Sleep mode κανει κακο στο δισκο ?

spyrmak

Supreme Member
19 February 2007
4,748
Aθηνα
να το αφηνω ON κι ας μην το χρησιμοποιω για 2-3 ωρες η να το βαζω σε sleep ?

ποιο απ τα δυο κουραζει το δισκο περισσοτερο ?

γιατι με το sleep μετα ξανανοιγει οι δισκος

μηπως ετσι φθειρεται ?

Εγω εχω αρχισει και το κανω τωρα τελευταια γιατι βιαζομαι γενικα.Εδω και 1 χρονο δεν εχει παθει τπτ.Εχω την εντυπωση ομως οτι ισως δεν κανει καλο στην μνημες γιατι τις κραταει φορτομενες με τα προγραμματα που ετρεχες

Αν η ερώτησή σου αφορούσε δίσκο server θα σου έλεγα να μην τον σβήνεις ποτέ..

Αν αφορά desktop μηχάνημα, είσαι περίπου μία ή άλλη, ανάλογα με το πόσο συχνά ανάβεις / σβήνεις.

Αν μιλάμε για laptop κάνε όσο sleep θέλεις.

Οι μνήμες δεν παθαίνουν τίποτα από το sleep.

Με το που βγηκαν τα Vista δεν κανω ποτε shutdown. Χρησιμοποιω το sleep.
Μεσα στην μερα μπορει να το ανοιξω και 10 φορες ή και περισσοτερο.
Τοσα χρονια λοιπον με αυτη την χρηση δεν εχει παθει τιποτα.
Με παλιο δισκο κιολας.
Το ιδιο και στο HTPC που ανοιγει και μονο του για τις προγραμματισμενες εγγραφες.

Η καταναλωση σε sleep mode ειναι κατω των 5W. Και στα δυο μηχανηματα μου.
Ο μετρητης καταναλωσης που εχω μετραει πανω απο 5W και οταν ειναι σε sleep ο Η/Υ δειχνει 0W.

Το eeePC και αυτο δεν κανει ποτε shutdown. Μπαινει σε stand-by (XP).
Αυτο ειναι δυο χρονων μηχανημα.
Η μπαταρια κραταει αμετρητες ωρες σε stand-by (ετσι και αλλιως σε λειτουργια κραταει 6 ωρες).

η μεγαλυτερη ταλαιπωρια για ενα δισκο ειναι ...να αναψει

τα platters πρεπει να επιταγχυθουν απο τις 0 στις 7200στροφες, να καλιμπραριστει η κεφαλη, να αποκτησει την σωστη θερμοκρασια κ αλλα πολλα... σε γενικες γραμμες, πολυ πιο πιθανο ειναι να σου χτυπησει δισκος που ανοιγοκλεινει συχνα παρα αυτος που δουλευει συνεχεια.

Απο την μια ετσι, απο την αλλη οσο δουλευει ο Η/Υ τοσο θερμαινεται (δεχεται θερμικη καταπονηση).
Χαλανε πυκνωτες, θερμοαγωγιμη, ανεμιστηρες (φθειρονται και κανουν θορυβο), τροφοδοτικο, αν υπαρχουν περισσοτεροι του ενος δισκοι τοτε ζεσταινονται πολυ και φθειρονται, κτλ, κτλ

Αν βαλουμε την καταναλωση ρευματος και υπολογισουμε τα αμετρητα start - stop που δινει ο κατασκευαστης δισκου τοτε μαλλον το sleep ειναι καλυτερη λυση.
Αν μαλιστα στην φθορα υπολογισουμε το κοστος των υπολοιπων εναντι ενος δισκου τοτε ειναι ξεκαθαρο τι συμφερει.

γιαυτό παίρνεις ένα NASακι και ρίχνεις όλα τα πολύτιμα data σου... έχει χαμηλές θερμοκρασίες, καλή ψύξη και οι δίσκοι δεν -πρέπει να- κοιμούνται ποτέ!