Software ή Hardware?

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,530
Θεσσαλονίκη
Με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε χθες στου Κακαλιού, σε συνδυασμό με το θέμα του Μιχάλη (Kharmacoma) για το συγκριτικό, σκέφτηκα να ανοίξω τούτο το θέμα.

Πάντα σε επίπεδο πηγών, δηλαδή με δεδομένο και σταθερό το σύστημα από το ιντερκονέκτ μέχρι τα ηχεία, τι πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα;

Το υλικό που θα παιχτεί, ή το μηχάνημα που θα το παίξει;

Είμαι όλος αυτιά...:ears:

Μία κακή ηχογράφηση σε ένα κακό σύστημα θα παίξει χάλια αλλά ίσως οι διαφορές να μην είναι τόσο εμφανείς.
Μάλιστα παίζει να μην καταλάβεις ότι η ηχογράφηση δεν είναι καλή.

Σε ένα καλό σύστημα θα παίξει αφόρητα! Τα αφτιά συνηθισμένα σε καλύτερο ήχο θα διαμαρτυρηθούν και το ίδιο το σύστημα θα σου δείχνει τα λάθη γιγαντωμένα!

Τώρα αν το υλικό είναι τόσο καλό που να αξίζει τον κόπο να το ακούσεις απλά βρίζεις τον παραγωγό και συνεχίζεις να το ακούς σε χαμηλές εντάσεις (είναι λιγότερο εκνευριστικό).

Έτσι σε θέλω τέκνον μου! Στα @@ μας το masquerade!
Το βράδυ θα σου μάθω το κόλπο με τα πολλά χέρια! :flipout:

Σε δυσκολο software φαινεται το καλο hardware.

Kαι διαφωνω καθετα με το tsimisce ενα καλο συστημα ποτε δεν θα σου παρουσιασει μια ηχογραφηση ως αφορητη. Θα καταλαβεις οτι δεν ειναι καλη και για ποιο λογο δεν ειναι καλη, αλλα θα ειναι ακουστη.

Αυτο στο 99% των περιπτωσεων. Εξαρταται βεβαια τι εννοουμε με τον ορο "αφορητη" και ποσο αυτο επηρεαζει τον καθενα.

Επισης τι εννοουμε "καλο" συστημα? Οπως βλεπεται οι παραμετροι ειναι παρα πολλοι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Software ή Hardware?

Αυτο στο 99% των περιπτωσεων. Εξαρταται βεβαια τι εννοουμε με τον ορο "αφορητη" και ποσο αυτο επηρεαζει τον καθενα.

Δεν έχεις ακούσει χάλια ηχογράφηση... Άσε... :p

Με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε χθες στου Κακαλιού, σε συνδυασμό με το θέμα του Μιχάλη (Kharmacoma) για το συγκριτικό, σκέφτηκα να ανοίξω τούτο το θέμα.

Πάντα σε επίπεδο πηγών, δηλαδή με δεδομένο και σταθερό το σύστημα από το ιντερκονέκτ μέχρι τα ηχεία, τι πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα;

Το υλικό που θα παιχτεί, ή το μηχάνημα που θα το παίξει;

το υλικό είναι data όχι software :Banane0:

Ουσιαστικά ο «Hienda(ρα)s» δύσκολα έως ποτέ ανέχεται μία κακή ηχογράφηση.

Γιατί πάντα τον τρώει το σαράκι να κρίνει το άκουσμα. Πάντα ζεί με την αμφιβολία αν φταίει το σύστημα ή το δισκάκι. Δύσκολα ηρεμεί και παντού βλέπει συνομωσίες , ακόμη και στις γνώμες των άλλων.

Για τον λόγο αυτό αλλάζει συνεχώς και κομμάτια στην πηγή και επιλέγει αυτά που ακούγονται καλύτερα.. Όταν αντιληφθεί ότι χάνεται η φυσικότητα της ακρόασης οι περισσότεροι που (εγώ ξέρω) σταματούν πάραυτα .
Σε όλη την διάρκεια της ακρόασης (ψιλο)ζεί μία αγωνία μπας και χαλάσει το άκουσμα . Είναι σε ένα ακατάπαυστο μαρτύριο.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί Hi/δες ακούνε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια ακόμη και αν έχουν δισκοθήκες με χιλιάδες. Και ερωτώ πόσοι δεν έχουν ακούσει χιλιάδες φορές διάφορα κομμάτια με άσχετα τύμπανα και χορδές που πάλλονται χωρίς μουσικό περιεχόμενο.?
Αρα για τον λεγόμενο Hienda η ηχογράφηση είναι must και προηγείται.

Η δική μου γνώμη πάντως είναι ότι το Hardware (που περιλαμβάνει και τον χώρο) είναι σημαντικότερο από την ηχογράφηση – και πιστεύω ότι οι περισσότερες κλασσικές ηχογραφήσεις είναι ικανοποιητικές . Επίσης στο καλό σύστημα όλα μου ακούγονται καλύτερα και πολλές φορές τα ρίχνουμε στην ηχογράφηση γιατί υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο σετ σύστημα – χώρος.

Απάντηση: Re: Software ή Hardware?

Η δική μου γνώμη πάντως είναι ότι το Hardware (που περιλαμβάνει και τον χώρο) είναι σημαντικότερο από την ηχογράφηση – και πιστεύω ότι οι περισσότερες κλασσικές ηχογραφήσεις είναι ικανοποιητικές . Επίσης στο καλό σύστημα όλα μου ακούγονται καλύτερα και πολλές φορές τα ρίχνουμε στην ηχογράφηση γιατί υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο σετ σύστημα – χώρος.

Συμφωνω απολυτα σε ολα.

Παντως εγω σπανια ακουω audiophile ηχογραφησεις και ακομα πιο σπανια δεν ακουω ενα δισκο ολοκληρο.

Νομίζω ότι δεν μιλάμε για audiophile ηχογραφήσεις αλλά για απλά πολύ καλές σε σχέση με πολύ κακές...
Σε audiophile έχω 3 ηχογραφήσεις όπου οι 2 είναι από περιοδικά και δεν κάθομαι να ακούσω καμία από τις 3.

Άμα είναι να ακούς 2 κομμάτια από το 1 cd, 3 από το άλλο, 1 από το επόμενο, κάνεις μία επιλογή με τα αγαπημένα σου κομμάτια και τελειώνεις! Αλλοιώς ακούς από πικάπ... :firstprize:

Ουσιαστικά ο «Hienda(ρα)s» δύσκολα έως ποτέ ανέχεται μία κακή ηχογράφηση.

Γιατί πάντα τον τρώει το σαράκι να κρίνει το άκουσμα. Πάντα ζεί με την αμφιβολία αν φταίει το σύστημα ή το δισκάκι. Δύσκολα ηρεμεί και παντού βλέπει συνομωσίες , ακόμη και στις γνώμες των άλλων.

Για τον λόγο αυτό αλλάζει συνεχώς και κομμάτια στην πηγή και επιλέγει αυτά που ακούγονται καλύτερα.. Όταν αντιληφθεί ότι χάνεται η φυσικότητα της ακρόασης οι περισσότεροι που (εγώ ξέρω) σταματούν πάραυτα .
Σε όλη την διάρκεια της ακρόασης (ψιλο)ζεί μία αγωνία μπας και χαλάσει το άκουσμα . Είναι σε ένα ακατάπαυστο μαρτύριο.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί Hi/δες ακούνε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια ακόμη και αν έχουν δισκοθήκες με χιλιάδες. Και ερωτώ πόσοι δεν έχουν ακούσει χιλιάδες φορές διάφορα κομμάτια με άσχετα τύμπανα και χορδές που πάλλονται χωρίς μουσικό περιεχόμενο.?
Αρα για τον λεγόμενο Hienda η ηχογράφηση είναι must και προηγείται.

Και για αυτο,πολλοι μουσικοφιλοι οταν θελουν να ακουσουν μουσικη,ακουνε απο το λοου φαι συστημα:ernaehrung004:

Μία καλή και ισσοροπημένη ηχογράφηση θα ακουστεί καλά από μέτρια συστήματα και πάντως θα αναγνωριστεί ως καλή.
Η κακή ηχογράφηση χειροτερεύει όσο πιο πιστό και αναλυτικό είναι ένα σύστημα. Κακή ηχογράφηση να βελτώνεται από σύστημα δεν έχω ακούσει.
Εκτός κι αν το σύστημα έχει τόσο χρώμα που συγχωρεί ή και κολακεύει.
Καταλήγοντας η καλή ηχογράφηση θα ευχαριστήσει τους κατόχους όλων των βαλαντίων.

Πάντως κύριε Θέμη, πολλοί είναι της άποψης ότι και οι κακές ηχογραφήσεις ακούγονται καλύτερα σ' ένα καλό σύστημα.
Ο λόγος: ξεχωρίζουν πολύ πιο εύκολα τα λάθη και οι "κακοτεχνίες" της παραγωγής.

Κι εγώ είμαι αυτής της άποψης.

Π.χ. το Third των Soft Machine, αν και κάκιστη παραγωγή, το απολαμβάνω εξίσου και σ' ένα υπεραναλυτικό σύστημα, όσο κι από ένα iPod.
Αλλά εδώ μιλάμε για περίπτωση τρομερής μουσικής, οπότε τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα...

Η κακή ηχογράφηση χειροτερεύει όσο πιο πιστό και αναλυτικό είναι ένα σύστημα.

Κυριε Θεμη ειχα παντα μια απορια. Ο ηχοληπτης την ακουσε τοσο χαλια? Μηπως επεισερχονται και αλλοι παραγοντες σε μια πολλη κακη ηχογραφηση εκτος απο τη δουλεια του ηχοληπτη? Γιατι δεν μπορει....Σε καποιες ηχογραφησεις ο ηχοληπτης πρεπει να ειναι η κουφος η να ετρωγε σουβλακια την ωρα της μιξης...

Πάντως κύριε Θέμη, πολλοί είναι της άποψης ότι και οι κακές ηχογραφήσεις ακούγονται καλύτερα σ' ένα καλό σύστημα.

Τι ειναι ομως το καλο συστημα? Καλο για ποιον? Απλα θετω μερικα ερωτηματα παρολο που ετσι πιστευω και εγω...

Re: Απάντηση: Re: Software ή Hardware?

Τι ειναι ομως το καλο συστημα? Καλο για ποιον? Απλα θετω μερικα ερωτηματα παρολο που ετσι πιστευω και εγω...

Καλό, σωστό σύστημα είναι αυτό που δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα, δεν έχει προβλήματα απόκρισης σε κάποια συχνότητα, φλουτάρισμα ή τρελά peaks...

Για μένα ένα μονιτοράτο, για άλλον ένα γλυκανάλατο, για έναν τρίτο μία μέση κατάσταση.
Το θέμα είναι να καταλαβαίνεις αν μία ηχογράφηση είναι καλή ή όχι. Αν όλες τις παίζει ίδια μάλλον δεν έχεις καλό σύστημα. -bye-

εγώ πάλι γουστάρω κάτι παλιαντζουρες άθλιες ηχογραφήσεις που στα περισσότερα συστήματα ειναι φρίκη άλλα
που σε μένα κελαηδάνε .. τα καλά παίζουν παντού καλά

σημειωτέων το σύστημα μου πιάνει δεν πιάνει 8 9 χιλιάρικα ... δεν πρόκειται δηλαδη για την μπάντα που παίζει τα πάντα

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Software ή Hardware?

Κυριε Θεμη ειχα παντα μια απορια. Ο ηχοληπτης την ακουσε τοσο χαλια? Μηπως επεισερχονται και αλλοι παραγοντες σε μια πολλη κακη ηχογραφηση εκτος απο τη δουλεια του ηχοληπτη? Γιατι δεν μπορει....Σε καποιες ηχογραφησεις ο ηχοληπτης πρεπει να ειναι η κουφος η να ετρωγε σουβλακια την ωρα της μιξης...

ΕΑΝ έτρωγε σουβλάκια θα βγήκε μερακλίδικο το αποτέλεσμα εάν έτρωγε άλλο ..θα έβγαινε πιο σπιρτοζικο και σέξι :flipout::flipout:
άιντε ρε απο κει απογευματιάτικα :flipout: :2thumb22sup:

πρεπη να ξεκαθαρισουμε τι εννουμε κακη ηχογραφηση.

εγω θεωρω οτι παραγωγες ανυποφορες δεν υπαρχουν αλλα κορυφαιες

πολυ καλες λιγοτερο καλες κλπ.

και βεβαια ενω ξεχωριζουν μεταξυ τους ολες ακουγονται.

εαν καποιος παρη ενα κοματι και το καταστεψη με κανενα eq η κανενα αρχαιο

αλγοριθμο mp3 ε τοτε πιθανον στο πιο αποκαλυπτικο συστημα να ακουστη

χειροτερο.