Σκόρπιες σκέψεις, θυμός, οργή απαξία;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,041
Λάρισα
Ειλικρινά δεν ξέρω αν έπρεπε να ψηφιστούν τα μέτρα ή όχι. Η λογική μου κλίνει περισσότερο στο οχι, χωρίς όμως να έχω και ατράνταχτα επιχειρήματα εναντίον του ναι. Ομως έχω θυμώσει πάρα πολύ με κάποια γεγονότα,δλδ πληρώνω κάποια θεσμικά πρόσωπα χρόνια και όταν τα χρειαζόμαστε δεν υπάρχουν καν.
Τα γεγονότα που μου έρχονται τώρα στην μνήμη ή που είναι πιο βαθειά χαραγμένα μέσα μου και θυμώνω είναι το Μάαστριχτ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η είσοδος στην ΟΝΕ, το ΔΝΤ, το Μνημόνιο 1, το Μνημόνιο 2 και το προχθεσινό.
Ρωτάω λοιπόν είναι πολιτικά γεγονότα αλλά δεν μπορούν να αποχωριστούν απο την οικονομική τους υφή που επηρρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή του Έλληνα. Ρωτάω λοιπόν που είναι η ακαδημαική κοινότητα, συγκροτημένη και όχι σαν ελεύθεροι σκοπευτές να βγαίνουν στα κανάλια και ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του.
Που είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας; παντελώς απών, το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο στα οικονομικά θέματα στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά απών!!! λες και δεν επιδοτείται απο το κράτος, δεν έπρεπε να βγεί υπεύθυνα και με παραδείγματα που θα καταλάβαινε και ο πιο αμόρφωτος Έλληνας να τον εξηγούσε την τεχνική (και φυσικά αληθινή) κατάσταση του ναι και του οχι; Ολη η Ευρώπη έχει κατασταλάξει για τα συμφεροντά τους και εμείς ενημερωνόμαστε απο τους δημοσιογράφους και τους πολιτικάντηδες. Που είναι η επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση, έστω και αν δεν συμφωνούν πολιτικά έπρεπε να καθίσουν κάτω οι πρωτοκλασσάτοι οικονολόγοι μας και να παρουσιάσουν υπεύθυνα την κατάσταση. Το μόνο που ξέρει το Οικονομικό επιμελητήριο είναι να ζητά μόνο απο το κράτος, πως διακιολογεί το ψωμί του;
Που είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με τόσες οικονομικές σχολές; ποιό ίδρυμα έκανε επίσημα τον κόπο να ασχοληθεί με την ενημέρωση του εργοδότη τους, δλδ τον Ελληνικό λαό; Απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του προυπολογισμού και απαξιούν να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο έστω για μια φορά στην ζωή τους που κατά κοινή ομολογίαν η Ελλάδα βρίσκεται στην σημαντικότερη καμπή της νεώτερης ιστορίας της.
Σαν μονάδες πολλοί καθηγητές βγήκαν στα ΜΜΕ και έλεγαν τις απόψεις τους, δυστυχώς όμως δεν έιχαν καμμιά αξία γιατί δεν ήταν επίσημες και συγκεκριμένες, χωρίς να ξέρουμε τι συμφέροντα που εξυπηρετούσαν.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν έπρεπε να ψηφιστούν τα μέτρα ή όχι. Η λογική μου κλίνει περισσότερο στο οχι, χωρίς όμως να έχω και ατράνταχτα επιχειρήματα εναντίον του ναι. Ομως έχω θυμώσει πάρα πολύ με κάποια γεγονότα,δλδ πληρώνω κάποια θεσμικά πρόσωπα χρόνια και όταν τα χρειαζόμαστε δεν υπάρχουν καν.
Τα γεγονότα που μου έρχονται τώρα στην μνήμη ή που είναι πιο βαθειά χαραγμένα μέσα μου και θυμώνω είναι το Μάαστριχτ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η είσοδος στην ΟΝΕ, το ΔΝΤ, το Μνημόνιο 1, το Μνημόνιο 2 και το προχθεσινό.
Ρωτάω λοιπόν είναι πολιτικά γεγονότα αλλά δεν μπορούν να αποχωριστούν απο την οικονομική τους υφή που επηρρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή του Έλληνα. Ρωτάω λοιπόν που είναι η ακαδημαική κοινότητα, συγκροτημένη και όχι σαν ελεύθεροι σκοπευτές να βγαίνουν στα κανάλια και ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του.
Που είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας; παντελώς απών, το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο στα οικονομικά θέματα στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά απών!!! λες και δεν επιδοτείται απο το κράτος, δεν έπρεπε να βγεί υπεύθυνα και με παραδείγματα που θα καταλάβαινε και ο πιο αμόρφωτος Έλληνας να τον εξηγούσε την τεχνική (και φυσικά αληθινή) κατάσταση του ναι και του οχι; Ολη η Ευρώπη έχει κατασταλάξει για τα συμφεροντά τους και εμείς ενημερωνόμαστε απο τους δημοσιογράφους και τους πολιτικάντηδες. Που είναι η επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση, έστω και αν δεν συμφωνούν πολιτικά έπρεπε να καθίσουν κάτω οι πρωτοκλασσάτοι οικονολόγοι μας και να παρουσιάσουν υπεύθυνα την κατάσταση. Το μόνο που ξέρει το Οικονομικό επιμελητήριο είναι να ζητά μόνο απο το κράτος, πως διακιολογεί το ψωμί του;
Που είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με τόσες οικονομικές σχολές; ποιό ίδρυμα έκανε επίσημα τον κόπο να ασχοληθεί με την ενημέρωση του εργοδότη τους, δλδ τον Ελληνικό λαό; Απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του προυπολογισμού και απαξιούν να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο έστω για μια φορά στην ζωή τους που κατά κοινή ομολογίαν η Ελλάδα βρίσκεται στην σημαντικότερη καμπή της νεώτερης ιστορίας της.
Σαν μονάδες πολλοί καθηγητές βγήκαν στα ΜΜΕ και έλεγαν τις απόψεις τους, δυστυχώς όμως δεν έιχαν καμμιά αξία γιατί δεν ήταν επίσημες και συγκεκριμένες, χωρίς να ξέρουμε τι συμφέροντα που εξυπηρετούσαν.
εγω θα συμπληρωσω τη σκεψη σου με μια δικη μου..οι "ακαδημαϊκοι" και οι "διανοητες" υπερασπιζονται το status quo για τον απλο λογο οτι ολοι τους ειναι σφαλματα του συστηματος,πως να το πω,γεννηματα μιας κουλτουρας τρυφηλοτητας,επιχορηγησης και αποκτηνωσης..απο ποτε οι γνησιοι καλλιτεχνες και διανοητες απαιτουν παλαμακιστες;απο τη δεκαετια του 90 που πατσαβουρια τυπου Κλικ εγιναν τα ευαγγελια του Ελληνα νεοπλουτου.
Οσο για τους καθηγητες-πρυτανεις ισχυει το αυτο.Απο τη στιγμη που εγιναν τηλεαστερες παπαλα,η δημοσιοτητα με την ουσια σπανιοτατα πανε χερι χερι..Και καποιοι που δεν τσιμπησαν,αυτοματα περασαν στο περιθωριο ως μιασματα που δεν ταιριαζουν με την πολιτικη ορθοτητα που προωθειτο απο την εποχη της "ελευθερης τηλεορασης" και του γκλαμουρατου εντυπου τυπου.
Δε μου κανει καμια εντυπωση λοιπον που ολοι αυτοι πλεον περιφερουν τα σαρκια τους κρατωντας...κερακια,η υπογραφοντας βλακωδεις "παρεμβασεις" ανα δεκαοκταδες ωσαν τα ρεσω που κρατουν κατω απο τις μουρες τους για να βγουν καλοφωτισμενοι στις φωτογραφιες..
Εγω προσωπικα εχω απογοητευθει απο αλλους..Τους δικαστικους..Λιγο πολυ το ιδιο ισχυει και για αυτους,ομως τετοια καταντια δεν την περιμενα.Θα επρεπε να κυνηγουν τα δοσιλογικα φιρμανια,να μην τα αφηνουν σε χλωρο κλαρι..Αλλα ειπαμε..Του φευγατου η μανα ποτε δεν εκλαψε..

Υπάρχουν πολλοί στον ακαδημαικό χώρο (όχι στην Ελλάδα), που θεωρούν ότι τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη.

Πριν δεν το καταλάβαινα. Τώρα, αν κανείς μελετήσει προσεκτικά τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι οικονομικές θεωρίες και οι αντίστοιχες πολιτικές στα έθνη του πλανήτη, βλέπει ότι τα εφαρμοσμένα οικονομικά απέχουν πολύ από την εκάστοτε οικονομική θεωρία. Αυτό και μόνο ισχυροποιεί την παραπάνω άποψη.

Στην ελλάδα, εμφανίζονται στα κανάλια πολλοί έλληνες οικονομολόγοι (ακαδημαικοί) και λένε την άποψη τους για το παρόν και το μέλλον. Παρατηρείστε ότι όλοι είναι απόλυτοι. ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ λέει ο ένας και ο άλλος που υποσατηρίζει τα αντίθετα λέει ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΘΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ.

Πιαστο αβγό και κούρευτο δηλαδή (συγνώμη που χαμηλώνω το επίπεδο της συζήτησης).

Επιστήμονες είναι αυτοί που υπηρετούν μια επιστήμη με θεμελιακές αρχές και παραδοχές ή χαρτορίχτες αστρολόγοι τσαρλατάνοι που ρίχνουν ζαριές πιθανολογώντας σε ένα χαοτικό σύστημα;

Οικονομολόγος είναι ο επιστήμονας που μπορεί αύριο να σου πει με απόλυτη βεβαιότητα πως θα έπρεπε να είχες χειριστεί τα οικονομικά σου χθες.......

Η οικονομια ειναι καθαρα Ψυχολογια.

αν ηταν επιστημη , με τη στενη ενοια του ορου , τοτε δε θα μπορουσε ο καθενας να λεει οτι του κατεβει ...

Η οικονομια ειναι καθαρα Ψυχολογια.

αν ηταν επιστημη , με τη στενη ενοια του ορου , τοτε δε θα μπορουσε ο καθενας να λεει οτι του κατεβει ...

Συμφωνώ.
Και επαυξάνω. Η επιστήμη είναι για να μπορείς να εδραιώσεις τις μπουρδες, λάθη , ψέματα κλπ και να έχεις το υποτιθέμενο κύρος να "ψησεις" τον κόσμο οτι το μνημόνιο πχ, είναι για το καλό του, ή οτι δεν πάμε απο το κακό στο χειρότερο, οτι κάποτε θα ορθοποδήσουμε κλπ κλπ
Η επιστημη της απάτης, με δύο λόγια.

Οι οικονομολόγοι είναι σαν τους σεισμολόγους.
Βγαίνουν και μας λένε ότι.......έγινε σεισμός!
Και όλοι τους διαφωνούν μεταξύ τους ασφαλώς...

Οι σεισμολόγοι (και μόνο κάποιοι) διαφωνούν μεταξύ τους μόνο για μία συγκεκριμένη μέθοδο βραχείας πρόγνωσης σεισμών. Σε όλα τα άλλα θέματα υπάρχει ταύτιση απόψεων.

Και όντως, από μία άποψη είναι όπως τα λέει ο Βασίλης, οι προγνώσεις τόσο των σεισμών όσο και των οικονομικών δεδομένων είναι επισφαλείς. Μόνο μετά το γεγονός μιλάς με βεβαιότητα.

Η πρόγνωση σεισμών βασίζεται κατα κύριο λόγο σε στατιστικά μοντέλα, και η στατιστική δεν είναι αλανθαστη. Γίαυτο και πάντα σε ότι μελέτες χρησιμοποιούν στατιστικά μοντέλα, περιλαμβάνουν και ένα ποσοστό λάθους... Εδω ούτε τον καιρο με ακρίβεια δεν μπορούνε να προβλέψουν, πόσο μάλλον τους σεισμούς.

Παντως, αν ψαχναμε τον κυριο υπευθυνο, δεν ειναι οι οικονομολογοι.

Το νουμερο ενα προβλημα ειναι η Δικαιοσυνη. Με δεδομενο οτι θεωρητικα η δικαιοσυνη ειναι πανω και ανεξαρτητη απο την πολιτικη, θα επρεπε να τηρει τα ορια. Αν η δικαιοσυνη λειτουργουσε, και ηλεγχε τους πολιτικους, τοτε ολα θα ηταν διαφορετικα. Φυσικα, τωρα συμβαινει το αντιθετο, οι πολιτικοι επηρεαζουν τη δικαιοσυνη. Και φυσικα κανεις δεν ασχολειται. Οι δικηγορικοι συλλογοι κινηθηκαν μονο οταν θιχτηκαν τα λεφτα τους. Οπως και ολοι οι κλαδοι βεβαια. Παντου υπαρχουν σοβαρα θεσμικα προβληματα αλλα οι κινητοποιησεις γινονται μονο για τα λεφτα.

Κι όμως αρκετοί Έλληνες οικονομολόγοι χτύπησαν τα καμπανάκια και κατέθεσαν υπομνήματα και προτάσεις κλπ. ήδη από την εποχή που Υπ. Οικονομίας ήταν ο Παπαθανασίου. ΠΟλλά καμπανάκια και πρότειναν διάφορες (και διαφορετικές μεταξύ τους) λύσεις και αντιμετώπιση. Γνωρίζω ότι κατατέθηκαν (δεν μπορώ να πω σε ποιόν ακριβώς ή σε ποιό θεσμικό όργανο) υπομνήματα από το Οικονομικό της ΝΟΕ του Αριστοτελείου, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (παλιά ΑΣΟΕΕ) κι έχω ακούσει και γι άλλα υπομνήματα αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Το ποιά είναι η αντιμετώπιση το βλέπετε.

Σε γενικές γραμμμές ισχύει το εξής: Ο έχων την πολιτική αντιπροσώπευση ζητά ενημέρωση, βοήθεια, συμβουλές, πρόγραμμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύεται ότι θα το ακολουθήσει ακριβώς και σε βάθος χρόνου. Είτε διότι πιστεύει ότι η εκτέλεση του προγράμματος είναι κυρίως θέμα πολιτικής (κι έτσι είναι) είτε διότι στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση δεν εμπλέκονται μόνο όσοι γνωρίζουν από οικονομικά, αλλά όλοι όσοι μετέχουν στα κύρια όργανα ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Όταν κάποιος οικονομολόγος θέλει να εκτελέσει το πρόγραμμά του τότε κανονικά πρέπει να πολιτευθεί για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και τη νομιμοποίηση. Αυτή ήταν η περίπτωση του Αλογοσκούφη κι άλλων.

Απόε κεί και πέρα, είναι άλλο θέμα η ενημέρωση ή η ισχυρή υποστήριξη στα θεσμικά όργανα των κομμάτων ή της κυβέρνησης κι άλλο η ταυτόχρονα παρουσία στα μέντια. Συνήθως το ένα βρίσκεται σε αντίστιξη με το άλλο. Π.χ. όσοι βοηθούν στην άσκηση εξουσίας ή συμβουλεύουν δεν εμφανίζονται στα ΜΜΕ κι όσοι εμφανίζονται , δεν βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις. Είναι κανόνας στην πολιτική επιστήμη. Δηλ. θα πρέπει να προβάλεται μόνο αυτός που έχει την ευθύνη άσκησης της πολιτικής κι όχι ο συμβουλάτορας ή ο εισηγητής. Για να το καταλάβετε καλύτερα αυτός που έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της καθημερινής δουλειάς με το PSI είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, http://web.xrh.unipi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=86&lang=el τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τα εφαρμοσμένα μαθηματικά στην οικονομία. Από την άλλη ο Βαρουφάκης, που γνωρίζουμε όλοι, είναι επίσης καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. http://www.econ.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-d-e-p/alfabhtika/baroyfakhs-gianhs.html .

Το αν εμφανίζονται ή όχι στα μέσα ενημέρωσης δεν σημαίνει ότι γίνεται ή δεν γίνεται κάποιο έργο ή δεν επιχειρούν παρέμβαση ή δεν προτίθενται να βοηθήσουν.

Τέλος να ξέρετε ότι οι οικονομολόγοι έχουν κι αυτοί τις δικές τους ιδεολογίες. Άλλοι είναι ορθόδοξοι μαρξιστές οικονομολόγοι, άλλοι της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας, άλλοι του κεινσιανισμού, άλλοι οπαδοί του Φρήντμαν, κι άλλοι του χρηματοοικονομικών-τραπεζικών προιόντων, και πάει λέγοντας. Ανάλογα με την ιδεολογία τους, είναι και οι προτάσεις τους και οι ενέργειές τους.

Με δεδομενο οτι θεωρητικα η δικαιοσυνη ειναι πανω και ανεξαρτητη απο την πολιτικη, θα επρεπε να τηρει τα ορια.

Ότι και να προσπαθήσει να κάνει η δικαιοσύνη θα βρει τον τοίχο που ονομάζεται "επικρατείας" μπροστά της.

Τολμάει δικαστής να βγάλει επιζήμια απόφαση για πολιτικό; Την άλλη μέρα το επικρατείας θα την ακυρώσει και κατά τύχη θα βρεθεί με μετάθεση στο Βογατσικό...

Απάντηση: Re: Σκόρπιες σκέψεις, θυμός, οργή απαξία;

Οι σεισμολόγοι (και μόνο κάποιοι) διαφωνούν μεταξύ τους μόνο για μία συγκεκριμένη μέθοδο βραχείας πρόγνωσης σεισμών. Σε όλα τα άλλα θέματα υπάρχει ταύτιση απόψεων.

Και όντως, από μία άποψη είναι όπως τα λέει ο Βασίλης, οι προγνώσεις τόσο των σεισμών όσο και των οικονομικών δεδομένων είναι επισφαλείς. Μόνο μετά το γεγονός μιλάς με βεβαιότητα.

Δεν μιλώ για την πρόγνωση Κώστα!
Για μετά λέω.......μας λένε ότι έγινε σεισμός.
Και οι οικονομολόγοι το ίδιο.
Μας λένε ότι καταστραφήκαμε.
Οπότε η όποια πρόγνωση στα οικονομικά μας είναι -πλέον- το ίδιο επισφαλής με την πρόγνωση σεισμών.
Θα μου πείς τι συγκρίνω τώρα; Δύο διαφορετικές μορφές καταστροφών!
Διαβάζω άρθρα οικονομολόγων που γράφουν για την οικονομική κατάσταση με γνώμες εκ διαμέτρου αντίθετες........:afro:

Ότι και να προσπαθήσει να κάνει η δικαιοσύνη θα βρει τον τοίχο που ονομάζεται "επικρατείας" μπροστά της.

Τολμάει δικαστής να βγάλει επιζήμια απόφαση για πολιτικό; Την άλλη μέρα το επικρατείας θα την ακυρώσει και κατά τύχη θα βρεθεί με μετάθεση στο Βογατσικό...

To Επικρατειας δεν ειναι δικαστηριο? Δεν γνωριζω. Η αισθηση που εχω ειναι οτι και αυτοι δημοσιες σχεσεις κανουν, αφου η προσωπικη τους ανελιξη εχει -οπως παντου- σχεση με τα κομματα. Το οτι εχουν αλλοτριωθει απο τους πολιτικους, δεν τους απαλλασει, με δεδομενο οτι μονο αυτοι εχουν την ισχυ που χρειαζεται.

Στην χώρα μας η πολιτική ελέγχει τους πάντες, δικαστικούς, οικονομολόγους, κανάλια, τύπος κτλ.

Μόνο που αυτοί ελέγχονται από το ΔΝΤ!

Eπειδή μιλάμε και για ιεράρχηση, προσωπικά θεωρώ πως το no 1 πρόβλημα είναι οι μεγαλοεφοπλιστές ,μεγαλοτραπεζίτες και οι πολυεθνικές. Κάνουν ότι γουστάρουν, ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Οι πολιτικοί είναι κανονικές μαριονέτες. Το να στρεφόμαστε μόνο σε αυτούς είναι λάθος. Λειτουργούν σαν βαλβίδα εκτόνωσης στις μέρες μας. Δεν μας έχουν κυβερνήσει σχεδόν ποτέ πολιτικοί.

Ευάγγελε έξυπνος άνθρωπος είσαι ,κάτσε και σκέψου πρώτα αν το μνημόνιο είναι προς όφελος μας ή όχι. Ή τέλος πάντων ποιους ωφελεί .
Έχεις πολλά στοιχεία στα χέρια σου. Πιστεύω ότι η οργή σου θα βρει σίγουρα τον σωστό στόχο.

Re: Απάντηση: Σκόρπιες σκέψεις, θυμός, οργή απαξία;

Eπειδή μιλάμε και για ιεράρχηση, προσωπικά θεωρώ πως το no 1 πρόβλημα είναι οι μεγαλοεφοπλιστές ,μεγαλοτραπεζίτες και οι πολυεθνικές.

Μπα... Αν αρχίσεις να ψάχνεις προς τα πάνω σιγά μη φτάσεις σε Έλληνα!

Πιστεύω ότι το μικρό μας μυαλό δεν μπορεί καν να φανταστεί ποιοι πραγματικά κινούν τα νήματα. Και σίγουρα δεν είναι τόσο πολλοί όσοι οι πολιτικοί.

The fate of mankind I see is in the hands of fools...