Σοβαρό Πρόβλημα Δικτυακού Δίσκου

toyo

Senior Member
23 April 2010
364
Έχω ένα WD 4Τ δικτυακό δίσκο ο οποίος χθες μου παρουσιάσε το εξής πρόβλημα. Την ώρα που του περνούσα μια ταινία κόλησε με πέταξε έξω και απο τότε δεν μπορώ να μπώ ξανά στο δίσκο. Απο explorer μπαίνω στο μενού του δίσκου και μου λέει Data Volume Usage does not exist. Μέσα στο μενού γράφει data volume usage : failed. Στο disk managment μου εμφανίζει HDD 1 missing και HDD2 good. Παρ' όλα αυτά δεν μπορώ να μπω ούτε στο φάκελο Public ούτε στο φάκελο download. Ξέχασα να πω ότι δεν μου κάνει και update. Κατεβάζει την έκδοση αλλά δεν κάνει upgrade βγάζει στη μέση της διαδικασίας failed.
Την βοήθειά σας γιατί θα φρικάρω. Υπάρχει πολύ υλικό και δεν πρέπει να χαθεί.

Να σου πω το έψαξα πρωί καθώς έφευγα αλλά λόγω βιασύνης και θολούρας δεν το βρήκα. Θα το ξανακοιτάξω ελπίζω το βράδυ.

Βεβαια, αν σου εχει σκασει και κανας δισκος, δεν υπαρχουν και πολλα που μπορεις να κανεις.
Τους ειχες σε raid?

Βεβαια, αν σου εχει σκασει και κανας δισκος, δεν υπαρχουν και πολλα που μπορεις να κανεις.
Τους ειχες σε raid?
Όχι δυστυχώς χρειαζόμουν τον χώρο. Και γω φοβάμαι ότι μάλλον έχει κάτι ο δίσκος.

Καμμιά φορά, τα ενδιάμεσα (πχ switch) σε κάνουν να τρελαίνεσαι. Δοκίμασε και restart σε ότι υπάρχει ανάμεσα στο pc και το nas. Ακόμη και στο router που σε συνδέει στο internet. Εχω δεί πολλά παράδοξα.
Επίσης άν έχεις address reservation στο router σου για το nas σου, ακύρωσέ το.
Γενικώς, κάνε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιό απλά και ξαναδοκίμασε.

Δυστυχώς το έβαλα και σε άλλο δίκτυο αλλά πάλι τίποτα. Αποφάσισα να του δώσω μια εντολή που έχει για raid (αφού δεν βρήκα πουθενά format) κάνοντας και αυτή format μήπως και επανέλθει αλλά τίποτα. Εκανε τον ένα δίσκο μια χαρά μου άνοιξε κιόλας, τον δοκίμασα και όλα εντάξει. Αλλά μόνο τον ένα δίσκο ο άλλος απουσιάζει χαρακτηριστικά βγάζοντας συνεχώς fail στο μενού του και στο pc μου δείχνει ότι έχει 1,8 και όχι 3,6 που ήταν. Αυριο γυρίζει πίσω στο eshop απο όπου και τον πήρα. Δυστυχώς έχασα πολύ υλικό. Ευτυχώς είναι στην εγγύηση.

Δυστυχώς αυτά τα δικτυακά WD είναι υπερβολικά ευπαθή... την πάτησα και γω πριν λίγο καιρό αλλά ευτυχώς τον είχα σε mirroring...

Με RAID-0 πρακτικά διπλασιάζονται οι πιθανότητες να έχεις πρόβλημα… Μακριά από RAID-0

RAID-0 κάνουμε μόνο α. όταν θέλουμε μεγάλη ταχύτητα, που νταξ το wd τι ταχύτητες να δώσει και β. δε μας νοιάζει να χάσουμε τα δεδομένα ή έχουμε backup.

Με RAID-0 πρακτικά διπλασιάζονται οι πιθανότητες να έχεις πρόβλημα… Μακριά από RAID-0

RAID-0 κάνουμε μόνο α. όταν θέλουμε μεγάλη ταχύτητα, που νταξ το wd τι ταχύτητες να δώσει και β. δε μας νοιάζει να χάσουμε τα δεδομένα ή έχουμε backup.
Και όταν χρειαζόμαστε χώρο. Τέλος πάντων εις γνώση μου το έκανα πήρα το ρίσκο και έχασα. Ίσως όμως όχι και όλα. Ένα φιλαράκι είπε ότι ίσως να μπορέσει να τραβήξει τα αρχεία. Θα δούμε μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε. Πάντως είναι αλήθεια πολύ ευαίσθητα αυτά τα μηχανάκια. Θα ήθελα να φτιάξω έναν server γιατί αυτοί που πωλούνται είναι σε απλησίαστα μεγέθη γι' αυτό που θέλω.

Το raid 0 δεν είναι πρωτίστως για χώρο… για ταχύτητα είναι.
Για χορό μπορούμε να έχουμε Έναν-Έναν πολλούς δίσκους
Γιατί να τους κάνουμε ζευγάρι σε raid 0? Όταν αυτό μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότιτες καταστροφής όλων των δεδομένων μας.

Ο ένας δίσκος μπορεί να λέγεται Video και ο άλλος Φωτογραφίες
Γιατί να πρέπει να τα έχουμε μαζί σε raid-0?

Καταλαβαίνω ότι κάποια λειτουργικά συστήματα έχουν περιορισμούς στο πως βλέπουν ένα network share.
Καθώς και την ευχρηστία για κάποιους αλλά είναι επικίνδυνο.

Τώρα που θα τον αλλάξεις, να προτείνω: να βάλεις RAID1 και να κρατάς εκεί τα αρχεία που δε θές να χάσεις.
Και φυσικά μια στο τόσο – λ.χ. κάθε 6 μήνες – να πηγαίνεις ένα backup σε κάποιο άλλο σπίτι ή σε φίλο ή συγγενή.

Εύχομαι τα δεδομένα που έχασες να μην είναι αναντικατάστατα!
Και εύχομαι να μη σου ξανασκάσει δίσκος … αν και στατιστικά είναι δυσκολο !

Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά όπως είπες δύσκολο να μην ξαναγίνει. Εντάξει τα αρχεία που είναι αναντικατάστατα τα έχω σε 4 διαφορετικούς δίσκους. Απλά αυτός είχε πολλές ταινίες και σειρές όπως και παιδικά για τον μικρό. Κάποιες απ' αυτές τις ξανά έχω απλά κάποιες θα πρέπει να τις ξανά κατεβάσω. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι σήμερα μου ήρθε ο δίσκος 3Τ που θα έβαζα αυτές τις ταινίες στο himedia. Τι να πεις. Άλλο κακό να μην μας βρει.

Αν τα δεδομένα σου ήταν σε RAID 0 και έχασες τον έναν δίσκο έχασες αυτόματα όλα τα δεδομένα χωρίς πιθανότητα ανάκτησης, εκτός αν απευθυνθείς σε πανάκριβους επαγγελματίες οι οποίοι ίσως καταφέρουν κάτι εφόσον επισκευάσουν τον χαλασμένο δίσκο.

Γενικά, μακρυά από RAID 0 εκτός αν χρειάζεσαι το performance.

Δυστυχώς το έβαλα και σε άλλο δίκτυο αλλά πάλι τίποτα. Αποφάσισα να του δώσω μια εντολή που έχει για raid (αφού δεν βρήκα πουθενά format) κάνοντας και αυτή format μήπως και επανέλθει αλλά τίποτα. Εκανε τον ένα δίσκο μια χαρά μου άνοιξε κιόλας, τον δοκίμασα και όλα εντάξει. Αλλά μόνο τον ένα δίσκο ο άλλος απουσιάζει χαρακτηριστικά βγάζοντας συνεχώς fail στο μενού του και στο pc μου δείχνει ότι έχει 1,8 και όχι 3,6 που ήταν. Αυριο γυρίζει πίσω στο eshop απο όπου και τον πήρα. Δυστυχώς έχασα πολύ υλικό. Ευτυχώς είναι στην εγγύηση.

Πλέον δεν μπορείς να ανακτήσεις τίποτα ακόμα και αν επισκευάσεις το χαλασμένο δίσκο.

Πλέον δεν μπορείς να ανακτήσεις τίποτα ακόμα και αν επισκευάσεις το χαλασμένο δίσκο.
Και γω αυτό πιστεύω αλλά ο φίλος ήθελε να προσπαθήσει. Τι έχω να χάσω; Αύριο θα ξέρουμε. Ούτως ή άλλος ο δίσκος θα πάει στο eshop για αλλαγή ή φτιάξιμο αφού είναι σε εγγύηση.

Είχες δίκιο όπως το πίστευα και γω και ο δίσκος γυρίζει πίσω.

Γενικά δεν επρέπε να τον πειράξεις μέχρι να δεις τι μπορεί να κάνεις.

Σε ένα γνωστό είχε καεί η πλακέτα του δίσκου και με αγορά ενός ίδιου και αλλαγή πλακέτας τα δεδομένα επανήλθαν. Σπάνια περίπτωση αλλά καμιά φορά συμβαίνει.

Βέβαια αν έκανες αυτό που είπα θα έχανες την εγγύηση, αλλά όλα εξαρτώνται από το τι είναι σημαντικότερο για εσένα.