Snapshots-Still lifes

Αν εχεις εύκολη πρόσβαση στο σημείο, δοκίμασε πολλές γωνίες. Είναι καλό θέμα και προσφέρεται για εξάσκηση στη σύνθεση.

Κυριακή φθινοπωρινή με καλό καιρό χθες στην Κολωνία και ο κόσμος είχε ξεχυθεί στα πάρκα...

Νεροποδήλατο στην λίμνη,

8112022501_299e1320ed_h.jpg

και αερόστατα στον αέρα

8112032306_365bdf661c_h.jpg

Sony Nex 7
Carl Zeiss Jena 180mm f/2.8 Sonnar για την Pentacon Six.

Να πώ οτι ο Σοναρ με εντυπωσίασε χθες. Παρά τα 24ΜΡ στο κέντρο του φακού (που καλύπτει πεδίο για μεσαίο φορμά) ακόμα και στο 100% χωρίς sharpening είναι ξυράφι. Και οι συγκεκριμένες είναι και με κόντρα ήλιο...

Φοβερό φως η 1η, αν δεν μπερδεύονταν και τα κεφάλια τους θα είχες κορυφαία φωτό. Και η 2η πολύ καλή :)

Η πρωτη ειναι τοπ, θα ηθελα να εβλεπα και προσωπα.

Η δευτερη εχει θορυβο στον ουρανο ή μου φαινεται?

Θενκς!

Δεν ξέρω, να σου πώ δεν παρατήρησα, αλλά έκανα και πολύ χαμηλή αποθορυβοποίηση με το νού μου στο μπαλόνι, οπότε μπορεί να μου ξέφυγε ο ουρανός. Ίσως ξαναπροσπαθήσω

Η σημαία των Ψαρών,κυματίζει στον ουρανό του Αιγαίου,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετων (21/10/1912 - 2012) απο την απελευθέρωση
του νησιού στην διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

8122298395_4120ef19dd_c.jpg

Ρε συ Νίκο , πολύ καθαρές φωτογραφίες και με ωραία χρώματα , είναι απ`ευθείας από την μηχανή η τις πειράζεις λίγο ?
Διότι αν δεν τις έχεις επεξεργαστεί τότε έχω πολύ δουλειά μιλάμε , τουλάχιστον όσο αφορά την τεχνική και τις ρυθμίσεις .

Κώστα οι περισσότερες είναι με την ''μικρή'' E-PL1...
Τραβάω το 90% σε ''Α'',natural και JPEG...
Πειράζω στο LR, vibrance,saturation συνήθως...και διορθώνω την έκθεση,όπου και αν χρειάζεται...
Γενικά όμως είμαι πολύ ευχαριστημένος από την μικρή.

Προσπαθώ να πάρω τέτοιο αποτέλεσμα με το capture one αλλά δεν τα καταφέρνω , βασικά δεν το ξέρω κιόλας , τεσπα τουλάχιστον δεν φταίει η λήψη , ευχαριστώ Νίκο .

Έχει εάν γνωρίζει κάποιος το capture one , αντίστοιχη λειτουργία με την vibrance του Lightroom που αναφέρει πιο πάνω ο Νίκος ?

Κώστα μια απλή προσέγγιση στο C1 είναι να πατάς το αυτόματο, και εν συνεχεία μπαίνεις στην καρτέλα με το ιστόγραμμα και επεμβαίνεις highlights, shadows, levels. Αν θες ανεβάζεις και το clarity λίγο με επιλογή punch. Για να βλέπεις τι κάνεις όμως, με δεξί κλικ πάνω στην μπάρα εργαλείων σου ανοίγει το customize και προσθέτεις τα: exposure warning, focus mask και για έτοιμες συνταγές το style (αν δείς και τίποτα άλλο που σου φαίνεται ενδιαφέρον, εννοείται κι αυτό). Τώρα έχοντας ενεργοποιημένο το exp.warning βλέπεις ζωντανά στην φωτογραφία τα καμένα και πράττεις ανάλογα. Το focus mask δουλεύει μόνο σε raw και σου δείχνει τα σημεία που είναι εστιασμένα. Τα styles είναι αυτό που λέει το όνομά τους, διάφορα presets στα οποία μπορείς να προσθέσεις και δικά σου.
Επειδή έχω καιρό να σετάρω το περιβάλλον εργασίας ίσως να μου ξεφεύγει και κάτι, οπότε ψάχτο κι αν θες κάτι εδώ είμαστε -bye-

Edit: το auto είναι ελεγχόμενο, πατώντας σταθερά πάνω στο "κουμπί" ανοίγει μενού με τις παραμέτρους στις οποίες παρεμβαίνει, διαλέγεις ότι θέλεις και απενεργοποιείς τις υπόλοιπες.

Last edited:
Απάντηση: Re: Snapshots-Still lifes

Αν θες ανεβάζεις και το clarity λίγο με επιλογή punch.

Τι εννοείς με αυτό Δημήτρη ?
Γενικά με τις συμβουλές σου τα πήγα καλά , απλά δεν ήξερα τι να πειράξω και μέχρι να φτάσω (ξεκινούσα από την καρτέλα quick - color ) στην exposure ήδη είχα ξεφύγει . Μου μένει να πειραματιστώ με τα levels γιατί επεμβαίνουν αρκετά βλέπω .
Και για να τελειώσουμε με το off topic (συγγνώμη κύριοι) πως γίνεται οι βασικές αυτές ρυθμίσεις να επηρεάσουν αυτόματα όλες τις φωτογραφίες κάποιας εκδήλωσης με ίδιες ρυθμίσεις της μηχανής ? Η τις κάνεις μία μία ξεχωριστά ?

Στην καρτέλα με το ιστόγραμμα, πάνω από την ρύθμιση του clarity έχει ένα drop down menu όπου ορίζεις την "μέθοδο", εκεί επιλέγεις "punch". Σε ότι αφορά την εφαρμογή των ρυθμίσεων υπάρχουν διάφοροι τρόποι, ο πιο απλός είναι η κλασσική πολλαπλή επιλογή με shift+click για πολλές μαζί, ctrl+click για επιλεκτική μαζική. Άλλος τρόπος είναι η αντιγραφή ρυθμίσεων με τα βέλη > < , ή το copy and apply (όλα αυτά μπορείς να τα προσθέσεις στην μπάρα εργαλείων όπως περιέγραψα πιο πάνω). Αν έχεις πολλές με παραπλήσια χαρακτηριστικά ή θες να "παίξεις", φτιάχνεις την πρώτη πατάς "επεξεργασία", copy+apply πας στην επόμενη, μικρο-διορθώσεις στα γρήγορα, επεξεργασία, copy+apply επόμενη, και ούτω καθ' εξής ΧΩΡΙΣ να περιμένεις να τελειώσει η επεξεργασία - δεν χρειάζεται...

Πάνω από το clarity έχει το curve το οποίο είναι κάτι σαν ιστόγραμμα και αυτό .

Χρήστο ωραία ειδικά οι αντανακλάσεις
Beavis επίσης η 1η αλλά σε τέτοιες ας πουμε μινιμαλιστικές πρέπει το κάδρο να ταιριάζει με το θέμα, ας πούμε με ένα τετράγωνο κάδρο με λιγότερο τοίχο θα ήταν καλύτερη

Last edited: