Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικούς κινηματογράφου ή ευρύ κοινό

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικούς κινη

Εδώ κόλλησα λίγο. Πέρασα προ λίγων βδομάδων την ΧΥή θέαση των Friends, μετά από αρκετά χρόνια που μεσολάβησαν απ'την τελευταία. Πλέον, αυτό που με έκανε να τους απολαύσω περισσότερο απ'ολα ήταν αυτή η παντελής έλλειψη politically correct φίλτρου. Από τους φόβους του Ρος μπας και ο γιός του παίζει με κούκλες μέχρι τα αστειάκια με το πάχος της Μόνικα, τη μύτη της Rachel, τον τρανς πατέρα του Τσάντλερ, την τρικυμία στο κεφάλι του Joy και την stereotype Ιταλίδα γιαγιά του ή τις αδερφές του, όλη η σειρά ήταν γεμάτα από ατάκες και καταστάσεις που σήμερα θα ξεσήκωναν αντιδράσεις επί αντιδράσεων από διάφορες οργανώσεις αλληλέγγυων κλπ. Ήδη έχει γεμίσει το internet από κραξίματα, 20 χρόνια μετά.

Το HIMYM είναι εκκλησία μπροστά του.

+1000
Τι σχέση έχουν τα φιλαράκια με το HIMYM;
Μέρα με τη νύχτα, σε διαλόγους, καστ, χιούμορ κλπ

Re: Απάντηση: Re: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικούς κινηματογρ

Πολλες φορες για τον καθενα το νοημα ειναι διαφορετικο.

Μόνο με αυτό έχω αντίθετη άποψη. Το νόημα κατά την άποψή μου είναι ένα και είναι αυτό που είχε ο σκηνοθέτης στο μυαλό του και αν δεν το πιάνει κάποιος είναι ή γιατί φταίει ο ίδιος ή γιατί ο σκηνοθέτης δεν έκανε σωστή δουλειά και δεν το έδειξε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει περάσει το μήνυμα του. Αν ο καθένας καταλαβαίνει κάτι διαφορετικό...κάτι δεν πάει καλά.

Ίσως τα βλέπω πολύ απλοϊκά και τετράγωνα τα πράγματα, ίσως να είμαι νέος και να πρέπει να ωριμάσω, ίσως να μην είμαι αρκετά ευαίσθητος και να μου λείπει η φαντασία, τι να πω άλλο δεν ξέρω. Αυτά για σήμερα πάω να δω twin peaks.

Υ.Γ. Πάντως το νήμα είναι κορυφαίο και χρειαζόταν! Προβλέπω τεράστια απήχηση και συμμετοχή και θα το διαβάζω σίγουρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικούς

τόσο χάλια το twin peaks;
κριμα..

Ειπα εγω οτι ειναι χαλια?

Υ.Γ.Τον Αρτσιποτετοιο πιο ευκολα τον προφερεις παρα παρακολουθεις ταινια του...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικούς

Μόνο με αυτό έχω αντίθετη άποψη. Το νόημα κατά την άποψή μου είναι ένα και είναι αυτό που είχε ο σκηνοθέτης στο μυαλό του και αν δεν το πιάνει κάποιος είναι ή γιατί φταίει ο ίδιος ή γιατί ο σκηνοθέτης δεν έκανε σωστή δουλειά και δεν το έδειξε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει περάσει το μήνυμα του. Αν ο καθένας καταλαβαίνει κάτι διαφορετικό...κάτι δεν πάει καλά.

Ίσως τα βλέπω πολύ απλοϊκά και τετράγωνα τα πράγματα, ίσως να είμαι νέος και να πρέπει να ωριμάσω, ίσως να μην είμαι αρκετά ευαίσθητος και να μου λείπει η φαντασία, τι να πω άλλο δεν ξέρω. Αυτά για σήμερα πάω να δω twin peaks.

Υ.Γ. Πάντως το νήμα είναι κορυφαίο και χρειαζόταν! Προβλέπω τεράστια απήχηση και συμμετοχή και θα το διαβάζω σίγουρα.

Μια και ανεφερες τον Λυντς,δεν ξερω κατα ποσο εχεις ασχοληθει μαζι του,αλλα ειδικα ο Λυντς ταιριαζει σε αυτο που σου ειπα.
Και βασικα οταν εγραφα πριν για νοηματα,για τετοιο σινεμα μιλουσα.
Παρ'ολα αυτα το μηνυμα δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ενα.Μπορει να ειναι περισσοτερα.Δεν ειναι απαραιτητο να τα πιασεις με τη μια.
Υπαρχουν ταινιες,πολλες,που μου "μιλησαν" διαφορετικα μετα απο δευτερη και τριτη θεαση.Απαραιτητη προυποθεση βεβαια να μου κλικαρε ατην πρωτη φορα ωστε να την ξαναδω.
Δεν εχεις αδικο σε αυτο που λες περι αδυναμιας του σκηνοθετη,ισχυει αρκετες φορες,απο την αλλη ομως οτι καποιος αλλος ειδε κατι που εσυ δεν ειδες δεν σημαινει οτι ειναι και "δασκαλεμενος" απο καποιον κριτικο.
Το βασικο ειναι να καθαριζεις το μυαλο σου πριν δεις μια ταινια.Μην τσιμπας με αυτα που γραφονται,ιδιαιτερα αν δεν την εχεις δει....

Denis Villeneuve πολλες φορες πιανει εξαιρετικα καδρα,αλλα στην αφηγηση χωλαινει,στο δια ταυτα χωλαινει,σαν να σφιγγεται να βγαλει αριστουργημα,βελτιωθηκε στο Αrrival ,μπορει καποτε να αναθεωρησω..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικ

Ειπα εγω οτι ειναι χαλια?
για να γράφεις εδω...

Υ.Γ.Τον Αρτσιποτετοιο πιο ευκολα τον προφερεις παρα παρακολουθεις ταινια του...

ήρθαμε σε ισορροπία!

-bye-

Και για να επιστρεψω στα του θεματος συμφωνω με τον Λυμπε γι'αυτους που εγραψε (παρ'ολα αυτα ο καθενας απο αυτους εκανε μια τουλαχιστον καλη ταινια) και θα προσθεσω τον Νανι Μορετι (που δεν εκανε καμμια,imho).
Νεροβραστος του κερατα.
Επιφυλασσομαι και για αλλους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν σε κριτικ

Μια και ανεφερες τον Λυντς,δεν ξερω κατα ποσο εχεις ασχοληθει μαζι του,αλλα ειδικα ο Λυντς ταιριαζει σε αυτο που σου ειπα.
Παρ'ολα αυτα το μηνυμα δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ενα.Μπορει να ειναι περισσοτερα.Δεν ειναι απαραιτητο να τα πιασεις με τη μια.
Υπαρχουν ταινιες,πολλες,που μου "μιλησαν" διαφορετικα μετα απο δευτερη και τριτη θεαση.Απαραιτητη προυποθεση βεβαια να μου κλικαρε ατην πρωτη φορα ωστε να την ξαναδω.
Δεν εχεις αδικο σε αυτο που λες περι αδυναμιας του σκηνοθετη,ισχυει αρκετες φορες, απο την αλλη ομως οτι καποιος αλλος ειδε κατι που εσυ δεν ειδες δεν σημαινει οτι ειναι και "δασκαλεμενος" απο καποιον κριτικο.
Το βασικο ειναι να καθαριζεις το μυαλο σου πριν δεις μια ταινια.Μην τσιμπας με αυτα που γραφονται,ιδιαιτερα αν δεν την εχεις δει....

λάθος κανεις quote τον φίλο teddy, για το Γάλεν ειναι αυτα..
και κατι που του αρέσει :jester:

γραψε για ταινίες..
under the skin
απο απιταψου.. ποια δεν ειδες;

Δεν εχεις αδικο σε αυτο που λες περι αδυναμιας του σκηνοθετη,ισχυει αρκετες φορες,απο την αλλη ομως οτι καποιος αλλος ειδε κατι που εσυ δεν ειδες δεν σημαινει οτι ειναι και "δασκαλεμενος" απο καποιον κριτικο.

Έχω δει τα πάντα από Lynch εκτός από το Eraserhead. E δεν καταλαβαίνω τίποτα! Το Twin Peaks όμως έβγαζε νόημα. Το καινούργιο δεν ξέρω, από αυτά που βλέπω αρχίζω και αμφιβάλλω. Για κάποιον λόγο όμως, δεν ξέρω γιατί, μου αρεσει πάρα πολύ το Lost Highway....το χω δει 5 φορές και παρόλο που δεν κατάλαβα τίποτα θα το ξαναδώ σίγουρα. Πολύ αμφιβάλω αν θα καταλάβω ποτέ τι γινεται και γιατί.

Under the skin......δεν κατέλαβα τίποτα και χέστηκα πάνω που κιόλας. Ο βλάκας...είδα Σκαρλετ και μπήκα χωρίς να χτυπήσω το κουδούνι...μέγα λάθος! :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέσουν

Έχω δει τα πάντα από Lynch εκτός από το Eraserhead. E δεν καταλαβαίνω τίποτα! Το Twin Peaks όμως έβγαζε νόημα. Το καινούργιο δεν ξέρω, από αυτά που βλέπω αρχίζω και αμφιβάλλω. Για κάποιον λόγο όμως, δεν ξέρω γιατί, μου αρεσει πάρα πολύ το Lost Highway....το χω δει 5 φορές και παρόλο που δεν κατάλαβα τίποτα θα το ξαναδώ σίγουρα. Πολύ αμφιβάλω αν θα καταλάβω ποτέ τι γινεται και γιατί.

Πιο ευκολα θα βγουμε απ'τα μνημονια απο το να καταλαβουμε τον Λυντς...
Η γοητεια στον Λυντς εκει ειναι.Οτι δεν βγαζει νοημα.Ενα σινεμα καθαρα αισθησης που δουλευει με το υποσυνειδητο.
Σαν τα ονειρα.
Σ'αρεσε το Lost Highway (το δες πεντε φορες) και ας μην καταλαβες τιποτα.Και θα το ξαναδεις αρα το εχεις πιασει το νοημα.
Δεν υπαρχει κατι να καταλαβεις.Ειναι καθαρα αισθηση.
Εισαι σε καλο δρομο.-bye-

Αριστουργημα btw...Kαι δες το Eraserhead.Σε περιμενουν εκπληξεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκηνοθέτες που δεν μας αρέσουν αλλα αρέ

δες το Eraserhead.

"με τεντωμένα τα αυτιά σου" θα προσθέσω εγώ στην προτροπή του superfly.

Το καλό σινεμά είναι συμπόσιο για όλες τις αισθήσεις. Και στο Eraserhead -όπως άλλως τε και στο Dune- ο ...συμποσίαρχος δίνει ρέστα: είναι ο μακαρίτης Alan Splet (1939-1994), sound designer par excellence.
Σκαπανέας του mainstream κινηματογραφικού ήχου στην εποχή του. Τεράστιος!

Last edited:
Το Dune με τους παραλληλισμούς του ήταν καταπληκτικό! Αλλά έχω την υποψία ότι για αυτό (όπως και για τον σχετικό μπούσουλα που υπάρχει στο σενάριο) πιο πολύ ευθύνεται ο Herbert (χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο) παρά ο Lynch. To erazerhead δεν έτυχε να το δω, ίσως γιατί ήταν πριν την εποχή μου αλλά με ψήσατε και θα το δω στα κοντά.

Άλλος υπερτιμημένος κατά την γνώμη μου είναι ο Tarantino. Μας έδωσε ένα Pulp fiction και ένα Reservoir Dogs δε λέω...αλλά όλα τα άλλα....meh.

Lars von Trier.
Δεν τον αντέχω με τίποτα.
Πιο ενοχικός προτεστάντης ...πεθαίνεις.

και συγγνώμη που μπλέκω τα σώβρακα με τις γραβάτες, θεοσεβούμενος χριστιανός δεν υπήρξα ποτέ. Αλλά το ορθόδοξο δόγμα τους ρίχνει στ αυτιά.
Κατ αρχήν δεν εκχριστιάνισε ποτέ κάποιον με το ζόρι. Κατά δεύτερο είναι το πιο επιεικές, σχεδόν ανεξίκακο. Σου λέει για παράδειγμα: "κεράτωσες τη γυναίκα σου; καλά...ανθρώπινα είν αυτά...
πες 2-3 πατερημά κι ένα ''πιστεύω'', νήστεψε και δε θα κοινωνήσεις μέχρι το Πάσχα". Του προτεστάντη του δίνουν τη γάτα με τις εννιά ουρές να αυτομαστιγώνεται νυχθημερόν. Τυχαίο
που αυτοί ανακάλυψαν την ψυχανάλυση; Αυτή η προτεσταντίλα λοιπόν των Βορείων, στο έργο του von Trier βγάζει μάτι.
Το δικό μου μάτι τουλάχιστον...

Καταπληκτική δουλειά ήταν το Fight Club επειδή πολύ απλά κατάφερε να ξυπνήσει ακόμα και τον πλέον κοιμισμένο μπούφο χωρίς να κάνει το πιο σινεφίλ κοινό να βαρεθεί...και εκεί είναι η μαγκιά για μένα αν θέλετε. Σινεμά μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς είναι κρίμα.

και συγγνώμη που μπλέκω τα σώβρακα με τις γραβάτες, θεοσεβούμενος χριστιανός δεν υπήρξα ποτέ. Αλλά το ορθόδοξο δόγμα τους ρίχνει στ αυτιά.
Κατ αρχήν δεν εκχριστιάνισε ποτέ κάποιον με το ζόρι. Κατά δεύτερο είναι το πιο επιεικές, σχεδόν ανεξίκακο. Σου λέει για παράδειγμα: "κεράτωσες τη γυναίκα σου; καλά...ανθρώπινα είν αυτά...
πες 2-3 πατερημά κι ένα ''πιστεύω'', νήστεψε και δε θα κοινωνήσεις μέχρι το Πάσχα". Του προτεστάντη του δίνουν τη γάτα με τις εννιά ουρές να αυτομαστιγώνεται νυχθημερόν. Τυχαίο
που αυτοί ανακάλυψαν την ψυχανάλυση; Αυτή η προτεσταντίλα λοιπόν των Βορείων, στο έργο του von Trier βγάζει μάτι.
Το δικό μου μάτι τουλάχιστον...

Το Melancholia σου άρεσε; Αν δεν το είδες δώσε μια ευκαιρία. Δεν έχει αυτό το στυλακι που δεν σου άρεσε.

Το Dune με τους παραλληλισμούς του ήταν καταπληκτικό! Αλλά έχω την υποψία ότι για αυτό (όπως και για τον σχετικό μπούσουλα που υπάρχει στο σενάριο) πιο πολύ ευθύνεται ο Herbert (χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο) παρά ο Lynch. To erazerhead δεν έτυχε να το δω, ίσως γιατί ήταν πριν την εποχή μου αλλά με ψήσατε και θα το δω στα κοντά.

Άλλος υπερτιμημένος κατά την γνώμη μου είναι ο Tarantino. Μας έδωσε ένα Pulp fiction και ένα Reservoir Dogs δε λέω...αλλά όλα τα άλλα....meh.
Το dune του λυντς είναι σίγουρα στις χειρότερες ταινίες που έχω δει, ενω αρκετές άλλες του στις καλύτερες.
Νομίζω και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είναι η λιγότερο αγαπημένη του ταινία.

Αφου μισει το νοημα ο ανθρωπος...και για το Twin peaks το original ειχε πει οτι δεν του δωσαν αρκετο artistic freedom κσι για αυτο αναγκαστηκε να εξηγησει καποια πραγματα με την ταινια. Τωρα που με τον νεο κυκλο εχει οση ελευθερια ηθελε να δουμε τι θα γινει....

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Το dune του λυντς είναι σίγουρα στις χειρότερες ταινίες που έχω δει, ενω αρκετές άλλες του στις καλύτερες.
Νομίζω και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είναι η λιγότερο αγαπημένη του ταινία.

Προφανέστατα τη γύρισε για να πληρώσει τους λογαριασμούς του -φώς, τηλέφωνο κλπ. Αλλά η τρέλλα του, είναι πανταχού παρούσα μέσα στην ταινία. Πέρναγε τότε τη μισογυνική φάση του. Είδες τι μορφή έχουν οι "κακοί"; Αιδοία!
Κι ο ήχος; Σα να σου ψιθυρίζει ο διάολος στο αυτί με υπόκρουση σπαράγματα και τυχαίες νότες από κομμάτι του Debussy.
Θεούλης! Ακόμα και "στα κάτω" του. :award: