Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Μια απορία σχετικά με το φορμάτ του Video: Υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά μεταξύ του AVCHD και του MP4; Τι να προτιμήσω; Τα αρχεία τα δουλεύω στο Premiere και στο Photoshop σε ένα Mac, αλλά θα ήθελα να είναι ελαφριά ώστε να τα δουλεύω και σε ένα πιο παλιό PC που έχω στο γραφείο. Και επίσης, κάπου είχε αναφερθεί ένα πρόγραμμα για να μειώσω κάποια video από 1080 σε 720, αλλά δεν το βρίσκω. Υπάρχει κάποιο απλό στη χρήση;
Α, και κάτι ακόμα. Πως ρυθμίζουμε το κοντράστ για το Video στη μηχανή; Γίνεται;

τα mp4 ειναι πιο ελαφρια, αλλα εχουν μικροτερο bitrate και λιγο χειροτερη ποιοτητα.
Αλλα αν δε μπορει να τ αντεξει το μηχανημα σου τα AVCHD , και για απλα καθημερινα βιντεο, ειναι ικανοποιητικα.

Για ρυθμισεις contrast, saturation kai sharpness , πρεπεινα πας στο creative style, διαλεξε οποιο στυλ σου κανει (natural, standard, portrait, vivid kip) κι εχει εκει τις ρυθμισεις.

Μήπως μπορεί κάποιος να με ξεμπερδέψει λίγο γιατί είμαι άσχετος με το Video;
Επιλέγω AVCHD (50p) και όταν παίζω το video, ο VLC λέει πως η ανάλυση είναι 1920x1080
Μετά, επιλέγω MP4 και η Sony αλλά και ο VLC λένε 1440x1080

Ωραία, αλλά πως γίνεται αυτά τα 2 video να παίζουν στην οθόνη μου στο ίδιο μέγεθος;
Δεν θα έπρεπε να το πρώτο να είναι πιο wide;

σωστα στα λενε ... το mp4 εχει μικροτερη αναλυση μονο στον οριζοντιο αξονα (αναμορφικο).

και τα 2 ειναι 16/9 , αρα εχουν το ιδιο aspect ratio.

Μην εχει αγχος, αν δε βλεπεις ουσιαστικες διαφορες, εχε το στο mp4 που ειναι πολυ πιο ελαφρυ , ειδικα στην επεξεργασια.
Αν δεν εισαι "ψειρας" , δεν αξιζει να ταλαιπωρεισαι...

σε ευχαριστω πολύ για άλλη μια φορά :)

τραβα 2 βιντεο την ιδια στιγμη.... ενα με mp4 κι ενα AVCHD .
Βαλτα στον υπολογιστη σου και παιξτα σε full screen πολλες φορες.
Αν δε δεις καποια σημαντικη διαφορα, τραβα σε mp4.
Αν επισης δε σκοπευεις να κανεις εντονο post kai colour grading , τραβα επισης σε mp4.

Μονο αν σκοπευεις να κανεις βαρια επεξεργασια και δεις καποιες εντονες διαφορες , τραβα σε AVCHD.

απο το camera labs review.... http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_A6000/index.shtml#modes

Oπως ειπα κι εγω πριν, η A6000 αρεσκεται στο CAF... οπου την εχω συνεχεια πια.

Switch the A6000 to AF-C continuous autofocus though and Sony's hybrid system really shines. Previously I'd found Fujifilm's XT1 offered very usable continuous AF tracking even when shooting continuously at 8fps. In my tests if I kept the subject within the XT1's central cluster of phase-detect AF points, I could enjoy a success rate of at least 80%. At the time this was the best continuous AF performance I'd experienced from a mirrorless camera with a fairly large sensor.

So imagine my delight when one month later I can tell you the A6000 is even better. Not only does the continuous AF work over a much broader area across almost the entire frame (allowing you to track subjects close to the edges equally well those as in the middle), but it'll also work at a faster top continuous shooting speed of 11fps and in my tests delivered at least 95% success.

I tried it with kids running or scootering towards me. I tried it with adult cyclists approaching head-on at reasonable speed. I tried it with the subject in the middle, or pressed up against the edge of the frame. In each case, almost every shot in the sequence was sharp even when shooting at the top speed of 11fps. I'm seriously impressed with this and feel it heralds a new future for mirrorless cameras first hinted at by the XT1. Effective continuous AF was something which always eluded mirrorless cameras with decent sized sensors (only the smaller 1in type sensor in the Nikon 1 system so far gave it a fair shot), but now the A6000 proves it can be just as good as tracking as a similarly-priced DSLR fitted with a similar lens.

for now I can confirm the A6000 with the 16-50mm is at least as good as a similarly-priced DSLR with its kit zoom, and in terms of continuous AF, superior to any mirrorless before it, especially models from Olympus and Panasonic which have fallen behind in this regard.

Last edited:

περιμενα καιρο αυτη την ατακα!

The Sony Alpha A6000 is a confident mid-range camera that's great for shooting action - indeed it outclasses most rivals in this regard, whether DSLR or mirrorless. There's a lot to talk about, both good and bad, but the bottom line is if you want a camera that's confident with moving subjects, the A6000 is hard to beat for the money. It boasts confident AF tracking across the frame which even works at the fastest burst speed of 11fps, and the buffer is sufficiently large to capture around five seconds worth of action at this speed.
This degree of performance not only puts the A6000 ahead of most mirrorless cameras at any price point, but also beyond what you can expect from a DSLR in the same category. Nikon and Canon may also offer effective continuous AF, but you'll need to compose with their viewfinders alone, concentrate the action in the middle of the frame, and put up with bursts at about half the speed. So whether you're into sports or simply photographing your kids running around the park, the A6000 is one of the best cameras for the money to capture the action.

εχει ομως καποιες ανακριβειες....

συνεχως αναφερει οτι χρειαζεσαι πολλα (2 και πανω) πατηματα κουμπιων για να μετακινησεις το σημειο εστιασης (οταν εχεις επιλεξει flexible point).
Δεν ειναι αληθεια. απλα πρεπει να ρυθμισεις το κεντρικο κουμπι (απο το μενου) σε standart .
Ετσι, απλα πατοντας το κεντρικο κουμπι σου εμφανιζεται το flexible point ενεργο και με το περιστροφικο διακοπτη (βελακια) το πηγαινεις οπου θες.

Ενα ακομη λαθος που εχει στο review, λεει οτι δε μπορεις να κανεις μεγεθυνση την ωρα που τραβας βιντεο για καλυτερη εστιαση, ειδικα με manual φακους.
Κι αυτο γινεται , οπως στην Α7, απλα πρεπει σε καποιο custom key ή στα Functions , να το ορισεις ως Focus Magnifier ...και τοτε μπορεις !

ενα ακομη λαθος που υπαρχει στο review, ειναι οτι αναφερει οτι δεν υπαρχει τροπος να "σταματησεις" τη μηχανη να εστιαζει συνεχως στο βιντεο...
Κι αυτο γινεται, απλα αναθετεις σε καποιο πληκτρο (ή sto Function menou) την επιλογη AF/MF Ctrl Toggle , και απενεργοποιεις την εστιαση κατα βουληση.

Τελος, αναφερει οτι πρεπει να πληρωσεις την εφαρμογη για Multi-frame Noise Reduction , ενω ειναι σαφες οτι υπαρχει στη μηχανη ηδη.:violent-smiley-030:

Γενικα η μηχανη εχει πολλα μενου και πολλους τροπους παραμετροποιησης και θελει λιγο ψαξιμο να τη φερεις στα μετρα σου.

Κι ενα group sot Flickr ειδικα για κατοχους Α6000 https://www.flickr.com/groups/ilce-6000/

Last edited:

Βλέπω πάντως πως τα περισσότερα reviews αυτής της μηχανής, αφιερώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος στο θέμα του CAF. Αλλά εγώ και τόσοι άλλοι που δεκαετίες τώρα χρησιμοποιούμε κεντρικό σημείο εστίασης, ώστε να εστιάζουμε, να μισοπατάμε το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου για να κλειδώσουμε σε εκείνο το σημείο και στη συνέχεια να καδράρουμε και να βγάλουμε τη φωτογραφία, τι κερδίζουμε τελικά από όλο αυτό θέμα του εξελιγμένου autofocus της a6000; Μάλλον τίποτα.
Δεν έχω σκύλο ή μικρά παιδιά να τρέχουν πάνω κάτω, φωτογραφίζω κυρίως στατικά θέματα στη φύση ή στην πόλη. Θέλω να έχω απόλυτο έλεγχο του σημείου εστίασης και θέλω να μην πρέπει να ασχοληθώ με έξτρα ρυθμίσεις την ώρα που φωτογραφίζω (για να αλλάξω το spot σημείο της εστίασης).
Θέλω να πω δηλαδή πως ο σαματάς που γίνεται για το CAF είναι υπερβολικός για μια μεγάλη μερίδα φωτογράφων. :rolleyes:

Βλέπω πάντως πως τα περισσότερα reviews αυτής της μηχανής, αφιερώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος στο θέμα του CAF. Αλλά εγώ και τόσοι άλλοι που δεκαετίες τώρα χρησιμοποιούμε κεντρικό σημείο εστίασης, ώστε να εστιάζουμε, να μισοπατάμε το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου για να κλειδώσουμε σε εκείνο το σημείο και στη συνέχεια να καδράρουμε και να βγάλουμε τη φωτογραφία, τι κερδίζουμε τελικά από όλο αυτό θέμα του εξελιγμένου autofocus της a6000; Μάλλον τίποτα.
Δεν έχω σκύλο ή μικρά παιδιά να τρέχουν πάνω κάτω, φωτογραφίζω κυρίως στατικά θέματα στη φύση ή στην πόλη. Θέλω να έχω απόλυτο έλεγχο του σημείου εστίασης και θέλω να μην πρέπει να ασχοληθώ με έξτρα ρυθμίσεις την ώρα που φωτογραφίζω (για να αλλάξω το spot σημείο της εστίασης).
Θέλω να πω δηλαδή πως ο σαματάς που γίνεται για το CAF είναι υπερβολικός για μια μεγάλη μερίδα φωτογράφων. :rolleyes:

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πραγματικά το σύστημα εστίασης της Α6000 είναι ενοχλητικά καλό αλλά από την άλλη, δεν είδα ούτε εγώ να ασχολούνται ιδιαίτερα με άλλα θέματα της μηχανής. Πως τα πάει από θόρυβο; Τι ποιότητα και τι λεπτομέρεια βγάζει με τα 24ΜΡ; Ανέφερε κανείς πως αν τοποθετήσεις τη βάση για το τρίποδο είναι αδύνατο να ανοίξεις την οθόνη; (κατασκευαστικό λάθος) Ανέφερε κανείς ότι αν και η οθόνη είναι διαστάσεων 3", λόγω του 16:9 γίνεται υπερβολικά μικρή για φωτογράφηση; Οι άνθρωποι των reviews τι συμπέραναν για την ποιότητα φωτογραφίας σε σχέση με μία ΝΕΧ-6 ή μία ΝΕΧ-7; Με τη ΝΕΧ-7 και τον 1018 είχαμε πρόβλημα με μωβ αποχρώσεις στα άκρα. Εδώ συμβαίνει επίσης; κλπ κλπ

Εάν πας λίγες σελίδες πίσω ο Γιάννης ανέβασε ένα βιντεάκι του Gary Fong
που εξηγεί για τα οφέλη της εστίασης.
Με λίγα λόγια , ο παραδοσιακός τρόπος να κλειδώνεις εστίαση και να επανακαδράρεις,
έχει τα θεματάκια του. Η ανάγκη της τεχνικής αυτής δημιουργήθηκε
από την έλειψη σημείων εστίασης στις DSLR στα άκρα του κάδρου.
Το επανακαδραρίσματα με κλειδωμένη εστίαση είναι προβληματικό
όταν έχεις πολύ φωτεινούς φακούς δηλ. πολύ μικρό βάθος πεδίου.
Με τις mirrorles δεν υπάρχει πρόβλημα όπου και να είναι το θέμα σου.
Π.χ θέλεις να βγάλεις ένα πορτρέτο με πολύ φωτεινό φακό (f1.4 - f1.8) σύμφωνα με το rule of thirds.
Εάν πας με τον παραδοσιακό τρόπο , πρέπει να εστιάσεις στο μάτι , να επανακαδράρεις
και να περιμένεις το θέμα σου να είναι εντελός ακίνητο γιατί η παραμικρή κίνηση θα έχει αποτέλεσμα ανεστίαστη photo.
Με την a6000 , καδράρεις , eye AF και μπούμ , έτσι απλά! (179 σημεία εστίασης είναι αυτά!)

Last edited:

Ναι αλλά αν και ο Gary Fong υποτίθεται ότι έκανε αναλυτικό review, το μόνο που ασχολήθηκε ήταν το σύστημα εστίασης. Ούτε λέξη για τις άλλες προδιαγραφές της μηχανής...

Μα όλοι ασχολούνται με το σύστημα εστίασης καθώς εκεί έγιναν σημαντικές αλλαγές.
Η ποιότητα εικόνας είναι ίδια με nex 6 , 7 με μια μικρή βελτίωση στα υψηλά iso.

…Με την a6000 , καδράρεις , eye AF και μπούμ…

Σωστά. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο και το εκτίμησα αμέσως.

Όμως μιλάω για φωτογραφίες σαν αυτή που επισυνάπτω (στην οποία θα ήθελα να εστιάσω πίσω). Τυχαία επιλογή από τη χθεσινή βόλτα.

DSC02962.jpg

Στον κατάλογο του Anon θα μπορούσα να προσθέσω αρκετά ακόμα προβληματάκια (όπως αυτό του “βάθους χρώματος” στα RAW αρχεία που δεν τα βλέπω και τόσο πρόθυμα να δίνουν πληροφορίες, προφανώς λόγω του κουρέματος των bit που ανέφερε πιο πριν ο Ηλίας), αλλά και άλλα προβληματάκια εργονομίας.

Γενικά το CAF είναι καλό, αλλά δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό ζήτημα για να ασχολούμαστε σε τέτοιο βαθμό με αυτό.

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Με λίγα λόγια , ο παραδοσιακός τρόπος να κλειδώνεις εστίαση και να επανακαδράρεις,
έχει τα θεματάκια του. .....
Με την a6000 , καδράρεις , eye AF και μπούμ , έτσι απλά! (179 σημεία εστίασης είναι αυτά!)
Και αν δεν εχεις πρόσωπο πως διαλέγεις ενα απο τα 179 με μια κίνηση μόνο χωρίς βελάκια και επαναδραρισματα?

Πατας δυο φορες (μια για εμφανιστει, και μια για να επιβεβαιωσεις) το κεντρικο κουμπακι.

Κλειδωνει οπουδηποτε, δεν εχει σημασια αν προκειται για πρόσωπο, κατσαρολα, η πατινι.

Αυτο που δεν ξερω, ειναι ποσο γρηγορα μπορει να ακολουθει αυτο που εχει κλειδωσει.

Στην RX100II, δεν τα πηγαινει ασχημα παντως...

Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Και αν δεν εχεις πρόσωπο πως διαλέγεις ενα απο τα 179 με μια κίνηση μόνο χωρίς βελάκια και επαναδραρισματα?
Αυτό γίνεται μόνο με τα βελάκια ..
Εδω δυστηχώς θα ήταν πολύτιμη η οθόνη αφής αλλά η Sony δεν..
Για τον φίλο nikfor:
Kαι στα τοπία το επανακαδράρισμα είναι λάθος τεχνική καθώς μετακινεί το focal plane του φακού και
χάνεις εστίαση σε κάποιες περιοχές του κάδρου. Είναι προτιμότερο δηλ να επιλέξεις με τα "βελάκια" που ακριβώς θέλεις να εστιάσεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Αυτό γίνεται μόνο με τα βελάκια ..
Εδω δυστηχώς θα ήταν πολύτιμη η οθόνη αφής αλλά η Sony δεν..
Για τον φίλο nikfor:
Kαι στα τοπία το επανακαδράρισμα είναι λάθος τεχνική καθώς μετακινεί το focal plane του φακού και
χάνεις εστίαση σε κάποιες περιοχές του κάδρου. Είναι προτιμότερο δηλ να επιλέξεις με τα "βελάκια" που ακριβώς θέλεις να εστιάσεις.

Το ήξερα απλά ήθελα να το ξανακούςω :flipout: για να καταλαβουμε πόσο χρήσιμη ειναι η επιλογή μηχανής με οθόνη αφής στις σύγχρονες ακαθρεπτες μηχανές, αλλα όλα εχουν να κάνουν με την ταχύτητα, μας εχει πιάσει μια μανία να γίνονται όλα σε κλάσματα δευτερολέπτου, για πολλούς που εχουν συνηθίσει να φωτογραφίζουν με αλλο τροπο δεν τους ενδιαφέρει καθολου.

Last edited: