Sonus Faber Cremona Auditor M ή Harbeth Super HL5

Ενα μικρό ηχείο βάσης μπορεί άνετα να καλύψει ένα χώρο της τάξης των 30-40 τ.μ χωρίς προβλήματα. Το μπάσο έρχεται με σωστή τοποθέτηση στο χώρο και τις περισσότερες φορές είναι ικανοποιητικό. Μπορεί να μην αποδίδει σωστά τον όγκο του χαμηλού κάτω από τα 40Ηz αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Είναι λάθος να χρησιμοπιείται EQ σε ένα μικρό ηχείο για την ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων. Ταλαιπωρείται και το ηχείο και ο ενισχυτής μας.

Νομίζω πως ούτε ο αντιπρόσωπος της Harbeth θα σου δώσει τα ηχεία για demo ακρόαση στο σπίτι σου, εκτός κι αν υπάρχει μια φιλική σχέση. Έχεις όμως την επιλογή να πάρεις τον ενισχυτή σου αγκαλιά (δεν είναι δα και πολύ βαρύς) και να περάσεις και από τους δύο αντιπροσώπους. Εκεί, θα βγάλεις ένα πρώτο συμπέρασμα - έστω και σε διαφορετικό του σπιτιού σου χώρο - για την συμπεριφορά του Creek με τα ηχεία που σε ενδιαφέρουν, συγκρίνοντάς τον μάλιστα με τον όποιο ενισχυτή οδηγούν οι αντιπρόσωποι τα συγκεκριμένα ηχεία.
Εκτιμώ πάντως οτι είναι δύο ηχεία με εντελώς διαφορετικό ηχητικό χαρακτήρα, μήπως λοιπόν επιβάλλεται να τα ακούσεις ξανά με προσοχή; Ίσως έτσι απορίψεις αμέσως το ένα από τα δύο.
Και βέβαια, υπάρχει και το αισθητικόν του θέματος: Τα Harbeth μπορεί να ακούγονται υπέροχα (το λέω από προσωπική εμπειρία, άλλωστε τα περιμένω από μέρα σε μέρα - και για φαντάσου το, ένας πανελάκιας επιστρέφει σε "κουτιά"...) αλλά δεν βλέπονται, ειδικά σε σχέση με τα SF που είναι κοσμήματα...

Και γιατί να μην πάρεις Spendor εδώ που τα λέμε;

Εϊναι σχεδόν ίδια με τα Harbeth (πολλοί τα θεωρούν και καλύτερα), πιο φτηνά και απ' όσο ξέρω, ο Μασσέλος δίνει για demo.

Αν κατάλαβα καλά θα τοποθετήσεις τα ηχεία είτε πάνω στο έπιπλο, είτε σε βάσεις ευθυγραμμισμένες μαζί του. Αυτό τα φέρνει πολύ κοντά στον πίσω τοίχο και για το δεξί, κοντά και στον πλαϊνό. Θα ήταν καλό να αποφύγεις ηχεία με την οπή του bass reflex πίσω, όπως είναι τα SF.

Επειδή από το σχεδιάγραμμα βλέπω πως η θέση ακρόασης θα είναι έτσι κι' αλλιώς ασύμμετρη, έχεις σκεφθεί για παντοκατευθυντικά, όπως τα duevel venus; Είναι βέβαια δαπέδου, αλλά σχετικά όμορφα και όχι πολύ ογκώδη.

Ντέμιαν, τα παντοκατευθυντικά δεν είναι μπελάς;

Εγώ προσωπικά τα θεωρώ από τα πλέον δύσκολα στην τοποθέτηση, ίσως και δυσκολότερα από τα ηχεία μεμβράνης.

ο sonus γιατί ρε παιδια, μια χαρα ειναι ο ανθρωπος, εχεις και τρενάκι, προσοχή στις γραμμές...

Μα δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τον Σάκη. Ίσα ίσα που τον ξέρω και προσωπικά.
Απλά λόγω φινιρίσματος τα ηχεία είναι δύσκολα προς πακετάρισμα, μετακίνηση κλπ.
Όσο νάναι όμως δεν παίζει να αγόραζα κάτι που δεν θα το άκουγα στο σπίτι μου... Ούτε από κολλητό φίλο!

Τι θα διαλέγατε ανάμεσα σε Sonus Faber Cremona Auditor M και Harbeth Super HL5;

Επειδή μιλάς και για εμφάνιση, νομίζω ότι το να συγκρίνεις τα Sonus Faber με τα Harbeth είναι λίγο ατυχές... Η ωραία και το τέρας ένα πράγμα; :flipout:

Από εκεί και πέρα, αν δε σε κάλυψε το σύστημά σου σε αυτό το χώρο γιατί νομίζεις ότι με την αλλαγή ηχείων θα σε καλύψει;

Αυτό θα το έκανε μόνο αν πήγαινες σε κάποια πολύ πιο ευαίσθητα ηχεία ή αν άλλαζες ενισχυτή.

Re: Απάντηση: Sonus Faber Cremona Auditor M ή Harbeth Super HL5

Λες ότι τα 5m είναι πολλά;

Μια χαρα ειναι τα 5 μετρα για το Acoustic Zen Adagio Jr.

Εχει αυτο που λεμε BIG (american) sound.

Καμια σχεση με οτι υποδηλωνει το μεγεθος του και κατεβαινει στους 35 κυκλους.

Επιμενω οτι ειναι η ιδανικοτερη λυση για τον φιλο που ψαχνει και θα ειναι εγκλημα κυριολεκτικα να μην το ακουσει τουλαχιστον.

Οσο απο.....εμφανιση και φινιρισμα τα λογια ειναι περιτα..

Ρε παιδιά άν το έπιπλο είναι 2,70,τα κέντρα των ηχείων θα είναι κάπου στα 2,90 και θα ακούει στα 5 μέτρα;Παράλληλα τα ηχεία θα είναι στριμωγμένα ασύμετρα στις γωνιές και με απόσταση μεταξύ τους,μεγαλύτερη απο το σωστό-δηλαδή σίγουρα θα υπάρχει και "τρύπα".
Κάτω απ' αυτές τις προυποθέσεις(ειδικά άν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση),δεν νομίζω,ότι πρέπει ο φίλος να προχωρήσει-δεν αξίζει τα χρήματα,που σκοπεύει να διαθέσει.

Για μένα η μόνη αποδεκτή λύση είναι να τραβήξει μακριά καλώδια ηχείων και να τα τοποθετήσει δεξιά κι αριστερά απο τον καναπέ,που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά,με θέση ακρόασης απέναντί του.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:

1. Λόγω ασυμμετρίας και δυσκολιών του χώρου, έχω πάρει απόφαση ότι δεν θα μπορώ να έχω τρισδιάστατη σκηνή. Συνεπώς, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η φυσικότητα στο άκουσμα, οι χροιές και να παίρνω την αίσθηση του όγκου σε μέτριες εντάσεις (είμαι σε διαμέρισμα).

2. Αυτό που έχω παρατηρήσει με τα ηχεία που έχω δοκιμάσει στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι στιγμής (Audiovector C2MkII και SF Concertino Domus) είναι ότι όσο αυξάνω την ένταση, τόσο σκληραίνει το άκουσμα. Αυτό το αποδίδω πρόχειρα σε 2 παράγοντες:
- Στον ανοικτό χώρο ακρόασης, με την έννοια ότι υπάρχει άνοιγμα πίσω από το αριστερό ηχείο (διάδρομος) και μεγάλο άνοιγμα αριστερά της θέσης ακρόασης (προς την τραπεζαρία).
- Στον ενισχυτή που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή (Creek 5350SE). Έχω δοκιμάσει εναλλακτικά έναν ("φθηνό") τελικό της Behringer A500 (2x230 Watt στα 4Ω) είτε με προ τον Creek, είτε απευθείας συνδεδέμένο στο CD player. Παρότι η ισχύς φτάνει και περισσεύει, πάλι δεν πήρα κάτι πολύ καλύτερο. Ίσως χρειάζεται να δοκιμάσω κάποιον ποιοτικό δικάναλο ενισχυτή.

Απλά τα πράγματα φίλε μου.Μ' αυτή την τοποθέτηση δεν υπάρχει θέμα στερεοφωνικής εικόνας και καλού ηχητικού αποτελέσματος.Απο κεί και πέρα εσύ βέβαια αποφασίζεις...

Ρε παιδιά άν το έπιπλο είναι 2,70,τα κέντρα των ηχείων θα είναι κάπου στα 2,90 και θα ακούει στα 5 μέτρα;Παράλληλα τα ηχεία θα είναι στριμωγμένα ασύμετρα στις γωνιές και με απόσταση μεταξύ τους,μεγαλύτερη απο το σωστό-δηλαδή σίγουρα θα υπάρχει και "τρύπα".
Κάτω απ' αυτές τις προυποθέσεις(ειδικά άν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση),δεν νομίζω,ότι πρέπει ο φίλος να προχωρήσει-δεν αξίζει τα χρήματα,που σκοπεύει να διαθέσει.

Για μένα η μόνη αποδεκτή λύση είναι να τραβήξει μακριά καλώδια ηχείων και να τα τοποθετήσει δεξιά κι αριστερά απο τον καναπέ,που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά,με θέση ακρόασης απέναντί του.

DIPIE αυτή τη λύση δεν την είχα σκεφτεί. Για την τοποθέτηση των ηχείων εννοείς να μπουν δίπλα στον καναπέ που είναι πλάτη στον τοίχο ή στον άλλον που έχει πίσω την τραπεζαρία, οπότε θα έχει ανοικτό χώρο πίσω;

Πάντως, σχετικά με την τοποθέτηση των ηχείων στο έπιπλο, πιστεύω ότι ένα καλό ηχείο θα αποδώσει καταρχήν, έστω και με "σκοτωμένη" τη σκηνική παρουσία. Ή κάνω λάθος;

DIPIE αυτή τη λύση δεν την είχα σκεφτεί. Για την τοποθέτηση των ηχείων εννοείς να μπουν δίπλα στον καναπέ που είναι πλάτη στον τοίχο ή στον άλλον που έχει πίσω την τραπεζαρία, οπότε θα έχει ανοικτό χώρο πίσω;

Πάντως, σχετικά με την τοποθέτηση των ηχείων στο έπιπλο, πιστεύω ότι ένα καλό ηχείο θα αποδώσει καταρχήν, έστω και με "σκοτωμένη" τη σκηνική παρουσία. Ή κάνω λάθος;

Πάρε πολύ φθηνά καλώδια ηχείων 2Χ10 και πειραματίσου μ' ένα ζευγάρι ηχείων και μετά αποφασίζεις...

Τό Audio Μασσέλου , διαθέτει σέ προσφορά τά Spendor SP1/2 στά 2300e . Ακρόαση μπορεί νά γίνει απόγευμα μέ οποιοδήποτε μηχάνημα πάει μαζί του ο ενδιαφερόμενος. Υπάρχει καί δυνατότητα ακρόασης στό χώρο τού ενδιαφερομένου υπό προυποθέσεις ( απόσταση - ευκολία προσβασης - σοβαρότητα ενδιαφέροντος ).

Στήν ίδια τιμή σέ προσφορά έχει επίσης καί τά WLM Diva Monitor ( 97db )

Last edited:
Αυτό δεν θα έπρεπε να πάει στις προσφορές καταστημάτων κι εσείς να βάλετε την επωνυμία του παραπάνω καταστήματος στην υπογραφή σας;

Μην επαναληφθεί παρακαλώ.