Software ή Hardware?

Πάντως κύριε Θέμη, πολλοί είναι της άποψης ότι και οι κακές ηχογραφήσεις ακούγονται καλύτερα σ' ένα καλό σύστημα.
Ο λόγος: ξεχωρίζουν πολύ πιο εύκολα τα λάθη και οι "κακοτεχνίες" της παραγωγής.

Δεν είναι οξύμωρο Guybrush να ακούς κακοτεχνίες, όπως στριγκός και κομπρεσαρισμένος ήχος και να ακούγονται αυτά καλύτερα σε ένα αναλυτικό σύστημα? Ένα μέτριο σύστημα αυτά τα διαγράφει λιγώτερο και σ'ενοχλεί και λιγώτερο. Μιά ακουστική ηχογράφηση χωρίς χώρους, αέρα και μέγεθος σκηνής, σε ένα σύστημα που δεν έχεις συνηθίσει να στα δείχνει, σου είναι πολύ πιο ανεκτή, στο καλό σύστημα δείχνει σαφώς την μιζέρια της.

Re: Απάντηση: Re: Software ή Hardware?

Καλό, σωστό σύστημα είναι αυτό που δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα, δεν έχει προβλήματα απόκρισης σε κάποια συχνότητα, φλουτάρισμα ή τρελά peaks...

Για μένα ένα μονιτοράτο, για άλλον ένα γλυκανάλατο, για έναν τρίτο μία μέση κατάσταση.
Το θέμα είναι να καταλαβαίνεις αν μία ηχογράφηση είναι καλή ή όχι. Αν όλες τις παίζει ίδια μάλλον δεν έχεις καλό σύστημα. -bye-

:SFGSFGSF:

+ 1 και από εμένα. Ξέρετε πόσες φορές μου έχει τύχει ή έχω δισκάκια που
ενώ από καλλιτεχνικής άποψης το υλικό είναι εξαίρετο, η ηχογράφηση είναι
μέτρια έως χάλια? Πάρα πολλές! Έχω λοιπόν και εγώ ένα Tivoli γιά αυτόν
τον σκοπό και έτσι μπορώ να ακούω ευχάριστα αυτό το υλικό!

Πόνος: Φίλοι στο σπίτι που θέλουν να ακούσουν τραγούδια και μου τα φορτώνουν στο ps3 απο youtube... τι ακούνε τα αυτάκια μου θεούλη μου.

Τώρα όσο αφορά την ηχογράφηση-εξοπλισμός (software-hardware) είναι απλό το θέμα, εαν η ηχογράφηση χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό στον έπακρο και παραπάνω ακούμε ποιότητα ανάλογη της ποιότητας του εξοπλισμού. Εαν η ηχογράφηση είναι χειρότερη απο την απόδοση που μπορεί να έχει το σύστημα τότε ακούμε την ποιότητα της ηχογράφησης.

Last edited:
Για να ξέρουμε αν μία ηχογράφηση είναι καλή ή κακή, θα πρέπει να ξέρουμε πως έχει ηχογραφηθεί, πρώτα από όλα.
Που, από ποιον και γιατί έτσι.
Σε ακρόαση παλιότερα, όταν έπαιξε το Sky Valley, μου είπαν αυτοί που το άκουσαν (και δεν είχαν σχέση βέβαια-απλοί hi-endαδες ήταν) πόσο κακή παραγωγή είναι.
Και μιλάμε για καραψαγμένη παραγωγή, απλά με κιθάρες ''καρφωμένες'' σ´ενισχυτές μπάσου. Κορυφαία παραγωγή για το είδος.

Κύριοι πολλά μεγάλα ή μικρά ονόματα έχουν άποψη για το πως θα ακούγονται.
Υπάρχουν κορυφαίοι παραγωγοί που έχουν δική τους ηχητική άποψη.

Εάν δεν ξέρεις τι είναι το φλάντζερ, θα καταλήγεις πάντα στο συμπέρασμα ,ότι η όποια παραμόρφωση ή ''βρωμιά'' είναι κακή παραγωγή.

Άρα , η απάντηση είναι μέσα στην ερώτηση '' Τι είδους ακροατές είμαστε".

To poio swsto post olwv twv epoxwv mesa se auto to forum!!!
Otav pisw sta mesa tou 90 o aderfos tns gyvaikas mou mou ebale va akousw mia idea tou gia to pws akougotav eva kommati apo tnv drams twv Gardigans, vomiza oti eixe kavei la8os kapou stn nxografisn. Akougotav se merika snmeia mia elafrn alla omorfn paramorfwsn. Otav tou to eipa amesws oti exei paramorfwsn, mou eipe oti auto n8ele va mou dei3ei. Eixe piramatnstei merikes meres gia va bgalei autov tov nxo.

Σωστόν αλλά ανάλογα το είδος της μουσικής που ακούμε, για αυτό έχει ειπωθεί και πάλι στο παρελθόν ότι τουλάχιστον στην Κλασσική μουσική και στα ακουστικά όργανα μπορείς να "βρεις μια άκρη" και έτσι να προβείς σε κάποιες αξιολογήσεις (αν ενδιαφέρεσαι για αυτό!), στα άλλα είδη μουσικής ισχύει εν πολλοίς αυτό που λέει ο Δημήτρης.

Πλην όμως, αν κάποιος "ζει και αναπνέει" μουσική που είναι πολύ μακρυά από την Κλασσική και σκοπεύει να ζήσει έτσι, καλό είναι να κρίνει (για τον εαυτό του) τα όποια μηχανάκια του με το μουσικό είδος με το οποίο ζει και ξέρει, γιατί όπως λέει και η παροιμία τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα--

Δηλαδή δεν μπορείς να ζητήσεις από έναν χεβιμεταλά ξαφνικά να κρίνει τον επόμενο ενισχυτή του ακούγωντας στον αντιπρόσωπο ή στο σπίτι του ξαφνικά Brahms!
Εφ'όσων ο φίλος χεβιμεταλάς βάλει αυτά που ξέρει, θα καταλάβει τις διαφορές (αν υπαρχουν) αμέσως και θα ξέρει τι θα πρέπει να κάνει.

Μου έχει τύχει το παραπάνω σε φίλο και είναι απόλυτα δεκτό, δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να κρίνουμε τα μουσικά γούστα του οποιουδήποτε ή και τα ειδη της μουσικής.

Τώρα αν ακούει γενικά και πιο πολύ μουσικές με φυσικά όργανα, φωνές, εκεί και πρέπει να εστιάσει!
Και όσο το δυνατόν α) σε σύνθετα έργα, δηλ. με πολλά όργανα, ορχήστρες, χορωδίες κλπ (π.χ. Monteverdi με φουλ χορωδία/harmonia mundi)
και β) Πιάνο, ναι το μεγαλειώδες πιάνο μπορεί να δείξει το δρόμο και να "ξεμπροστιάσει" τα χρωματισμένα συστήματα κι αυτά που χαιδεύουν τα ώτα κι οδηγούν σε λάθος δρόμους.
Βέβαια μετά από αυτά καλά ξεμπερδέματα και καλά μπάνια....

over & out!

Απάντηση: Re: Software ή Hardware?

Για να ξέρουμε αν μία ηχογράφηση είναι καλή ή κακή, θα πρέπει να ξέρουμε πως έχει ηχογραφηθεί, πρώτα από όλα.
Που, από ποιον και γιατί έτσι.
...
+1
...και όχι μόνο.
Πρέπει να ξέρεις γιατί είναι κακή, τι δεν σου αρέσει, πως θα ήταν το σωστό κτλ.
Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει και μια καλή διάθεση να καταλάβεις αυτό που ακούς. Δεν υπάρχει "ένας ήχος" που προσπαθούν όλοι να βγάλουν-ηχογραφήσουν !

Εμένα μου έρχεται στο μυαλό η εποχή που αγοράζαμε βινύλια και ψάχναμε τα "εισαγωγής" γιατί τα Ελληνικά δεν ακουγόντουσαν !
Η ίδια ηχογράφηση έπαιζε αλλιώς !!! Θαύμα ?

Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι στις μεγάλες-καλές παραγωγές, δεν υπάρχουν κακές ηχογραφήσεις.
Αν φτάνει στα χέρια του καταναλωτή "χάλια", αυτό είναι άλλο θέμα.

Τα παλιά καλά εκείνα χρόνια Timbre παίρναμε δίσκους εισαγωγής Αμερικάνικους χωρίς να ξέρουμε αυτά που ξέρουμε σήμερα, γιατί απλά ακουγόντουσαν πολύ καλύτερα από τους αντίστοιχους Ελληνικούς -έτσι απλά- όχι για χαιφιντελικούς λόγους, απλά το πράγμα έδειχνε από μόνο του. Και όσοι έφτιαξαν δισκοθήκη τότε, σήμερα τους απολαμβάνουν ακόμα.

Η διαφορά στο καλύτερο δεν θέλει και πολύ ψάξιμο, φαίνεται εύκολα όταν υπάρχει.

Πιστευω, οπως εχω γραψει και σε αλλο θρεντ, οτι την διαφορα την κανει το software, IMHO.

Για μενα ειναι ανεξαρτητο το ενα απο το αλλο.

Η κακη ηχογραφηση, θα ακουστει ασχημα και σε καλο και σε κακο συστημα.
Αντιστοιχα η καλη θα παιξει ωραια και στα δυο.
Σκεφτειτε οτι με μια καλη ηχογραφηση ενα σχετικα φτηνο συστημα, μεχρι π.χ. 5000, μπορει να παιξει πολυ καλυτερα απο ενα συστημα, ισως και πενταπλασιας αξιας, με μια κακη ηχογραφηση.