας ψάχνει αυτό που του αρέσει.
Εδώ είναι που μπαίνει ο παράγοντας "υποκειμενικότητα" στο Hi-Fi.

Ο "τέλειος ήχος" είναι μάλλον κάτι το ανύπαρκτο.
Γιατί, καλά λέμε ότι πρέπει ο ακροατής να έχει εμπειρίες live ακουστικής μουσικής, χωρίς μικρόφωνα, αλλά σε μουσικές όπως η ροκ, η ποπ, η ηλεκτρονική που από τη φύση τους δεν είναι ακουστικές (πέρα από ακουστικά sessions σε ροκ και ποπ), τι γίνεται;

Εκεί πέρα, μάλλον παριστάνουμε και λίγο τους ηχολήπτες-παραγωγούς (εγώ θα το έκανα να ακούγεται έτσι)...

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αγοραστών.

Μια ολόκληρη κατηγορία "οι ψαγμένοι" ή αυτοί που θα ψάξουν, δεν μπορούν να επιρρεαστούν από αυτό (Marketing).

Σε άλλους ελπίζουν που έχουν χρήματα, και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Δυστυχώς αυτοί αγοράζουν όμορφες λέξεις.

πολλές φορές παίζει ρόλο και το prestige ....

Δεν ψάχνουμε ακριβώς τον τέλειο ήχο.

Ο καθένας ψάχνει αυτό που του αρέσει.
Εδώ είναι που μπαίνει ο παράγοντας "υποκειμενικότητα" στο Hi-Fi.

Ο "τέλειος ήχος" είναι μάλλον κάτι το ανύπαρκτο.
Γιατί, καλά λέμε ότι πρέπει ο ακροατής να έχει εμπειρίες live ακουστικής μουσικής, χωρίς μικρόφωνα, αλλά σε μουσικές όπως η ροκ, η ποπ, η ηλεκτρονική που από τη φύση τους δεν είναι ακουστικές (πέρα από ακουστικά sessions σε ροκ και ποπ), τι γίνεται;

Εκεί πέρα, μάλλον παριστάνουμε και λίγο τους ηχολήπτες-παραγωγούς (εγώ θα το έκανα να ακούγεται έτσι)...

σου τόνισα την φράση γιατί σε πολλές συζητήσεις έχω δει ότι ακριβώς
αυτό είναι το ζητούμενο στο hiend.....

Ναι, αλλά αμέσως μετά γεννιέται το ερώτημα:
Ποιος είναι ο τέλειος ήχος;

Κι εκεί, κάποιος απαντάει και μετά βγαίνει κάποιος άλλος και λέει "όοοοοοοοοοχιιιι, έχεις λάθος", μετά ένας τρίτος "και οι δυο έχετε λάθος" και κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα και ακόμα την ψάχνουμε.

Ίσως η σωστή διατύπωση είναι:
Ψάχνουμε τον τέλειο ήχο για εμάς τους ίδιους.

Γι' αυτό και το Hi-Fi είναι μοναχικό σπορ...

Ότι αρέσει στον καθένα...
Άλλωστε κ ο κάθε ηχολήπτης, παραγωγός, σκηνοθέτης(ταινίες) δίνει το δικό του χρώμα στο έργο...
Οπότε πως θα πιάσουμε το τέλειο, όταν δεν ξέρουμε ποιό είναι....;;;
Απλά προσαρμόζουμε το σύστημα στα γούστα μας...τώρα αν αυτό αρέσει κ σε άλλους κ αυτοί οι άλλοι είναι πολλοί, έχουν κ εκείνοι ακριβά συστήματα που αρέσουν κ σε άλλους κ πολλούς κ εκείνοι....κ εκείνοι....κάπως έτσι είναι το hi end, το hi fi...

Γι´αυτό υπάρχουν και οι λεγόμενες "σχολές".

Κορνάκηδες, πολύδρομοι, μπασορεφλέξηδες, πανελάδες ηλεκτρικοί, πανελάδες μαγνητικοί, ανοιχτόμπαφλοι, γραμμές μεταορών, κλειστοκαμπίνηδες, μονιτοράδες, λαμπόβιοι, τρανζιστοράδες, αναλογικάριοι, ντιτζιταλοφρίκουλες...:D

Διαβάζω πολύ συχνά ότι για να κρίνουμε ένα σύστημα το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο live, δηλαδή πρέπει να έχουμε "εμπειρίες από ζωντανή μουσική". Πιστεύω ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν είναι απόλυτα σωστός, διότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι η ηχογράφηση έγινε με σκοπό το να αποτυπώσει ακριβώς το μουσικό δρώμενο. Η αλήθεια είναι ότι πάντα στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας "ηχολήπτης", καθώς και η ηχητική υπογραφή του mastering equipment. Οπότε, το σωστό είναι να γίνεται η σύγκριση μεταξύ του ήχου που ακούει ο ηχολήπτης στην κονσόλα του, και όχι του ήχου που ακούει ο ακροατής. Βέβαια, το θέμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρουμε τι άκουγε ο ηχολήπτης στην κονσόλα.. και εκεί είναι που έρχεται η "κολοκυθόπιτα".

Το βασικό είναι να παραδεχόμαστε ότι υπάρχει θέμα "κολοκυθόπιτας".

πολλές φορές παίζει ρόλο και το prestige ....

Τι prestige βρε kokar?
Μήπως βγάζουμε βόλτα τα μηχανάκια μας για να "κερδίσουμε¨πόντους στο
κοινωνικό status?
Εδώ πολλές- για να μην πώ όλες-τις φορές σχεδόν κανείς δεν ξέρει
πόσα σκάσαμε για ένα καλώδιο, μια κεφαλή,ένα αξεσουάρ.
Καλά δεν λέμε για το έτερον ήμισυ, που συνήθως γνωρίζει το έν όγδοο
της πραγματικής τιμής!:flipout::flipout:
Οπότε το prestige στην περίπτωση hi-end είναι χαμένη υπόθεση!

πάντως δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει τις φράσεις...
"ακούγετε σαν να έχω μια κουρτίνα μπροστά μου" η "ξεχωρίζω που βρίσκετε
το κάθε όργανο" η "ένιωθα την μπότα στο στομάχι μου" κ.λ.π

Τι prestige βρε kokar?
Μήπως βγάζουμε βόλτα τα μηχανάκια μας για να "κερδίσουμε¨πόντους στο
κοινωνικό status?
Εδώ πολλές- για να μην πώ όλες-τις φορές σχεδόν κανείς δεν ξέρει
πόσα σκάσαμε για ένα καλώδιο, μια κεφαλή,ένα αξεσουάρ.
Καλά δεν λέμε για το έτερον ήμισυ, που συνήθως γνωρίζει το έν όγδοο
της πραγματικής τιμής!:flipout::flipout:
Οπότε το prestige στην περίπτωση hi-end είναι χαμένη υπόθεση!

όχι βόλτα δεν τα βγάζουμε αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι καποιος έχει ένα σύστημα των 100000 ευρώ και δεν έχει π.χ και ένα καλώδιο ρεύματος των 3000!
είναι σαν να έχεις μια Mercedes 600 και να φοράς casio του κιλού.

Σωστό αυτό Κοκαρ...αφού ισχύει...ειδικά η μπότα...
Το που είναι το κάθε όργανο, είναι ένα ωραίο τρικ των παραγωγών, το τοποθετούν κάπου στον χώρο...εκτός αν είναι ζωντανή ηχογράφηση.

Δημήτρη, γι' αυτό ακριβώς λέω ότι γινόμαστε λίγο "παραγωγοί"...

Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε "emulate" στο σπίτι μας κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε. Γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αλλά προσπαθούμε.. ενίοτε τσακωνόμαστε κιόλας για αυτό!?!

τώρα θυμήθηκα και μια φράση που την βρίσκω όταν την ακούω....
"έχει μπάσο που κατεβαίνει στα τάρταρα" !!! :worshippy:

Σωστό αυτό Κοκαρ...αφού ισχύει...ειδικά η μπότα...
Το που είναι το κάθε όργανο, είναι ένα ωραίο τρικ των παραγωγών, το τοποθετούν κάπου στον χώρο...εκτός αν είναι ζωντανή ηχογράφηση.

Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε "emulate" στο σπίτι μας κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε. Γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αλλά προσπαθούμε.. ενίοτε τσακωνόμαστε κιόλας για αυτό!?!

το πόσο συμφωνούμε δεν λέγετε !

Μα γιατί να συμφωνούμε...;;;
Γίνεται αυτό ;
Δεν γίνεται...
Όπως λέει πολύ σωστά ο Δημήτρης, κάνουμε πράγματα για να φτάσουμε κάπου που στην ουσία δεν γνωρίζουμε !

όχι βόλτα δεν τα βγάζουμε αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι καποιος έχει ένα σύστημα των 100000 ευρώ και δεν έχει π.χ και ένα καλώδιο ρεύματος των 3000!
είναι σαν να έχεις μια Mercedes 600 και να φοράς casio του κιλού.

Ναι βρε μάνα μου αυτό λέω παραπάνω, ότι και το αμαρτωλό(βλ.ακριβό) καλωδιάκι σου θα έχεις και ότι γουστάρεις και αγαπάς.
Το prestige πως το κερδίζεις από τη στιγμή που δεν τολμάς να πείς πόσο αγόρασες το κάθε μηχανάκι γιατί η για λακαμά θα σε πάρουνε η για βλαμμένο?